Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Olympus uvádí E-5, novou profi zrcadlovku po 3 letech

Přiznám se, že nerozumím principu, podle klerých sem dáváte info o fotonovinkách. Třeba u Canonu - SX30 ano, vlajková loď v kompaktech G12 ne, anebo v segmentu DSLR: E5 ano, D7000 ne ... ?!?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sx30: zmíněn kvůli té blbosti (35x zoom), jinak by po něm ani neštěkl pes
G12: nijak zvlášť zajímavý oproti G11 etc
E5: vyšla dnes
D7000: zítra

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže díky diit.cz jsem se v nějakém předešlém článku dozvěděl, že i zoom může být zbytečně veliký(stejně jako megapixely), a tak jsem nakonec zjistil, že pro mě není ideální foťák(Leica M9 až časem:).

Všichni se předhánějí v megapixelech místo aby udělaly 5 Mpix "levný" foťák s dostatečnou optikou a dostatečně velkým čipem pro co nejlepší fotky v nějakém takovém rozlišení. Snad díky těm ohavným fotkám z mobilních telefonů lidi zjistí, že je lepší mít míň bodů, ale pořádných.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Megapixel. válka už pomalu končí. Třeba proti "nezajímavé" ;-) dvojici G11/G12 nasazuje Nikon P7000 s "pouhými" 10 mega.

"Číselný" boj se teď IMHO přesunuje do max. iso citlivostí + se jako novinka přidává HD video.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Číselný boj se teď vede v zoomech, boj v citlivosti pomalu končí. Megapixely jsou už na hraně použitelnosti, ale neskončily - Sony dává do placu čip CMOS BSI pro kompakty s 12 MPx na rozdíl od loňských 10. Kompaktový CCD 16 MPx čekáme každou chvíli...

No a zrcadlovky taky pořád přitvrzují v megapixelech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, co přesně znamená "levný" (levnější, než tento Olympus?), nicméně přesně tohle už několik let nabízí Sigma :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ja nevim, kazdy mame jiny strop pro "levny" :-) Kazdopadne jak to tak sleduju, budu mit velky problem koupit fotak. Jsem amater, ne-li primo fotakovy BFU. Ale zase nechci vylozeny krap. Zoom se hodi na foceni venku, siroky objektiv zase uvnitr. Megapixly staci do 5, ale zase neco rychleho na momentky. Video alespon v "DVD kvalite" se hodi vzdycky. Stabilizace obrazu pro moje roztresene ruce a kvalitni ostreni pro me vadne oci je IMHO nutnost. Nehlede na manzelku, ktere namacknuti spouste pripada jako sproste slovo, a po nekolika pokusech o fotku, mavaje fotakem jednou rukou a zurive mackaje spoust bez ohledu na svetelne podminky a kompozici, prohlasi ze je to kram o cemkoliv. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kup jí na aukru nějakou Prakticu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem na Sigmu koukal a ten ideál jsem myslel přece jenom jinak - řekněme do 10 tisíc s co nejlepšími 5Mpix fotografiemi by snad udělat šlo. Sigmu jsem neznal, takže vidím, že tomu nerozumím ještě víc, protože má nějaký zvláštní snímací čip. Spokojím se s tím, že jako poloviční BFU přes foťáky už vím, že mám koukat na velikost čipu a optiku. Na pitvání schopností a funkcí obrazových procesorů už radši kašlu - budu věřit, že když má foťák slušnou optiku a "nepřehuštěný" snímací čip, tak má i nějaký dobrý obrazový procesor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Při dnešních cenách zrcadlovek si ji kupuje spousta lidí, ale málokdo z nich ji umí používat. Mají nastavenou automatiku a fotí s tím jako s kompaktem. Takže jediný rozdíl oproti kvalitnímu kompaktu je, že je to míň skladné a těžší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, velikost čipu. U CCD v podstatě skoro i ano (tam je fotodiodami pokrytá prakticky celá plocha), ale u CMOS ne. Protože různé CMOS mají různý poměr mezi plochou fotodiod a zbytku křemíku. Když CMOS začínaly, byla plocha fotodiod na snímači několik málo desítek procent, dnes u BSI senzorů může být fotocitlivá vrstva 60 - 70% čipu (elektronika je postrčena "dozadu" za fotodiody). Navíc lepší (menší) výrobní proces může elektroniku zase zmenšit a zvětšit fotocitlivou vrstvu. Nasazení mikročoček nad každou fotodiodu (u CMOS i CCD) může dále výrazně zvýšit citlivost snímače. Takže když si to všechno shrneme, tak srovnávat velikost čipu u kompaktů má asi takový význam, jako srovnávat velikost krabice, ve které se foťák prodává - větší budou asi lepší. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přijde vždycky na to na co to budeš používat a kolik budeš chtít mít výměných objektivů. Většinou to stejně končí u nasazeného jednoho, protože se málokomu chce prohazovat objektivy, nehledě na riziko zaprášení snímače.
Pokud chceš zrcadlovku a nevlastníš ještě žádné objektivy a ani nepožaduješ nějaké speciality, které se vyskytují převážně s bajonetem Nikon/Canon, tak Sigma není špatná volba. Při méně MPix dává ostřejší fotky nerozmazané interpolací a s krásně věrnou barevnou dynamikou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.