Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opera láká uživatele Windows XP

O podpore VPN nic?Zapomněli jste na okurku:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze budou mit zabezpeceny browser a deravy OS? Super.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V případě Vist možná ano. XPčka zabezpečit jdou, záplaty stále vycházejí a ještě pár let vycházet budou.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Dávám + jelikož vím a sám používám. Na druhou stranu o relevantnosti Wepos/POS Ready updatů mnozí silně pochybují. Ale tak lepší než nic, že ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V jakém slova smyslu pochybují?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dá se bez problémů dohledat na Google, včetně vyjádření MS o "nebezpečnosti tohoto řešení". Ve zkratce jde o to, že záplaty pro Wepos prý nejsou plnohodnotná náhrada, neb systém sice vychází z XP, ale je v mnoha ohledech odlišný a například mu chybí části, které XP obsahuje a ty tak nejsou záplatovány. Píšu ve zkratce z hlavy, je to dohledatelné. Ale třeba tady :

http://www.zdnet.com/article/registry-hack-enables-continued-updates-for...
http://www.zdnet.com/article/hacked-windows-xp-still-updates-still-a-bad...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Plati stale:
Takze budou mit zabezpeceny browser a deravy OS? Super.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Každý operační systém je, byl a bude děravý. Tak tomu bylo, je a bude. Absolutně bezpečný operační systém nikdy nebyl, není a nebude. Každý má obrovské množství chyb, přes které ho lze napadnout, a ne o všech se ví nebo jejich výrobce ví.

Divím se ale, že nikomu nevadí, že webové prohlížeče se posouvají spíše do oblasti trojského koně, kde HTML5 i možnosti prohlížečů jsou rok od roku větší, ale z hlediska bezpečnosti to výrobci prohlížečů jaksi nereflektují. Například Firefox spíše ukrajuje z těch posledních voleb, co mohou něco povolit/zakázat a nebýt pluginů (které teď Firefox komplex zakazuje či nutí přepsat) tak nevím.

Největší nebezpečí na počítači je stav dnešních webových prohlížečů.

Jinak existuje také něco jako nastavení routeru, firewall a další. Na Windows XP existuje stále Kerio Personal Firewall, na vyšší verze Windows už není. A to se divíte, kolik programů tajně navazuje spojení mimo lokální síť a co všechno tam dělá.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne, ze sa bude pisat o Opere - tiez dobry napad ako zaujat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je snad poprvé, co mám chuť Operu pochválit :).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce dneska WinXP, tak může jít cestou Lubuntu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

V pondělí jsem zrovna byl preventivně u kardiologa a jak na potvoru fungoval ještě v XP. Počítače nové (podle modelu Haswell s oficiální podporou ze strany výrobce) a systém XP. Měl byste to jít vysvětlit lidem, kteří ještě počítače používaji nejen ke konzumaci obsahu a sledování poprsí přefiklé pseude celebrity.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud byly ty počítače nové (v nemocničním prostředí ČR to typicky bývá sériovka HP), měly z výroby nainstalované minimálně W7 (či dnes typicky 8.1 s možností downgrade na 7). XP tam už v základu opravdu žádný z výrobců "nerve", takže se buď jednalo o nějaký zjednodušující skin, nebo nemocniční "HomeMade". To si pak můžete vysvětlovat co chcete a ukazuje to na jednu věc - XP prostě na seriózní práci stačí i dnes. Nebo budete pana doktora obviňovat z lenosti učit se nové věci ? Snad ne. K takovému bych asi nešel... ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pravým důvodem jsou ceníky firem vyrábějící specializovanou diagnostiku. Ostatně to vidím i u našich metalurgů. Chcete používat Windows 7? Tak vysolte 2 mega a mikroskop/ultrazvuk připojíte. Nedostane novou PCIe x1 kartu, nový kabel ... jen pošlou nové ovladače a garantují funkčnost na konkrétních verzích. V medicíně to bude podobné a vytáhnou si nekřesťanské peníze za přechod na nový systém.

