Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 6600 XT má stát $349

pokud by jsme porovnavali ciste msrp a predpokladany vykon, stejne bych sel do 3060 kvuli 12GB pameti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja by som si pockal, kym ten vykon otestuju nezavisli testeri :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zrovna v tomhle vykonu kde je 12gb na ozdobu? (: v 1080p staci 8gb bohate (stacilo i pro 1440p) a novy hry na 1440p stejne neda s plnyma detailama, takze budes snizovat a ta pamet se zas nevyuzije.. btw. minus neni ode me..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v pohode, cekal jsem tenhle nazor, stejne jako se tady rozebiraly do podrobna 8GB polarys vs 6GB 1060 a ja obhajoval 8GB polarys

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a dokonca sa rozoberalo dopodrobna aj gtx1060 3GB :)
ale skus si vyhladat na youtube nieco ako gtx1060 vs rx580 2021 a poinformuj nas, ako to teraz vyzera

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to tak že ani jedna grafika nemá pořádně výkon na hraní nových her v dobrých FPS a dobrých detailech, vesměs se musí vše dávat hodně nízko aby se to hýbalo. Ted mám dočasně v počítači právě 3G 1060 a jsem překvapená že to celkem ta grafika dává, pravda zatížil jsem to jen třema tituly. Detroit to zvládá 30FPS na max detaily, ale u téhle hry připustím inkonzistenci, takže na max detaily, Vsync na 60Hz (monitor umí víc)

Division 2, na můj vkus už jsem musel docela nízko s detaily, zvláště se musí šahat na volumetriku, reflexe a ambient oclusion, tedy přesně to co tu kvalitu posouvá výrazně více než jiné. Holt low-medium, 60Hz VSync a relativně konzistentních 60 FPS. Proti případnému pippingu textur/objektů pomůže nejvyšší streaming distance - vyšší využití disku a paměti.

Co mě nemile překvapilo je Destiny 2, tady jsem čeka že to zvládne na 60+ na plný kotel, ale ne. Je třeba trošku ubrat. Ve specifických místech to ale tu a tam dropne. Tady ale není vůbec problém VRAM, ta hra si vystačí s méně jak 3GB.

Věci jako AC, WD, SotTR a obecně RT kousky holt pustím přes GeForceNow.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://youtu.be/8LRxF1M69FA zase rx580 dava hratelne cyberpunk, a gtx1060 nie. Najma v kombinacii s freesync je rx580 stale funkcna karta
a nasiel som dokonca aj novy test: gtx1060 3GB vs 6GB

https://www.techspot.com/review/2291-geforce-gtx-1060-3gb-vs-6gb/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemluvě o tom, že RX580 podporuje FSR, takže to je v případě nouze další možnost jak si zvýšit FPS, alespoň v některých hrách. S gtx máte smůlu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fsr funguje úplně pro kteroukoliv kartu co umí alespoň DirectX 11. I na Intel grafikách to jede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ANo pokud je 30FPS na medium detaily hratelné, tak asi ano, to to budu mít hratelnější přes GFN i s RT.

Osobně cílím na 60FPS v 1% low. V tom testu z videa v Cyberpunku a ve většině her nedosáhne takového výsledku, natož v plných detailech ani jedna z těch karet. Proč se ochuzovat o to co tvůrci připravili, na takových kartách budu hrát hry na které to má výkon, tzn. něco staršího bez výrazného zásahu do detailů.

Freesync funguje i na GTX a hlavně nevyřeší chybějící výkon. Jediné co to vyřeší je tearing, a to pouze v případě že to nebude padat pod rozsah ve kterém zvládá monitor. Což bude typicky 48+ FPS, takže herní zážitek s FreeSync nebude dvakrát jiný od VSyncu protože třeba ten Cyberpunk pravidelně poběží pod rozsahem monitoru, takže to stejně bude kontrolovat VSync nebo to bude trpět na tearing. A i kdyžý budeme v rozsahu Freesyncu pořád budeme mít nižší FPS.

