Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Olympus OM-D E-M1: vlajková loď mezi bezzrcadlovkami

Nie celkom chápem častú kritiky vysokej ceny týchto olýkov (aj keď by som bol samozrejme veľmi rád ak by ceny boli nižšie). Veď ak budem trochu preháňať, tak sa dá povedať, že OM ká sú najlepšie mirrorless stroje vôbec. Prečo je tendencia porovnávať tieto stroje s low end zrkadlovkami? Veď ak si zoberiem hoc aj staršiu M5, tak parametrami (a IMHO aj výstupnou kvalatitou) je porovnateľný skôr strednou až vyššou radou zrkadloviek. O M1 tke už radšej ani nehovorím. Čím to vlastne je, že ak tam nie je zrkadlo, tak sa automaticky očakáva, že to bude lacnejšie ako „ozajstná“ zrkadlovka s porovnateľnými parametrami? Schválen, koľko vlastne stojí podobné (aj keď samozrejme väčšie) vode odolné horčíkové telo inej značky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já vím že to zase schytám, ale: Pentax K-5 IIs jde koupit za 24 800 Kč. Je to neméně stejně odolné tělo, se stabilizací snímače, rozlišení stejné, ale na větším a kvalitnějším snímači, optický hledáček se 100% pokrytím (to fakt nelze podceňovat) atd. U Nikonu se podobně můžeme bavit o D7100, u Canonu třeba o té nové 70D - oboje v cenové relaci kolem 25 tisíc za tělo. A to jsou přístroje, které mají větší snímač a optický hledáček. Výrobně bude dle mého OMD EM1 prostě levnější a jediný důvod, proč tyhle přístroje stojí víc, bývají rozměry, prestiž, nebo cokoli takového. Ale právě třeba rozměry zase OMD EM1 trochu smazala, jelikož nám narostla. Já netvrdím, že "Oly jsou mizerové", nechť si prodávají své přístroje za ceny, které uznají za vhodné. Ale těžko se pak někdo může divit, že já budu argumentovat tím, že za stejné peníze můžu mít u Canonu 70D, u Nikonu D7100, u Pentaxu K5IIs či u Sony A77. Nic víc v tom nehledej, jsem to já kdo používá redakční Panasonic GX1 a je to opravdu fajn přístroj.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že (m)4/3 systém mne trochu zklamal v cenách objektivů. Čekal bych, že skla budou výrazně levnější než pro APS, o fullframe nemluvě. To se nesplnilo, zůstala jen jedna výhoda: velikost a váha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4/3 (ne micro) má objektivy právěže výborně levné (z druhé ruky), což je momentálně velká výhoda tohoto "mrtvého" standardu, kamarád to má a třeba výborný makro objektiv jde koupit do 4000Kč.

Co se týká m4/3, tak tam je to opravdu bída a je o to větší, že "staré" manuální padesátky, které se dají za pár tisíc koupit, už mají na m4/3 dost nesmyslné přepočítané ohnisko. No co, teď mi jde poštou 20mm/F1.7 (za 7000Kč - fuj to je moc) a jestli se mi nebude líbit, tak to prodám a koupím okolo 3000Kč Vivitar 28mm/F2.0. Ještě je pak 24mm/F2.0 a tím objektivy pro m4/3 v podstatě končí. :-/

Jinak nevěš hlavu, Funjian 35mm/F1.7 je i s reducí do 1000Kč. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

pff keby len 25k. Je to za ludovych 39 999 :O

http://www.megapixel.cz/olympus-e-m1-telo

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to bude snad ňákej překlep ne? :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Olympus E-M1 Camera Body Only (with BCL-1580) – JPY ¥145,000 – USD $1,450
Olympus E-M1 Camera Body with 12-50mm F3.5-6.3 Lens - JPY ¥170,000 - USD $1,700
Olympus E-M1 Camera Body with 12-40mm F2.8 Lens - JPY ¥220,000 - USD $2,200
HLD-7 Battery Grip - JPY ¥20,000 – USD $200
PT-EP11 underwater housing - JPY ¥100,000 - USD $1,000
Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 PRO lens - JPY ¥90,000 - USD $900

http://digicame-info.com/2013/08/post-503.html

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Olympus OM-D EM-1
Price MSRP $1399/£1299

http://www.dpreview.com/previews/olympus-om-d-e-m1/2

preklep to nebude
1299 * 30,63 = 39 788Kc

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle mi nedalo...

A lot complaints about the price of this camera, considering the quality, massive feature set and ergonomics, it's seems to me to be very reasonably priced. People seem to baulk at the price because of the sensor size, but sensor size is only a small part of the story. Ming Thein decided to put this outrageously expensive camera ;) to the test. He put the camera under a hot shower for 10 minutes, sitting in an inch of water, the camera is on and he operated it intermittently; I would not do this with my 5d mk2 :) Here is a link to a photo of said test.
http://www.flickr.com/photos/mingthein/9667151701/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

