Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oficiálně: Ryzen 7 5800X3D nepodporuje přetaktování kvůli napětí V-Cache

ASRock (ale zrejme aj iný výrobcovia) masívne vypúšťa biosy s AGESA 1.2.0.6b....na nové aj staršie dosky ...len za posledný týždeň je toho "habadej" https://www.asrock.com/support/index.asp?cat=BIOS a o beta BIOS-och ani nevravím.

podľa všetkého už podporuje aj Ryzen 7 5800X3D. AM4 bola dobrá voľba, minimálne čo sa týka životnosti platformy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

AM4 je tu s nama jiz 6 let a zvladne produkty od generace Bristol Ridge po Zen 3 s V-Cache, za tohle treba udelit AMD cenu skutecneho eco reseni, co se usetrilo materialu, energii a penez.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

takže vlastně když celý procesor půjde max na 1,35V tak by se měla spotřeba spíš snížit ikdyž se započítá že cache modul také něco ukousne. Možná by mohl být i zajímavý kousek pro podvoltování kdy by se frekvence dvou jader mohla držet hodně vysoko za mírné snížení zbylých, tudíž po ručním vyladění by to mohlo být skutečně nej. pro hry a díky menšímu teplu vhodný i do menších skříní s ne uplně vyladěnou ventilací.
Má osobní zkušenost s podvoltováním 3600X i 3800X je velmi dobrá, sice je to o něco větší ladění jak u Intelu který to u některých výrobců MB dotáhl na maximální jednoduchost, ale těch několik desítek minut s laborováním nastavení za to stojí. Tu 3800X jsem omezil na 1,33V a výkon se prakticky nesnížil, frekvence byly stále vysoké. A hlavně ten vliv na teploty a na to navázané cukání otáček chladiče vymizelo. Do laborování s nynější 3900X jsem se ještě nedostal protože má naddimenzovaný chladič.
No a u 12700K na Asusce Z690 Prime-A jsem nastavil jen profil pamětí a u cpu dal neomezené limity. Takže výkon famózní i v cpu-z - tam jsem zvědavý jak si 5800X3D povede protože zmíněný Intel bez limitů má 835b singl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ja mam praveze zmiesane pocity z podvoltovania.
skusal som podvoltovat 5950X, ide to lahko ako nic, az som bol prekvapeny ze ako super.. aj teplota isla dole, ale po dlhsom testovani som si vsimol, ze aj vykon klesne. ten procak si ide svojou reziou, a ked dostane menej Voltage, tak prisposobi aj boost.
pri over/underclock treba sledovat nie len core clock ale hlavne effective clock.
celkovo pretaktovanie na AMD funguje uplne inak ako som bol zvyknuty na Intel platforme. nakoniec som skoncil len na PBO s CO.

neskor som dakde cital, ze AMD neodporuca undervolting, lebo prave kvoli tomu, ze procak pri booste si to riadi sam podla podmienok (teplota, voltage, atd.). zevraj tieto parametre procak stiha sledovat niekolko stokrat za sekundu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

bohužel u AMD hodně záleží jak se AGESA povede, proto pokud máte nějakou dobrou verzi kde jde napětí dolů a drží boost tak nedoporučuji aktualizovat UEFI pokud tam není něco opravdu nutného.
U Asus B 550 Prime-A se mi stalo že z minulé verze kdy jsem si zálohoval nastavení a aplikoval v nové to vůbec nechtělo rozjet RAMku na jiné než tovární 2400Mhz - a u Intelu i přes několik updatů stále používám zálohu z prvního bez problémů kde bylo pořád viditelné TVB a ta frekvence cpu odpovídá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo to se mi stalo zatím na každé druhé aktualizaci BIOSu pro b450 desku co mám.
A k tomu navíc každá aktualizace smaže uložené profily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zatial ta posledna agesa 1.2.0.5 znizi voltage pri booste, vo vysledku o 100MHz nizsi core clock boost.. ale effective clock zostal plus minus rovnaky, max teploty klesli.
ale kedze asi cache a aj ine veci su zavisle od core clock (resp. iba si to myslim :) ), tak vykon je o trosku mensi.
ale inak bez problemov.

ja skor cakam na agesu 1.2.0.7, kde bude zevraj opraveny ten fTPM bug. aj ked uz sa mi to nevyskytuje tak casto ako pred pol rokom.

a ten reset UEFI nastaveni po flashnuti.. njn, to nastve trosku, hlavne, ked ma toho clovek nastavene vela.
ale tak chapem zamer od vendorov dosiek. mam pocit, ze davnejsie, ked dosky po UEFI flash ponechala nastavenia, tak to casto robilo problemy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

835 v singl je pěkný, ja mam nějakých 825. U 5800X jsem mel s PBO a curve 690 def asi 650. Celkově po odladění výkon pěkné popolezl. Obavám se ze ten nižší takt u 5800X3D bude znát.. Ta 3D cache ten výkon nezlepší globálně ve všech hrách a ten takt bude někde chybět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preetakovanim se mysli i zapnuti ono oficialniho PBO 2.0, nebo jako skutecne pretaktovani nad ramec PBO?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PBO je automatické přetaktování takže logicky když nepůjde manuální tak ani automatické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, teoreticky by mohli jen omezit nastavení napětí na CPU a v rámci omezení napětí over- a under-clocking povolit. Ale asi se s tím nechtějí s**át.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže ECOmode na Ryzenech s V-cache je stále ve hře?
Ptám se, protože, co vím, používá některé položky v UEFI určené na přetaktování, akorát tam nastavuje nižší hodnoty než default ne vyšší jako OC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Eco mode není nic jiného než zastropování maximální spotřeby CPU.
Můžeš si klidně udělat svůj vlastní "Eco mode" třeba na 35W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Můžeš si klidně udělat svůj vlastní "Eco mode" třeba na 35W"

Jen, pokud CPU podporuje overclocking.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASUS zatím mlčí. U CSM desek 3xx řady už jsem ale viděl nové biosy s agesa 1.2.0.6b. U neCSM ještě uvidíme. Vdechlo by to X370-PRO nový život.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako mlčí, včera vydal tlačovú správu. Nové Biosy pre X370 budú 25.3.
https://videocardz.com/press-release/asus-to-support-amds-newest-ryzen-5... its-500-400-and-300-series-motherboards

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta se ke mě nedotlačila. :) Super! Trochu mě zaráží nepodpora 5500. o.O
EDIT: Aháá. Ryzen 5500 je APU s vadnou GPU. Proto PCIE 3.0 a možná ani plný počet linek a jenom 16MB L3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dobrá zpráva. To mi moje X370 Prime Pro vydrží ještě dlooooooooouho... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho v dnešní době zajímá taktování? To vážně ještě někdo honí každý MHz? Myslel jsem, že doby, kdy i nejvýkonnější procesory byly slabý, jsou už za námi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.