Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ovladače pro čipset Ryzenu zvyšují herní výkon až o 8 %

Jen k těm Windows 10 Creators Update. Chtěl jsem je nainstalovat už na dvou počítačích, ale z jednoho (Ryzen, FuryX)jsem je musel dát pryč, protože přestal fungovat (okamžitě spadnul) multimediální přehrávač PotPlayer a nešel spustit ani launcher Elite Dangerous (taky spadnul). Na druhé stroji nedoběhne ani instalace. Po druhém restartu černá obrazovka, nefunkční USB a pomůže jen tvrdý restart kde se instalace vrátí k původní verzi Windows (SandyBridge, bez jakýhkoliv dalších karet, je to HTPC). Nikdy jsem s upgrade W10 problém neměl, ale tohle je maso.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepouzivaj humusne paskvilove oblakove sluzby ako Win10 a Office2013/2016 a pouzivaj posledny "kvazi-normalny" OS od firmy MS a to je Win7 a posleny "kvazi-normalny" kancel balik Off2010.

Win10 je schyzofrenny, humusny grc.

Uvedommne si, ze trend v podnikovej sfere je: MS sa stavia do role spravcu SW vratene OS a vsetkych dat ako aj HW infrastruktury. Dnes je to proste "in" a to bez ohladu na to ci je to vyhodnejsie alebo rozumnejsie pre korporacie. Tym si zaistuje to, ze korporacie su na MS este o to viac zavisle, ako aj dukaty do kasicky. Vzhladom na to ze je to "in" a niektori uz vstupili, vstupuju dalsi.

Trend v sukromnej sfere: v podstate sa to ma tak, ze MS vytvoril pomyslenu virtualnu korporaciu miliona betatesterov v roznych testovacich programoch ktori im zadarmo testuju SW a stavaju sa defacto zamestnancami MS + miliardove stado BFU ktorym MS spravuje ich osobne pocitace.

Spolocny znak: MS sa znazi presunut tazisko svojho byznisu od produktu k sluzbe - to je proste "in" a nech to stoji co to stoji, to koleso bude proste este gulatejsie. Hlavne ked na 90% PC na planete je OS Windows a to treba patricne vyuzit pokial je to este tak :)))

Kazdeho pol roka novy Update (ako akasi analogia Service Packu), ved preco nie ze? Ked tak funguje Linux svet a Jablkovy svet ... lenze v pripade MS to bude znamenat kazdeho pol roka novy a nefunkcny Windows !!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj komentář je zde natolik užitečný jako automat na kondomy ve Vatikánu.

Apropo, doma mám funkční PMI-80, ten by ti vyhovoval lépe, ne? Není to "schyzofrenny, humusny grc", nespravuje to MS, není to "oblakove" a žádné updaty nedostává. Já bych být tebou neváhal ani minutu!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A vies o tom ze extremy nie su dobre ze? Na 486tke a Win 3.1 by si toho vela dnes nespravil, na internete by si si ani neskrtol ... ale to neznamena, ze musim mat jak taky blb nutne najnovsiu vec hned druhy den potom, co pride na trh. Taky Update onaky Update, uz aby som ho mal, sak vcera vysiel .... choroba mozgov ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V práci jsem obětní beránek a všechny nový updaty zkouším na sobě dřív, než to pushnu do domény, doma mám LTSB, ani s jedním nemám problém. Naštěstí jsme v tomhle měsíci zabili poslední mašinu s Win7 která nám dělala ostudu, už zbývá jen postřílet asi čtyři Win8 (ano Win8 bez 8.1 updatu prostě wtf) a potom budeme mít už jen 8.1 a 10, a jak se to hned líp spravuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W8 doporučuji upgradnout alespoň na W8.1 nebo W10, protože W8 bez .1 už nemají support snad pár měsíců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priorita byla nahradit všechny Win7 desítkama, to je splněno, teď můžeme jít na ty 8. A až budou 8 tak postupně 8.1, ale to už není priorita