předem sorry za ostřejší komentář, ale tyhle sprchovací testy jsou bohapustá kravina. ano, je skvělé, že tělo s objektivem případně zvládne spršku někde venku, ale žádný majitel není takové pako, aby záměrně něco takového dělal. tohle u mě není argument, nemluvě o tom, že ty pentaxy K5/K5II/K5IIs můžeš sprchovat úplně stejně dlouho, stojí daleko míň, fotí daleko líp a nejsou zas o tolik větší/těžší než EM1.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V pohode, byl to spise komentar k cene vyse. Nejsem autorem citovaneho textu, pouze me zaujal pri procitani diskuzi. Netusil jsem, ze se s temahle masinkama da fotit treba v desti...
Cenu neobhajuji, nekritizuji. Jen konstatuji )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se tim Pentaxem zase tolik neohanel - posledni clovek co znam co koupil K5 ji uz poctvrte reklamuje, Pentax ma zda se problem vyrobit fungujici fotak - vsechno jsou to chyby souvisejici s nezvladnutim vyrobni technologie, jako lamajici se tlacitka (!!!) a zasekavajici se mirrorbox. A to je prosim firma co kdysi byla jednickou v zrcadlovkach, dneska ji pro vysokou reklamovatelnost a nedostupnost prislusenstvi a lepsich objektivu obchodnici nechteji prodavat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, to je jeden, co měl smůlu. Já znám tři, kteří si chrochtají. Například moje K200D mimochodem procestovala Makedonii, Albánii, Slovinské a Chorvatské kopce a hory a letos taky Norsko. Funguje už 5 let a funguje bezchybně. Jiná K-x zase funguje asi 3 roky bezchybně s 21mm Limited a 43mm Limited skly. A to už taky párkrát upadla z menší výšky. A nejnovější přírůstek mezi blízkými je K30, též asi půl roku bezchybně fungující.

Nedostupnost příslušenství a lepších objektivů neberu. Ukaž mi originální 1,2× očnici či M42 adaptér vyráběný přímo Canonem a Nikonem pro jejich systémy. Pravda je, že Pentax má v nabídce méně skel, ale například takovou 600mm nebo 300mm/f2,8 potvoru si 99,99% lidí s DSLR nikdy nekoupí. To nechme sportovním fotografům, pro běžné i méně běžné použití pokrývá Pentax jak svými objektivy, tak příslušenstvím vše potřebné. Ostatně, když ti tak v Nikonu nebo Canonu dojde uprostřed albánských hor šťáva, tak uděláš co? Majitel Pentaxu (ist, K100D, K200D, Kx, Kr, K30, K50, K500) jednoduše založí AA baterky "co koupil dole ve vesnici" a jede dál. Tohle je moje představa o dobrém systému. A že si nemůžu koupit 800mm objektiv (Za 200 000 Kč) nebo 50/f1,2 (za 40 000 Kč), to mě fakt nevadí :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč u některých individuí vyvolává slovo Pentax tak hysterické reakce...vždyť oni přece mají ty svoje úžasné foťáky s celými vadnými sériemi snímačů, odstříkavajícím mazivem ze závěrek a lámajícími se flex kabely v ne - elkových objektivech... :o)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A tak budiž je to vlajková loď, víc mě mrzí ceny některých objektivů. Např. nepochopím, proč se 75/1,8 začala prodávat za 26 000 Kč! Až letos se dá koupit oficiálně za 23 300 Kč. Tohle nadceňování zrovna u nás dost lidí odrazuje. S tím mě hoši vážně sejřej. Naštěstí maj dvakrát do roka klubový slevy (kolem 30 %) a leccos se dá sehnat z druhý ruky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat? Konkrétně nad tímto objektivem mi zůstává rozum stát - k čemu to je? Protože vzhledem k ohnisku mi přijde, že to může být jenom na portréty a už opravdu nic jiného. A tam je mi rychlé automatické ostření k ničemu - stejně ty m43 ostří IMHO dost nepřesně a když teda už ostřím manuálně, tak můžu místo tohoto vzít klidně nějakou starou dobrou manuální padesátku a dostanu obrazově to stejné, ne?

Teda jako u nějakého profesionála (=ten, kdo si s tím vydělává) bych to možná i chápal, ale těžko si představit, že někdo takový přijde fotit třeba svatbu PENem. Možná zrovna tady OM-D někoho takového osloví, co já vím, ale stejně musím mít dost velkou fantazii, abych si představil, že by někdo přešel třeba z 5D MKIII na OM-D...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že ostření s objektivy m4/3 je rychlé a přesné - využívám S-AF s vlastní preferencí ostřícího bodu. Jestli to zaostří jinam, než chci, to je spíš moje chyba. Ta stopadina je použitelná i jako střední tele na cokoli, ale na portéty zcela ideální. Osobně ji nemám.

PEN je možná fajn vecička do kapsy, ale mě osobně moc nesedne. Ale OMD, to už je jiná kávička. Už na E-M5 přešla řada profíků, např. McGillicudy nebo Pekka Potka. Výstup to má slušný. Za největší plus považuju nenápadnost a subtilnost celého systému.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aha, podle jiného komentáře jsem se dovtípil, že máš OM-D E-M5. Já mám E-PL2, takže nějaký drobný rozdíl v AF tam být může. :-) Taky používám S-AF dle vybraného (většinou středového) bodu, ale o fous blbě zaostřených fotek mám víc, než bych chtěl. Když tam nahodím manuální skla a doostřím si na zvětšeném detailu, tak je úspěšnost lepší. Nebo aspoň můžu nadávat sám sobě a ne že "to zase blbě zaostřilo". :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Davide, E-M1 nenahrazuje původní E-M5, ale je posazena výš jako vlajková loď - tomu odpovídají větší rozměry, lepší utěsnění atp. E-M5 bude nahrazen příští rok, zdá se, že M1 nebo M5 bude označení řady. Označení modelů po vzoru Pentaxu asi pojedou stylem I, II, III.

A M5 má x-sync 1/250sec, sám to využívám :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dík opraveno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No radeji si koupim D800 ;-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a misto laptopu si koupis desktop )

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.