Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oracle postaví AI infrastrukturu na Instinct MI300X od AMD, s Nvidií skončil

To je podozrivá nádielka pozitívnych správ o AMD, keďže AMD zverejňuje pozitívne správy 7 dní pred zverejnením kvartálnych výsledkov len vtedy, ak sú tie výsledky zlé a čím viac pozitívnych správ zverejní, tým sú výsledky horšie.

SANTA CLARA, Calif., Oct. 17, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ: AMD) announced today that it will report fiscal third quarter 2023 financial results on Tuesday, Oct. 31, 2023,
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1160/amd-to-report-...

Ale zase tie správy nešli cez web AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akcie amd se uz dlouho drzi kolem $100. Kdyby diky temto obchodum sly opet smerem nahoru,vubec bych se nezlobil. Kdybych prodal akcie amd,dalo by se za to uz ted vzit nejake mladsi ojete auto. S uspesnym AI by bylo na uplne nove :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já kupoval skoro přesně před 3ma lety za 84.8 ale rozhodně ne že by z toho bylo na auto :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak já jsem zvědavý, kde bude celá AI za pár let. Keller říkal, že rozdrtí nvidii pomocí svého RISC-V, Čína si nuceně kutí na vlastním písečku a už je jasné, že monolitická "GPU style" nejsou udržitelná (viz. qualcomm cloud ai 100, Cerebras).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD se dnes sypou prachy a proc?:

->protoze v desktopu nabizi nejen skvele procesory ale hlavne rozsireny vyber(X, 65W, X3D)
->protoze v mobilnim svete nabizi efektivitu, vykon a kvalitu(Phoenix, 15W/U, HS, HX)
->protoze v serverech/HEDT nabizi vysoky pocet jader, cache a konektivitu(96, Zen c, V-Cache)
->protoze v hernich konzolach nabizi idealne navrzene a vykonne APU(PS, Ryzen Z1, Series X)
->protoze v akceleracnich resenich nabizi pro superpocitace rychlost a skalovatelnost(MI Classes)

NVIDIA je silne nenazrana a intel jenom slibuje, firmy vsak potrebuji s necim delat ne praci odkladat!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně v posledních cca 2 letech mi přijde, že pro firemní segment je AMD dostupnější když má člověk nějaký rozumný kanál. Minimálně u nás se totiž dost změnila strategie pač dříve se plánoval rozpočet na 2-3 roky dopředu a bylo to dané. Momentálně máme rozpočet na prd a plány v šuplíku. Mno a když někdo řekne že jsou volné prachy tak se objednává, ale podmínkou je relativně rychlá realizace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD se tak sypou prachy že omezuje vývoj Radeonů a počítá jen s mainstreamem v další generaci. Další RDNA bude variace na Polaris...
Od začátku bylo těm bystřejším jasné kam i ne moc povedený vstup Intel do diskrétních grafik povede. Nvidie se to prakticky nedotklo ale od AMD utíkají ti kteří jso jejich přirození zákazníci vysoce citliví na cenu. Tedy boj mezi Intel a AMD v GPU kde to vypadá že hází ručník s NV aby mohli nějak čelit aspoň Intelu.
Bohužel AMD je hrobař Radeonů. Jako samostatná ATI byla velice vyrovnaný soupeř s NV, Radeony 9600/700/800 a X700/800 a labutí písní byly Radeony HD 5000, měli silné mobilní oddělení dnešní Adreno u QC. AMD je degradovali jen na přídavnou grafiku low/mainstreamu, vše výš bylo přinejmenším rozpačité.
Ideální by bylo kdyby se grafická divize opět osamostatnila, klidně kdyby si AMD nechali kontrolní 51% podíl, ale jiní by to určitě dovedli lépe s jasnou vizí na rozvoj a ne jen jako přídavek k mobilním a serverovým GPU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

".. zákazníci vysoce citliví na cenu .."
.. si novou kartu nekoupí po 2 letech, ale až na ni našetří.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to je zjednodušené. spíš co hledí hodně zda je za nízký peníz hodně muziky. A právě za tu devalvaci značky může AMD. V době vrcholného souboje ATi vs NV si byly technologicky i cenově rovny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"... ale od AMD utíkají ti kteří jsou jejich přirození zákazníci vysoce citliví na cenu. Tedy boj mezi Intel a AMD v GPU kde to vypadá že hází ručník s NV aby mohli nějak čelit aspoň Intelu."
<= Ti zákazníci prosím utíkají kam? Do náruče Intelu? :-)

"... degradovali jen na přídavnou grafiku low/mainstreamu, vše výš bylo přinejmenším rozpačité." <= Když se podívám na Intel, tak ten je rozpačitý i mainstreamu a low-endu, takže těm argumentům nerozumím. A jeho vyhlídky na lepší výsledky v budoucnu moc nadějně také nevypadají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to je "proprietární křemíkový program"?
Jinak osobně si myslím, že to, jak AMD jede ovladače OSS, je obrovský bonus. Za posledních x let se kvalita driverů na Linuxu brutálně proměnila. Dřív byl nej Intel a na hraní propri Nvidia (zabugovaná, ale nějak to jelo) a AMD bylo šméčko v loji. Dnes je na tom nejlépe AMD, pak Intel (i když měl horší období, kdy pořád přepisoval a byla to trága) a Nvidia v těsném závěsu.
Kromě vyladěnosti driverů je dobrá také zpětná kompatibilita (Nvidia přestane pdoporovat starý hw a staré ovladače pak nefungují s novým graf serverem, případně os) a rychlejší vývoj (nevím, jak teď, ale Nvidia měla ještě nedávno problém skoro pokaždé, když vyšla nová verze graf serveru apod.)
Zdar Max

