Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OpenBSD 5.5: vyřešili jsme problém s rokem 2038

Proč je tady tolik článků o různých bsd systémech a linuxech? Trošku trapný na to, že toto by měl být web založen trošku jiným směrem. Mě to příjde líto psát o tomto, když je spousta záživnějších věcí, co se stali...
A než řeknete, že sem chodí hodně linuxařů, tak kdyby jste 3x týdně psali o jeptiškách, tak vám semka taky určitě začnou chodit ;)

+1
-63
-1
Je komentář přínosný?

Protože to nevím a vždy jsem bral diit.cz jako server, který informuje o novinkách v IT hlavně lidi z IT branže, tak se musím zeptat: Jakým směrem že má být diit.cz založeno?

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Clovek by cekal, ze bude informovat obecne o IT, vetsinou zamerene na uzivatele (cili clanky o unixovych systemech tak v 1% a ne 3/4) .... nejake testy a tak ..... tenhle clanek by stacil do nejakeho shoutboxu shrnout jednou vetou (idealne nadpisem), protoze obsah je zcela zbytecny, nikoho nezajima nejaky vycet nejakych verzi a kdyby ano, tak si to najde ... osobne jsem to teda precetl a "zaujala" me jedina vec, podpora Alph? To jako really?:o)
To, ze vysel novy NT kernel, to se tu clovek nedozvi a ja jsem rad, protoze to nikoho nezajima, ikdyz jej pouziva 100x vic lidi .... bohuzel se tu pravidelne dozvidame o novych kernelech linuxu, prestoze to nezajima opravdu vubec nikoho:) Jezek z toho udelal zumpu jako root nebo abclinuxu, taky sem pretahl spoustu svych followeru ..... mi to prijde, ze co bylo tak silene a bezduse nezajimave, ze mu to nedovolili otisknout na abccku, tak to dal sem:)
Takze pocitam, ze ten clovek narazel presne na toto:)

+1
-51
-1
Je komentář přínosný?

On vyšel nový NT kernel? A kde si ho můžu stáhnout? Nebo vyjde až v nové verzi Windows? Možná jste si toho nevšiml, ale o veřejně vydaných verzích Windows se tady zcela normálně píše.

A co vám vlastně brání zvednout svůj línej zadek a prodat vlastní článek autorům tohoto serveru, namísto hudrování, že nepíšou o tom, co by se líbilo zrovna vám?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Kritizujete ako keby boli otroci na vasej vyplatnej paske.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

no troufam si tvrdit ze uzivatelu kteri to tu ctou a jedou na linuxech/bsd/.. bude podstatne vice nez 1%, clanku o MS produktech tu je dost.
On vysel nejakej novej NT kernel ? to bych take rad vedel, zajimalo by me napriklad jestli MS jiz nahradil ukradeny kod sitoveho jadra (z BSD systemu) nejakym vlastnim...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano nahradil už ve Vistách a podle toho to taky vypadalo, než to v W7 trochu opravili.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

dekuji za info, v te dobe jsem asi necetl cdr moc pozorne :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

http://diit.cz/o-nas
"Server Deep in IT ...Jako jeden z mála webů v sobě kombinuje všeobecný IT zdroj s informacemi z open-source světa, které tak čtenář nemusí hledat na více místech."

Mě zase příjde líto psát o Windows a přesto všechny weby o Windows píší, i když je to trošku trapný a mělo by se IT ubírat trošku jiným směrem. Takže za mě díky za ježka a podobné drobné zvířectvo, které se otázkou svobody zabývati i do budoucna bude.

Jen pro zajímavost, co je "spousta záživnějších věcí, co se stali..."?

