Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Osmivrstvé HBM2 vyrábí (jen) Samsung

GPU-Z ma potom dost rozbitu detekciu, kedze ten na Vege FE detekuje HBM2 od Micronu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Micron HBM podle dostupných informací ani nevyrábí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S HBM neni kam spechat, nejvykonejsi hracske grafiky na trhu stejne vubec HBM nemaji a i nadale se pocita s GDDR5 a GDDR5X.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky s GDDR5/X jsou do budoucna odkecaný...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1080Ti HMB nemá (ani 1. gen) a podle dosavadních info je rychlejší jak celá Veka i s HBM2... nějak bych čekal výhodu, ať už energetickou efektivitou, nebo aspoň tím výkonem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Radeon HD 4870 byl první kartou s GDDR5. Bez ohledu na to byl pomalejší než GeForce GTX 280 s GDDR3 a ani mu to nenabízelo energetickou výhodu oproti kartám s GDDR3. Přesto byl produktem, který na šest kvartálů, tedy po celou jeho éru, dostal Nvidii do ztráty, která dosáhla půl miliardy dolarů.

To jen pro ilustraci toho, jak krátkozraké může být hodnocení produktu podle jednoho izolovaného aspektu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to pekne, ze se da zavzpominat na stare dobre casy, kdy jeste AMD dokazala konkurenci potrapit. Jenze s Vekou neprijdou, to je jasne presto, ze se karta jeste ani neprodava.

(Klidne minuskujte do nekonecna, jen proste vyjadreni faktu, urcite ne me prani.)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si ještě jednou přečíst, co jsem napsal. To není vzpomínka na staré časy, ale ilustrace toho, jak daleko od reality může být hodnocení produktu podle jednoho vyselektovaného parametru.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

NVidia ale přece HBM neignoruje, používá je v Teslách, takže až se začne AMD výkonově dotahovat na NVidii v high endu, může NVidia v klidu vydat kartu s HBM, která díky snížené spotřebě pamětí bude mít o pár procent výkonu navíc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude chtít AMD zpátky do hry o nejlepší grafiky, tak bude muset postupovat stejně jako Nvidia. To znamená oddělit herní a profi čipy. Univerzální čipy budou vždycky podávat horší perf/watt. Pokud chce AMD z herních čipů vymáčknout maximum a přitom zachovat rozumnou spotřebu a velikost čipu, tak je bude musek osekat o věci, které jsou ve hrách zbytečné a naopak.

Počáteční náklady jsou vyšší, protože budou mít více navrhů a více masek na výrobu čipů, ale pokud nedělají nějakou chybu v návrhu, tak se jim to IMHO královsky vyplatí.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ted se segment deli na kancl, hrace a profi..... myslim si ze AMD je az moc nadcasove diky tomu ze nabizi univerzalni reseni (nekomercni) ....dnes uz se deti uci s pocitaci od malicka(prace s multimedii, programovani atd) ....a uz ted je cim dal vetsi zastoupeni lidi kteri vyuziji univerzalnost takoveho reseni za rozumnou cenu bez nutnosti kupovat drahou profi kartu na nejake to domaci smrdlani
v budoucnu to bude masovka ale v ten moment prijde NV s univerzalni kartou ...takze je to stejne jedno :D AMD dela tu chybu ze kouka moc dopredu o to je to smutnejsi ze vlastne nema ani na vyber a musi byt inovatorem protoze NV ma perfektne vybudovanou znacku podobne jako Intel>> u NV by prodali i kulicku z nosu za poradny balik a lidi by jeste tleskali nadsenim >>> ad absurdum kdyby ted NV zacla prodavat zaroven sve karty s AMD logem a levneji tak by lidi stejne kupovali ty s NV logem a nadavali na ty s AMD logem a naopak AMD fans by kopali do NV acy by byli vysledky v testech skoro identicke :D (preci jen tech objektivnich zakazniku je uplne minimum )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"dnes uz se deti uci s pocitaci od malicka(prace s multimedii, programovani atd) ....a uz ted je cim dal vetsi zastoupeni lidi kteri vyuziji univerzalnost takoveho reseni za rozumnou cenu bez nutnosti kupovat drahou profi kartu na nejake to domaci smrdlani"