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze Vas komentar vzhledem k tomu co napsal Pjetro De ani nema cenu komentovat. Nevim dost dobre, jak je ohodnotit vyjma slovni spojeni...emocni vylev :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu moc dobře, je to tu samý bratr zpátečník, každý by nejlíp zůstal uz Win7, pardon XP, pardon 98, ... Je to pak těžký tady zůstat nevymínuskovanej :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A muzem snad za to, ze windows 7 jsou posledni slusnej os co microsoft vyplodil ? Nemuzem... situace je takova diky neschopnosti panu z microsoftu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Slušnej OS? Wtf? A definice "slušného OS" je jaká, smím-li se zeptat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slusny OS se pozna tak, ze kdyz jej date zadarmo k upgradu, tak Vam 50% uzivatelu neodmitne prejit i presto, ze ten upgrade tlacite hlava nehlava a dokonce dochazi k nechtenym upgradum :)
Klidne si nas nazyvejte jak chcete, ale ten kdo nepresel, asi vedel proc nechtel prejit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A proto PC hardware nestojí jak Apple hardware, kde s upgrady problém není, jen tě občas nechají ve škarpě a vláček jede dál bez tebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nejsem priznivec jabka. Nelibi se mi na nem jeho 'uzavreny koncept' a cenova politika. Co mam ale pratele co jej maji, tak jsou s tim spokojeni.
Takze na tema jabka nemuzu moc slouzit.. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, co maj lidi furt s tím uzavřeným konceptem Macu. Aplikace si tam instalujete stejně jako na Windows (resp. podstatně jednodušeji), s HW obvykle problém není. A že tam nejdou instalovat Windows aplikace je tak nějak samo sebou. :-) Apple si to dělá podle sebe (jako si to MS dělá podle sebe). Nastavení je přívětivější a logištější, ale jednodušší (řekněme blbuvzdorné), nicméně nikomu není bráněno si otevřít Terminál a šudlit si cokoliv co v příkazové řádce zvládne. Co je třeba super, že GUI sice prochází kosmetickými změnami, ale v hrobé podstatě a v ovládání je to pořád to samé. Panel s nastaveními se mění jen nepatrně skrze generace, nové možnosti ovládání jsou jako volba navíc - ne máme Metro, nacpeme vám ho. Ani do iCloudu se není potřeba registrovat/zalogovat, lze být zcela anonymní.

Cenové politika, ano, ta je celkem drsná, o tom žádná.

iOS, teda mobily a tablety, to skutečně je uzavřená platforma. Ale o tom se předpokládám v tomto případě nebavíme.

To, že je někomu Apple nesympatický plně beru, ale je dobré se vyhnout šíření memů a nesmyslů. Nemám je rád? OK, tečka. Nevymýšlím si důvody, proč je uzamknutí se na Windows super a u jablek špatné. Používám oba systémy (ehm, resp. teď vlastně píšu dokonce z Mintu :-D ) a musím říct, že co je síla Macu je stabilita. Ve všech rozměrech. Kernel panic pravděpodobně v životě neuvidíte (pokud se neporouchá HW), bude klonovat svůj user profil a aplikace třeba celé desetiletí a více na nové či další počítače během půl hodiny, žádné reinstalace či čisté instalace. Neříkám, že se nevyskytují chyby, také v Cupertinu umí něco zvorat (a člověka naštvat), ale v širokém měřítku to tak je. Hlavně BFU skoro nemá šanci to rozložit do nepoužitelného stavu. To je rovněž velká síla. V současnosti je spíše problém (alespoň pro mě), jak se z dříve vždy pěkně navrženého, ač drahého, HW stává módní produkt, který musí být především cool, jako jsou kupř. nové Macbooky Pro s tou praštěnou displaylištou. Ještě že se vyrábí i verze s F-klávesami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Nevymýšlím si důvody, proč je uzamknutí se na Windows super a u jablek špatné.

