Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ohrozí těžba Bitcoinu naši planetu? Možná jinak, než si myslíte

To by ma zaujimalo ako to vypocitali ze o 2 stupne.
Do roku 2033 nastane 4x halving, ktory znizi odmenu 16-nasobne. Tiez budeme mat lepsi HW ktory znizi spotrebu tiez mozno 16x nasobne. Jedinym faktorom ktory nam zostane bude cena. Cim vyssia cena bitcoinu tym linearne i vyssia spotreba.
Minuly rok bola spotreba bitcoin siete zhruba na urovni 6-milionoveho Irska, co je 22 TWh/rok. Celosvetova spotreba vratane plynu, uhlia, ropy je cca 50 000 TWh/rok.

Teplota sa od konca 19-storocia zvysila o 0.85ºC, ale zvysuje sa i na inych planetach, takze cinnost cloveka je maximalne tych 0.85ºC.
Ak chceme zvysit teplotu o 2ºC do roku 2033 tak mame co robit, musime bitcoinom spalit 117 000 TWh/rok, teda 5300x viac. Cena bitcoinu by musela stupnut cca 5000 nasobne a museli by sme postavit 6x viac elektrarni, lebo dnesne vyrobia len 20 000 TWh/rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> 117 000 TWh/rok

Ten souvis teploty a energie neni linearni, navic je tam jiste "zpozdeni" - i kdybychom ted prestali najednou uplne palit, tak se bude teplota jeste par let zvysovat. Takze tahle snadno to pocitat nelze. Nicmene... mate pravdu v tom, ze bitcoin je jen prd v hurikanu.

Zadruhe, kdyz vidim "vedci rikaji" tak muj bullshit meter lita na max. Jaky "vedci" ? anonymni kdesi z garaze ? OK, "vedci rikaji", ptam se 1) kdo jsou ti vedci, 2) kde se ta studie objevila, 3) ma to peer review, 4) stravili nad tim alespon pul roku. Kdyz je odpoved na kteroukoliv ne nebo nevim, je zhruba 80% sance ze jde o bullshit, a ne vedu. Bohuzel veda jako vsechny oblasti je zkorumpovana penezi, a spousta "vedcu" dela "studie" z jednoducheho duvodu ze to vynasi prachy a akceleruje karieru.

Za treti, co bude v 2033 netusi nikdo, a je vedecky dokazano, ze predikce budoucnosti (obzvlast te vzdalene) maji vseobecne stejnou uspesnost jako hazeni minci (hodte do googlu jmeno Philip Tetlock).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co teprvá, kdyby odpoledne po práci všecí zapli do elektriky elektromobily a né na 220V/16A..., ale na 380V a při 3x32A! Neřkuli 100A u rychlonabíječek! :-()

Podpora elektromobilů zničí "naši" planetu (Zemi) , přesněji - zrujnuje lidstvo ekonomicky spíše a né "těžení", jen mladejma nadšencama, jakési virtuální měny..., co rázem zanikne snadněji, než nominální měna, natož zlatý snandard... Autem totiž jezdí mnohem širší skupina než "těžaři"... a to i důchodci!

A vůbec, "naši" planetu zničí a to doslova 3. světová válka a to dřív než se nadějete! Neustále stoupá agresivita mezi lidmi a agrese mezi státy!!! :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde zijete ze porad pouzivate 220V a 380V :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nešťourej do něj. Pokud neví co je vyhláška č.50 resp. č.98, nemusí nutně vědět, že je to už trochu jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen se ptam :)

Vcera byl v TV jeden "mladik" co o sobe prohlasoval ze je elektrikar a tvrdil to same :) mimo jine tvrdil, ze dostal pecku jak 220V tak 380V :))))
A znalost vyhlasky neni podminkou znalosti neceho co je naprosto bezne (chapal bych to u starsich rocniku) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to s úsměvem . Jasný, tohle dneska ví snad každý, ale uznej, že to vědět NEMUSÍ . I mně jde lépe na jazyk 220 než 230. Zvyk je železná košile - nevím co myslíš tím starší ročník, ale asi do toho spadám taky ;-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem starsi rocnik :) a obcas pouziji vteriny jako casovou jednotku atd. :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"né "těžení", jen mladejma nadšencama, jakési virtuální měny..., co rázem zanikne snadněji, než nominální měna, natož zlatý snandard.."