Na toto čo si napísal NV ponúka rovnaké možnosti. Na domáce používanie či už s multimédiami alebo programovaním moc nevyužiješ toho, čo má AMD navyše. Výkon v DP moc na takéto používanie nie je. Jediné čo ma napadá, že by mohol chcieť niekto využiť je výkon jednotiek so 16 bit presnosťou. Ale to sú podľa mňa dosť špecifické okolnosti kde sa toto dá použiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdybych si mel v dobe uvedeni na trh vybrat kartu na obcasne hrani a resil spise neherni nasazeni tak pri rozhodovani mezi GTX 1070 a RX 480 by jednoznacne vyhrala RX 480 v pomeru vykon/cena (o GTX 1060 jsem ani nepsal protoze je v tomhle smeru uplna tragedie ...samozrejmne na hry ale pouze na hry je 1060 konkurecni vyrobek s lepsi spotrebou...)
ano NV sice nabizi podobny a vyssi vykon u hernich karet nez napr. RX 480/580 ale taky za mnohem vyssi cenu ...ac se to po uvedni 1080Ti hodne zlepsilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neherným nasadením myslíš ťažbu, či niečo iné? V ktorých aplikáciach by sa viac využila RX 480tka a kvôli čomu? Napadá ma akurát to ťaženie, kde by to mohlo platiť, ale ani tam popravde netuším aký majú tieto karty výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nepočítám těžbu kde tradičně AMD předvádí svou silu tak na takové ty domácí projekty je +- stejne silná a někdy i lepší( i horší) než 1070..teprve az 1080 získává náskok proste GTX je řada optimalizována na hraní ve všem ostatním je logicky slabší..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aké domáce projekty máš napríklad na mysli?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro méně chápavé a zaujaté připomenu ze jsem to psal výše a dokazuje to ze někteří maji nutkání reagovat na cizí příspěvky aniž by si je řádně přečetli...ale takový rádoby natvrdlý a zaujatý postoj u tebe vídám dost často napříč diskuzemi....a nechce se mi věřit že doopravdy nevíš jak se da využít akcelerace a v čem je AMD výrazně lepší s přihlédnutím na cenu...ale chápu že miluješ NV;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosím ťa. Choď s tým milovaním niekam. Mám pocit, že skôr ty máš tento problém s AMD. Ak si tým domácim použitím myslel toto:

"dnes uz se deti uci s pocitaci od malicka(prace s multimedii, programovani atd)"

tak v ničom z toho nemáš s AMD žiadnu výhodu. Aspoň o žiadnej neviem. Tie otázky som ti dával preto, lebo som chcel počuť niečo naozaj konkrétne a nie všeobecné nič nehovoriace frázy ako je tá citovaná. Čo sa týka multimédií, tak ja využívam napríklad encoding do HEVC cez CUDA. A tiež som posledné roky dosť progrogramoval ako hobby. Robil som si menší grafický engine (WinAPI, C++ a DX11) a teraz sa zasa učím robiť pod Unreal Engine-om (C++ a Blueprints čo je forma vizuálneho programovania). Nemám s NV žiadne obmedzenia o ktorých by som vedel a netuším v čom by mi poskytlo AMD niečo lepšie v tomto smere. Teraz mi povedz ty konečne príklad aplikácie (bežné použitie, nie ťažba, ktorá ide AMD lepšie), kde máš výhodu s AMD grafikami vďaka ich univerzálnosti. Fakt o žiadnom neviem. Čo som si ale všimol, tak si veľa ludí pletie univerzálnosť s výkonom v DP, ktorý fakt nikto bežne nevyužije. Preto sa pýtam na konkrétne aplikácie toho čo hovoríš. Všeobecné frázy ma nezaujímajú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele pane krátkozraký, Fury už HBM mělo taky a přivedlo nVidii do ztráty? Nikoliv, spíše naopak, ptz sotva se AMD dotáhlo na nV tak po chvíli jim zase uskočili o notný kus dále s 1080.
Raději nechci vidět, kolik by měla výkonu 1080Ti s HBM2... (jen teoretizuji, přesná čísla netuším).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Krátkozraké je spíš přehlížet nebo nepodporovat evoluci a podporovat stagnaci jen na zaklade faktu ze zrovna ted to ještě jakž takž stačí....
Ohledně nasazení různých pamětí bych si troufl říct ze rozdíl výkonu by byl doslova neznatelný protože není stale limitujícím faktorem výhoda hbm2 je hlavne v tom ze limitující mez znacne posouva a dává tak prostor pro vyšší výkon....navíc to i vypadá ze herni verze pascalu nejsou na hbm2 připravené

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze nerozumim prvni vete. Budes podporovat evoluci tim, ze zakoupis kartu od AMD s HBM2 namisto karty od NVidie s GDDR5 nebo budes podporovat evoluci tim, ze zakoupis vykonejsi kartu od NVidie nez slabou nevykonou kartu od AMD?

