Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opustí Intel architekturu NetBurst?

..to je dost ze je to napadlo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to jo konečne pořádný procesory , i když současný stav trhu s převahou amd mi docela vyhovuje :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V cem ma na trhu AMD prevahu???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 Nouma:
V technologii desktopových CPU, ňoumo. Vyšší výkon na MHz i na Watt spotřeby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pepa:Výkon na MHz zajímá možná designéry procesorů, nebo lidi co tomu chtěj rozumět do hloubky. Pro uživatele je mnohem zajímavější výkon/cena. Výkon na Watt je samozřejmě zajímavej i pro spotřebitele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zatim na prevahu Intel....a uz je nacase ze je napadlo prestat delat netburst, uz to zacinalo fakt hodne topit:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel má mnohem větší převahu na trhu, ale z hlediska technologií v desktopech má samozřejmě navrch hodně AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ved Pentium-M (Banias, Dothan, Yonah) ma blizsie k P6 (Pentium III) core, tak preco sa cudujete, ze Merom opusti NetBurst?
Finta je v tom, ze holt Amici (kedze Desktop a Server/Workstation timy su v USA a teda tam vznikol aj cely tupy NetBurst) prejdu na architekturu Pentium-M, (ktora sa vyvija v Izraeli) :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pepo a Alessi : nechci flamewar, ale realita je takova, ze prevahu na trhu udavaji takovi vyrobci jako HP, Compaq, Dell atp. a ne firma Fanda Voprsalek Computers z Horni dolni vsi ani domaci kutilove, jako je nas tu ve foru vetsina. No a kdyz se mrknete na nabidku techto velkych vyrobcu: 95% Intel. Ve firme mame cca 300 PC a kdyz se mrknu na do seznamu: asi 4 AMD. Podotykam, drtiva vetsina jsou znackove PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MildaIV : výkon na W je opět zajímavý pouze pro toho, kdo tomu rozumí. Běžného spotřebitele (obzvlášť v U.S.) zajímají úplně jiné věci.
Otto : AMD má převahu z hlediska prodávaných technologií. Bohužel o produktech rozhodují obchodníci a ne technici. Z hlediska technologií v laboratořích na tom asi Intel bude líp.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobry clanok je na http://www.tomshardware.com/cpu/20050525/index.html.
Su tam aj nejake testy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekněme že je to tak že AMD má výkonnější a levnější procesory, zatímco Intel těží ze své velikosti a finanční převahy. Proto i když Intel výrazněji zaostává už od uvedení Athlon 64, tak podíl na trhu se mění relativně pomalu. Možná je to škoda, že AMD se tak snaží a má kvalitní produkty a pořád je vzadu za Intelem; ale třeba se to časem změní. Každopádně jisté je že do domácího počítače je momentálně AMD jasná volba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

take HP ma celeosvetovy pomer AMD:intel 40:60 ale napr. v Singapure nepredava AMD notebook-y, ktore predava v USA a zdvovodnuje to tym, ze v Singapure, kde sa A64, ktore sa vyrabaju v Drazdaom, testuju nema staff na support AMD... no comment