Uzamknuti je (temer) vzdy naprd, ale Jabko je uzamknute mnohem vice nez Wokna. V podstate lze rict, ze zatimco Wokna jsou produkt, jabkovy OS X je jen a ciste sluzba k jablecnimu produktu, ktery si koupite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na prd to je, ale moc si nevyberete. A je pravda, že OSX je svázán s jablečným HW (překvapivě nikdo nebrání na něm používat Windows (nebo cokoliv jiného), resp. toto má přímo jablečnou podporu, ale opačně to je nežádoucí). Buď budete ve světě Windows, nebo macOS nebo Linuxu. Nějaká široká univerzálnost neexistuje. Naštěstí jsou v posledním destiletí díky UTF, alespoň zcela přenositelné dokumenty, není problém se sdílením přes Sambu, takže lze mít na stole Mac, PC a něco s Linuxem a v podstatě s tím není žádný problém - což ještě před 20 lety byl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám v okolí XYZ známých co doteď běží na 7 a 8.1, ne proto že by ten update nechtěli (o ničem takovým ani nemají tušení), ale proto že jim ani nijak nevyskočil. Totiž nějakej šašek tam úplně zakázal Windows Update. Toliko k tvým nepodloženým 50%. Krom toho se "slušný OS" pozná jak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo fakt? :D Cece to ja nevedel..nezakazal si ten update treba sam Mrkvosoft nejakym svym KBckem? Treba aby pak mohl nekdo chodit a pronaset moudra, ze neupdatovali ti, kteri meli vypnute aktualizace? :D To je teda fakt pruser..ti lidi museji byt uplne padli na hlavu, ze si nechali takovou prilezitost ujit..wait..nebo ze by udelal Mrkvosoft neco blbe a oni si ten update sami vypnuli uz pre tim..hmm...toz to je pak zapeklite ;)

Sorry za ten sarkasmus, ale tohle jako ma byt opravdu nejaky argument..to tam nic lepsiho uz nemate?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prvy mesiac po vydani desin sa enterprise verzie win chceli tiez updatovat, ale asi po par zalobach z firiem to zrusili.. totiz obzvlast zo zaciatku nie vsetko co bezalo pod 7 fungovalo aj na 10, co mohlo sposobit niektorym firmam financne straty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz jen ten napad, ze bych zacal upgradovat 'samovolne' verze vidli, ktere jsou pro firemni ucely, tak je desiva. Bez tak, kde to nemeli nejak podchyceno adminem, tak to i problehlo.
Ja mam ve svem okoli 2 pripady nechteneho upgradu..jeden starsi notebook .. dotahl to do black screenu a byla potreba obnovit 'tovarni nastaveni' z instalacni partice. Druhy dopadl tak, ze byl(i) zakoupeny Jabka po te co to majitelka firmy rozdychala... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když ti osobně vadí aktualizace, proč jsi proti nim globálně? Nainstaluj si XP, tam ty aktualizace už nepřijdou. A nebo neboj, za chvilku ani pro ty tvoje 7, takže můžeš být v klidu si myslím, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úžasná demagogie. Je rozdíl klasická aktualizace, tedy opravy, doladění atd. systému, a kompletní změna a reinstalce systému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je takovy OS, co se da pouzivat a nedela se neustale nepouzitelnym. To 10 delaji treba tim, ze se vestaveny process CompatTelRunner.exe rozhodne na nekolik desitek minut vytezovat disk na 100 % a system je v tu dobu pomaly k nepouzitelnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý, žádnej takovej proces jsem v životě neviděl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda že jsem ho fakt ani na tom jednom z desítek PC s desítkama, co jsem měl pod rukami, neviděl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vidite..u vas jsou lidi nastvani, ze neprisli, u mne k vuli tomu presli na jabko :D
Ja desitky nemam, takze nemohu slouzit. Mel jsem je jako RC a nwpresvedcili mne. Byl jsem pak jeden z tech, ktery si sam ty aktualizace vypnul, at ho ten upgrade neotravuje ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to nieje len na 10 ..
https://superuser.com/questions/1069174/windows-update-kb2952664-compatt...