Já mám třeba problém s nekonzistencí FPS než s jejich nedostatkem. Než mít nestabilních 40-60 FPS tak raději zamknu 30FPS. Proto také v testech primárně koukám na 1% low, průměry a co je nad 60 pro mě znamená jen rezervu protože VSync nevypínám a na monitoru záměrně nastavuji 60Hz refresh i když umí více

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale cyberpunk je stale beta. na rozbitej hre cielit na 1% low moze len snilek
ad freesync, ja mam napr od 30fps. a prave ta rx580 tych 48+ dava, a porovnavat vsync s freesyncom po tych rokoch co je freesync vonku ...mi pride ako zufala obhajoba.

Pekne si opat obkecal, preco nie radeon. nezmenil si sa :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo Ty jsi "překvapená"??? :-O Aha, tak teď už tomu rozumím a už to do sebe zapadá. Tedy ty Tvoje "počítačové" názory konečně dávají smysl, milá dámo! :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenze rx5700 byla karta na 1440p, takze 8gb melo smysl.. rx6600 je karta na 1080p, takze by ji s odrenejma usima stacilo i 6gb.. 8gb je na 1080p luxus.. 12gb na rtx3060 je jenom gimmick, zvlast kdyz i na skoro 2x rychlejsi geforce dava nVidie 8gb..

ukaz mi jedinou hru co v 1080p bezi na rtx3060 na 60fps a bere si vic jak 8gb pameti.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt to byla karta na 1440p když pořádně nedávala ani FHD?

Jestli to není tak že si každý kupuje grafiku podle svých potřeb. Pro mě je 5700 slabá na rozumné FHD, navíc má přesně 0% výkon v RT, takže zcvela nepoužitelná pro některé hry.

Ale ano, pro hraní esport titulů to zvládne 1440p bravůrně.

Mimochodem, kolik hra bere paměti je těžko říct, dnešní herní enginy používají běžně preload když mají dostatek paměti. Proto je možné že grafika s 4GB ve hře bude stejně výkonná jako grafika s 8GB která má alokováno těch 8GB. Například snowdrop engine je stavěný na 75% utilizaci VRAM (je slušné nechat něco na ostatní), pokud má grafika 8GB, engine cílí na využíití 6GB, na 4GB grafice cílí na 3GB. Pokud scéna potřebuje 3GB paměti, tak na 4GB kartě jsme v pohodě, na 8GB kartě hře zůstávají 3GB které ráda využije tím že si nahraje třeba textury pro objekty v okolí.

Ale souhlasím že 8GB na FHD hraní je ok, já bych z 3060 a 3060Ti volil jednoznačně 3060Ti protože je výkonnější a cenově je to jen 70 USD, takže cca 2 tisíce s daní. 3060Ti má z nových grafik jednoznačně nejlepší poměr cena výkon (předpokládáme msrp)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji, zase nic...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

polaris je s i měkkým (jen taková vsuvka pro burany, (s tvrdým) co by mně chtěli radit)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nezapomeňte, že vám ve větě chybí počáteční velké písmeno a tečka. Když už se tedy budeme bavit o cizím psaném projevu a nazývat komentující burany. Slovosled máte taktéž perfektní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeden pravnik chce zrusit v mluvnici jedno i/y a pak by polovina vyuky ceskeho jazyka nebyla potreba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A mohl byste to prosím vysvětlit i mému PC? Na 1440p si veme DCS přes 15 giga grafické paměti a to nemám zapnutý supersampling.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro "high" je doporučovaných 8GB, takže v klidu. Že si tu paměť vezme ještě neznamená, že ji smysluplně využije nebo že by to na 8GB jelo výrazně / měřitelně pomaleji. Je to jako s RAM - moderní systém jí využije libovolné množství zejména jako diskovou cache, volná RAM je z pohledu systému špatně - proč mám zahazovat blok, který může někdo znovu někdy potřebovat, jenom proto, abych měl nějaký pocit? Zahodit jej můžu kdykoli později, až tu paměť budu potřebovat. U VRAM bych to programoval podobně - proč zahazovat textury, které třeba budu později načítat znovu, dokud nemusím? To ale neznamená, že pokud je zahodím dřív a pak v případě potřeby znovu načtu, tak to bude někde bolet.

