Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Osmijádrový Ryzen 7 7700X v PassMark na úrovni šestnáctijádrového Core i9-12900K

Na me osobne zen4 neudelal takovy dojem jako sve doby zen3. Zen3 byl uplne WOW. Tohle vnimam proste jako zlepseni, ktere se od nastupce ocekava. Taky se muzeme dopatrat k nadpisum opacneho fanatismu typu: "AMD Ryzen 7 7700X: Solidní výkon, na Core i7-12700K ale nestačí".

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Sme spohodlneli, co? 25% medzigeneracne sa nam zda ako samozrejmost? :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

to není o pohodlí, ale o tom kolik tě těch 25% stojí pokud máš zen2 a nižší tak si prostě koupíš jenom zen3 proč bys měl kupovat nejlevnější desku za 7k nejlevnější procesor za 8k a k tomu paměti za 5k když dostaneš jenom 25%?

HWU se tomu věnují https://www.youtube.com/watch?v=GNypS8DgFoY
zen4 nejde vůbec na odbyt, prodávaj jenom ty nejdražší procesory, logicky, ale stejně asi čekali víc

jedině kdy má am5 smysl kupovat mimo produkční věci je, když máš ještě ddr3 systém a počkat na B650 desky

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsme podle tebe měli zůstat u pazourků

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

proč? am5 platforma je zatim jenom pro bohaty early adopters to je celé, až desky budou stát kolem 3000,- a budeš mít r5 7600 za 4500,- a ddr5ky budou stát stejně jako ddr4 tak stejně budou lidi upgradovat až to budou potřebovat a stále budeš mít k dispozici koupit jenom zen3 bez dalších výdajů

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že posun je super a žádoucí, ale problém je že toho výkonu už je pro lidi prostě moc.

Ano retail skládačky - počítače pro fanjšmekry a hráče - obvykle tyhle pohyby kupředu vítají, ale i tady je otázkou zda dát za platformu 15 tisíc a mí o 10-20% více výkonu při high FHD, refresh rate esport hraní s highendovou grafikou nebo už mi stačí místo 800 FPS 700FPS... Pokud člověk bude hrát něco náročnějšího ve vyšším rozlišení, bude brzdou grafika a ne procesor, takže stačí koupit klidně Zen3 nebo Intel 12gen, které toho výkonu nabídnou dostatek a máš to za poloviční cenu. Rozdíl dáš do výkonnější grafiky nebo prostě ušetříš.

Nicméně DIY trh je poměrně malý chlívek.

Já právě před chvíli objednával laptop, měl jsem možnost objednat 5800H nebo 6600U, vybral jsem starší Hčko. Vyšel levněji, navíc díky tomu že je to 45W TDP CPUčko a je tomu přizpůsobené chlazení, tak když ho nechám běžet na 15W tak očekávám že bude extrémně tiché a pořád to bude mít výkon jako Zen2 Učka. Pokud se to potvrdí, nahradí M1 Macbooka. Strašně jsem si zalíbil dotekové ovládání, konvertibilní design a OLED, už se těším jak místo na 12.4" budu koukat na 14" 2,8k displej. Ani jedno, natož vše dohromady Mac nenabízí, největšči předností je výdrž na baterii - tolika nevyužívám - a pasivní provoz :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obycejni lide maji problem - moc vykonny CPU. Aha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano na co Zen4 6 jádro za 3 kila plus deska za bezmála dvě, když na tom poběží Word a Chrome, něco co zvládne kompletní sestava/laptop/tablet za cenu jen desky+cpu? Takové činnosti jádra navíc nepomůžou a rozdíl mezi Zen4 a Zen 3 při takových činnostech fakt nepoznáš. A ani to nemusí lidi trápit. Na zeditování videa z dovolené člověk nepotřebuje pracovní stanici.

Ani na to hraní her to nepotřebuješ, tedy pokud ti přijde třeba 500 FPS v esport titulu jako krajně nehratelné protože ten Zen zvládne s highendovou grafikou 550 FPS.

