Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Otevřený linuxový ovladač pro HD 5000 zase o kus dál

zásadní pozitivní věc není IMHO počet řádků kódu, ale ta změna v chování ATI (tedy AMD) po akvizici - postupná "akcelerace" podpory OS verze ovladačů je pak už jen výsledek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to nie je pozitivna vec, to je obchodny zamer

AMD ma jedno centrum
Vola sa to Operating system research center
vedie to expreyident KDE,e.V
Chris Schläger
http://www.heise.de/newsticker/meldung/AMD-Linux-Forschung-in-Dresden-11...

a jeho zasadnou ulohou je optimalizovat procesory pre beh Linuxu (v tej hornej sprave je pre beh modernych OS.) Nizsie je to Linux. Medyi zaciatkom vyvoja CPU a jeho uvedenim na trh prebehne cca. 5 rokov (potvredene od AMD aj od Intelu) a zozerie to (u AMD) asi 4 mld USD. Z toho pohladu je yaujimve uvedenie Fusion na architekture Bulldozer v roku 2011.

(zajtra medyi 2:00 a 3:30 rano nasho casu padne embargo na informacie o tychto jadrach http://www.hotchips.org/program/conference-day-two/). AMD zatlka ako partizan detaily. Ja bz som tipol, ze to bude ten procesor optimaliyovany pre Linux. Teda ian cesta ako zlepsovat Linux ovladace nikdy pre AMD nebola.

19.04.2006
Auch der Tools-Entwickler soll laut Stellenanzeige nicht nur Linux-Werkzeuge für AMD-Prozessoren entwickeln, sondern auch bei der Prozessoroptimierung für Linux mitarbeiten.

http://www.heise.de/newsticker/meldung/AMD-kuschelt-mit-Linux-118161.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z textu jsem nepochopil, jestli vývojáře přesunou na radeon nebo fglrx. Kdyby přesunuli všechny (tři :-) vývojáře na open source ovladač a vydali řadu 6000 už s podporou open source ovladače rovnou, tak by se postavili do zcela jiného světla a předstihli by i slavný Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuju, za ma AMD jen tri vyvojare, kteri delaji drivery. Tito tri delaji na otevrenem ovladaci, ale na widlacky drivery bude tech lidi daleko vic...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

* widlacky + fglrx = uzavrene ovladace ... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Phoronix pise, ze je to takto

>Kdyby přesunuli všechny (tři :-) vývojáře na open
>source ovladač

Az na to,ze nie su traja (traja su veduci tych skupin) a dve z nich uz budu robit len HD6000 OSS ovladac

ale tebou predpokladany dosledok toho kroku je podla Phoronixu otazny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně by zajímalo(a taky bych to rád posoudil na vlastní oči), jestli jsou konečně efekty opravdu plynulé. Minimalizace atd :) A jestli není problém ve snímaní plochy a 3D.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pockat ten driver pokial viem dosiahol len prvy z troch stupnov

1. fungujuca akcelelaracia
2. fungujuce glxgears
3. fungujuce 3D GUI

bod 2 prichdza bezne asi 4-10 dni po rpvom
a bod 3 7-30 dni po druhom

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Beru vše zpět. Dnes jsem vstával o pěti a není mi z toho dobře :) Ty problémy co popisuji měl ovladač fglrx od Ati :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo jak jsou na tom otevřené ovladače pokud jde o karty z řady X1900 a starší?
Probíhá ještě vylepšování podpory 3D akcelerace a hardwarové akcelerace videa? Nebo už to stagnuje, protože starší řady karet odepsali tak jako sama ATI?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"radeon" ovladač podporuje karty od Radeonu 7000, takže X1900 by měla zcela v pohodě běžet - a to jak 2D, tak 3D akcelerace. Akcelerace dekódování videa neběží momentálně na žádné kartě s "radeon" driverem, nějaká akcelerace je "hlášená" AFAIK přes VA-API s uzavřeným "fglrx" ovladačem skrz UVD (což X1900 stejně nemá), ale osobně moc nevěřím tomu, že to nějak kloudně funguje. V procesu kódování je momentálně akcelerace dekódování videa skrz 3D engine (a pomocí projektu gallium), což by mělo ten pozitivní efekt, že by to fungovalo i na kartách, které vůbec nemají UVD. Na akceleraci přes UVD se zatím nepracuje a osobně jsem celkem rád, že se zabývají důležitějšími věcmi, jako je například powermanagment, protože UVD-capable karty se zpravidla nepárují k CPU, které nějaké to video nepřehrají - ffmpeg-mt rulez.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.