Samozřejmě můžete mínusovat, ale dokud ten dopad nikdo nezměří, tak je to asi to jediné, co se s tím dá dělat. Neobahajuju 3GB 1060ky, to je špatně, ale různá absurdní množství VRAM jednoduše nic nepřináší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Také to snižuje opotřebování nand-flash zbytečným čtením, tedy pokud se data nenahrávají preventivně dopředu, ale jen se nemažou již přečtená stará data, což v reálu často není.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cože? Opotřebování nand-flash čtením?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ošoupe se, ne? Ještě víc by se ošoupal, kdyby ho někdo četl v brýlích. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, podobně jako u gramodesky, mě ještě známý tvrdil že má strach o SSD v usb šupleti kvůli mech. poškození za chodu, no a přitom ví jak SSD funguje....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou, nekteri sveho casu tvrdili, ze digitalni signal prirozene degraduje, skoro jako analog

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaký je rozdíl když ta hra bude používat 8GB a 16GB?

Dnešní grafické enginy rády využijí všechnu nevyužitou VRAM a loadují do toho věci do foroty předem. Takže identická grafika s 8 a 16GB se v tom bude chovat identicky co do výkonu.

8GB překonává v 4k jen pár her, samozřejmě v max nastaveních a hlavně max. texturami, kdy to ve většině případů stejně nejde poznat doku člověk nezačne přes Ansel típat super resolution screenshoty, kdy ten típlý screen v JPG bude mít 1GB a rozlišení nějakých 64x40k PX

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vykon asi stejny +- bude. Ale co nebude stejne je zazitek hrace, kteremu v pripade 8 GB budou casteji doskakovat detailni textury.
Jak to pak vypada v extremnim pripade je pak videt treba na videich s gameplay Cyberpunku 2077 na konzolich, kde je te pamati sakra malo a je jen jedna pro CPU i GPU. (tim ale nerika, ze kod Cyberpunku neni zpraseny a neni/nebyl moc delany na konzole, coz priznali i sami vyvojari)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena mě nezajímá, ale co je důležité - kolik to bude žrát? Vypadá to konečně jako nástupce Polarisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

140-150 W, ale když usměrníš game boost, nebude problém to držet kolem 100 W. Viz 6700 XT, spotřeba jde citelně nahoru, jakmile překročíš cca 2,1 GHz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jediný recept je nekupovat. Srandu ať si dělají ze závisláků. Už jsem byl svědkem rozhovoru o finanční náročnosti aaa pcgamingu a zatímco v minulosti bych se zapojil a vyvracel, tak dnes jsem musel souhlasit. Nekupovat pro hraní víc jak fullhd LCD a úplně kašlat na cokoliv co nemá igpu nebo používat starší karty z minulosti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zatiaľ by som si užíval pekné počasie a dovolenku. Pred mesiacom grafické karty prakticky neboli a tie ktoré boli stáli 2-3 násobok normálnej ceny, čiže pod 1000€ nebolo vôbec nič. Dnes už sú reálne skladom a ceny sú asi 50% vyšśie ako by mali byť, takže už sa dá kúpiť niečo v hladinách 600-800€, čo sa dá považovať za výrazné zlepšenie. Je šanca, že za mesiac sa cenová hladina dostupnosti posunie na 500-700€ a Radeon 6600XT sa bude pohybovať na spodnej hranici, takže najlacnejšie kusy tesne pod 500€. Pod touto psychologickou hranicou sa ale predá všetko ihneď, takže tam sa cena zasekne na dlhšiu dobu a nebude klesať. Bojím sa, že návrat z dovoleniek a približovanie sa vianočného šialenstva bude znamenať, že reálne najlacnejšie nové grafiky budú až do konca roka oscilovať v cenovej hladine okolo 450€. Takže kto chce naozaj novú grafiku, nech si prichystá minimálne 500€ a nech kupuje pri prvej vhodnej príležitosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xbox series S je za 320 éček, Nintendo switch za 200 a slušný mobil za ještě míň, takže žádný stresy. Oni budou muset jít dolů, jinak se jim zmenší uživatelská základna, kterou budou jen těžko lákat zpátky. Ono to totiž není jen o penězích, ale i o groteskně vysoké spotřebě (CPU 130W+, GPU 250W+). A to vůbec nepočítám výprodej po těžařích, který se těžko odhaduje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím eSkem mě to napadlo taky, navíc CPU a disk, case nepočítám.