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to jsem necetl, to museli zmenit .... takze uz vime, proc to tu stoji tak za hovno .... informuje se o open source, ktery me (spolu s drtivou vetsinou) osobne temer vubec nezajima. Tak to jsme doma:o) Puvodne to byval server, kde se informovalo o novinkach obecne, takze chyba nas vsech, kdo tuhle zmenu o 180° nepostrehli:) Z realistickeho hlediska je open source jen naprosto okrajove tema, drtiva vetsina software neni a nikdy nebude opensource ...... aspon teda po dobu, kdy bude existovat zamestnani 'programator'. Je treba, aby si i nejvetsi "verici" pripustili, ze opensource je jen nejaka, rekneme, alternativa pro par nadsencu, kteri maji spoustu casu. Pro nas ostatni je to draha a zbytecne narocna alternativa. Muzou existovat vyjimky, ale ty by clovek spocital na prstech jedne ruky .....
O vyhradne open source tu za mych mladych let (kdy jsem dokonce linux pouzival na desktopu; fuj ten zabity cas mi uz nikdo nevrati) byly root nebo abclinuxu .... obcas tam zavitam, abych videl, co je noveho a je pro me vcelku s podivem, ze se tam o closedsource pise snad vic nez tady:o)

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

"Don't criticize what you can't understand."

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

"informuje se o open source, ktery me osobne temer vubec nezajima."

A proc tedy prispivas pod temer kazdy clanek o open source? Jinak sorry, ale zbytek prispevku svedci o velmi omezenem pohledu na IT.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Asi otázka pohledu, pro mě je např. Windows alternativním OS protože Linux je můj primární.

Ale musím uznat, že Linux má svá negativa. Od doby co mám na desktopu, serveru i pracovní stanici Debian stable/testing, tak se motám na místě, nikam se neposunuji a nic nového se neučím. Bohužel od doby instalace vše funguje a tak není co řešit a opravovat. Takže argument že Linux uživatele něco naučí taky neberu, nainstaluje se, nastaví vše potřebné a pak není co dělat...trapné.

Přitom díky Win7 co mají kolegové, si ve firmě můžeme dovolit admina, který je velmi vytížený, takže i z hlediska zaměstnanosti je Windows podstatně výhodnější varianta, to souhlasím.

"alternativa pro par nadsencu, kteri maji spoustu casu" rozhodně souhlasím. Času mám hromadu, protože systém běží jak má, tak přiznávám, že zbírám zkušenosti v OpenAreně a na "Hurt me plenty" dám v Harvestru 4 boty 50:30.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tam byl Linux tak ten admin beha uplne stejne nebo jeste vic. Windows 8.x taky clovek nainstaluje + doinstaluje aplikace a vic se o nej nestara, neni duvod. Ze jsou lidi co z toho udelaji kulnicku na drivi, tim ze tam doinstalujou spoustu optimalizatoru a jineho bordelu to je vec jina.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Vis co, tady jsi v komunite samych linuxaru, co stravili predlouhe roky, doslova desetitisice hodin, aby s tim systemem dokazali pracovat ..... a verim, ze existuje nejaky threshold, kdy uz clovek obhajuje i uplnou sracku, protoze si nedovede pripustit, ze nad tim zabil uz tolikeho casu, ze uz si to proste nechce pripustit a vsechno to zahodit ... ja to taky skoro dva roky pouzival a bezhlave obhajoval, ale pak jsem koupil novy pocitac, nic nefungovalo a zkusil jsem nainstalovat windows 2000:)
Oni jsou jak v severni koreji, zijou v propagande, ktera vznikla na zaklade mirne negativnich zkusenosti z W95 (osobne jsem s nima nikdy nemel problem) a vuci par mytickym problemum tohoto systemu jej porad srovnavaji s nejnovejsim linuxem:) O XP nikdy neslyseli a to uz je peknych par let zcela mrtvy system. Staci se podivat na propagandu na linux.cz, uzivatel windows se jen jizlive pousmeje, uzivatel linuxu to ma jako svoji modlu:o)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Mno, na linuxu jsem zabil hodně času, šíleně moc času. Když nad tím přemýšlím, tak na windows jsem zabil také hodně času, nedokážu říci, zda víc, nebo míň. Každopádně tak jako tak, ten čas nebyl promarněný a naučil jsem se hodně. Tím, že jsem zkoumal linux jsem se dozvěděl hodně i o windows, jelikož spousta věcí je stejných/podobných.
Dělám admina a starám se o stovky windows stanic i windows serverů. Spravuji samozřejmě i linuxové mašiny.
Ze zkušenosti vím, že většina lidí neumí ani s windows. Ano, zapnout, nainstalovat, hrát atd. vše ok, zlvádá většina. Nic pokročilejšího ani ťuk. Závažnější problém = reinstall atd.
To, že víš úplný houby a jen tu vykřikuješ v diskusi, to už jsi tu dokázal.
Minimálně jsme se dozvěděli, že máš snad i nulové zkušenosti s firemní sférou, jinak by jsi věděl, že opensource je nedílnou součástí snad každé větší firmy (a věz, že né v malém množství).
Vzhledem k tomu, že jsi přecházel na Windows 2000, tak asi linux už vůbec neznáš a přesto máš potřebu se k němu vyjadřovat.
Evidetně se asi nezabýváš ani bezpečností, evidentně ani neprocházíš security bulettiny, nedíváš se na hotové jednoduché skriptík pro script kiddies, o bezpečnosti tedy toho víš asi úplný houby.
Vychází mi z toho, že jsi brouk pytlík, nebo troll, který ví houby, ale má potřebu se ke všemu vyjadřovat.
Hmm, doufám, že ti to aspoň pomáhá.
Zdar Max