https://support.microsoft.com/en-us/help/2952664/compatibility-update-fo...

ono sa to snazi pustat len vtedy ked je pocitac nevytazeny, ale ak si na dvojjadre bez ssd, tak to zbadas hned ze ti tam nieco robi bordel na pozadi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze v 10 je to bud vestaveny nebo se to tam nacpe s updatama. Do jinych windows si to nepustim, protoze muzu kontrolovat co mi windows update nainstaluje. To ze se to pousti jen u nevytizenyho pocitace jaksi nefunguje. Poprvy sem se s tim potkal, kdyz mi bratranek prines pocitac s tim ze je pomaly. Nabihalo to hned po startu windows... po kazdem startu i kdyz sem to predtim nechal dobehnout. Na disku tam bylo cca 500 GB dat, takze tomu trvalo cca 45 minut nez ten disk prehabal a pocitac byl pouzitelny. Po druhy na pracovnim stroji, kdyz sem delal update na creators. Pralo se to o disk s updatama a defenderem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeden z dovodov preco si myslim ze trh nevyriesi vsetko.. dokonca si trufam tvrdit ze nieje toho az tak vela co vyriesi.. otazka je kolko sme ochotny dat za obet financnej motivacii :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak teda nevim co pouzivas, ale pochybuju ze to jsou windows 10. Staci si to vygooglit a najdes velke mnozstvi lidi s tim samym problemem. V praci mam win 10 jen na testovani a update na creators trvalo 4 hodiny. O disk se pralo tohle, defender a ten update :o) Uzasny system...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezpochybňuju to, co píšeš. Moje zkušenost je opačná - 2x notebook (Ivy bridge+iGPU a Haswell + nVidia), 1x desktop (Skylake+RX480). Sebrali mi odkaz na ovládací panely z menu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nastastie len odkaz z menu cez prave tlacitko na start. V zozname aplikacii startu este stale je a teda sa da pridat ako dlazdica. Tez je stale mozne ho pridat priamo na plochu cez nastavenia.

Tiez sa mi to sice nepaci, ale aspon ich este nevymazali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vymazat je ještě dlouho nemohou - protože spousta softwaru si do Ovládacích panelů instaluje vlastní aplet. Včetně Outlooku 2016, například.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to jsou presne ty veci, který nikoho nepálí, nemaj na to chramat, kdyz uz si uzivatele zvykli a akorát tím popudí svoje okolí. Kurna chleba to nezere, tak to tam necham ! Cítím z toho snahu uzivatele vychovavat a jakoby mu rikat: "Tam nelez, pouzij jina menu pro nastavovani"
Myslim, ze MS opravdu chybi koncepcnost. Nesporne pro ne pracuji geniove, ale nedari se jim v tom pospojovani genialnich napadu. Spis je to takovy slepeni jednotlivych veci, aby drzely pospolu, nez koncept.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

divne, ja daval do svojho ntb a vsetko ide ako ma, jediny problem s ovladacmi mam s nv, vydrzia tak 2 dni, potom musim preinstalovat

dalej co ma nenormalne sere je telemetria, ktora sa zapina hocikedy, pritom som ju vypol, nv container a defender, zbytocne zeru vykon a najma vtedy ked nieco robim

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pjetro de : Děkuji, velmi výživné, ale zcela mimo téma a tudíž jsem četl jen každé 10 slovo jen pro kontrolu zda si nehodil i něco k tématu...
Ostatním: O víkendu zkusím upgrade spustit z novýho instalačního média. Tuším že i dřív jsem tyhle upgrade dělal spíš z něho než přes Windows update.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neděláte něco špatně?