Jsem totiz uvazoval podobne. Chtel jsem podporit evoluci tim, ze koupim v te dobe nejvykonejsi kartu AMD RX480, protoze umi evolucni ba primo revolucni Vulkan, ale nakonec jsem radeji podporil vykonejsi reseni konkurence GTX1070, ktere ale Vulkan neumi.
Kdyz se ale dnes po vice nez pul roce podivam na seznam Vulkan her:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_Vulkan_support

zjistuji, ze stale v podstate zadne nejsou a zadnou z nich nemam v planu hrat a kdybych nemel co hrat jineho, tak bych hral presne jednu jedinnou, ktera to podporuje (Doom). Tudiz z meho pohledu dobre rozhodnuti, protoze bude nejspise trvat roky nez se Vulkan prosadi a az budou hry s Vulkan bezne, davno budu mit i jinou grafickou kartu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mas to nejake zmotane. Pascaly normalne Vulkan umi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, situace je malinko slozitejsi.
Udelas-li test v nejakem benchmarku, zjistis, ze zatimco pod starsima API maji relevantni grafiky od NVidie znacne navrch, udelas-li test pod API Vulkan, zjistis, ze se sily obou vyrobcu grafik srovnavaji a mnohdy i vede AMD.

Takze ano oba vyrobci v aktualnich grafikach podporuji API Vulkan, coz znamena, ze grafiky benchmark nebo hru s Vulkan spusti, ale rozdil je v tom, na kolika FPS to bezi.

To ma samozrejme primy dopad na zazitek ze hry, protoze nikdo nechceme, aby nam to lagovalo. A je zrejme, ze u Pascalu neco neni v poradku, kdyz to pod starsim API bezi o tolik lepe nez pod Vulkan.

Tolik teorie, v praxi kdyz se podivas na seznam her pro Vulkan, tak zjistis, ze v podstate zadne nejsou a nemusis to resit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nebo se na to dá dívat tak že Vulkan je napsaný na tělo čipům GCN - jediné výrazné techdemo jménem Doom to víceméně potvrzuje. A ještě jde o dost zpackanou hru oproti předchozím dílům - aby místo tělesných tekutin monster při řezání pilou lítaly kvanta munice... na to není slov :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Geforckám moc nesedí ani druhé low-overhead API - DX12 - takže správný pohled na věc je takový, že NVidia má v tomto ohledu co dohánět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nejde o to co kdo koupi jasne ze kazdy si koupi produkt ktery mu lepe vyhovuje ...ale spis ty reci okolo HBM2 je vyznamny krok kupredu a to ze na nektere ukony je v pomeru vykon/cena RX480 vhodnejsi nez GTX 1070 musi byt kazdemu jasne :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa týka HBM pamätí, ide aj podľa mňa o pokrok dopredu. Ich použitie sa ale musí vedieť načasovať na dobu, kedy prinesú skutočný benefit. Hovorím o výkone. Malú veľkosť karty využije iba minumum ľudí (tým nehovorím, že to nie je výhoda). Použitie GDDR5, GDDR5X či budcúcich GDDR6 ale určitenie je stagnácia ako naznačuješ vyššie. Veď predsa v reálnych produktoch majú tieto karty zrovnateľnú priepustnosť ako produkty s HBM. Podľa toho čo sa písalo, budú mať grafiky s GDDR6 citeľne vyššiu priepustnosť ako to má byť u Vegy s HBM2. Pokiaľ viem je konštrukcia GPU s GDDR pamäťami lacnejšia, takže aj po ekonomickej stránke je výhodnejšie v produktoch pre bežných ludí nepoužiť HBM. Zatiaľ. Ten čas príde, ale teraz to nevyzerá na dobré načasovanie. Si myslám, že ak by Vega mala GDDR5X pamäte, bola by už pár mesiacov vonku. Ak sa teda nepotvrdia problémy s architektúrou Vegy ohľadom tile based rasterizácie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dokazu si je predstavit nejen v prenosnych kompaktnejsich zarizenich s mensi spotrebou vyssim vykonem coz je dostatecne uplatneni ...nejpis i finalizace produktu by byla snadnejsi(osadit jen jeden cip all-in-one je urcite lehci/levnejsi a cely obvod by mohl byt teoreticky mene nachylny na poruchy ;) )

budouci GDDR6 neprinasi nic svetoborneho(to uz klidne mohli zustat u predsevzeti ktere meli s 5X navic soucasna generace HBM 2 ma papirove dostatecne rezervy a za par let se planuje nasazeni HBM gen 3 ....takze podle toho budou i GDDR6 jeste vice vykonove zastarale nez ted a to jeste ani nejsou ...ok prinesou trochu lepsi spotrebu a vykon nez GDDR5X ale je videt ze uz nevedi kam to honit aby zvedli vykon :) vypada to na slepou ulicku ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No neviem. GDDR6 majú mať priepustnosť 768 GB/s. Vega by s HBM2 mala mať priepustnosť 512 GB/s. Papierovú priepustnosť majú síce HBM vyššiu a potenciál lepší. Kým sa to ale neuvedie do praxe, tak to veľa neznamená. Netvrdím, že by sa mali GDDR pamäte používať donekonečna. Na GPU zatiaľ ale HBM v reálnych produktoch nepriniesli žiadnu výkonovú výhodu a ani citeľne vyššiu priepustnosť. Tým pádom majú GDDR pamäte stále zmysel. Určite by som nepovedal dopredu, že GDDR6 sú už teraz zastaralé, keďže neexistuje produkt, ktorý by ich reálne v praxy prekonal. Myslím reálny produkt a nie neexistujúci, ktorý by využil papierový výkon HBM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz uz nevis tak bud aspon fer :) a bavme se o teoretickych maximech u obou produktu a ne to co se nasadi v praxi ...nevime kolika jakymi jak to bude reseno na samotne grafice apod. tak jak muzeme predikovat konecnou propustnost u neceho co jeste neexistuje ?

