Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Osmijádrový Coffee Lake existuje

Uz sa neviem dockat, ked sa zisti, ze majitelia dosiek s dnesnym chipsetom 370, nove procesory nerozchodia aj ked socket bude ten isty.
Isto si spomeniete ako sa toto stalo pred pol rokom majitelom Kaby Lake s doskami 270, ktori chceli upgradnut na Coffee Lake.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to obecně svinstvo, ale stejně mi to nedá :
Kdo že s Kaby chtěl okamžitě otočkou na podpadku upgradovat na Coffee? Jmenujte všechny tři! :))))
V praxi jsem viděl pár lidí co smutnilo že do toho upgradu šli "moc brzy" a pořídili Kaby, ale nikdo z nich nakonec neměl tendence upgradovat obratem 7700 na 8700...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze takovych by se naslo vic. Jednak ti, co to meli nejen na hrani, ale i na neco produktivniho typu videa a spol. A pak 'upgrade cpu casem' mohl opravdu prodlouzit celkovou zivotnost sestavy o dost. Obdobne jako se treba driv upgradovalo Core2 na Core2quad.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sám jsem případ upgradování LGA775 z E2140 na E6750 a následně na Q6600 nebo Q6700, ale nebylo to v průběhu jednoho roku...
A ano, přiznám se, že i já znám jednoho, co obratem upgradoval na 8700k a nechal si ho profesionálně taktnout a delidnout. Znáte ho taky. Michal Rybka ;))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano Rybku znam, byt ne osobne :) Jinak upgrade z E21XX jsem delal taky..prave na Quad. Tenkrat to byl fakt vyborny tah.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To me osobne netrapi, co je s Intelem mnohem horsi, desku s potrebnym chipsetem za 3-4 roky nekoupite (pripadne jen nejaky podivny model). Takze kdyz vam po zaruce chcipne, muzete vyhodit CPU i procak. Eshopy mely jeste minuly rok 5+ modelu desek pro AMD FX. Tipuju ze desky pro Ryzen budou v pohode dostupne jeste v 2022...

Kdyby se CPU nejak zasadne hybali kupredu, tak o tomhle nema smysl uvazovat, jenomze se nehybou a ty 8mi jadra tady budou dalsich pet let, minimalne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V jedné věci musím nesouhlasit - CPU se opravdu cca 10 let nějak výrazně nehýbaly, ale to se právě loni změnilo a v současnosti je vývoj relativně rychlý (pokud vím, tak relativně blízko jsou mainstreamová dvanáctijádra, minimálně u AMD - určitě relativně brzy přijdou 6C CCX moduly).
Jinak co se týká intelích desek, jediný vyloženě problémový socket je 1156 (případně ještě 1366), zbytek se dá s většími či menšími problémy vždy nějak nahradit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

6C CCX (a teda max. 12C24T pre sc. AM4 a 12C24T - 18C/36T - 24C/48T pre sc. TR4) by mohli prist na prelome Q1/Q2 2019 so Zen2 a 7 nm, aj ked sa mi to zda nejako skoro a nejake optimisticke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není moc pravda, když se koukám na alzu, tak se sice dá objednat jeden model desky pro 775 (ještě před časem měli i model pro sc478), ale LGA 1156 a 1366 vymizely z nabídky už před dlouhou dobou, LGA 1155 také už dlouho pryč. Pro socket 1150 se seženou jen dva modely desek s nejvíc lowendovým chipsetem H81 a jedna Q87 (přitom nadále prodávají K-čkové i7 CPU do 1150 nové nerozbalené). Desky pro LGA 2011 (ty X79 s DDR3) taky nejsou. No a koneckonců i desku na Skylake s DDR3 neseženete, pokud chcete upgradovat a nechat si (při dnešních extrémních cenách) staré paměti.
Takže tohle je plánované ukončování výroby, Intel moc dobře ví, že poslední roky to byl v CPU pokrok jen aby se neřeklo a že lidi donutí upgradovat jen tehdy, když chcípne deska a stále dostačující CPU už nikam nedá.
A jasně neuvažuji různé noname desky z číny, kdy opravdu ti čínani snad berou použité chipsety nebo bůhvíjaké zásoby a pájí to na nové desky. Proto taky může vzniknout šílenost jako G41 deska "obojetná" pro 771/775 CPU bez nutnosti modu CPU nebo socketu, nebo deska pro LGA2011 sice naoko s X79 chipsetem, což je ale ve skutečnosti připájený Z77 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak MB jsou problém, mě samotného párkrát zachránil ten ASRock (který vyrábí tyhle věci o chlup déle), ale ve specifických případech bych se ze zoufalství obrátil i na tu čínskou druhovýrobu. Sice vím že není ideální, ale kdo zná princip SMT linky tak *VÍ*, že se žádné hrůzné druhopájení prostě nekoná :))))) a to co se děje zdravý šváb vydrží ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ale to se právě loni změnilo a v současnosti je vývoj relativně rychlý