Jde to taky vidět na těch prodejích, nejvíc se prodává top model, protože tam to smysl dává protože jdeš po top výkonu. Jenže kolik takových CPU se prodá, když i při klesajících prodejích se měsíčně prodá asi 25 milionů počítačů.Všichni výrobci přichází o prodeje, tedy kromě Apple, který v 3Q meziročně vyrostl o 40% a dříve soupeřící Asus překonal 2x a už chybí ani ne 10% prodejů a předeženou Dell, dalších 10% a jsou i před HPčkem. A co si budem, Apple rozhodně nemá nejvýkonnější HW na trhu.

A je to stejné i s jinou elektronikou, výkon jde nahoru a je ho tolik že lidi necítí potřebu něco měnit a doba obnovy se prodlužuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobře ses do toho zamotal, Píšeš kdo má ZEN2 tak nebude kupovat "za 7k nejlevnější procesor za 8k a k tomu paměti za 5k když dostaneš jenom 25%?" Jenže to je srovnání mezi ZEN3 a ZEN4. Tak že od těchto cen musíš odečíst cenu ZEN3 a spočítat nárust výkonu mezi ZEN2 - ZEN4. Pak dostaneš správný pohled na investici. Dále musíš vzít v úvahu k čemu ten PC používáš, v jak velkých intervalech provádíš upgrade. Protože by jsi investoval do končící generace. Pokud budeš mít v plánu generaci AM5 přeskočit, pak investice do ZEN3 má rozhodně smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zapomínáš, že ZEN3 ti taky přinese nárůst výkonu, o 25% oproti zen2
sám sem teď upgradoval z 3600 na 5600 za 4200,- a 3600 jsem prodal takže reálný náklad na těch 25% byl 2000,- vs 50% výkonu navíc za 20 000,-

to je vždycky tahle debata, jestli koupit starou levnější generaci a nebo novou dražší, ale dokud se ti neospravedlní investice z zen3 na zen4 tak v podstatě upgrade nemá smysl pokud máš už teď am4, pokud nemáš a musel bys koupit desku tak to je na zvážení

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem se vyjádřil blbě, ale já to tam píši. Nemůže argumentovat navýšením jen výkonu mezi ZEN3 a ZEN4, když má ZEN2. Já argumentoval tím, že musí porovnat náklady na upgrade z ZEN2 na ZEN3 (tady se mi nechtělo vyhledávat navýšení výkonu, protože si ho nepamatuji) a jaký nárůst výkonu získá. Nebo jít do upgrade z ZEN2 na ZEN4 kde bude ten nárůst výkonu přímo brutální, ale cena za upgrade také mnohem vyšší, ale zní musí právě odečíst ty náklady na případný upgrade na ZEN3. Ale jak jsem psal záleží k čemu to PC využívá a jak často upgrade provádí. Další faktor je tu čas, pokud počká půl roku, může se dočkat až 30% snížení nákladů na upgrade na ZEN4. Samozřejmě do snížení nákladů počítám i s příchodem levnějších fošen a pokles ceny pamětí a i pokles ceny samotných CPU. Je to ale člověk od člověka individuální rozhodnutí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no, ale ved celych poslednych 5 rokov sa tu bavime o tom, ze upgrade path pre Zen je vyhoda. ja napriklad tiez nehodlam teraz upgradovat na AM5, lebo mam len zen2. takze este sem strcim nejaky zen3, najskor nejake 12 alebo 16 jadro v ECO mode. to mi da > + 100% vykonu oproti sucasnemu 6-jadru za celkom prijatelnu sumu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď se plácáš na 6 jádrech a chceš upgradovat na 12? To se ti změnila náplň práce tak radikálně, že najednou potřebuješ 2-3x více výkonu než máš? Upgrade se dělá ve chvíli kdy ho potřebuješ, pokud máš 6 jader zen 2 a chceš i 16 zen3 jader, tak teď musíš neskutečně trpět a měl jsi upgradovat dávno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja robim projektovu pracu, takze moje poziadavky sa menia kazdych par mesiacov, ak vyda. Minuly rok touto dobou by sa mi viac ako 6-jadro aj zislo, ale prestoje mi zarabali a nikto sa nestazoval, takze to bol vlastne taky bloombug.