(abych rekl pravdu tak nemam prehled ale existuje napr. profi pascal se stejnym vykonem ve verzi s HBM i GDDR ze si nekdo troufa tvrdit ze to neprineslo zadnou vykonnostni vyhodu ? )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kterych 6 kvartalu to presne bylo? Tohle me opravdu zajima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo, tak to by mě taky zajímalo. Jakkoliv nechci snižovat to, jak z pohledu hráče AMD s Radeony 4870/4850 vytřelo Nvidii zrak...

Je někde nějaká analýza, jak byla Nvidia rok a půl ve ztrátě právě kvůli Radeonům HD 4870 a 4850?

Už si to vybavuju jen matně, ale nebyla Nvidia ve ztrátě spíš kvůli tomu, že v té době taky vyplácela náhrady za čipy s vadnou pájkou? A že odložila uvedení Fermi, pročež měla (resp. ani neměla) posledního půl roku v nabídce jen GTX 275/285, zatímco AMD už mělo na trhu HD 58xx? A Nvidia půl roku nic, co by proti nim mohla postavit? A že nechala v highendu vakuum, protože i ty pomalejší GTX 275/280/285 byly několik měsíců prakticky nesehnatelné? Vážně byl příčinou té ztráty právě Radeon 4870?

I kdyby, právě kolem „problematických“ dvoustovek měla Nvidia hráče celkem na háku a soustředila se spíš na GPGPU a CUDU (jejich marketing kolem dvoustovek si naopak pamatuju celkem dobře, CUDA, CUDA, CUDA, velice nic jiného se neřešilo, hry byly až na druhém místě. Dohledejte si dobové recenze vydané s uvedením, nikdy předtím ani potom se GPGPU v recenzích herních grafik tolik neřešilo).

AMD mělo v té době perfektní herní grafiku s bezkonkurenčním poměrem cena/výkon... a v GPGPU mu zároveň definitivně ujel vlak. Tehdy málokdo chápal, co s tou CUDou Nvidia tak blbne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cele je to nejake divne... :-)

HD 4870 byl uvedeny v pulce roku 2008, tedy prvni relevantni vysledky by mely mit vliv v Q3 FY2009 (srpen, zari a rijen 2008) nVidie, nicmene tady byla podle vseho v plusu:
http://investor.nvidia.com/secfiling.cfm?filingID=1045810-08-30

Za rok, ve stejnem obdobi tedy v jejich Q3 FY2010, uz byli zase v plusu:
http://investor.nvidia.com/secfiling.cfm?filingID=1045810-09-36

Predchozi dva fiskalni Q byli ve ztrate, nicmene to v souctu ani omylem neudelalo 500M USD...a ano, velkym dilem se na tom podepsaly odpisy z duvodu nahrad za vadnou pajku.

A stale marne hledam tech 6 kvartalu v minusu... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://techcrunch.com/2008/07/14/nvidia-slashes-price-of-gtx-280-260-no...
https://www.extremetech.com/computing/82582-nvidia-drops-prices-on-gefor...

ceny Nvidia karet tehdy klesly přes noc a asi jste zapoměli na krach oblíbeného prodejce NV karet BFG a odchod další firmy XFX od Nnvidie k ATI :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muj komentar byl o udajne 6-kvartalove ztrate nVidia, uvedene v clanku, ktera se ale evidentne nekonala - a uz vubec ne ve vysi 500M USD za tech uvedenych 6 kvartalu.