V soucasnosti ano, ale to dlouho nevydrzi. Problem neni pridavat vic jader, to lze vzdy a snadno (to se prave ted deje). Problemy jsou tam dva. Prvni, ze rychle narazite na TDP. Multicore vykon je limitovan prave teplem, a zasadne zlepseni tady vyzaduje novy vyrobni proces, coz se moc casto nedeje. Druhy, software dnes sotva kterej umi vyuzit 8 jader, takze davat tam >=12 nema moc smysl.

Bylo by fajn mit AMD 12ti jadra pro desktopovy socket, ale bude to mit bud nizsi takty nebo vyssi TDP, a v mainstreamu se toho moc nezmeni, IMO.

BTW nevim kde jste vzal ze AMD uz brzy bude mit 12ti jadro v mainstreamu, vsude co ctu rikaji ze to bylo fake news...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy budou takty, hlavne 6C a 8C turbo a pak TDP (v pripade Intelu spis spotreba).
Potom taky, o kolik se mu podari ve frekvencich predbehnout nove 2xxx Ryzeny, protoze pokud se povedou, tak minimlane 8700(k) bude mit ted v nekterych MT ulohach celkem problem uhajit prvni pozici (byt s malym naskokem), jako doposud. A je dobre nezapominat, ze to bude konkurovat i HEDT platforme..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Sveho casu jsem se snazil sehnat novou desku na Ivy Bridge 4 jadro, a byl to problem. Pritom Piledrivery jsou starsi a desky se koupit dali relativne normalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"všechny tři!" ... hmmm zaujimava uvaha,

pokial sa niekomu jedna si singlethread, je mu to u predele, ale aj v tom pripade sa vyssi pocet rovnako vykonnych jadier/vlakien zide, proste na hry je lepsi 6-jadrak Ci7 8700K a nie 4-jadrak Ci7 7700K, pretoze uz existuju hry, ktore vedia vytazit z viac ako 4 jadier

pokial ide cloveku aj o multivlaknovy vykon, tak iba blb v kome nepotrehol, ze coffee vs. kaby zvysuje pocet fyzickych jadier o 100% (v pripade Ci3 z 2 na 4) a o 50% (v pripade Ci5 a Ci7 zo 4 na 6).

To chces akoze tvrdit ze zvyseni poctu jadier o 100% alebo o 50% nie je nic kvoli comu by sa oplatilo upgradovat? Keby to bolo AMD, je to jasne jak facka, lenze dr**uty intel-dementel ma kompatibilitu nula bodov ... to jak AMD keby z uprgadu Phenom II X4 na Phenom II X6 nutilo zakaznikov na kupu novej fosne s tym istym socketom, ale nejakym vyntunenym chipsetom. Od intelu-dementelu je toto absolutna choroba a sprostost najhrubsieho zrna! A to deklasuje moznosti a vyhody takehu upgradu do uplne inej urovne (rozumejme nizsej).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja se hlasim mezi "vsechny tri". Upgraduju temer na kazdou novou generaci. Naposled jsem sel z 7700K na Ryzen 1800X, za par mesicu pak na i7 8700K.