Momentalne mi viac ako 6-jadro netreba (co sa ale kludne moze zmenit, kym ten procesor aj realne pojdem kupit), ale to 6-jadro mam kam strcit, takze mozem jeho nakupnu cenu odpisat (pretoze mam procesor na upgrade, ktory som nemusel kupovat) a ked nam bude cena AM4rkovych procesorov pozvolne klesat, mozem si za tolko penazi, kolko som do toho ochotny investovat, kupit viac ako 6-jadro. 8 a 12 jadra su este za celkom rozumnu cenu a bude tam podstatny rozdiel v spickovom vykone. 16-jadro uz je na moj vkus zbytocne drahe.

Ten vykon nejaky ten piatok postaci. A pri kompilacii je kazde dalsie jadro dobre. Potom len zalezi od toho, ci ich nedostatok moc sere, alebo nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to novinka a navíc se mění paměťová sběrnice, PCIe povýšila na 5.0 což znamená dražší desky, pokrok není zadarmo. Levné desky teprve přijdou, každý výrobce začíná tím nejlepším. Není technicky možné dělat větší posuny za stejnou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Na me osobne zen4 neudelal takovy dojem jako sve doby zen3 ''

sorry, podivej se na recenze.. zen4 je vetsi posun nez zen3.. lidi si to idealizujou.. kdyz vysel zen3, tak vsichni nadavali jak je drahej, ze amd zdrazila, ze stoupla spotreba, ze zdrazily desky.. ted je to tu zas v blede modrym a se zen5 to prijde znova..

'' nadpisum opacneho fanatismu ''

jakej fanatismus? core i7 zere jak ryzen 9 a pritom je pomalejsi.. jesli ti de o par procent vykonu za desitky procent vetsi spotrebu, tak si klidne porid intel.. (:

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A to jde u toho Ryzenu ještě snížit napětí při minimální ztrátě výkonu... Prostě je to daleko lepší litografický proces, fyzika... to se neochčije... zjevně ani technologií instrukcí, jak se snaží Intel...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano zen je super výkonný, když se poladí i úsporný. Jediný problém je že těch lidí co potřebují výkon je málo. Koupí si to ti co chtějí absolutní výkon a ti si koupí top model, midrange model moc lidí nezaujme kvůli nesmyslné ceně ve srovnání se starší generací nebo konkurenční nabídkou.

Většina lidí ty cpu stejně bere na běžné činnosti a hraní, tam ta spotřeba Intelu nehraje žádnou roli, ve hrách AMD i Intel berou podobně protože se zdaleka neblíží zátěži která by je nechala konzumovat nějaké závratné množství energie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"AMD Ryzen 7 7700X: Solidní výkon, na Core i7-12700K ale nestačí".
.. ale ten clanek je uplne o necem jinem. Je to o tom, ze Inteli B-L design ma svoje slaba mista. Passmark tady nejspis tuka kladivkem na hlavicku.

Jinak podle mne se Zen4 asi lip uz povest ani nemohl. Ted nemyslim ve smyslu IPC, tam nic moc, ale celkovy vykon pri zachovani stejnych TDP jako predtim cca 25-35% navic. To je na jednogeneracni posun MT stejne nebo vic nez mezi Zen+ a Zen2. A single je jen o neco mene nez Zen2 vs Zen3.
Cili je to vicemene nejvetsi skok, co AMD mezigeneracne udelalo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Většina recenzentů se shodne, že to je absolutně největší mezigenerační skok bez ohledu na platformu, co si vůbec pamatují. U ZEN 4 sice nárůst IPC není tak velký, ale AMD se soustředila hlavně na takty a vícevláknový výkon, což byla naprostá nutnost, pokud se u ZEN 5 chtějí soustředit na zcela nové jádro a ještě jejich počet navýšit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 7000 prosím porovnávat s Core 13000.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

jo a kde si muzu koupit core 13000? (:

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

nikde, ale on si ho urcite "koupi" :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikde, musíš počkat. Jsem vás to tu učil a stále nic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co rovnou s Meteor Lake, Raptor pro něho stejně není konkurent.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musis napred dodat ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Chce to jenom počkat. Mám s tím zkušenosti, proto jsem ten komentář psal, ale tady to lidi nepochopili. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

back to the roots........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechno špatně.
Zpět na stromy!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie, to bolo myslené tak že red sa v trolovaní navracia ku koreňom. Už sa zdalo že zmúdrel, ale.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Někteří dokonce tvrdili, že chybou bylo vůbec na ty stromy lézt, že měli všichni pěkně zůstat v oceánech."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Se neboj, na to taky dojde... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak, měli dělat srovnání s něčím, co teprve přichází na trh?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po tom hororovom víkende AMD

AMD Announces Preliminary Third Quarter 2022 Financial Results
October 06, 2022 4:17pm EDT
Preliminary third quarter revenue of approximately $5.6 billion, lower than prior outlook of $6.7 billion plus or minus $200 million, primarily due to weaker Client
segment revenue
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1093/amd-announces-...
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-22-000163/amd-20221006...
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-22-000163/q322earnings...