A ted nejak nevim, co jsi tim svym komentarem chtel vlastne rict/napsat. Tedy pokud jsi tim myslel to, ze pokles cen GTX2xx na to mel vliv, tak to samozrejme ano, nicmene porad to nemeni nic na faktu, ze nVidia nebyla 6 kvartalu v kuse ve ztrate. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, jenže já nehodnotím, já se snažím zjistit, jakou reálnou výhodu HBM2 konkrétně u modelu Vega vlastně přináší? Oproti konkurenci s GDDR5X? Není třeba HBM2 dražší na výrobu? A kvůli horší dostupnosti, není třeba HMB2 příčinou zdržení uvedení na trh?
Já to nevím, jen se jako laik ptám...ptz na vegu čekám jako na spasení, jenže čím víc se blíží (nebo oddaluje), tím víc tomu přestávám věřit (té spáse). A ty výhody tam moc nevidím.
Čekal jsem (jako laik) i díky různým "proroctvím" i tomu jak se AMD "chvástalo", co neskutečného přinesou, že to naprosto semele vše okolo, jenže tomu tak očividně není a nebude, měl jsem za to, že tomu má napomoci právě např. HBM2, nebo "pokročilá" technologie AMD (viz. ty slajdy dopodrobna rozebírané atp.)...
Tak mne neberte špatně a nechytejte za slovo, že něco hodnotím špatně na základě jednoho parametru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koho zaujima HBM. Cele fail. Fiji fail, Vega fail. Neosvedcilo sa to. Zrusit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mg proc je hbm fail? Ocividne funguje a dává prostor pro kompaktní i velmi vykonna reseni nejen v oblasti dedikovanych grafik ....nejen díky AMD tu mame zajímavý produkt s širokým spektrem mozneho vyuziti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fail je to proto, že to nepřineslo AMD žádnou konkurenční výhodu oproti konkurenci a to ani v druhé generaci produktu, který se jeví ještě horší než předchudce. Další nevýhodou je vyšší cena a přidané náklady na pouzdření čipu a pamětí.

Dokonce přes vyšší energetickou účinnost HB pamětí, mají AMD čipy mnohem větší spotřebu než řešení od Nvidie se standartními GDDR5/GDDR5X pamětmi.

AMD by mělo zvolit přístup jako Nvidia, ta dává HBM jen do těch nejdražšších profi produktů, kde se vyšší náklady zaplatí, jako Tesla P100 nebo GV100.

Do herních karet dává levnější řešení, takže má větší prostor pro lepší marže než AMD, které bude muset prodávat Veku pod cenou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale tady je rec celou dobu o HBM2 a to co dokazal vyrobit SMG to ze AMD podilelo na vyvoji HBM a sami vytvorili produkt ktery potencial HBM2 nedokaze plne vyuzit je ale uplne neco jineho ... maximalne AMD muzeme dat palec nahoru ze opet dokazali protlacit neco noveho pres zkostnatelnou konkurenci(Intel+NV) ktera je nucena se se pohnout dopredu a nejen z nas zdimat penize doslova za nic jen diky svemu "monopolu"....

to je vseobecne nevyhoda kazdeho noveho produktu "vysoke" naklady na vyvoj + optimalizace vyroby a prechod na masovou produkci tyto naklady dokaze rozmelnit takze je zadouci aby lepsi technologie byla nasazena u TOP produktu v neprofi sfere co nejdrive a nasledne byla nasazena i do mainstremu >>>> soucasny trend je silne iritujici roky a roky po par procentech zanedbatelnych vylepseni i kdyz je tu prostor pro sviznejsi tempo ...tohle se netyka jen oblasti dedikovanych grafickych karet ale snad vseho (obzvlast iritujici po prechodu na magicke "LED" podsviceni je dlouholeta stagnace a dokonce docasny krok zpet u lcd monitoru az ted se to zacina trochu hybat diky 4k a "HDR" atd. ....takze snad brzo budou slusne monitory za prijatelnou sumu i pro masy ..a to nechci ani rozebirat vyvoj cen SSD uz je to skoro same TLC za nekrestanske penize ....)

ohledne spotreby opet asi nebude problem v HBM tak proc do HBM kopat ale v celkovem navrhu od AMD ktery prisel s architekturou ktera bude v konzumni sfere uplatnitelna v plne mire az za nekolik let ...ale to zas nebude stacit stavajici vykon prezije jen "myslenka" ale porad na tom budou ty karty lepe nez od NV z vyssi cenove kategorie....(hadam ze AI a SW ktery za vas udela kazde uprdnuti vc. upravy tuny vasich dat z dovolenych a vyletu apod. bude na dennim poradku a tam se takovy pristup od AMD hodi ale bojim se toho ze se stejne vsechno prenese na cloud reseni a staci drobny vypadek site/severu a clovek si doma ani neuprdne...ale ted se trh porad deli na hrace a profiky + par "podivinu" co jsou neco mezi :) >>>> i NV bude muset v budoucnu prijit s nenazranymi monstry a masivni paralelizaci aby pokryla high-end i mainstream segment ...ale ted jde proste jinou cestou ktera je TED nejvyhodnejsi a dobre napady prebira casem podle aktualnich potreb ...)