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo to jak na kterém distru? Já jel hry i s xf86-video-ati úplně v pohodě, zato potom s nV jsem s nouveau těžce narazil a musel si ponížit kernel a Xka a jet na uzavřených nvidia driverech, to pak jakž takž jelo. No a pak jsem zase měl Radeon a jel s xf86-video-amdgpu a od té doby je to naprosto super i oproti Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to opravdu ne. xf86-video-ati fungovalo jen na pár věcí. Spousta her měla problém (artefakty, unstable apod.), hlavně hry pod wine dřív fungovaly tak nějak rozumněji jen pod nvidii.
Jinak o nouveau nebyla vůbec řeč, je to projekt nadšenců, co dělají reverzní inženýrství a ve 3D fungují jen opravdu staré ks hw a u nových ks funguje většinou jen 2D a nefunguje ani akcelerace h264/h265 apod.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akeclerace videa je problém v Linuxu i na straně software (už to má Chrome zas povolené?). Jinak ano, WINE jeho autoři původně testovali jen na NVidii, protože necthěli řešit bugy v driverech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, hlavně ty ati drivery neměly všechno implementované, takže nebyl ani důvod to na nich testovat, když by to prostě stejně nejelo.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nouveau bolo svojim sposobom hrdinstvo, ze to vobec udrzali tak dlho pri tom ako vela polien im nVidia hadzala pod nohy.

Inac tie ATickove drivery onehda neboli ziadna slava ani na Widliach. Zlom nastal niekde okolo Radeonu 9600 / prvych Radeonov HD, ked AMD proste zverejnilo datasheety a zacalo podporovat vyvoj opensource drivera.

Minimalne podla dokumentacie Ubuntu je dnes este aj taka stara raroha ako ATi Radeon 9600 stale podporovana vratane 3D akceleracie.

V takom prostredi nehrozi, ze by som si do stroja dal nVidiu. Natahovat sa s tym ich binarnym blobom je proste one-too-many steps.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když brácha testoval staré grafiky ve starých PC, tak ATIny instaloval jako poslední. I po odinstalaci jejich driverů byl PC leda na přeinstalaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď nevím, o jakém OS je řeč. Pokud Linux, tak tam jak ATI, tak Nvidia, přepisovaly core knihovny x serveru. Nebylo tedy možné provozovat na střídačku dva vendory. Pokud si člověk naladil ATI, tak po změně na Nvidii došlo instalátorem Nvidie opět k přepsání core knihoven a ATI přestala fungovat. To samé naopak. Prostě doba dávně minulá.
Pokud jde o Windows, tak ATI byla vyhlášena odpadními drivery i na Windows a byl to skutečně problém. Existovaly nekonečné diskuse, kde lidé sdíleli nejlepší drivery (co se stability a zabugovanosti týče), existovaly projekty, které upravovaly původní drivery do lepší podoby, aby fungovaly líp (Omega Drivers apod.)
Ty relativní začátky byly z dnešního pohledu fakt drsný a problémový. A to samé samozřejmě OS. WinXP byl třeba na tehdejší poměry super cool, ale byl zabugovaný, nestabilní, dll dependency hell nebylo nic neobvyklého, rozbíjení zpětné kompatibility po aktualizacích, jedná velká bezpečnostní díra apod.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím to samé, že se kvalita driverů začala zlepšovat cca dva roky poté, co se snažilo být AMD otevřené. Reálně to bylo asi ještě myslím později a dnes už je to fakt paráda. Navíc AMD přišlo i s několika otevřenými standardy, které převálcovaly konkurenci a snížili vendor lock. Prostě do té sw části obrovsky kopli a strašně se posunuli.
Nvidia na Linuxu dává smysl asi jen v případě specializovaných výpočtů.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Môj názor že tá otvorenosť nebolo rozhodnutie z lásky k užívateľom ale nutnosť. S uzavretým systémom by neprežili lebo na to nemali pozíciu na trhu, finančné a ani ľudské kapacity.
Bohužiaľ ja som pri AMD narazil pri CAD programoch výkon bol nižší ako pri porovnateľných NV kartách a bola tam nestabilita. Časté pády SW. Ďalší problém som narazil keď som nainštaloval uzavreté ovládače od AMD a po čiernej obrazovke pri snahe odinštalovať nefunkčný ovládač si to zobralo polku desktopu s X-kami.
Ale k televízii ako HTPC si nič iné ani neviem predstaviť. Tam je to super. Po nastavení a prvotnej inštalácie ovládačov (na moje počudovanie to nebolo jednoduché) všetko krásne šlape na debiane.
A ešte mám aj vlastný mikroserver posledný z generácie HP Proliant s AMD myslím že to bola 7 generácia tam všetko krásne funguje, ale tam človek nepotrebuje grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maxi, spíš to byla z nouze ctnost, neměli finance tak to nechali na komunitě, ale i tak je výsledek proti firemním ovladačům NV rozpačitý. Ale abych nekřivdil, výsledky to má, určitě lepší než když by to schraňovali pro sebe s minimálním rozpočtem.
Co se týče podpory tak větší podporu má logicky bohatší NV - a upřímně víc se dá věřit softu co udělá autor hw než když to nějak pytlíkuje komunita nezávislých vývojářů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude NVidia i nadále pojmenovávat architektury podle významných žen z oboru, brzo něco pojmenují Lisa Su.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A nemají stejné pravidlo jako Praha pro ulice, že osoba, po které se pojmenovává, už musí být mrtvá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taková technická, není náhodou výpočetní architektura AMD CDNA? Já jen že ve článku je všude RDNA, tak jen jestli tam není chyba, nebo jestli mi něco neuteklo....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Urcite Oracle s NV skoncil?