-z tych nadsencov je mnoho starsieho veku
-ta mena je stejne virtualna, ako fiat
-ze zanikne razem, to mas z vesteckej gule?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem že zanikne snadněji!!! Né že zanikne... Jakože stačí jen aby někdo napadl server a pod., nebo panika a pod.! Jako když snadněji přijdeš o fotky na SSD ( a o všechny!!!) než na HHD, natož na papíře! Už gomeš? ;-) To nebyla prognoza, že něco vím z gule..., ale varování o křehkosti(!!!) virtuální hodnoty! Ta hodnota je pouze v důvěře a v důvěřivosti! :-/ Ale lidi jsou i zlí!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jakože stačí jen aby někdo napadl server a pod., nebo panika a pod.!"

Tak to si pobavil :D :D Aka naprosta neznalost a nepochopenie principu, na akom blockchain funguje. Ani diky panike nemoze zaniknut, panika moze iba ovplyvnit aktualnu hodnotu. Zboznujem radoby expertov ako ty, ktori o problematike vedia hovno, ale maju neskonalu potrebu sa k nej vyjadrovat.

"Jako když snadněji přijdeš o fotky na SSD ( a o všechny!!!) než na HHD, natož na papíře! Už gomeš?"

Sanca, ze prides o fotky na SSD je nizsia, ako ze o ne prides na mechanickom HDD. Statisticky. Ako priklad dost slabe..

"Ta hodnota je pouze v důvěře a v důvěřivosti! :-/ Ale lidi jsou i zlí!"

A vcom je to inak u FIAT? :) To, ze ti denne tisknu miliony dolarov aka kvantitativne uvolnovanie rezerv a ze uz DAAAAVNO fiat neni kryty nicim s realnou hodnotou? Budes musiet asi lepsie vysvetlit, lebo toto co si napisal, nie je validny argument. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi né, nerozumím webové problematice a sérvrům :-( Ale nejedou už účty majitelům virtuálních měn zmizely, staly se nedostupnými a pod.! Ne? Jak technicky nevím. Myslel jsem to obecněji, jakože tak nějak. Nebo to není možné???

Statistická... šance pádu SSD mě nezajímá, spíše možnost vydolovat data z HDD i když zhavaruje. Z SSD leda prd!...

Nevím co je FIAT??? Italské auto???...

Dolaru ale ani Euru nevěřím! Jen se tisknou nepodloženě a rozdávaj i bez práce!... Bublina jednou splaskne! :-(

Nepovažujem sa za experta a už vůbec né přes PC (jsem původem strojař co ho učili programovat ještě dernou pásku...), ale nejeden pád měny bitkojntov jsem zaznamenal a dokonce i já osobně jsem zažil pád jedné měny - československé koruna a později i české koruny! Od r 89 byla inflace skokově o řád!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nyní opět akceluje! :-(

Moje varování a výzva k opatrnosti vyplýva z osobní letité zkušenosti, neb mi je přes 50let a lecos jsem již zažil. Na to nemusím být expert. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kradez uctov je iba blbost uzivatelov, peniaze z vyplaty si taky nevyberes in kes a nenechas u suseda na stole, at ti je pohlida. Princip je stejny. Pokial mas paper wallet, alebo trezor, alebo offline cold wallet na disku (a idealne este zalohovany na niecom dalsom), nic ti nehrozi a nema ti to nikto ako ukradnut. Ono vlastne, tebe staci zoznam seed words k tomu, aby si si kdekolvek na svete s pripojenim na net, dokazal obnovit svoj "virtualny trezor". Ale nechce sa mi zarezavat do podrobnosti, princip, ako to cvele funguje, je uz tisickrat skvele popisany na roznych miestach po nete a weboch, ktore sa problematike venuju.