Upgradoval jsem asi tři stroje s Ryzenem > no problem
Stroj s Xeonem E3-1220v3 > no problem
Sandy Bridge desktop s jebnutou SNSV deskou > no problem
Asi 10 notebooků Sandy/Ivy/Haswell/Skylake > no problem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co bych dělal špatně. Dřívější upgrady bez problému, tenhle se mi příčí už ve dvou mašinách ze dvou.
Na tom Sandy se dokonce sám nabídnul a instaloval jsem ho jako normální aktualizaci. A to je to Sandy veskrze čistý Windows s FF a Potplayerem. Na Ryzenu jsem ho vynutil ze stránek MS.
Ještě mě napadá, jestli ten bordel zase nedělá antivir (nejmenovaný, český, placený). Nebylo by to totiž poprvé. Při přechodu na verzi 1607 jsem ho musel taky odinstalovat a po upgrade znovu nainstalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, to může být tím, některé antiviry totiž blokují upgrady občas. Typicky kvůli ochraně sama sebe.

Doporučuji používat MS Defender. A také mít latest BIOS + UEFI + Secure Boot zapnutý, nahozené TPM a BitLocker.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem VMware Workstation 11.1.4, čisté Windows 10 Pro 1607.1066 upgrade na 1703 a taky černá obrazovka a už to půl hodiny nic nedělá. Pravda, není to úplně aktuální Workstation. *škoda že tu chybí smajlík kterej mlátí hlavou do zdi*

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to neni treba timhle:
- Virtuální počítače mohly zaznamenat ztrátu konektivity v síti při nastavování adres IP.
fix na creator update od MS
https://support.microsoft.com/en-us/help/4016240/windows-10-update-kb401...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já ty "starý" W10 není nezaktualizuju. Umře to při instalaci (mezi rebootama) CU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jo no, to je pruser :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebude to tymto?

Microsoft: Don't install the Windows 10 Creators Update yourself
Driver issues mean you could bork your machine

As Microsoft points out, however, the rollout was done in phases for a reason, with the first phase being dedicated to the newest machines of OEM partners - that is to say, stuff that has been co-developed and therefore should work out of the box.
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3009112/microsoft-dont-install...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Horší bude, až ti update tu mašinu Borgne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se už nedozvíme, když bude asi milovaný ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Libor Misek: Reknu to asi takto... Ano mas pravdu a kamen urazu neni system ale graficke ovladace obou hlavnich vyrobcu... Jelikoz cely system zacal pristupovat k ovladacum zcela jinak nez v predchozich verzich a vesmes si nastaveni i kdyz chabe vynucuje primo ze sebe... Oba vyrobci i kdyz maji certifikovane ovladace na CU, tak ani jedny nejsou idealni a stabilni... Nvidia pokud chce zkonfigurovat 3D video pres bryle tak jejich "uzasna" aplikace v ovladacich pada jak podzimni listi hned po prvni obrazovce a ma problemy s prepinanim z jinych frekvenci do puvodni 1080p/60hz...
AMD ovladacich zmizi mnoho nastaveni, vcetne nastavovani rozliseni a frekvenci, plus opet problem z navraty do puvodni frekvence jako Nv, ale nastesti u AMD to resej ovladace 15.6 a starsi co nemaji Crimson rozhrani... Tam paradoxne vse chodi jak ma, coz u HTPC me nejak netrapi, ze tam jsou dva roky stary drivery, neb hry na tom nehraju :) ... Co jsem cetl tak i Intel s tim ma problem... Pockame si dalsiho pul roku a vse bude v cajku nez vyjde dalsi "update"... Snad jedine pozitivum CU je realtime codek na Dolby Atmos v zakladu, neb vsechny nekodovane streamy (kodovane mysleno DD a DTS) jdou ven v Atmosu do AVR... U her docela prinos a na prvni poslech to pomuze i AAC filmum... Jinak update totalne k prdu... :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžu potvrdit, taky mi to při updatu WIN10 najelo a hned začala blikat obrazovka (asi se hádaly ovladače karty s ovladači Win) a pak, po 10 sekundách, to padlo a pomohl jen tvrdý restart.
Musel jsem jít do čisté instalace, updatnout Win10 a teprve potom dát ovladače grafiky. Od té doby to šlape krásně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen AMD grafiky, ale už i AMD CPU nám budou vyzrávat jako víno. Dneska koupíš a víš, že ti vydrží mnohem dýl, než konkurenční produkt :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No to bude hlavne tym, ze IPC ani frekvencie uz nestupaju tak ako pred 10-20 rokmi. Jedina moznost ako sa dnes signifikantne zvysit vykon CPU je navysit pocet jadier. Ale ten vykon sa zvysi iba v multi-vlakne.