V základu ne, ale v konfigurátorech minimalně Fujitsu Esprimo/Celsius ještě v Haswell nabízel dodání s Windows XP v základu. Nekoupíte je běžně v obchodě, ty si dodávají ty firmy, co prodávají diagnostiku/sw pro ty doktory. Takže v tom problém není.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já mám články pana Ježka rád a čtu si je už dlouho. Ukazují mi totiž, jak moc postupuje mé mentální chátrání. A přiznám se, už je to tady ! Nejzazší hranice dosažena ! Poprvé jsem totiž nepochopil krom nadpisu vůbec nic.

"Opera láká uživatele Windows XP" Jak ? Kam ? Můj ryze amatérský názor je, že pan Ježek psal o tom, že Opera bude i nadále (oproti např. Chromu) dostávat bezpečnostní aktualizace... jen se tato myšlenka cestou z hlavy do klávesnice někde ztratila... Pokud vím, situace se má tak, že je vývoj pro XP ukončen na verzi 36 (která po nespecifikovanou dobu bude dostávat bezpečnostní aktualizace) a nové verze Opery 37+ budou pouze pro novější Windows od 7 výše... Je to ono ? ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vidím mínusy, takže se v něčem pletu. Buď nesouhlasíte s mým mentálním chátráním, nebo s ukončením vývoje nových funkcí pro Operu na XP. Prvnímu neuteču, druhé mě zajímá. Takže mi tu někdo chce sdělit, že po případném odkupu Opery čínským Quihoo (nevím v jaké je to fázi) bude pokračovat plnohodnotný vývoj tohoto prohlížeče i pro XP ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky bohu, ono se snadno řekne upgradujte na sedmičky, ale né vždy to je možný. napadá mě jako automechanika hned několik zásadních problémů. máme třeba diagnostiku atal, která běží na historickém "tabletu" s procesorem pentium 2 a 128Mb ram, 4gb disk. toto zařízení je plně funkční a pracuje s auty až do roku 2008 (vzhledem k průměrnému stáří vozového parku ještě docela rozsáhlá skupina) a musí být připojeno k internetu kvůli častým aktualizacím knihoven diagnostiky, a diagnostických postupů. bohužel komunikační HW pro spojení s autem je vázáno na HW toho tabletu, nelze na tom upgradovat takřka nic. a to ani windows, páč software obsluhující display je ušité namíru právě k vin XP. na další problém sem třeba narazil při použití software pro soundprocessor alpine IMPRINT, běh konfiguračního probramu potřebuje nějakou specialtku z WIN XP a to nativně, na sedmičkách ho člověk nerozběhne ani ve VM. ve světě automobilový diagnostiky na tohle narážím dost často (diagnostika TEXA začala podporovat WIN10 minulý týden, a cena za update je skoro 20000,-), ty programy jsou speciálky, funkčně plně dostačující, nová verze vzhledem na cílovou skupinu aut třeba už dále neexistuje... proto chválím jakoukoliv pomoc i staršímu HW.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivej XP klidne dalsich 100 let... Ale na co potrebujes u diagnostiky webovy prohlizec nechapu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, nejsem odborník, ale třeba se nudí a chce si v průběhu diagnostiky přečíst nové články na Diit.cz a nebo... se ty diagnostické knihovny bez přítomnosti browseru prostě jinak nestáhnou. Divné, ale klidně tomu věřím. On celý automobilový průmysl je takový... simply clever jiný ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba pro to, že většinu protokolů to vytváří v HTML? všechny nápovědy většinou odkazují na informace na webu výrobce? občas si k nějakej chybě potřebuje člověk dohledat nějaký informace na google a nepolezu hned zas k druhýmu počítači... prohlížeč je tam dost důležitej...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že se někdo stále o XP zajímá. A i když mají XP aktuálně jen 10% dle statistiky, tak i těch 10% jsou miliony uživatelů co i uslyší na to, že jim tam něco stále pojede a snaží se o bezpečnost. XPčkáři si zvyknou na Operu a co asi udělají až jim XP stroj nadobro odejde? Ano budou mít nová wokna s novým počítačem, ale na Opeře ze zvyku zůstanou. Opeře to může jedině prospět, sice jen v řádu procent, ale tady se každé procento počítá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.