World's Fastest Supercomputer Can't Run a Day Without Failure
published 1 day ago
AMD's Instinct GPUs and HPE's Slingshot Interconnects blamed.
https://www.tomshardware.com/news/worlds-fastest-supercomputer-cant-run-...

AMD Ryzen 9 7900X Review: Zen 4 Has a Pricing Problem
published 1 day ago
https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-9-7900x-review-cpu

Aspoň niečo pozitívne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, vyrobci HW si zvykli na trh, kde se proda cokoliv za libovolnou cenu. A ted jsme se prehoupli nikoliv do normalu, ale do opacne uvrate - nebudou se prodavat ani kvalitni a dobre nacenene vyrobky. Hostina na nejakou dobu holt skoncila. Otazka je, zda to je uz zapocitane v cenach akcii. AMD je na 41 % maxima, Intel na 36 % a nVidia na 35 %.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxne Server trh, kde má AMD najvyššie marže ide stále hore ide AMD

Q3 FY22
Preliminary Results Q/Q Y/Y
Data Center ~$1.6 Up 8% Up 45%
Client ~$1.0 Down 53% Down 40%
Gaming ~$1.6 Flat Up 14%
Embedded ~$1.3 Up 4% Up 1,549%
Total ~$5.6 Down 15% Up 29%
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1093/amd-announces-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože ve wrkstations, hi end desktopu (ze kterého Intel úplně vycouval) a v serverech má AMD v porovnání s Intelem zdaleka nejlepší nabídku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sú "korigovaný" bol celý sektor, tak ako pop výsledkoch nVidia a Intelu.

AMD's bad news adds to $725B market drop for big chipmakers

Mon, October 10, 2022 at 4:07 PM

https://finance.yahoo.com/m/6c7ba305-27af-357b-9593-fef256a5c71c/amd-s-b...

podobne ako po nVidia

NVIDIA Announces Preliminary Financial Results for Second Quarter Fiscal 2023
Monday, August 8, 2022

Preliminary second quarter revenue of $6.70 billion versus outlook of $8.10 billion
Shortfall versus outlook primarily driven by weaker Gaming revenue
https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-preliminary-financia...

Wednesday, August 24, 2022

NVIDIA today reported revenue for the second quarter (Q2 FY23) ended July 31, 2022, of $6.70 billion
https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial-results-fo...

Intel Reports Second-Quarter 2022 Financial Results

Jul 28, 2022 • 4:00 PM EDT

▪ Second-quarter GAAP revenue of $15.3 billion, down 22% year over year (YoY), and non-GAAP revenue of $15.3 billion, down 17% YoY.
https://www.intc.com/news-events/press-releases/detail/1563/intel-report...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak trh je vyšší než před pandemií a jde o to co kdo nabídne. O nouzi rozhodně nemá Apple, top 3 - Lenovo, HP a Dell klesali, ASUS který ještě cca rok zpět byl on par s Apple, tak dnes má Apple téměř dvojnásobné prodeje počítačů. Cca 20% ztácí na DELL a dalších 10 na HP. Při stejném růstu by je překonal v příštím roce a první Lenovo za dva roky.