Proste procak s 2x vyssim IPC jak KabyLake sa asi neobjavi len tak lahko. Ani procak na 10-20-50 GHz.

Druha stranka mince je, ze AMD meni platformu ozaj len ked je to nutne, Intel-dementel meni platformu z infantilnych-marketingovych dovodov, ponivac kompatibilita jeho cipsetov a socketov je velmi zalostna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma v tohle trochu jinou strategii nez vetsina vyrobcu HW, kteri po vydani stabilnich driveru inovuji pokud mozno co nejmin. Intel a nVidia to delaji taky, ale asi jen v mensi mire a Intel ma plaformu tak vyladenou, ze z ni jen updatem driveru uz vic nedostane.

AMD vydrzi tak jeste pul roku a potom budou drivery ve stavu, kdy uz vykon v podstate neporoste. Vic nez 1-5% vykonu podle typu zateze uz podle me Ryzenu nepribude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže reakce operačního systému jsou, dá se říct, pomalé"

Jak si mam vysvetlit tuto vetu?

1. Intel jsou hovada, protoze kdyby vytvorili "Intel Balanced" rezim, mohli by zvysit vykon Intel procesoru tak, ze by se RyZen opet necapal.

2. Na Intelech to funguje OK, nic pomale neni a jen zase typicky AMD ma problemy a musi to nejak obchcavat.

Co z toho je pravda netusim.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nevidíš do toho jak moc dobře funguje spolupráce MS+Intel a MS+AMD. Např. SpeedShift fungoval ze začátku jen na W8.1+. Jestli funguje ve W7 už netuším.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel to uz s MS vyladil takze u neho to funguje. Casom urcite MS zahrnie AMD profil do svojho MS Balanced a bude fungovat rovnako.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nj, ale to uz melo byt upraveno v dobe vydani RYZENu, MS nestiha nebo zamerne nestiha, kdo vi....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo třeba nedostal od AMD informace. Ale za to by samozřejmě mohl taky, že?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

zeby AMD neposkytl informace pro nejrozsirenejsi system silne pochybuji a urcite by mela fungovat i zpetna vazba...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... nebo žeby AMD poskytl informace poněkud opožděně? Vzhledem k tomu, jak byl Ryzen šit horkou jehlou i po vydání, je to také možnost. Jen připomínám, jaká byla situace s BIOSy u mobů během launče, takže varianta, že AMD nestíhal dodávat včas správnou podporu a informace je mnohem pravděpodobnější. Pokud se tedy nepředpokládá, že se všichni domluvili a hážou AMD schválně klacky pod nohy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze Ryzen ve forme vzorku uz tu byl minimalne rok pred tim, tak je Vase hypoteza dost nepravdepodobna, ze by AMD nedalo podklady pro operacni system, ktery jej bude pouzivat. Druha vec je samozrejme, jak ty podklady napr. Mrkvosoft zpracuje. Vzhledem k vyvoji Win10 (pokud Vas to irituje, tak prosim preskocit), bych si spise dovolil tvrdit, ze to Mrkev nekde nedotahla do konce..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten vzorek "minimálně prok předtím" byl shodný s tím, co vyšlo během launče? Mně nic neirituje, jen apriori nepředpokládám, že za vše můžou všichni ostatní kromě AMD. Pravda obvykle bývá někde mezi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme mozne a klidne i pravdepodobne :) Za mne no problem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

byl na nižších frekvencích, ale jinak velké změny prý nebyly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Co z toho je pravda netusim.“

Ani jedno.