PC mam na praci, vyvoj sw, sql atd.. Potrebuji jak singlethread, tak multithread vykon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A Rybka potřeboval tu 8700k na video, takže už jste dva, ale jedno jméno jsem hodil do placu sám a ještě jedno zbývá :))))
(humor, Ftip, nadsázka... ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsem optimista, toho tretiho najdem! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vyzera ako keby ta kupa Ryzen 1800X bola omyl :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc ten skodoliby ton? Je verejnym tajemstvim, ze novy chipset pro coffee lake-s bude Z390 a urcite to nebude zpetne kompatibilni. Jo, je to skoda, ale neznam nikoho, kdo by upgradoval s kazdou novou generaci a u intelu je to uz takova tradice, ze poridis desku s procesorem a az doslouzi, rovnou to cele i prodas.
Taky neznam nikoho, koho by to jeste prekvapovalo. Intel se proste snazi vydojit maximum. Alespon, ze ramky budou jeste kompatibilni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> rovnou to cele i prodas.

Spis desku vyhodis, cpu prodas, pokud vubec to nekdo koupi. Na netu se vali tuny paradne vykonnych Xeonu za babku, ktere stejne skonci v smeti, protoze je neni do ceho strcit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc bych tu desku vyhazoval, kdyz pak neprodam samotne cpu, jak sam tvrdis?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkonem možná Intel bude konkurovat ale cenou to bude asi kulhat. Přeci jen nyní si říká za 8 jader 2x tolik než AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výkonem možná Intel bude konkurovat - hahaha myslis to IPC o nejakych cca 7% vyssie? V single threade Ci7 7700K ci 8700K isteze vsetko rozdrti, lebo to ide na 4,5 GHz a AMD ledva na 4,1-4,2 GHz (ale R7 2700X uz pojde v singlethreade na 4,35 GHz drzme si klobuky) este k tomu nizsim IPC ... ale v multithreade je intel 6-jadrak proste pozadu za amd 8-jadrakom aj ked ma ten istel este o nejakych 100 mhz vyssie frekvencie a o 7% vyssie IPC ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen mel navrch oproti 4c i7, ale proti 6c i7 je to v MT plichta. Ryzen 2000 neprida ipc ani kousek, na lepsich vysledcich se podepisuje predevsim nizsi latenci. Jsem hodne zvedavy na vysledky, ale v tuhle chvili bych si na to, ze bude ryzen 7 2700x v prumeru lepsi, nez ten 8 jadrovy coffee lake-s, nevsadil ani korunu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cele to bude o frekvencich, na kterych ten 8C Kafe-S pojede a pak samozrejme jeste i o cene. Stale to jeste vypada, ze si AMD setri 2800X prave na vydani Kafe-S.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ani ne, defaultní 8700k dává nějakých 1460-1470 bodů v R15 MT a můj nepřetaktovanej 7 1700 dává 1430 bodů, delidnutej i7-8700k s AIO na 5GHz dává to co můj Ryzen 7 1700 OC na 3.7GHz stále ještě s tím boxem co jsem k němu dostal, jakmile dorazí Ryzen 2000 bude intel to osmijádro potřebovat opravdu hodně. A že Ryzen 2000 na ipc nic nepřidá? Ale přidá, nižší latence a podpora rychlejších pamětí nějaké procento udělají, převedeno na intel, generační pokrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Caka sa i podpora rychlejsich pameti, s Ryzenom 1 to bola dost bieda. Tiez sa zlepsili latencie pri pristupe do L2 a L3 cache a trochu i frekvencia. Nanestastie pre AMD a hovori ze Intel pripravuje 8 jadro coffee lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já furt nevím na co přejít z i7 4790K :-D pořád uvažuji o i7 8700K nebo jestli mám počkat na to údajný osmi jádro :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mam 4790K. Ale asi na nem dalsich 5 let zustanu :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tiez mam tento procesor a rozhodol som sa neupgradovat do momentu, kym nevyjde najavo pravda o cross-podpore CPU v chipsete 390.