Sanca padu SSD je ale opravdu nizsia, nez pad HDD. Obecne. Ani odpaleny HDD neznamena automaticky moznost zachranit data z platni. A ked aj zachranis, schvalne si kukni, kolko si specializovane firmy za toto uctuju. Prejde ta nalada. ;) Znovu ale plati, ze pokial je clovek hlupy a nerobi zalohy, je to jeho chyba. Za blbost sa proste plati, ci uz v pripade nezalohovanych dat, alebo nie bezpecne ulozeneho krypto. K tomu uz viac nie je co dodat..

Dolaru a Euru uz dnes neveri snad nikto. :)

"ale nejeden pád měny bitkojntov jsem zaznamenal"

K tomu dodam len tolko, ze k ziadnemu padu nedoslo. Alespon nie v zmysle, v ktorom to prezentujes. To, co sa udialo, bola forma vyvoja-dovery a isty proces evolucie, spojeny samozrejme s vysokou mierou volatility. Neviem o tom, ze by nejaky BTC kedykolvek "padol a skoncil". Existuje krasny web, ktory pocita vyjadrenia roznych autorit a webov, ktore k dnesnemu dnu prehlasili BTC za mrtvy. Uz cez 300 krat. :D https://cointelegraph.com/news/bitcoin-dies-for-the-300th-time-trading-a...

P.S.: FIAT - papierova/statom uznavana mena, obezivo, ktore pouzivas kazdy den. A ano, taky italska automobilka. ;) https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bna_s_nucen%C3%BDm_ob%C4%9Bhem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tiez budeme mat lepsi HW ktory znizi spotrebu tiez mozno 16x nasobne."

Nejak som si nevšimol že by sa za posledných 20 rokov znížila spotreba PC. Práve naopak. Ešte pred pár rokmi by si zbytočne zháňal 2kW PC zdroje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znizuje sa spotreba na jednotku vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zaroven se zvysila potreba vykonu :) dnesni stolni PC a grafiky maji v Iddle vetsi spotrebu nez spotreba jejich předchůdců v plne zatezi :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mě teda vrtá hlavou, proč AMD vydává čipset, který bude muset být chlazen aktivně. Pravda, sice jen v zátěži, ale přece. Jako zrovna pokrok v úspornosti se mi to nějak nezdá. Obdobně žravost grafik - také nic moc, nějaký pokrok v tom nevidím. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokrok je v mnohem vyssim vykonu a kdyz ho dokaze nejaky power user vyuzit tak se zapne chlazeni :) a tenhle scenar se tyka tak promile uzivatelu

Staricke PC a akceleratory zraly par W ...ale tomu odpovidal i vykon :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že prognózy dělají mnohem fundovanější osoby než vy. Jen zcela namátkou mě napadá taková drobnost, kterou jste opomněl - nárůst počítačové techniky i v zemích třetího světa. Již teď se např. do Afriky vyváží staré počítače, jež tady nikdo nechce, a které jsou tam používány pro zvýšení počítačové gramotnosti. A to je jen taková drobnost, která mne letmo napadla. A i těch Vámi zmíněných 0,85°C je pro některé ekosystémy v tak krátkém časovém horizontu zcela fatální, např. korály tak rychlou změnu prostě nedají, což má za následek řetězovou reakci v celém potravním řetězci. Takže Vaše laické úvahy, kdy zcela očividně nemáte představu o důsledcích, raději nepište. :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ludek Jelinek, co koment to perla, nepochopenie kontextu a nasledne argumenty mimo misu. Klepem si na celo a len nahodim letmy usmev. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? To jsem potom asi nepochopil Váš komentář. Inu, je v cizí řeči, tak asi proto. :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som celkom zvedavy, ako je na tom pre porovnanie spotrebovana energia na sledovanie TV/konzole/PC. Preco vedci nevycisluju aj tento vplyv na prostredie, je vari oproti tazbe kryptomien az natolko zanedbatelny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skúsme to rýchlo spočítať len tak od boku. Jedna telka 200 W a beží napríklad 5 hodín denne. To je 200*5/1000 = 1 kWh. Na zemi je 8 miliard ľudí. Skoro každá rodina má telku. Jedna rodina sú 4 ľudia, to je 2 miliardy teliek. No ale sú aj väčšie rodiny, nie každá ju má, takže pre istotu to dajme na polovicu a povedzme, že je 1 miliarda teliek.

