Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OpenZFS: vývoj souborového systému ZFS pod open-source licencí

aj by som "lajkol" tuto spravu, nevidim kde :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokude nebude mit ZFS bezne veci, jake ma kombinace SW_RAID a LVM2 tak ho ty nove fce nezachrani, je to jen hracka, co neumi rozsirovat RIAD-Z o disky, nema nastroj na opravu koruptovaneho FS takze k nicemu.

Pouzivam bezne jak pridavani disku tak uz jsem videl zkoruprovany ZFS, takze treba prome nic ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opravování zkorumpovaného FS je nesmysl, protože máte jistotu, že o nějaká data stejně přijdete, rozumější je obnovit data ze zálohy. Oba zmíněné problémy můžete jednoduše vyřešit obnovou ze zálohy, ZFS umí inkrementální zálohování na úrovni FS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fakticky se da rict, ze pokud nekomu z duvodu poskozeni HW dojde k celkovemu selhani ZFS, tak se proste z daneho uloziste nedostan uz ani bit. Spravny postup je drzet si vice ci mene aktualni zalohu kompletnich dat jinde nebo proste pocitat s kompletni ztratou.
Osobne to povazuju za uplatneni ciste teorie na spinavou praxi = chybu. Shit happens a moznost obnovy dat i s jistotou, ze bude vetsi nebo mensi cast poskozena je nekdy lepsi nez nic. Klasickou ukazkou muze byt pozar budovy nebo povodne, kdy to odnesou obe uloziste a zustane vam par jen neposkozenych disku.

Na druhou stranu, ZFS je idelani FS pro enterprise segment, kde proste zalohy vcetne off-site mate a jde rict, ze pokud vam chybi, tak jste idiot a za ztratu si muzete sami. Btrfs je fajn, ale neni zatim stabilni a umi tak maximalne 1/2 funkci ZFS.

Za me: ZFS do serveru skvela volba. Do desktopu nebo domaciho NASu ani za nic, pokud si nedrzim kvalitni zalohy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Potiz je v tom, ze je pozadovana zaloha ze chvile, kdy doslo k problemu. Pokud takova zaloha neni, muze se take stat ze bude nutne nechat sesrotovat celou produkci vyroby, ktera neni v posledni zaloze, protoze k tomu nebude existovat dokumentace.

I 24h stara zaloha muz byt beznadejne zastarala a zalohovat data nonstop take nelze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"I 24h stara zaloha muz byt beznadejne zastarala"

V tom případě je dané zálohování špatně navrženo.

"a zalohovat data nonstop take nelze."

Lze. Obvykle se tomu sice neříká záloha, ale replikace / redundance, ale obecně lze a ve skutečně kritických situacích se to dělá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No podle toho co jsem si přečetl o ZFS, tak by měl být schopen opravovat chyby viz http://cs.wikipedia.org/wiki/ZFS o mnoho lépe než jiné FS. Co se týká způsobu dolování dat z HW rozbitého disku netuším o co složitější to může být v porovnání s jinými FS. Když se poškodí HW, pak je to "big" problém ať už je disk naformátovaný jakkoliv...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.