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu O Šípkové Růžence prosím :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, linux je takove tamagoci, clovek se o nej musi starat, aby nechcipnul. Kdezto windows se nainstalujou a proste fungujou bez zasahu leta. Pouzivat se maji programy a o systemu vubec nevedet, ten prave nikoho nezajima (proto se o novych kernelech windows nemusi psat). Kdezto linux prakticky nikdo neridi a s kazdym novym updatem nejake knihovny prestane diky rozbite kompatibilite fungovat pulka dalsich programu, tak je porad co spravovat a udrzovat ten system nejak pri zivote:) Uznavam, v 15ti, dvaceti, me to i snad bavilo .... pak jsem dospel a pochopil, ze linux na desktop nepatri. Stejne jako mi uz nesmi domu nic s hovnodroidem, tak taky nic s linuxem .... toho zbytecneho casu, co jsem stravil nad tim, aby se ty systemy daly trochu pouzit, mi uz nikdo nevrati.
Ja verim, ze kdyz od tech systemu clovek nic nezada, tak to nejak mozna nejak funguje, ale ja se povazuju za narocnejsiho uzivatele, obcas zkusim nejakou distribuci ve virtualce a porad jsou tam veci typu, potrebujem knihovnu xyz.0.4.5463, bohuzel uz neni k sehnani, protoze nejnovejsi je xyz.0.5.5544 a od verze xyz.0.5.3564 je nekompatibilni, tohle proste neokecas, je to smesne lamerstvi, nic vic ... ja chapu, ze na serverech tohle neplati, tam vetsinou clovek nainstaluje nejaky ten nejnovejsi zaklad a bezi vlastni aplikaci, ale na desktop je to teror a tragedie. Samozrejme, za tech rekneme 13-14 let, co jsem to pouzival, to hodne pokrocilo, ale prirovnal bych to k pokroku mezi 3.11 - ME (hlavni progres jsou balickovaci systemy, to je fakt "bomba", ktera ovsem pochopitelne mela existovat od prvniho dne kuwa!) a co se tyce open source aplikaci, tak to je taky ono:) Uzivatelsky naprosto neprijemne, priserne gui, proste kazda aplikace jiny kockopes, idealne, kdyz jsou OK a Cancel pokazde na jine strane ...... jsou proste veci, ktere ani to usetrene petikilo za licenci windows nedokazou omluvit .... navic kdyz si veme clovek ten cas, co na tom linuxu stravi, to i na pokladne v tescu by se mu windowsy zaplatily 1000x .....

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Hmm,
pokud se nějaký systém snažíš používat tak, jak jsi zvyklý z jiného systému a nejsi schopen akceptovat jeho fylozofii, tak nikdy nebudeš spokojen.
Jinak třeba jednotné GUI je možná tak akorát na MAC OSX, který jsem viděl z rychlíku. Nikde jinde jednotné GUI není, ani na Linuxu, ani na Windows.
Pokud tyto a podobné problémy vnímáš jako věc čistě linuxu, tak si myslím, že největší fanatik v diskusi jsi ty :).
Zdar Max

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"pak jsem dospel a pochopil"
"ja se povazuju za narocnejsiho uzivatele"