1 miliarda kWh denne je 1 TWh denne, teda 365 TWh za rok. Hrubý odhad teda je, že telky spotrebovávajú 10× viac energie ako prevádzka bitcoinu. Snáď som nikde nespravil nejakú botu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pocitas se starejma televizema. Prumer nových bude tak 45w.
A bezna rodina miva tak 2 tv. Prumerne tak na 4 osoby. No a polovinu sveta bych rovnou skrtnul. Mozna i 2/3. Casto nemaji cistou vodu, natoz TV.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když to změníte na průměr 2 televize do rodiny, ale polovinu světa škrtnete, vyjde pořád to samé :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zpatky do skoly zopakovat matematiku? :) Skrtnu polovinu a mam 4 miliardy. 2 osoby na jednu TV a mame jen 2 miliardy TV. To nam pri spotrebe 50w dava celkem nejakych 100 000 000kw?
Tedy pri provozu 5h by to mělo být 500gwh za den? Pokud mi někde neuletěli řády.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zpatky do skoly zopakovat matematiku?"

Myslím, že psal o tomto:
"A bezna rodina miva tak 2 tv. Prumerne tak na 4 osoby. No a polovinu sveta bych rovnou skrtnul"

Původně vyšlo:

"Na zemi je 8 miliard ľudí. Skoro každá rodina má telku. Jedna rodina sú 4 ľudia, to je 2 miliardy teliek."

A skutečně, Vám to vyšlo stejně:

"Skrtnu polovinu a mam 4 miliardy. 2 osoby na jednu TV a mame jen 2 miliardy TV."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Zpatky do skoly zopakovat matematiku?“

To byste rozhodně měl, jestli chcete rozporovat platnost 2 * X / 2 = X
:-)

„Skrtnu polovinu a mam 4 miliardy. 2 osoby na jednu TV a mame jen 2 miliardy TV. “
Ano, zatímco předtím vyšly celé 2 miliardy, teď vyšly jen 2 miliardy :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš si pořídit brýle nebo spát déle než 5h. Včera jsem měl za to že se mluví o výsledku spotřeby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát to jsou zase přesné s čísly vycucanými z prstu :-)

Pro srovnání zkusím vycucat z prstu čísla já:
Spotřeba: 200 W je nesmysl, tolik dnes mají jen ty nejžravější modely. Reálnější je 50 W.
Počet: Z počtu lidí se to určí těžko; Velká část světa si televizi nemůže dovolit, naopak jsou hromady televizí třeba v hospodách a ve firmách, přestože tam nikdo nebydlí.
Asi lepší vodítko budou prodeje, které jsou dlouhodobě něco přes 200 milionů za rok. Životnost průměrné televize bych netipoval víc než 5 let, takže by na světě mohlo být okolo miliardy fungujících televizí.
Doba zapnutí: Tam budou obrovské rozdíly, některé běží skoro pořád, jiné vůbec, u víc televizí v domácnosti bude nejspíš jedna používaná řádově víc než ty ostatní. Tak třeba 4 hodiny denně.

A potom vyjde 73 TWh.

Čili stačí si vycucat jiná čísla a jsme o řád jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám 50" TV(jedna TV z několika) a určitě si vezme víc jak 80W v mém okolí je dost lidí, kteří mají ještě větší a nebo dokonce si vydržují plasmu, projektory atd. :) kolem 50W mají jen základní modely
a na komernční/firemní použití se používají ještě mnohem větší a žravější modely

takže zatím tu všichni vč. mé maličkosti cucáme čísla z prstu :)
btw i poměrne dost lidí má TV starší 5 let a nic je nenutí k přechodu i mou matku bylo těžké přesvědčit aby "adoptovala" LCD TV které jsem jí koupil k narozeninám :) i když její obří CRT už nereprodukovala normalní zvuk ani obraz (dokonce půlka obrazovky jen šuměla :D a na druhé tam pobíhali duchové :) ) >>> ale trvalo to cca jen 2 měsíce než uznala, že je to o hodně lepší než její stará TV :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však si z mého komentáře přečtěte i poslední větu.

