Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Open Document 1.2 - nová verze standardu po téměř 5 letech konečně sjednotí výpočty vzorců

Open Document ikona ODT
ODF ve verzi 1.1 je tu s námi již od začátku roku 2007, což je opravdu dlouho. Organizace spravující tento otevřený formát používaný mimo jiné v OpenOffice.org, LibreOffice, Abiwordu, 602 Office a mnoha dalších (včetně podpory v Microsoft Office 2007/2010 či Wordpadu z Windows 7), konečně připravuje jeho aktualizace. ODF 1.2 přichází…

Prozatím je informace o nové verzi ukryta v mailing listu, na oficiální oznámení si ještě počkáme. Největší změnou v 1.2 bude uvedení OpenFormula, podpora pro RDF/RDFa XML formáty metadat a také přidání podpory pro digitální signatury. OpenFormula vůbec poprvé v tomto formátu zadefinuje formát pro vzorce v tabulkovém procesoru, právě absence této části specifikace v ODF v minulosti působila problémy s interoperabilitou mezi jednotlivými různými implementacemi ODF 1.0 a 1.1. To bude nyní standardizováno. Nečekali bychom ale ani v nejmenším, že to nějak ohrozí pozici Microsoftu a jeho Office Open XML, na to si redmondský gigant dává zatraceně dobrý pozor :-).

OpenFormula je aktuálně ve stádiu návrhu specifikace. Na vývoji se ale podílí hodně lidí, jmenovitě například zástupci projektů OpenOffice.org/Sun StarOffice (Eike Rathke), KDE KOffice, Gnumeric, IBM/Lotus 1-2-3 či wikiCalc (za nímž stojí Dan Bricklin, vynálezce tabulkového procesoru jako takového). Na vývoji se podílí i řada vědců včetně několika matematiků, takže s přenositelností vzorců by již po dokončení ODF 1.2 a jeho implementaci v aplikacích neměly být žádné problémy.

OpenFormula poskytuje předdefinované skupiny funkcí lišící se velikostí. Základní malá skupina (obsahující zhruba 100 funkcí) zahrnuje věci jako trigonometrii, databáze, finanční či statistické funkce. Většina dokumentů si vystačí s její implementací. Soubor funkcí označovaný jako "středně velký" přidává oproti malé sadě ještě asi stovku dalších funkcí, velká skupina pak dalších 130 speciálních funkcí plus schopnost pracovat s komplexními čísly.

Mandriva Linux 2009 - OOo 3.0 Calc Solver

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Open Document 1.2 - nová verze standardu po téměř 5 letech konečně sjednotí výpočty vzorců

Žádné komentáře.