Jde vidět, že se ten trh začíná měnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa týka multicore výkonu a pomeru výkon/cena, tak vyhráva Ryzen 9 5900X. Je lacnejší než 7700X a ak máte prakticky hocijakú len trochu lepšiu AM4 dosku, tak stačí kúpiť akurát procesor.
Ja som si sputil PassMark na mojom Ryzen 5950X, ktorý mám teraz zamknutý na 4GHz a napájanie na 1.019V a dosiahol som skóre 44907 a HWinFO ukazoval max. spotrebu 126W a teplotu 62C. Skóre v Cinebench R20 10416 a R23 26685. Takže z hľadiska multicore výkonu sú oproti ZEN3 zaujímavé akurát tak 7900X a 7950X aj to len v prípade, že vám na nezáleží na cene a nemáte žiadnu staršiu AM4 zostavu. Pri týchto cenách neočakávam nejaký masívny prechod z AM4 na AM5.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Čo sa týka multicore výkonu a pomeru výkon/cena, tak vyhráva Ryzen 9 5900X.“

Já si jen dovolím připomenout jeden argument, který se objevoval v každé diskuzi za posledních 4,5 roku (=od vydání Zenu), kdykoli vyplynulo, že Ryzen má lepší poměr cena / výkon než Core: „Ale Core má integrovanou grafiku.“

Ryzen 9 5900X: 11 290 Kč
https://www.czc.cz/amd-ryzen-9-5900x/302192/produkt

Ryzen 9 7700X: 11 690 Kč
https://www.czc.cz/amd-ryzen-7-7700x/355999/produkt

Takže ano, Ryzen 9 5900X je o čtyři stovky levnější, ale Ryzen 7 7700X má integrovanou grafiku. Doufám, že tento argument stále platí, byť se od vydání Zen 4 přestal v diskuzích objevovat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A neni rozdil v tom, ze 5900X das do desky, kterou mas nebo koupis nejakou za 3k a pro 7700X ted vidim nejlevnejsi za 8k? Pameti ditto. Takze z tveho proklamovaneho rozdilu v radu stovek bude razem rozdil ~7k.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Během října budou v prodeji i levnější desky s B650 čipsety. Jinak tedy nejde o žádný „můj“ proklamovaný rozdíl. Jen předkládám argument, který se tu v diskuzích objevoval od roku 2017 jako relevantní důvod, proč mohou být některé procesory a platformy dražší a přitom být pro zákazníka výhodnější.

Čekám, jestli tyto argumenty jejich předkladatelé i nadále zastávají, nebo nyní z nějakého nejasného důvodu změnili názor :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Názory se nemění, jen argumenty an jejich podporu.

Intel Vám místo obyčejného iGPU nabídne čtverečkový akcelerátor
V zímním období Vás příjemně zahřeje a bavíc získáte dobrý pocit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Jen mě nenapadá žádný jednoduchý postup, kterým by se dalo vyčíslit, zda zákazníci více slyší na dobrý pocit nebo na integrovanou grafiku ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

intel pozitiv na oba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta inteli grafika dokaze v par softech docela dobre akcelerovat kompresi videa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

encoding jak encoding, ale i decode. U H265 umí formáty které neumí Radeony ani RTX grafiky. Takže pro video editora je iGPU Intelu dobrý doplňěk, navíc SW nemusí používat jen jednu grafiku. Například některé laptopy měly jak IrisXE na SoC, tak i samostatně a s vhodným SW se používaly pro akceleraci obě dvě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aké formáty to sú?
Ok už vidím nižšie. Zaujímavé, musím postudovst

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady je i video na to téma https://www.youtube.com/watch?v=yN-ylvIbInQ

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmierne ma tesi, ze mnou roky presadzovany terminus technikus kockovy rozlisovac sa zacina sirit <3

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych tedy dodal, že rozdíl 7 tisíc (který reálně s B650 nebude zdaleka tak vysoký) je rozdílem jen do chvíle, až za 3-4 roky bude uživatel řešit upgrade a zjistí, že s AM4 deskou nelze smysluplně upgradovat a bude muset koupit krom procesoru znovu novou desku a nové paměti. Do AM5 desky bude oproti Ryzen 7 7700X k dispozici procesor s 3-4× vyšším počtem jader a o >2/3 vyšším výkonem na jádro.

Ne každý je tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 4 roky hlavně nebude upgradovat na Zen4 že. A přesně takto to funguje. Průměrné stáří počítače je 7 let, po 7 letech člověk do staré jeté fošny asi nebude strkat nové blýskavé CPU i kdyby to šlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koľko percent ľudí si reálne kúpuje 8 jadrové procesory kvôli integrovanej grafike?? Pochybujem, že to je nejaké rozhodujúce kritérium. Ak by bol aj 7700X bez integrovanej grafiy a lacnejší, tak verím tomu, že väčšina si kúpi ten bez grafiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na základě čeho?