Radku jsi to ty? Jednu chvíli mě mátlo to "psaní" bez diaktiriky tzn. http://cs.wikipedia.org/wiki/Diakritick%C3%A9_znam%C3%A9nko ale podle velikosti ega to vypadá, že si zase ve formě. Tak tě tu vítám.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme ze to je on, tvrdim to jiz nejakej ten patek :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že je to on. Protože takovou snůšku žvástů a blbostí by zdravý člověk nevymyslel...dost mi to připomíná články z jeho blogu, které jsem si vždycky pro pobavení pročítal :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"Jj, linux je takove tamagoci, clovek se o nej musi starat, aby nechcipnul. Kdezto windows se nainstalujou a proste fungujou bez zasahu leta." - Sakra, tohle je fakt perla, kam na to chodíš? :D

Možná by prostě stačilo, kdyby sis jasně přiznal, že tady do linuxu kopeš jenom proto, že se pohybuješ ve světě windows, máš tam už naučené nějaké "pravdy" a postupy a ve skrytu duše se jenom bojíš, že by to jednou mohlo být jinak a ty by ses musel naučit něco dalšího (co bys možná třeba ani nevstřebal). Tak jenom kopeš do všeho okolo a utvrzuješ se v tom, že ta tvoje filozofie je jediná správná...

Nečekám, že bys snad uznal, že mám pravdu, ale minimálně někde podvědomě to stejně sám tušíš ;-).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ta diskuze byla spis o upadku CDR s podobne nesmyslnyma clankama, ktere nikoho nezajimaji ...... pokud ti prijde clanek plny vyctu nejakych nesmyslnych verzi nejakych paskvilu jako uzitecny, tak to bys u logu z nejake centralni repozitore, ustrikaval ...
Jeste k tomu diitu/cdrku, vyber te snad uplne nejmensi casti software (open source tvori jen mizive procento) a mit jej jako majoritni tema, mi moc jako deep in it neprijde:o) Spis deep in shit:o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Děkuju, žes vlastně potvrdil moji hypotézu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak proc to ctes ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mně ten přehled aktualizací něco dal. To, že nerozumíš názvu zmíněných programů a novinkách v knihovnách ještě přeci neznamená, že je to zbytečný.
Vidím to tak, že jsi na to zběžně koukl, zjistil, že tomu vůbec nerozumíš a měl jsi potřebu se nějak projevit. Hmm, co tak si pro příště doplnit znalosti, nebo pokud to není tvůj šálek kávy, tak jít pro začátek na nějaký "jednodušší článek" a nad těmi, kterým nerozumíš, jen mávnout rukou?
Zdar Max

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Teba musi strasne stvat ze nieco zadarmo je proste lepsie nez to zaco si dal peniaze :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, na jaké planetě to žiješ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Diky za info, jsem moc rad, ze se tady tyhle clanky objevuji. Taky kvuli tomu sem chodim. Jinak BSD je dneska na servery jednicka, maji to opravdu zmakly.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Diky za takoveto zpravicky.
Serveru a clanku pro adolescenty a manazery je vsude dost, informace z produkcniho a prumysloveho prostredi hledat lupou malem i na rootu...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, tady chodí linuxářů... Chápu, že píšete o ubuntu, fedoře. Ale psát o minoritním OS mezi minoritníma OS je docela sada...
řekněme že čte 1 000 000 lidí články. Z toho je 1% linuxářů a bsdčkářů - 10 000 lidí, z toho řekněme 5% se zajímá o openbsd, paráda máme tu 50 čtěnářů (neboť sem nechodí uričte milion lidí), které to zajímá. Aha, ono to sedí s těma mínuskama, co mám. Tak to všechno vysvětluje :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

IT =/= desktopy

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

no myslim ze tech unixaru bude tak 10-20% z celku, presna cisla by mohla pro zajimavost dodat redakce ?

byt nejsem uzivatel bsd ani windows tak si rad prectu clanek o openbsd nebo windows narozdil od zabednencu typu Hulana, zajimaji me novinky, chci byt v obraze - to je ten duvod proc clovek cte noviny ci zpravodajske servery ne ?

holt v dnesni dobe se vice novinek odehrava jinde nez na platforme windows...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na desktopu jsou bsd systémy naprosto zanedbatelné, openbsd se pohybuje ve statistické chybě :D. na abclinuxu ani na rootu o tom nebyla zmíňka, proč o tom psát na serveru, který se zabývá především hardwarem? navíc ten nadpis, "OpenBSD 5.5: vyřešili jsme problém s rokem 2038" mluví také za vše. Aby jsis nemyslel, možná to tak vyznělo, já proti linuxu nic nemám, sám ho celkem aktivně používám (i přes to že android nepovažuji za linux). Jen mě prostě příjde zbytečný psát o něčem jako je openbsd.