BTW sam mam intel + NV protoze AMD mi aktualne nic nenabizi (maximalne Ryzen ale jelikoz mam i7 tak nemam duvod menit ac je to perfektni produkt) ale nadcasova cesta AMD je mi velmi sympaticka .....a az prijde ZEN+ nebo mi umre soucasna sestava tak mozna prejdu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt jsi si odpovedel sam. Jiste budou HBM2 za nekolik let super, jenze momentalne je to tak ze bezne graficke karty mimo profi sferu nedokazi vubec potencial HBM2 vyuzit. A vidime to jasne na tom, ze NVidia ma vykonejsi grafiky i bez HBM2. Tudiz ano, neni problem v HBM, ale nema zadne opodstatneni a zadny smysl.
Jednoduse je tu HBM predcasne. NVidia to vi, a proto je v hracskych grafikach nepouziva. AMD to nechape a proto bud bude mit pouzitim drahych HBM2 nizsi marze nebo budou grafiky neprodejne, vyjma nekolika fanousku si nikdo zbytecne drahou grafiku, ktera neprinasi adekvatni vykon, nekoupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Tom: nikdo přece nehaní HBM jako takovou, jde ale o to, že AMD to nepřineslo tu konkurenční výhodu, kterou to přinést mělo nebo jakou si AMD plánovalo... Naopak v případě AMD jim ta technologie udělala medvědí službu, protože zdražila náklady na výrobu karet i technologickou náročnost a přitom, ty karty musí AMD prodávat levněji než by chtěla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady se jaksi nechapeme jak muze byt HBM fail (coz tvrdis ty i bager a dalsi ) na zaklade toho ze AMD nedokazala plne vyuzit potencialu :) navic jisty prinos to prineslo akorat neni tak ocividny protoze stavajici generace pameti neni natolik uzkym hrdlem aby se nastup nove lepsi technologie projevil v plne sile :) ale to same by jsme mohli praktikovat u vsech ostatnich technologii a dodnes by jsme nemeli napr. ani SSD ani DDR4 v PC apod. proste nejsem priznivcem zpatecnictvi jen proto ze ted to nedokazem vyuzit nebo ac to ma potencial je potreba to jeste vylepsit aby to melo smysl atd....pak dochazi k absurditam ze vznikaji zbytecne uzka hrdla v systemech protoze tenkrat to nebylo potreba ....ale za rok se muze situace zmenit a chce to dalsi zbytecne investice ...(kazdy jiste zazil i doma napr. pri rekonstrukci bytu ....nebo kdyz mesta opravuji/meni infrastrukturu apod.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spíš mi přijde že nechápeš ( nebo nechceš pochopit ) ty :o) Píšu to už podruhé, fail není ta technologie samotná, failem je to, že přes nepopiratelné výhody AMD přinesla pouze náklady navíc, nikoliv onu potřebnou konkurenční výhodu, která by se promítla ve vyšším výkonu nebo nižší spotřebě jejich produktů. AMD čipy s HBM prohrávají ve spotřebě i výkonu s čipy konkurence použivající levnější a jednodušší technologii....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne nevím kdo nechápe kdyz jeden člověk napise hbm je fail a na můj dotaz proc tomu tak je dostanu odpověď jakou jsem dostal ....a znovu se opakuji jak můžeš vedet ze nasazeni hbm nezvedlo výkon a nesnizilo spotřebu?....navic co ldyz je vega fe tak silná jen díky hbm a bez hbm by byla slabší a nenazranejsi? Museli by nasadit jeste nižší prodejní cenu .....takze ve výsledku náklady navíc se vyplatí....kdyby tomu tak nebylo proc by třeba NV preslo z levnejsich paměti na GDDR5X a urcite prejdou i na drazsi GDDR6 ac nejsou žádný zázrak a taktéž na HBM .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to už jsou jenom samé spekulace, co by , kdyby, možná, asi....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám ze tu oba hodne spekulujeme ale ty sis s tim začal jako prvni;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale ma :) kdyz pominu moznost postavit mensi a uspornejsi zarizeni jen diky HBM a mirne vylepseni vykonu a provoznich parametru tak hlavni smysl je evoluce ... skoro vsechno bylo predcasne ale v dobach kdy v IT jeste fungovalo konkurecni prostredi na plne obratky to lide vnimali uplne jinak :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ty karty od AMD jsou tak usporne, ze NVidia bez HBM je o polovinu uspornejsi.

Ano, je super, ze se HBM podilelo na zvyseni vykonu a zvyseni uspornosti grafik od AMD, jenze jakej to ma vyznam, kdyz jsou grafiky bez HBM od NVidie vykonejsi a o hodne uspornejsi.

Ty stale nechapes, ze aby HBM melo VYZNAM, musi produkty s HBM prinest neco navic oproti konkurenci, jenze to se nedeje bohuzel.

Zminujes DDR4, no jenze tam ta krucialni soucastka je Skylake, Kaby Lake, RyZen a ty nic jineho nez DDR4 neumeji a to nemluvim o tom, ze DDR4 jsou malinko rychlejsi nez DDR3, takze neco navic prinasi.