Nedávno jsem navíc zkoušel znovu pustit něco na PC, kde mě momentálně limituje jen GPU (580). A tam je tak radikální rozdíl mezi tím "jdu hrát, pustím hru a hraju" na konzoli a "čekám než se to pustí, updatuju ovladače, čekám než se to pustí, SATA není NVMe".

Prostě, na pohodlné věci se zvyká snadno, a na PC je co vylepšovat.

*aneb ty debaty, jestli 1TB NVMe disk jako mandatorní je ok nebo ne. Prostě je to opravdu dost fajn.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to máš pořád hodně slušnou RX 580. Znám lidi co jsou už přes rok na něčem integrovaném nebo hodně slabém (RX 550) a už jim s ceníkem grafik dochází trpělivost. Další už koupi herního PC např. pro děcka odložili na neurčito a mobil/tablet jako původně nouzovka se začíná zažírat pod kůži. A to na trhu zatím není žádná vyloženě levná konzole, která by už z technického hlediska vyrobit šla - ARM APU s větším výkonem než Nintendo Switch pro fullhd telky/monitory s nějakým primitivním vyladěním, aby to i na 4K TV nevypadalo vyloženě hnusně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám doma dva synátory.

Jednomu už Fortine na PC nefrčí, takže konverze na Series S, s klávesnicí a myší na HD televizi, úplně bez problému.

U staršího PC ještě chvíli vydrží, ale fakt nedám peníze do dvou gaming PC při těhle cenách. Vidím to také na blízkou konverzi na konzoli + pěkný notebook na studium. Za 2/3 ceny herního PC jsem schopen vyřešit 2 use casy. Největší problém je Java Minecraft s modama, ale tam vystačíme s tím, co je doma, dokud to neodejde do křemíkového nebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem uz 4.5 roku na RX480 4GB za 5000 CZK koupena jako nova. Vubec bych si netipl, ze to tak bude.

Sranda je, ze to bezi v PC s R7 3700X, 32 GB RAM.... o mnoho novejsim zaklade. GK koupim, az si rozumne pomuzu za rozumne penize.
Muj limit je 10k max a tam se dostane mozna 6600XT, ale jeste si pockam na vykon a celkove review, jestli to ma vubec smysl.... uvidime.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem na specifikace Fortnite, ten počítač musí být extrémní vykopávka, že to na tom nejede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, Fortnite jede pro nenáročného hráče krásně i na pasivně chlazeném čipu který je i v tabletu tabletu - M1 v Macbook Air - https://www.youtube.com/watch?v=CbGyG1VBtzo dokonce to dá 60FPS s nějakými dropy na medium při nativních 2560x1600.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

dropy pod 60fps? ako to mozes vobec hrat??

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I5 3560, gtx 660

Ten Apple pěkný, ale nastavení detailu mi přijde nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.