Když už neví o čem psát, tak tu máme tisíce novinek ohledně 3d technologií. To mě příjde zajímavější. Navíc firmy co se tímto (3d tisk, 3d skenování, nebo i 3d brýle) u nás v republice zabývají jsou hodně sdílní a není problém si domluvit exkurzi, nafotit a udělat pěkný článek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že něco není majorita, neznamená, že je o tom zbytečné psát. Tenhle omezený názor mi připomíná zpravodajské servery a TV zprávy. Jak se na ukrajině střílí, tak je toho všude mraky, začně příměří a TV a zprávy ve vteřině přepnou na zprávy o mrtvolách při bouračkách, přepadení bank apod. Jakmile se zase začně střílet, tak přepadení banky proloží obrazem v obraze z dění na demonstraci. Psaní jen o věcech atraktivních pro většinu, většinou smardí psaním na objednávku třetí strany.

Pokud vím tak je DIIT soukromý server, obsah tu máme zdarma tj. platí: čti a buď rád nebo nečti a neobtěžuj ty, co jsou rádi.

Mě třeba psát o OpenBSD zbytečné nepříjde, už jen proto, že je to jeden z nejbezpečnějších systému na světě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Srovnáváš nesrovnatelný. Proč tedy nenapsal o netbsd?
Jinak, když je to z nejbezpečnějších systémů na světě, tak jak to mají s Heartbleed?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se zeptej redaktorů proč v květnu nenapsali o NetBSD, možná proto, že nová verze NetBSD v květnu nevyšla narozdíl od OpenBSD 5.5 z 1. Května.

"jak to mají s Heartbleed?"
A fixed version of OpenSSL was released on April 7, 2014, at the same time as Heartbleed was publicly disclosed.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já snad říkal něco o květnu? Vyšli 2 minoritni updaty verzí 6 a 6.1

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

já jen (se zpožděním) dodám, že o netbsd zde sice nepíšu úplně vše, ale přeci jen se mu věnujeme: 6 a 6.1.1 naposled... http://diit.cz/tagy/netbsd

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když to tu tak vidím, tak se mi zdá, že někteří Widláci jsou trochu agresivní, ne? :-P Zřejmě to bude frustrace pramenící z toho, že sami za svůj život nepoznali nebo nepochopili nic jiného než trapné Windows, proto by bylo nejlepší, aby se na vše ostatní uvalilo informační embargo.

Tenhle požadavek je asi tak stejně úsměvný, jako zakázat serveru o autech psát tolik článků o Ferrari a Lamborghini, protože je má asi 5 Čechů a většina přece jezdí ve škodivkách :-P

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jo, souhlas, taky me persne tento argument napadl.

Kdyz vetsina Cechu ma Ochcafku fplny palbe a ftedeycku na hlinach, tak nebudeme psat o nicem jinem :D
Formule, supersporty, a kusova vyroba je zastoupena minoritne, nikdo to nema. nikoho to nezajima, kurva proc o tom pisete ?!?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Windows nemusis chapat, ve Windows proste udelas co potrebujes.