Nebo SSD, ty take prinesly zvyseni vykonu disku, bylo a je to drahe, ale ma to vyznam.

Cely problem HBM je, ze grafiky od AMD nic neprinasi, ani usporu, ani zvyseni vykon oproti konkurenci, nic. Tudiz HBM2 ma jedinny spise okrajovy potencial, kde pravdepodobne uspeje - profesionalni karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady je plno lidi zaseknutych jak kolovratek AMD vs NV :) to uz nedokazete premyslet v sirsim meritku ? :)))))

HBM ma vyhody je kompaktenjsi uspornejsi rychlejsi a snazsi udelat produkt all-in-one atd. ale jestli se tohle neda povazovat za neco "navic" tak uz nevim :D

pocatky SSD ani nektere soucasne krapoidni SSD v nekterych cinnostech nesahaji HDD ani po kotniky ....takze ze zacatku urcite nebyli prinosem ....a byli navic sakra drahe ....kdyby jsme se na vsechno meli divat skz bryle zpatecniku tak se nikam nepohneme :) DDR3 vs DDR4 taky nebyl minimalne v pocatcich zadny vyraznejsi naskok natoz v user experience by se dal povazovat za nulovy ....a kupodivu se taky prosadil novy standard tak nechapu co mate proti HBM gen2 a potazmo gen3 :)

hmmm a videl nekdo tu samou grafiku s GDDR vs HBM2 ze si troufa tvrdit ze to neprineslo zadnou usporu spotreby natoz zvyseni vykonu ? do te doby to jsou jen plane reci a spekulativni zavery :) co kdyz by ta budouci karta byla bez HBM vyrazne horsi a zravejsi ? VEGA FE se neda pocitat to neni herni karta to je takovy poloprofi kockopes ...ktery rozhodne neni urcen pro hrace (ac spousta zabednencu to pouziva k argumentovani ...:) ) a tam predvadi perfektni pomer vykon/cena.

rozhodne AMD fandim ze postupne slucuje profi sferu se spotrebakem ...a dava tak prostor i ostatnim odvedtvim v oboru se nekam posunout (proc napr. vyrabet lepsi monitory pro bezne spotrebitele a hrace kdyz herni karty to donedavna neumeli obslouzit ...takze opet diky AMD i NV prineslo tohle vylepseni v nasledujici generaci svych karet... budme radi aspon za nejakou konkurenci i kdyz aktualne jen v maistreamu )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tady je plno lidi zaseknutych jak kolovratek AMD vs NV"

Sú aj iné produkty, ktoré využívajú HBM okrem tých od AMD resp. NV? Od týchto firiem tu máme produkty, ktoré používajú jednak GDDR a aj HBM pamäte. Preto tie porovnania. Tiež verím tomu, že vrstvené pamäte majú budúcnosť. Kým ale budú GDDR produkty zrovnateľné čo sa týka priepustnosti v reálnych grafikách (a hlavne celkového výkonu), alebo vyššiu priepustnosť nebudú vedieť grafické čipy využiť, tak tá budúcnosť s HBM tu ešte reálne nie je. Zatiaľ. To je celé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohudíky je uz HBM současnost i budoucnost a tva vyjadreni na to nemají žádný vliv...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, HBM proste ma budoucnost, akorat prislo v dobe, kdy ho neni zapotrebi. Kdyby bylo zapotrebi, tak by grafiky od AMD byly vykonostne o tridu vys nez od konkurence, ktera HBM nepouziva. Jenze to tak neni a AMD je spis vykonostne o tridu niz.

Spis muze dojit k tomu, ze predcasne uvedena technologie se neprosadi z duvodu toho prilis brzkeho uvedeni a reboot bude trvat dalsich x let, nebylo by to poprve, kdy k necemu takovemu doslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taková situace nastane teprve tehdy, až ty paměti ve velkém nasadí Nvidia do svých produktů. Jinak smolík. A taky to je Nvidia, kdo může celý koncept pohřbít, pokud vymyslí nebo začnou používat něco jiného u svých GPU. AMD sama se svým podílem GPU na trhu nemá šanci tu technologii prosadit.

Ve světle GDDR6 zatím budoucnost HBM nevypadá moc růžově....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezdá se vám, že tak trochu argumentujete kruhem? NVidia nenasazuje HBM, protože jsou moc moc drahé. A tak to bude do té doby, dokud NVidia nezačne HBM používat :-) .

Jenže možná se dočkáme i dříve, Samsung na příští rok chystá low-cost HBM3 s polovičním počtem IO, celková rychlost o 20% nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To dulezite je, ze hrdlo neni v rychlosti pameti. Staci GDDR5X snad mimo top produkty typu TitanXP. Jakmile se situace zmeni, muze nastat boj mezi ruznyma druhama pameti o to, kdo uspeje. Cele je to o tom, ze AMD nasazuje drahe HBM2 i tam, kde to neni nutne, coz bude mit jedinny dusledek. Grafiky budou drazsi a o to mene konkurencni nebo proste s nizkou marzi.