Netvrdím, že moje číslo je naprosto přesné, chtěl jsem ukázat, že použitím jiných (taky možných) čísel lze dojít k úplně jinému výsledku.

PS.: Průměrná životnost televize okolo 5 let samozřejmě nevylučuje, že někdo má mnohem starší televizi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo ? Ty televize vydrzi dele nez 5 let aspon co pozoruji na vlastni domacnosti nebo okoli sice sam hlavni TV menim cca kazde 3-4 roky ale ne kvuli poruse a ty televize dal funguji jinde ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".....naši planetu?" ? Asi máte nas mysli: Planetu Zemi! A není naše..., nýbrž prostě jen je ;-)

A planetu Zemi jistě neohrozí jakákoliv měna :-)) Maximálně ji ohrozí nějakej velkej meteorit, spíše až plenetka či hvězda - jako Slunce, nebo s jistotou ji ohrozí blízká černá díra a pod.!

Vy metafóristi :-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stačí si pamatovat následující:
Za jednu vteřinu dopadne na zemi, ze slunce, více energie, než-li lidstvo vyprodukovalo za celou svoji existenci.
Informace, že těžba bitcoinů ohřeje zemi o 2°C je pro mne k smíchu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak jednoznačné. Stačí se zamyslet, jaký dopad na životní prostředí má "čistá energie" dopadající na zemi ze slunce každou vteřinu a jaký dopad má energie vyráběná lidmi "špinavými" metodami. Asi je to o něčem jiném.