"Based on a report at MT Newswires, the cloud-computing giant Oracle has reportedly placed orders for AMD's flagship AI GPU, the Instinct MI300X. While the report doesn't disclose specifics such as order volumes or value, it does say that Oracle now aims at adopting a "dual-source" approach, acquiring AI GPUs from both NVIDIA and AMD. However, for the upcoming year, Oracle apparently plans to prioritize Team Red since NVIDIA's inventory of AI GPUs such as the H100s hasn't been up to mark due to huge demand from the industry."

https://wccftech.com/amd-reportedly-receives-orders-for-next-gen-instinc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak hned stejna informace vyzni jinak

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, díky za odkaz na důvěryhodný zdroj.
Je z toho zřejmé, že to není tak, že by NVidia měla horší řešení naž AMD, ale spíš to Jensen těžce podcenil a nedokázal nasmlouvat takové kapacity jako Lisa, která hned věděla, že bude velký zájem a ejhle vyplatilo se jí to!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je dost zasadni rozdil,to je fakt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, v NVidii to s AI akcelerátorama začíná vypadat špatně, Čínu mají zakázanou, Oracle bere konkurenční řešení, Microsoft možná taky.
Blbý no, budou muset zlevnit herní grafiky, aby aspoň někde něco utržili. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prectu si o kousek vyse citaci. Problem je v tom ze NV nestaci vyrabet aby pokryla poptavku. Tudiz firmy musi sve pozadavky resit u vice dodavatelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň se odladí ovladače a podpora ve známých knihovnách. Pro velké zákazníky se jim to vyplatí a pro menší softwarová podpora už nebude bariéra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak že nV nestačí vyrábět? Snad TSMC... nebo kde to dělají

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všichni dělají v TSMC. Asi si nenasmlouvali dost kapacit a v krátkém čase se to už nedá změnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To myslíš tak, že NVidia dopředu věděla, že ty jejich předražené šunty s malou pamětí a ještě menší sběrnicí nebude nikdo kupovat, tak rovnou řekla TSMC: hele ty grafiky jsou vojeb, my to víme, lidi to vědí, prodávat se to nebude, tak víte co, my ty výrobní kapacity nechcem, dejte je raději AMD, aby to vypadalo, že máme hrozně zakázek na AI akcelerátory a nestíháme to vyrábět. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš AI boom, a pokud nejsi miliardová firma a se špičkovými programátory, tak mimo Nvidii skončíš na mizerném software stacku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kapacity se objednávají hodně dopředu a pro MI300 a H100 je potřeba speciální pouzdření, kdy má AMD u TSMC rezervovanou kapacitu na pozdření ve výši 50% objemu Nvidie, takže každý cca 3 akcelerátor bude AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> takže každý cca 3 akcelerátor bude AMD.

Což by byl pěkný nárůst marketshare.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak ho dosáhne? akcelerátory nejsou jen od NV a AMD.

Co třeba Intel, Google, Qualcomm, Amazon, Apple, Facebook(meta), Samsung, Mediatek ... a mraky menších produkujících různé ASIC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Půlka z tvého seznamu vyrábí jen pro sebe, takže na marketshare nemají vliv. Qualcomm to v serverech zkouší už dlouho, MediaTek dopadne asi podobně - velcí hráčí si radši udělají vlastní CPU, protože nemají problém zaplatit velké fixní náklady a ušetří pak hodně na variabilních.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak že vyrábí pro sebe tak nemají market share? Mají, nenakupují řešení jiných.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jen znamená, že ten trh je menší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSMC vyrábí čipy, nevyrábí grafické karty/akcelerátory. TSMC je jen jedním z mnoha dodavatelů součástek pro výsledný produkt. Takže nestíhá vyrábět NV a může to být třeba tím, že si neobjednala víc TSMC kapacit, protože netušila takový zájem, stejně tak nemusí mít nasmlouvané dostatečné množství jiných součástek či samotnou výrobní linku, na kterých se produkt kompletuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.