Ale treba uplne placam a AMD za tyden predstavi grafiku s vykonem TitanXP. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Jack FX: ale Nvidia HBM nasazuje ale jen do nedražších produktu , kde se to zaplatí :-) a pokud jsou toho názoru, že je stávající GDDR5/GDDR5X technologie nebrzdí a vystačí si s levnějším řešením, tak je pak z hledisky byznysu to rozhodnutí správné.

Naopak AMD používá HBM jako berličku, aby alespoň o něco snížili tragickou spotřebu svých GPU a přesto jim to vychází pořád hůř než Nvidii.Takže ano, to jestli se z toho stane široce využívaný standart v běžných GPU závisí hlavně na rozhodnutí Nvidie ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa veľmi páči, ako sa tu červené a zelené mozgy hádajú. Fakt na pobavenie. A keď ste takí premúdrelí, tak mi snáď objasníte nasledovnú informáciu "850 z technologií, které jsou využity při výrobě těchto pamětí, je patentovaných nebo k patentování navržených." To je fakt toľko technologických postupov na výrobu nejakého pamäťového čipu? Alebo si snáď patentujú každý krok tých postupov? Fakt to logicky nesedí. Alebo snáď nejaké leptanie spojov berú ako technologický postup? Lebo napríklad v strojárstve výrobu jednej súčiastky popisuje jeden technologický postup a napríklad sústruženie, brúsenie, leštenie, ale aj napríklad nitridovanie, či kalenie je stále v rámci jedného technologického postupu výroby súčiastky. Tak mi teraz mudrlanti vysvetlite tých 850 technologických postupov.
Okrem toho, bežne používané postupy výroby, myslím jednotlivé kroky, si dávať patentovať je blbosť. Keby toto takto fungovalo v strojárstve, tak nastane kolaps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moc do toho nevidim ale dalo by se rici ze samotny produkt i stroje potrebne pro jeho vyrobu vc. aplikace do finalniho produktu atd. behem celeho procesu je natolik komplikovany ze by se tam tech 850 ruznych technologii pro vyrobu ci metodiku vyroby mohlo vejit (pokud nejde o preklep :) )

davat produkt s tak komplikovanou, ruznorodou a rozsahlou strukturou to do roviny se strojarinou mi nepripada jako stastny krok ale pro pochopeni problematiky jakz tak ok ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ešte raz. Názorne. Kľukový hriadeľ má má snáď jeden technologický postup, ale verte, že tých krokov k dokončeniu je fakt veľmi veľa. Ale vo finále je vyrobená "súčiastka" (čip) do motora (grafickej karty) a tomu zodpovedá konkrétny technologický postup. Chápete vôbec význam "technologický postup? Alebo snáď v strojárstve si majú patentovať zrazenie hrany na čape a nazvať to technologický postup a toto si dať patentovať?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenze tam o vyrobni metodice/postupu neni ani slovo pouze o technologiich a toho kolik bylo treba aby dosahli kyzeneho vysledku ...

dle meho je nesmysl patentovat technologicky postup kdyz jeho obmenou mohu okopirovat konkurecni produkt a v ten moment co pozmenim postup pri vyrobe jsem jako plagiator nenapadnutelny ....tim chci rici ze nejen samotny produkt za kterym stoji desitky let vyvoje je natolik komplexni ale to same se da rici o strojich a materialech ktere byli nutne k jeho vytvoreni ze si troufnu rici ze takove cislo nepusobi nijak neobvykle ...
"ale verte, že tých krokov k dokončeniu je fakt veľmi veľa" verim ze jich je hodne ale v porovnani s HBM je to "milionkrat" jednodussi nez skrtnou zapalkou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To hádate, alebo viete? Bolo by zaujímavé vedieť, koľko tých výrobných krokov je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, teda ak to dobre vidím tak je tam dokonca 1500+ patentov.

Our report also includes an Excel database containing all of the analyzed patents (1,500+ patents)
http://www.knowmade.com/wp-content/uploads/2016/09/TSV_Stacked_Memory_FL...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak jeden patent popisuje napríklad (fakt ma neberte doslovne) iónové implantovanie nejakého prvku do povrchu substrátu, tak podľa mňa je to iba jeden krok technologického postupu. Rozhodne nemôže byť 1500 patentov = 1500 technologických postupov. Ak áno, tak niečo nesedí v terminológií, alebo marketing vystrája, alebo právne oddelenie (aby presný postup aplikácie iónov do povrchu nemohol použiť niekto iný bez platenia, napriek tomu, že postup bol určite teoreticky už dávno v rámci fyziky popísaný).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.