Core i9-12900K - 7. nejprodávanější
Core i9-12900KF - 31. neprodávanější

Core i9-11900K - 16. nejprodávanější
Core i9-11900KF - 49. neprodávanější

Core i7-12700K - 15. nejprodávanější
Core i7-12700KF - 11. nejprodávanější

Core i5-12600K - 6. neprodávanější
Core i5-12600KF - 28. neprodávanější

Statistika Amazonu. Většina výkonnějších procesorů Intelu se prodává podstatně více ve verzi s integrovanou grafikou. To je prosím retail, ne OEM segment.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Právě, je to retail, který nakupují jen nadšenci nebo šetřílci. Zbytek kupuje v násobně větších počtech OEM.

Tohle jsou drahé procesory, takže cena za grafiku už je poměrně zanedbatelná a má výhody, akceleruje formáty, které nezvládá Radeon ani RTX:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď si nějak nejsem jistý, o které formáty má jít(?)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

H,265:

RTX: neumi 4:2:2 8/10/12bit
GTX10xx neumí 4:4:4 8/10/12bit

Radeony neumí: 4:2:2 8/10/12 bit, 4:4:4 8/10/12bit, dokonce neumí 4:2:0 10 a 12bit.

Intel grafiky už od 11. generace umí akcelerovat všechno.

Pro editaci videa, když natáčíš na něco normálního, třeba u youtuberů oblíbené Sony A7, kde běžně natáčíš právě 10bit 4:2:2 HEVC.

Samozřejmě, můžeš mít Ryzen 9 s 16 jádry a nějak ti to při vysoké zátěži zvládne dekódovat, jenže pak to samé předhodíš něčemu jako i3-1115G4, a editace bude daleko plynulejší s minimální spotřebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ani náhodou. Absence integrovaného zobrazovadla je něco, co mi na Ryzenech dost vadilo. Zatím mám pořád Core i5 6600K a už se mi několikrát hodilo, že jsem měl k dispozici integrovanou grafiku, protože jinak bych nemohl PC vůbec používat. Jako třeba když jsem prodal grafiku a pár dní jsem byl na integrované, než jsem pořídil novou. Nebo jsem si grafiku potřeboval odvézt jinam, ale PC jsem potřeboval provozuschopný a podobně. Já budu přecházet rovnou na 7800X3D a jsem moc rád, že tam ta integrovaná grafila bude!! A to mám PC ze 70% na hry...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to co jsi popsal je vyloženě mainstreamový přípklad. Drtivá většina vlastníků počítače se v něm sama nehrabe, natož aby z toho vytahovali a měnili komponenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak vás tu ten Passmark poslední dobou vzrušuje :D :D
Přitom je to jen číslo které o výkonu v reálném využití procesoru neříká vůbec nic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Nějak vás tu ten Passmark poslední dobou vzrušuje :D :D“

Proč? Výsledky z GeekBench, CineBench nebo CPU-Z už to byly. Intel dříve uváděl výsledky v Passmarku i ve vlastních materiálech. Nikdo proti tomu nic neměl, tak nevím, proč by to měl být najednou problém.

„Přitom je to jen číslo které o výkonu v reálném využití procesoru neříká vůbec nic.“

Proč se tento argument neobjevuje pod články o výsledcích z GeekBench nebo CPU-Z? :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A mne vzrušuje .-)). A to proto, že Passmark chronicky v minulosti nadržoval Intelu a šeptalo se, že byl vyvinut Intelu na míru. A najednou Intelu nevoní. Karma.
To samé jiné obskurní benchmarky na jednu znánou instrukční sadu.. Vzrušující jak se Intelu z hlediska výkonu nedaří.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle už tady psal že benchmarky jako Geekbench, cpu-z, passmark, userbenchmark atp... jsou nesmyslné k vyvození nějakého obecného závěru, protože netestují zátež kterou se cpu reálně využívají.

Dobré leda na porovnání cpu stejné generace mezi sebou, jinak k ničemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, dokud to neukazovalo co tu na ddworldu chtějí tak to byl šunt největší :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ryzen 5 3600XT (95W)
≤4,5 GHz, 8/16 Zen 2+"

Překlep nebo mi něco uniklo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano (opraveno).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.