Já vidím problém někde jinde. Osobní svobody lidí zaručují "nedotknutelnost" osobního vlastnictví. Tedy je věcí každého jednotlivce, za co utratí své peníze. Jestli si koupí chleba nebo elektřinu a k čemu tyto "své věci" použije. Ovšem v okamžiku, kdy mi někdo začne vyčítat, že jsem cokoli z toho koupil "zbytečně", protože hlad ve světě nebo ohřívání planety, tak je někde filozofická chyba.
… kterou nikdo neřeší. A to je ten problém. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobní vlastnictví v mnoha případech není reálně nedotknutelné.
U řady druhů soukromého vlastnictví zákony přesně definují a s tím svým majetkem smíme dělat a co je nám zákázáno - a nikdo tuhle filosofii nezpochybňuje.
Např. pokud si někdo legálně (je držitelem ZP) koupí zbraň. Je ta zbraň jeho soukromým majetkem a přesto je nezákonné aby s ní střílel kdekoliv ho to napadne. Pomocí zákonů je přesně definováno co a za jakých okolností se smí se zbraní dělat a co nikoliv.
A nebo třeba pozemek. Také je přesně stanoveno jakým způsobem je možné nějaký konkrétní pozemek využívat... Majitel pozemku má tedy to své osobní vlastnictví svázané řadou různých zákonů, které definují co s tím svým pozemkem smí dělat a co nikoliv.
Takových různých příkladů jsou mraky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co mají Tvé příklady společného s tím, že si koupím elektřinu nebo chleba a pak mi to někdo vyčítá a útočí na mě? Jako autoři této studie o bitcoinech?
Když si legálně koupím elektřinu za svoje peníze, tak mi pak někdo bude diktovat, jestli s tou elektřinou mohu svítit nebo těžit bitcoiny?
Zkrátka demokracie a kult peněz (pokud je někdo háklivý na pošpinění slova kapitalizmus) jsou protichůdné síly. A tento spor se zatím nikdo nesnaží řešit. Protože je to převelice choulostivé téma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má to společného třeba to, že už i dnes (pokud by k tomu byla vůle) by bylo možné zákony zakázat některé druhy využití té nakoupené elektřiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. To je příklad typického konfliktu mezi demokracií a "vládou peněz" a jeho dnes obvyklým způsobem řešení. Pokud bych měl tento konflikt vyjádřit v procentech, tak si myslím, že demokracie prohrává 0:100. Tím chci říct, že takový zákon nařizující, jak využívat energie (zakazující některé druhy využití - pokud chcete) určitě vznikne.
Otázka ale zní jinak. Co je vlastně špatně?
Že chce někdo vyrábět co nejvíc elektřiny a tu taky co nejvíce prodávat (kapitalizmus), nebo že má někdo právo nakupovat elektřinu kolik mu jeho peněženka dovolí a tu pak použít podle svého uvážení (demokracie) ? V tom je ta choulostivost. Ať řeknete, že je špatný kapitalizmus nebo demokracie, vždycky Vás "roznesou na kopytech". Takže zbývá ... mlčet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za prve kecas
za druhe je to za sekundu
Za treti musis pocitat i s tim kolik dopadne na povrh a kolik "nespotrebovane" energie se odrazi >> predstav si ze by se 100% slunecniho zarezi co dopadne na zemský povrch premenilo na teplo ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v první řadě je v tom videu zásadní omyl/chyba (cca 40s). Těch 12,5BTC se "uvolní" KAŽDÝCH cca 10 min - tedy vůbec nezáleží na tom, kolik počítačů je k síti připojeno. Čím víc jich je - tím se zvýší obtížnost výpočtu - aby se právě uvolňovalo pravidelně těch 12,5BTC/10min.
Tedy je jedno jestli je v síti 10 počítačů - nebo miliarda :)
K "těžbě" neboli uhádnutí hashe bloku stačí velmi málo energie, to kolik jí spotřebujeme nyní, je dáno jen a jen lidskou hamižností :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přitom se jedná o výpočty, které nemají žádný pozitivní přínos kromě zisku pro pár insiderů.... na rozdíl od počítání typu SETI@home, dekodování DNA, hledání léku proti rakovině, apod....
Výpočty tokenů bitcoinu jsou naprosto negativní záležitostí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co se stane s BITCOINEM potom co "horníci" přestanou těžit ?
jaká bude potřeba a spotřeba energie a úložišť pro stálý provoz?
budou někdy transakce přijatelně rychlé a s přijatelným poplatkem nebo to bude stále měna primárně pro spekulanty a zločince ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozitivny prinos: bitcoin je dobra alternativa na udrzanie hodnoty, nemas tam inflaciu (pre porovnanie hodnota dolaru za 100 rokov klesne 4 az 10 nasobne), banka ti kryptomenu nezmrazi, zamestnanci banky nevedia kolko mas bitcoinov na ucte - mensia sanca ze ta niekto kvoli tomu zabije.
Ale pre cloveka ktory ma prachy len do vyplaty to nema zmysel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proti inflaci se dá efektivně bránit i bez bitcoinu. K tomu abych se účinně dokázal bránit inflaci, bitcoin nepotřebuji.
A ty ostatní důvody - to je jen věc úhlu pohledu zda jsou to výhody nebo naopak. Je nepochybné, že každý zločinec bude v těchto vlastnostech bitcoinu vidět výrazné výhody. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přrsně tak. Např. hmota jako zlato. Ale má nevýhodu - zcizitelnost jako prachy v hotovosti nebo i na účtě! Jedno jestli virtuálním. Pak leda míti úspory v pozemcích! I když! Komunisti dokázali zhatit i tuto, ve světě nejjistější investici k uchování hodnot, úspor - v pozemcích! Znárodňovali!... Bez náhrad! A uživatel vašeho pozemku byl víc než vy - majitel!!!......... V Německu, dokonce v tom bývalým západním! - v Bavorsku, jeden mladý pomatenec - marxista, už zase vyzívá ke znárodňování!........ Před zlými a hloupými spoluobčany - společností, planety Země, asi není zcela úniku :-( Vždy Vás ten dav strhne s sebou :-( A měna, jakákoliv!, je jen prostředek společenské směny zboží a lsužeb. Nic víc. Peníze jsou jen jakoby dlužní úpis, který v budoucnu nemusí nikdo respektovat v momentální hodnotě zboží a služeb :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin s dá taky snadno zničit pokud by o něco takového státy měly zájem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže, bitkojn lítá s hodnotou hned nahoru, hned zase padne pro nějakej průšvich, hacknutí serveru s účty a nebo jen kvůli dezinformaci a panice... majitelů účtů a to skoro i o řád(!!!) dolů a pod. a vy jej vydáváte za stabilní, čili inflaci odolný??? A co míra rizika!? Žes se ke "svým" virtuálním prachům třeba ani nedostanete!? Nebo, pokud se zabijete v autě, vaše děti nezdědí nic! Nebudou znát ani váš účet a jak do něj, stejně jako notáři tuto virtuální aanonimní hodnotu nezahrnou do dědictví :-( To by Vám pak Vaše děti "poděkovali"... Jistě by se našla i další a další rizika!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som to zhrnul takto: cim menej je clovek informovany, tym viac rizik v bitcoine vidi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cim vic je clovek v Bitcoinech angazovany a ocekava z toho nejaky profit tim vice je obhajuje ;)