Podla mna to bola od zaciatku podlost, ze Intel s procesormi Coffee Lake vydaj aj chipset 370 aby vzapati dodal, ze v roku 2018 vyjde chipset 390. Vtedy som zacal tusit existenciu 8 jadrovych CfL a ich nepodporu na ch. 370.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takovej bleeding edge procak pff... 3770K@4.5 FTW!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsou temer stejne vykonne a lze je sehnat v komplet sestave za paradni cenu, akorat pro me osobne jsou nepouzitelne jelikoz se Intel neuracil implementovat AVX2 az do Haswellu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu vědět, co znamená "recentně"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně půjde o kreativní překlad slova recently (nedávno). Ale v tomto kontextu bych použil české "nakvap" nebo "narychlo".

Recentně patří do stejné kategorie patvarů jako kruciálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl za to, že jsme v Čechách a měli bysme mluvit česky, a ne si vymýšlet nesmyslné výrazy, když má čeština naprosto rovnocenný výraz: "nedávno".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Já měl za to, že jsme v Čechách a měli bysme mluvit česky, a ne si vymýšlet nesmyslné výrazy, když má čeština naprosto rovnocenný výraz: "nedávno".“

Mám rád, když se někdo dožaduje češtiny a přitom používá anglické uvozovky ("" namísto českých „“) a tvary jako „bysme“. :-)

Pak už bych k tomu dodal jen to, že „nedávno“ není synonymum, synonymum je „aktuálně“ (což je ovšem také původem cizí slovo), případně „v současné době“. Slovo „recentně“ je tvar (příslovce) odvozený od dávno v češtině přijatého a ve slovnících kodifikovaného termínu „recentní“.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se osobne k puritanum ceskeho jazyka moc neradim...ale "recentně" fakt zni divne. Dovolil bych si rict, ze to zni skoro i jako urazka anglictiny, vzhledem ke skutecnosti, jaka je to slovni transkripce oproti originalu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Bysme" je méně spisovný, slovníkový tvar od "bychom", ale pořád ve spisovné češtině užívaný.

Ohledně uvozovek máte pravdu, bohužel nevím, jak je na české QWERTY klávesnici napsat.

A nevím, kde jste přišel na to, že "recently" znamená "v současné době".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Bysme“ není méně spisovný tvar, ale plně nespisovný:
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7815
http://www.rozhlas.cz/cesky/jakspravne/_zprava/meli-bychom-bysme-by-jsme...

„A nevím, kde jste přišel na to, že "recently" znamená "v současné době".“

Předně jsem nic takového netvrdil. Nevím, proč do toho taháte angličtinu, když do češtiny se slovo „recentní“ a jeho odvozeniny nedostaly z angličtiny, ale z latinského recens / recent-, kde má původ. Najdete ho třeba už ve Slovníku cizích slov od SPN z roku 1981 včetně jeho významů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je vtipny :) to jsem netusil, ze nejake takove slovo vubec existuje. V tom pripade se omlouvam, za ten prispevek ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba. Chápu, že každý člověk čte něco jiného a setká (nebo nesetká) se s jinými termíny a způsobem jejich použití. Nikdo nemůže vědět vše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Ohledně uvozovek máte pravdu, bohužel nevím, jak je na české QWERTY klávesnici napsat.“

Bez mapování na nějakou vlastní klávesovou zkratku jdou zadat přes Unicode kód (otevírací české uvozovky jsou 201E, uzavírací 201C).
Alternativně by na Windows s českým prostředním mělo fungovat: Držet Alt a napsat 0132 (otevírací), resp. 0147 (uzavírací).
Na Linuxu alternativně přes compose sekvenci, otevírací jsou ," (čárka uvozovka) a uzavírací >" (většítko uvozovka), potíž je, že na české klávesnici nenapíšete většítko.