Unixy musis napred pochopit, takze to co delas na woknech 5 minut ti trva 3 hodiny :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že jsi odborník ;-) Jen nevím, zda to "22" v nicku je věk nebo IQ. Více snad nemá cenu se vyjadřovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle tvuj predpoklad je fakt inteligentni, to se musi nechat ... . Asi sam moc velke IQ mit nebudes, kdyz prijdes s takovou hovadinou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není předpoklad, to je brilantní dedukce :-) Jestli tady někdo přišel s hovadinou, tak je to petr22 a holt za to nese následky. Na veřejně prezentovanou neznalost, nulový rozhled nebo neschopnost logické argumentace (= atributy nižší inteligence), jsem alergický a oplácím bez rozpaků stejnou mincí. Abych se snažil vyargumentovat hloupost, a nechal se stáhnout na úroveň předřečníka, to s prominutím postrádá smysl a nezaslouží si můj čas.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z jakou hovadinou přišel? S časem to sice přehnal(dal bych jen 4x déle), ale v jádru má naprostou pravdu: Windows ti více věří a davá možnosti(a když si uděláš botu je to tvůj problém), Unix je mnohem více paranoidní, nepřehledně se mění, a zbytečně spojuje low level.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nenapsal jednu, napsal dokonce dvě hovadiny. Jedna se týkala nutnosti 'chápání' UNIXů (WTF?) a druhá obsahuje jakousi náhodnou časovou hodnotu, která vyjadřuje maximálně tak jeho (nevalné) možnosti práce s PC.

V prvé řadě, ten komentář byl hodně vágní, takže co to vůbec je to 'chápat'? Chápat, kde a proč mám na co kliknout v textovém editoru, nebo chápat jak fungují kernel extensions? Tedy jakou úroveň chápání? A jakou má tohle proboha souvislost s tím, zda je to UNIX-like nebo Windows? Odpovím si sám, žádnou.

"Windows nemusis chapat, ve Windows proste udelas co potrebujes." - to je prostě geniální ten systém Windows, to musím mít doma. Můžeš s ním dělat, ani jej nemusíš nijak chápat. Takže se znalostí třeba ovládání Windows se už rodíme? :-) Co na tom, kde je fofrklacek, do Fábie prostě sedneš a jedeš :-) Jó, to na takovýho Passata, to už musíš mít řidičák... Chápat Windows v rovině "co je pod pokličkou" (v motoru), samozřejmě pro napsání dopisu nepotřebuji, ale chápat způsob jejich ovládání, znát SW potřebný pro dosažení kýženého výsledku a naučit se jej efektivně používat (předpoklad mít něco v pár minutách hotovo), tomu se nijak nikde nevyhnu. To, co tady prezentuje petr22, je pouze důsledkem obvyklého stavu, že jsem byl někde (ve škole) na něčem otrocky naučen (Windows), a tedy to beru jako samozřejmost a zbytek je pro mne španělská vesnice, proto mi vše pak trvá 3 hodiny místo 3 minut. Na tomhle snad ale může postavit nějakou premisu, že UNIX musíš chápat a Windows ne, jedině mimoň, a je to skutečně myšlenkový pochod hodný nějakého ocenění.

Druhá část toho skvělého komentáře: "Unixy musis napred pochopit, takze to co delas na woknech 5 minut ti trva 3 hodiny :-)" - Windows nemusím pochopit, UNIXy musím pochopit. Prosím, ještě jednou, zapište to někam, je to přinejmenším myšlenka dekády a velmi mne fascinuje, jaké příkoří může způsobit odlišná architektura :-) Pokud se budeme bavit v čistě uživatelské rovině desktopu, tak např. existuje komerční UNIX primárně pro desktop určený, jeho jméno je OS X a o jeho levelu bezproblémovosti, přímočarosti, ucelenosti ovládání a celkovém pohodlí out-of-box řešení pro BFU, si mohou nechat Windows zdát. Potom jsem velmi zvědav, jak člověk zvyklý/naučený na OS X, bude bojovat s takovými Windows 8, ke kterým právě poprvé sedl... Takže podstatu fungování systému BFU nemusí znát ani u Windows, ani na UNIX-like. Pokud zná základní principy ovládání GUI a dostane sadu programů, které potřebuje, udělá co potřebuje. Pokud je na něco zvyklý, v jednom to udělá rychleji, ve druhém pomaleji nebo narazí na problém přílišné odlišnosti zažitých postupů, což je zcela logické. Souvislost s tím, zda je to UNIX nebo Windows je ale veškerá žádná. To byla celé ale pořádná kravina s tou nutností "chápání" UNIXů, co?