3. Viz Stefan X.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba třetí možnost. AMD je v řízení spotřeby tak revoluční, že s tím v MS před pěti lety (když připravovali desítky) prostě nepočítali, a proto to není optimální a je potřeba to upravit? Vina není na žádné straně, ale je fakt že hledat viníka je v dnešní době oblíbený sport.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se to dá alespoň nějak vzdáleně nebo fantasticky hodit na MS, tak to někdo udělá. Tady určitě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak pokud se to dá alespoň nějak vzdáleně nebo fantasticky hodit na někoho jiného kromě MS, tak to někdo udělá. Tady určitě :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Updaty na Windows 10 vychazi kazdy mesic.

Nekdo za to muze:

1. Intel to vubec nema poladene a mohl by byt jeste rychlejsi, tudiz v podstate chyba na strane Intelu

2. AMD nedodalo podklady MS, chyba na strane AMD.

3. Microsoft nezpracoval vcas podklady od AMD, chyba na strane Microsoftu.

---

Castecne se da overit, pokud se vykon a spotreba Intelu a AMD porovna na linuxu. Proc to neni?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intel to má poladeny od vydání Skylake, který tuto technologii zavedl. Rika tomu SpeedShift.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Updaty na Windows 10 vychazi kazdy mesic.“

Četnost vydávání aktualizací a čas potřebný pro implementaci a testování nových funkcí jsou dvě různé věci, které nejsou vzájemně závislé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten RyZen nemeli vydavat tak brzo, kdyz to nemaji poladeny, aspon mohli mit cas na vyrobu slusnych desek a ne jima RyZen zabijet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je stále dokola. Desky jsou věcí výrobců desek, nikoli AMD. Problematická podpora pamětí se týká jen desek určitých výrobců a nějaké hypotetické čekání by na tom nic nezměnilo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Muze byt, mozna je tohle vlastne jen betaRyZen, ktery mel donutit vyrobce desek, aby neco zacali delat a az vyjde RyZen+, RyZen2 nebo proste jen RyZen Refresh, tak uz bude dobre vsechno, vykon procesoru ve hrach, microsofti profil i ty desky uz vyrobci doladi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako ze meli cekat minimalne pul roku nez se microsoft uraci udelat podporu ? Protoze v microsoftu si musej hrat s dlazdickama, vytvaret 3d paint a podobny blbosti... a na dulezity veci nemaj cas :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) Doporučuju nastudovat termín Wintel. Vzhledem k tomu, že Intel za posledních 5 let šel spíš cestou evoluce tak to mají odladěné. Ryzen je spíš revoluce v řadách AMD.
ad 2) AMD dodalo specifikace a podklady MS skoro před rokem.
ad 3) Je správně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ad 2) odkaz? Ryzen před rokem byl úplně ten samý co v době vydání?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho si myslíte, že trvá vývoj CPU??
Pokud si dnes objednám výrobu čipů ve velkém měřítku, tak první dodávky dostanu tak za 3 měsíce a to by bylo zboží ihned vyprodané. Pokud chci zasytit trh, tak si musím naskladni do začátku - na první nárazovou vlnu.
Několik měsíců trvá optimalizace litografických desek, aby se to vůbec vyplatilo vyrábět. A celou tuhle dobu už je architektura jasná a ladí se výtěžnost provozní vlastnosti. Celý vývoj trvá cca 5let.