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Joker : ono to je taky o tom, že intel má něco kolem deseti fabrik, AMD má v podstatě jednu. Takže AMD i když by chtělo prodávat podstatně víc, nemůže, protože nemá kde vyrobit (a nová fabrika znamená cca 2mdl dolarů a 5 let času)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to ze tam ma AMD zastupenie nemusi znamenat ze HP tam ma ludi ktory to vedia testovat ;). AMD by taky support urcite nerobilo zadarmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Joker: Nojo, to je jako s Mrkvosoftem, ten na trhu absolutně vede a je to šunt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, ať to je  jak  je, tak bohužel pro mnoho uživatelů PC (řekl bych pro většinu) je "buhužel" rozhodující poměr cena v.s. přiměřený výkon, nikoliv kvalita, atd. Šáhněme si do svědomí kdo jde alespoň "ob model PC", nebo se nedívá při koupi počítače na peníze, jaké za něj dá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a jsou dneska ty amd uz aspon trochu vice kompatibilni ? si pamatuju pred cca 6 - 7 lety takovyty procesory cyrix a amd a podobne. furt na tom neco padalo furt byly nejaky opravny patche pro aplikace. ja se priznam ze mam neustale pouze intel. proste je to pro me jistota. a pomer cena vykon ? u me cena nejak nehraje roli. kdyz chci vetsi vykon, koupim neco rychlejsiho, ale narust muzi byt minimalne 100%. co se tyce moznosti pretaktovavani a tak podobne. za to me to nestoji. kdyz vidim kamose kterej se raduje nad tim ze ze sveho pc vytahnul o 10 - 20 % vykonu navic, je mi to k smichu. dyt to ani neni poznat. je to psis takovy sport nez nejaka uzitecna vec. jo jasne je tu par experimetatoru co pretaktujou celej system tak ze bezi na 2x vetsi frekvenci nez puvodni. chladej to kapalnyma plynama a podobne. no jo jak rikam sport.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co sa tyka AMD tak ma na CPU len jednu vyrobnu tovaren
Fab30(200mm) v Drazdanoch a stavia Fab36 (300mmm, pricom 300 mm ma 1,5^2=2,25) nasobok vyroby a mensie stary, takze ak ona zacne vyrabat bude produkcia AMD 13 000 300 mm Wafferov a 20 000 200 mm Wafferov
to je adekvatne 29 250+20 000 =49250 200 mm Waffer-om a to je zvysenie akapcity o 146,25%, teda na 2,5 nasobok, navyse Fab36 ma 65nm co znamena, ze ten isty pocet tranzistorov sa da na 1/1,385 plochy pri 90
nm teda produkcia tej tovarne vzrastie 1,385 nasobne a bude realne
a to je 40500 adekvatnych 90 nm Wafrov
a teda celkovo to bude adekvatne 60500 ks 200mm wafferov a to je narast o 3,025 nasobok sucastnej produkcie na plochu chip-u
a kedze AMD malo v Q1 16,9% to zacne byt zaujimave
16,9x3,025=51,1225 a to pri prodpokladanom raste predaja o 9% je 46,9% trhu s x86 CPU, ktore dokaze AMD obluszit z vlstnych zdrojov a to este bude mat u Chartered 10 000 300mm Wafferov mesacne v zalohe. Potom, teda v roku 2006 sa to len zacne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kromě Dellu všichni velcí výrobci - HP, IBM (Lenovo tady jen stanice a obyč PC, nen notasy), FSC atd, dělají s AMD, ale u nás je prakticky neprodávají:-( Nevím proč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel se stále prodává možná i díky tomu, že si manažeři před X lety udělali studii co kupovat za PC a podle toho nakupují už X let. Kdyby si studii udělali teď, museli by jasně zjistit, že Intel je už nějak pasé a že za své peníze mohou dostat o dost víc. Jenže o nákupu rozhodují právě kravaťáci, kteří teda mou důvěru v rozumné rozhodování teda nemají. V přechodu z Intel na AMD nevidím žádný problém.
DuckDaffy d(.)!(.)b

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: VITEJ!!! :)
No je fakt, ze jsem si v duchu rikal, kdy se tady objevis a vypoctes to od roku 2006 s novou fabrikou. Ta poznamka jednoho diskutujiciho po tobe primo volala ;-).
Uz mas DC AMD - Czechcomputer uz ma v ceniku DC Opteron 2,2GHz za slabych cca 43 nebo 47 000 Kc, zitra pro nej hned bezim...
 
Ty ceny jsou des.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

k cemu je AMD "super" CPU kdyz pod nej nema solidni podvozek!!!
Proto klidne ozelim par procent vykonu a jdu do osvedcene stabylity.
A proc treba neuvazovat o pentiu-M do desktopu spotreba proti AMD zanedbatelna a pokud sw nebude laden pro NetBurst tak vykon hodne slusny(cti lepsi nez P4) a tudiz srovnatelny s AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DeX: Pentium M pre desktop je nechutne drahe a ma blbe chipsety (DDR333 a podobne). Inak keby mal AMD64, tak by som vahal medzi nim a Athlonom 64, no takto je to jasna zalezitost. Naco dnes kupovat procak, ktory o rok pojde do kosa ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inak je zname, ze Intelu sa rozpadol NetBurst team, takze uz ani nema inu moznost, ako opustit tuto architekturu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

noone: ale min je zname, ze na Intel Pentium byli take opravne patche pro aplikace :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.