Tady bych mohl skončit, protože UNIXy určené do korporátu a na serverová nasazení všeho druhu nejsou předmětem zájmu BFU a vyžadují samozřejmě jiný level znalostí, stejně jako je vyžaduje třeba Windows Server (i když kolem něj se bohužel motá spousta klikacích opic s různou úrovní vědomostí, najít skutečného admina, který umí více než prasit v Active Directory, je mnohem horší). Nicméně s ohledem na to, co kde jak dlouho trvá... Rozdíl je v tom, že znalosti UNIX-like systému, když už si na ně ten čas vyhradím, jsou pro dobrého admina zárukou bezproblémového chodu a minimální údržby a stejně tak power user je může úspěšně využít ve svůj prospěch ke zautomatizování řady úloh a ušetření času. U Windows admina, i u toho dobrého, jsou časové nároky na údržbu Windows Serveru mnohem vyšší a jde to bohužel na vrub architektury systému. Jde o vyprávění na dlouhé zimní večery, ale jeden úsměvný příklad za všechny - OS, který se sesype po zaplnění systémového oddílu, nemá ve vážně myšleném nasazení dle mého názoru co pohledávat. Windows jsou upotřebitelné na hry a jako koncová stanice pro kancelářskou práci, jiné nasazení lze doporučit těm, kteří se nechtějí nudit.

Teď ještě jedna citace od tebe "Windows ti více věří a davá možnosti(a když si uděláš botu je to tvůj problém), Unix je mnohem více paranoidní, nepřehledně se mění, a zbytečně spojuje low level." - Windows dává možnosti? Windows možností naopak mnoho nedává a jeho schopnosti jsou mimo MS řešení velmi limitované. I OS X, který často mnozí z nedostatku znalostí popisují jako "omezený", mi nabídne mnohem více, protože pod pěknou fasádou "pro blbečky", je plnohodnotný UNIXový podvozek. Ve Windows na co není klikátko, to neexistuje, co MS nepovolí/ignoruje, to neexistuje a modulárnost pro jistotu nulová. Už pro power usera jsou Windows klec a zásadní problémy pak běžně vyvstávají na povrch u profi nasazení, zejména pak u těch řešení, která nejsou čistě MS-like a kombinují různé technologie (v korporátu velmi běžně k vidění), tak jak se zkrátka v čase prováděla jejich obnova, nebo podle toho, které funkce v infrastruktuře zastávají. Další část tvé věty za závorkou mi pak bohužel nedává žádný smysl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pan shipo si neuvedomuje jednu zakladni vec - cim je system blbuvzdojnejsi (rozumej jednodusi na ovladani) tim je system omezenejsi, naopak systemy ktery umoznujou vice jsou slozitejsi na ovladani a kladou na uzivatele vetsi naroky.

Jak jste spravne poznamenal OS X je asi nejjednodusi a uzivatelsky nejprijemnejsi v dnesni dobe i kdyz bych rekl ze jsou dnes nektere linuxove distra mnohem dal, napriklad fedora ktera jde cestou co nejmene nastavovani a slozitosti v GUI az me to jako oldschool OS tunnera zaskocilo ale musim uznat ze pokud to clovek AKCEPTUJE tak to prudce zvysi produktivitu prace pokud je vasi praci neco jineho nez tunning OS.

Windows jsou tak nejak napul cesty, navic ponekud zaspaly ve vyvoji takze ted napr W8 je ukazka kopirovani filozofie z cizich systemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Okej, chcem ZFS. Jak to dosiahnem na Windowse.

Trkvas ako ty potrebuje pochopit ze IT svet nekonci excelovskou tabulkou na tvojom Windows 8 tablete.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja tu zas vidim spoustu agresivnich Linuxaru co by klidne protestovali i proti tvrzeni ze Zeme je kulata :-) .

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A odkdy je Zeme kulata?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná tě překvapí, že nejsem "Linuxář", ale naprosto běžný člověk s radostí využívající vymožeností výpočetní techniky :-) Diskuse pod tímto článkem ale byla nastartována omezeností některých uživatelů Windows (= Widláků), což není při penetraci tohoto OS samozřejmě zase tak neobvyklý jev. Rozumní uživatelé Windows pochopitelně s Widláky nemají co dočinění :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro všechny: tento článek má nadprůměrnou čtenost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.