osobne na Bitcoinech nevidim nic tak uzasneho mimo snadne ac rizikove moznosti "rychle" vydelat
zbytek jsou uz jen minusy od udrzitelnosti pres energetickou narocnost a neprakticnost atd. atd. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No je to vtipne ked clovek ktory do toho nevidi ti bude hovorit o rizikach a na druhej strane sefka Medzinarodneho menoveho fondu Christine Lagarde ti povie ze technologia blockchainu je rychla, jednoducha a bezpecna a banky by mali spravit vlastne kryptomeny. :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Technologie blockchainu není bitcoin a naopak. Bitcoin sice blockachain ne úplně ideálním způsobem využívá, ale ze samotného hodnocení blockchainu nelze nic moc říct o bitcoinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, hrame si so slovickami. Bankovky su z papieru, bankovky nie su papier. Ethereum ma lepsi papier ako Bitcoin. Christine Lagarde vlastne hodnotila bitcoin a ine kryptomeny, nie samotny papier.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když se tak na to dění okolo oteplování klimatu dívám, tak mi to celé přijde k smíchu. "Vědci" se snaží dokázat, že se Země otepluje a to na základě časových řad měření teplot, které spadají do období cca 250let. Z pohledu člověka docela relevantní řada, ale na nějaké dlouhodobé prognózy je to řada tak akorát k smíchu. Člověk ani nedokáže odhadnout, kdy má nastat nová doba ledová, která je v cyklech 100t let (jedni "vědci" říkají, že přijde okolo 2030, jiní že za několik desítek tisíc let), a snaží se tady predikovat oteplování klimatu, o jehož pochodech nemá pomalu ani šajnu. Ano, posledních 100 let se klima otepluje, a člověk určitě spalováním fosilních paliv k tomu příspívá, ale říkat na predikci z minulých dat, že do konce století "nebo do konce roku 2030" bude tepleji o 2C je jako věštit z koule. Klima se mění pořád a dinosauři svého času vypouštěli ze svých zadních útrob metanu do ovzduší tolik, že se nám o tom ani nesnilo, s podivem, že tady žili miliony let ne? A metan je řádově setsakramentsky větší skleníkový plyn než sodovkový CO2. Za pár století by přeci mělo dojít k oteplení o x desitek stupnu C podle našich vědců, ne? Dinosauři si užívali bez přemýšlení svého metabolizmu dobu, která o několik nul překračuje existenci člověka na Zemi. Nakonec je s největší pravděpodobností vyhubil asteroid, protože pan Bůh se asi na to jejich prdění na Zemi už nemohl koukat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Globální oteplování je velký problém a je pravdou, že tažení bitcoinu k tomu přispívá, ale nemyslím si, že až takovým rapidním tempem. Uznávám, že to není sranda a spotřebuje se při tom velké množství energie, ale uvidíme jak se toto odvětví bude vyvíjet další desetiletí a zda to vůbec vydrží, nakolik BTC je nestabilní měna a kvůli tomu se ji mnoho lidí obává "koupit". Jen za posledních 6 dnů klesl o 3tisíc graf: https://www.kryptonovinky.com/kryptomeny/btc-bitcoin/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.