Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Olympus potvrdil práce na 8k Micro43 bezzrcadlovce

Možná v budoucnu zjistím, že jsem se mýlil, ale tak nějak cítím že 8k je jen další hype který časem zanikne, stejně jako 3D. Hned jak lidi zjistí, že to nepotřebují, protože mezi 8k a 4k videem v domácích podmínkách nepoznají rozdíl. A jakmile zjistí, že pro 8k potřebují minimálně 2x větší datový prostor. A dost možná ještě větší - kolik fps potřebuje 8k aby nebyl pohyb vnímaný trhaně?
Podle mě má 8k smysl tak akorát do kin a na velké projekce. Ale pro osobní využití ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A dost možná ještě větší - kolik fps potřebuje 8k aby nebyl pohyb vnímaný trhaně?"

To myslíš vážně nebo jsi zaspal poslenich 100let, které dokázali, že to je 24 snímků a docela dost generací potvrdilo, že to stačí...

A k tomu rozlišení, stejné řečičky sem četl u přechodu na 4K a stejné se povedou i na 16K:D, co se zamyslet, že co nepotřebuješ ty a považuješ za zbytečné zbytek populace bude chtít?
Stejné chytráky jsem musel číst u fotek, že "klasika má 8mega proč by chtěl někdo více"... a teď každé chrochtá, když má 20 a stále více zní, že by nebylo od věci mít větší rozlišení...

P.S. pro mě minimálně u 8k videa mít možnost s něho dostat pěknou fotku stačí jako jedinej argument, proč tvůj názor je pro mě nepřijatelnej a když to bude tak to koupím, přestože ty mi píšeš, že to nepotřebuju...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To myslíš vážně nebo jsi zaspal poslenich 100let, které dokázali, že to je 24 snímků a docela dost generací potvrdilo, že to stačí..."

No, poradil bych ti prostudovat problematiku. Vtip je v tom, že čím vyšší rozlišení digitálního záznamu, tím je potřeba větší framerate, aby byl pohyb vnímaný plynule. Zatímco na film je zaznamenám kontinuelní děj (takže pohyb je mírně máznutý), tak v digitálu, zvlášť renderovaném je to hromada statických fotek.

Když to pak pustíš jako film, budeš mít v analogu pořád spojitý děj, který ti i u 25 fps dá celkem plynulý pohyb. Když pustíš fullHD/4K/8K na 25 fps, budeš z toho mít slideshow a bolení hlavy, prostě proto, že mezi pozicí nasnímaného bodu v čase A a v čase B je víc prostoru, než právě jeden zobrazovací pixel. Takže ti ten bod po obrazovce "skáče". A čím vyšší rozlišení máš, tím víc to vidíš, protože je ostřejší a jasněji identifikovatelný.

Ad řečičky o megapixelech ve foťácích - je to tu, protože lidi nemají na výběr. Reálný přínos pro 90% populace je nulový až negativní (drtivá většina jde tak akorát na FB v mizerném rozlišení). Využijí to lidi, kteří s tím opravdu pracují a umí si udělat například výřez.

A stejné to, podle mého názoru který nikomu nevnucuju, bude i u videa - využije to minimum lidí, jen to bude žrát obrovský prostor navíc.

A ne, opravdu si nemyslím že celý svět potřebuje to co já. Naopak zjišťuju, že jsem jeden z mála "Ježků", kteří si umí udělat vlastní názor a zhodnotit co potřebuju a co ne a podle toho se snažit zařídit bez ohledu na posměch okolí. Ale je to čím dál těžší, protože v hromadě věcí přestává být možnost výběru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

24 snimku za sekundu je nekoukatelna cukatura. Jakykoliv film na 24 snimku vypada plynule jen proto, ze je sniman s expozicnim casem 1/24s - takze jakykoliv pohyb rozmazany. Do vseho delaneho digitalne se musi motion blur dodelavat. Kdyz si to zastavis, cokoliv se hybe je rozmazana cara.

Je naprosto nutne pro zcela plynuly pohyb natacet v 50/60 fps.

Prepni si jakoukoliv kameru do progresivniho rezimu pri 25 fps, jenze expozice bude treba 1/250s a kazdy snimek bude perfektne ostry - na tu trhanici se nebude dat koukat. Je to videt na kazdem filmu natocenem videokamerou v televizi, ze 25 fps proste nestaci a treba pri natoceni zaberu z vrtulniku na krajinu je videt jak vse co je nebliz kamery viditelne doskakuje.

Staci si neco natocit v 30 fps a 60 fps aby byl videt rozdil v plynulosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moc tomu nerozumím, ale co brání tomu, aby digitál snímal na 1/24 s? Možná by sice asi potom to 8K rozlišení ztrácelo smysl, ale technicky to možné je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že by to ztrácelo smysl. Když můžeš snímat 1/60 nebo 1/120 a pak mít detailní obraz i v pohybu, tak proč se toho zbavovat. Jen pak brutálně stoupá datová náročnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neměl jsem na mysli 60 nebo 120 fps, ale pokud zvolím vcelku běžnou 30 fps, tak by exposice mohla být 1/30 s nebo o něco kratší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct. Asi by to vypadalo plynule, ale nejspíš jako klasické SD,. Nebo by to možná vypadalo jako rozmazané video. Kdo ví. Chtělo by to vyzkoušet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze existuji 2/3 reseni se 4K rozlisenim, tak 8K na 4/3 neni problem. Horsi to bude s framerate, pod 60 to smysl mit nebude a to uz je opravdu ponekud vic dat nez je smysluplnych :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.