Pravda, je to trochu vopruz, ale jednak se uvozovky na jeden příspěvek použijí maximálně několikrát a jednak se to dá brát jako určitý druh mentálního cvičení (a čím složitější je příspěvek „vyšperkovat“, tím menší tendence jich psát zbytečně moc :-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovo "recentní" skutečně existuje, ovšem především v paleontologii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže Coffee zaujme vyšší segmenty trhu (až 6-8 jader), kdežto budoucí 10nm+ Icelake jen ty dolní (2-4 jádra)? Nebo existuje Icelake rovnou v 8jádrové konfiguraci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ice Lake by měl (může se to samozřejmě změnit) vyjít nejdříve v podobě menších procesorů s 2-4 jádry. V plánu byly i větší čipy pro desktop. Už Cannon Lake měl existovat v osmijádrové variantě:
https://diit.cz/sites/default/files/profile_cannonlake.png
Takže Ice Lake určitě taktéž. Není zatím jasné, kdy se Intelu podaří desktopové 10nm osmijádro dostat na trh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by stálo za to, aby konečně někdo napsal do Intelu, že už dvoujádrové procesory nemá smysl vyrábět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Troufám si tvrdit, že oni si to posuzují sami podle aktuální poptávky ;-) Kancelářských strojů se prodá hodně a i pro konzumenta internetu a videa není víc (než 2/4) třeba, pokud je ten procesor moderní a akceleruje současné multimediální standardy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však ono je AMD naučí :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč dvoujádro nemá smysl vyrábět? Dokud je někdo kupuje, tak to má smysl. Je spousta PC pro specifické účely kde vícejádra nemají uplatnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufam ze ten 8 jaderny Coffe Lake nazvou znova Refreshem a umozni jeho beh jenom v cipsetech rady Z390 a nebo Z470, samozrejme lacina pasta mezi jadra a IHS, jak jinak zkurvit dobry procesor, tez by mohli navysit aspon u 8 jadra oficialne podporovany takt DDR4 pameti na 2933MHz, dale navysit PCI-Express linky(ze 16 na 20), iGPU necht ponechaji UHD 630 i kdyz klidne by stacilo mensi a slabsi GPU a pridat tam jeste 2 jadra navic.

Ja uvazoval o koupi Core i7 - 8700K, ale ta zkurvena pasta fakt zamrzi, pojedu do Ryzen-u 2000 jestli teda nebude pastovan rovnez a kdyz bude, pak bud model 1800X nebo 8 jaderny ThreadRipper 1900X.

Co se tyce zakladnich desek, kdyby chtel byt Intel ekologickejsi jak hlasa, ponechal by pro zakladni desky osazene cipsety i100 a 200 ktere vysly pred rokem(!) kompatibilitu pro nove uvedeny Coffe Lake, o serii i300 jej nikdo nezadal, necht se diva jak se to dela se socketem AM4(14-12-7nm).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pujdes koupit ryzen, stejne se tak jako tak neubranis koupi nove desky. Ja v tom fakt nevidim rozdil. No a v dobe, kdy lze koupit delidnuty intel rovnou z obchodu i se zarukou, bych nevidel pastu jako duvod "nebrat", ale spis jen jako velky minus vyplaznout cash navic :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde paní do vietnamské večerky: "Máte ovoce?", "ano pani, čerstve mrdalinky", paní "...???wtf " a prodavač: "Nebo radši pomrdanče?" )))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zabudol si na onanasy a jebleka. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CanardPC ma pry vydat recenzi na 2700X v pondeli...
https://videocardz.com/75489/amd-ryzen-7-2700x-pictured-full-review-on-m...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.