Byli by samy proti sobě, kdyby Microsoftu neposkytli vzorky a specifikace včas. Např. do linuxu první patche na podporu ryzenů přišli už 5/2015 src: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=amd-zen-cpu-znver1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem pochopil ze zdroje, jde vlastně jen o začlenění již chvíli dostupného napájecího profilu pro Ryzen do ovladaču.
Každopádně je dobře, že už je to nějak oficiálně a né jen metodou "stáhni si tenhle soubor" ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD si dalo pekny darcek k narodeninam

Sanders went to work for Motorola and Fairchild Semiconductor, but he didn't work long for others. He opened AMD for business on May 1, 1969
https://arstechnica.com/business/2013/04/the-rise-and-fall-of-amd-how-an...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to ten ryzen profil nakopal, jdu to změřit. Vedu si tabulku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlepšování výkonu Ryzenu ve hrách je nepodstatné už od vydání. Vemte si v kolika hrách vám bude brzdit RX 480 nějaký přetaktovaný FX piledriver, tak moc, aby to mělo vliv na hratelnost. V málo a to je výkon RX 480 silně nadprůměrný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no to ale zapomínáš, že podle současných recenzí procesorů je daleko důležitějších 5% ve hrách než 50% v multithread aplikacích ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen to.. 8% nizsi IPC Ryzenu vuci Skylake zase dela Ryzen 'nepouzitelnym' pro ST aplikace :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak je vidět, na MT výkon stačí lepit k sobě jádra. Se ST výkonem ta až tak jednoduché není. Vono je ale vždy jednodušší vzít tvrzení pošahanců z druhé strany a vůči tomu se vymezit, přičemž nic není černé nebo bílé, ale min. 50 odstínů šedé mezi tím. Někdo rád ST, někdo MT, někdo oboje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono to 'lepeni' urcite nebude uplne zase tak jednoduche ;) Ale jinak souhlasim. Ja s tim problem nemam a Keby ma porad navrh v singlethreadu a treba je nekdo, kdo to opravdu dokaze pouzit.
Legrace je, ze vetsina tech, jak jim rikate posahanci, ti z toho ale delaji neprekonatelny problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že tato změna by neměla prospět jen hrám, ale i tomu typu aplikací, kde byl pozorován nárůst výkonu po implementaci Intel SpeedShift. Tzn. tam, kde se zpracovává např. velké množství malých dat, nebo obecně, kde není zátěž dokonale kontinuální a dochází na krátké časové úseky k přechodům na nižší takty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže vlastně to nepřináší nic, protože weby které to testovali s řízením spotřeby na 100% nebudou mít zisk žádný...
Pro BFU co tomu nerozumí, to ale bude dobré, budou mít konečně výkon který byl v testech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná mi něco ušlo, ale ten výkon vypadá úplně stejný jako alternativa...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plně souhlasím s tím. Namísto jeho odstranění můžete vypnout CompatTelRunner.exe

Pokud si myslíte, že smazání zbytečně značí zbytečné riziko a chcete pouze zastavit běh, můžete to také udělat. Můžete jej deaktivovat pomocí plánovače úloh a nechat je vyřadit. Zde je návod, jak to udělat.

Přejděte na příkaz Spustit stisknutím klávesy Win + R a zadejte příkaz taskschd.msc. Otevře rozhraní rozhraní plánovače úloh. Přejděte do složky Knihovna, v ní Microsoft-> ​​Windows-> Aplikace. Uvidíte seznam úkolů obvykle tři až čtyři.

Klikněte pravým tlačítkem myši na ten, který říká Microsoft Compatibility Appraiser a jednoduše zvolte možnost deaktivace. To je všechno, že jste ji úspěšně deaktivovali a neměli byste čelit již těmto agresivním problémům s používáním disku.

Pokud potíže přetrvávají, zkuste jeden počítač restartovat a opakujte kroky uvedené výše. Jednoduchý restart obvykle řeší tyto problémy, jelikož jejich vypnutí někdy nemusí nastat okamžitě. Doufám, že vám pomůže opravit vysokou CPU a využití disku pomocí problému CompatTelRunner.exe.

Existují i ​​jiné metody, ale doporučuji vám, abyste si o nich přečetli více, než se rozhodnete, který z nich bude pro vás nejlepší.

Odkazy:

1. https://www.techwhoop.com/high-cpu-disk-usage-compattelrunner-exe/
2. https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1-performance...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.