Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pale Moon a Waterfox - dvě alternativy Firefoxu

No já jsem kvůli pomalosti Firefoxu při otevřených 30-50 záložkách už delší dobu zvažoval přechod ke Chromu. Ale po nainstalování verze 57 jsem spokojený a tak u něj zůstávám. Pár používaných doplňků mi funguje nebo jsem našel dostatečnou alternativu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja kvuli pomalosti uz davno presel na chromium, ted zvazuji ze se vratim k firefoxu, ty nove verze funguji opravdu svizne, a na chrome/ium me mirne s*re ze nektere veci nelze fixnout ani s pluginy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já přešel na Palemoon po delším používání FF s Australis a překvapilo mě o kolik se to všechno zrychlilo. I když je pravda, že teď už to asi oficiální FF dohnal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dohnal a predehnal. Kdyz jsem na PM presel ja kolem verze 25, tak byl skutecne o neco sviznejsi. Ale to se obratilo nejpozdeji ve FF 4x. A ted FF 57 je rychlostne uplne jinde. Ono je sice pekny, ze autor PM odmita synteticky benchmarky a zduraznuje beznou pouzitelnost, ale ve chvili, kdy nektery preskriptovany weby zacinaji svou narocnosti pripominat benchmark, zacina tenhle pristup narazet na svoje limity. A jak se bude FF dal darit veci paralelizovat, bude to jen horsi. PM uz sice neni one man show, ale porad je to malo. Nad vodou ho bude drzet hlavne podpora starych doplnku a obecne konfigurovatelnost, jenze to taky nebude navzdy. Ale treba prekvapi, me by to rozhodne potesilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to někoho minulo, tak doplním že zrovna FF 57 je první verze, do které začali ve velkým integrovat střeva jejich experimentálního prohlížeče Servo. Ten (a jeho střeva) se vyznačuje tím, že je psanej v novým low-level jazyce Rust, jehož hlavní cíle jsou usnadnění paralelismu a omezení bezpečnostních děr v programech samotným návrhem jazyka a jeho kompilátoru - pokud kompilátoru nedokážete, že váš kód je thread-safe, memory safe, a neobsahuje určitý typy exploitů, vůbec vám ho nedovolí zkompilovat :)
což je zrovna u prohlížeče věc, která stojí za zmínku - mozilla by do něj výhledově ráda přepsala celej FF, a protlačila ho i všude tam, kde dneska dominuje C a generuje tisíce bezpečnostních chyb. (jasně, nebude to přes noc).
Pár dnů už ho testuju a pokrok v rychlosti je fakt znát, odvedli dost dobrou práci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

FF57 je opravdu brutální skok vpřed. Skutečně mi chybí jen dvě rozšíření, TabMix Plus a Image Zoom. Image Zoom je zdá se definitivně mrtvý, u TamMixu je ještě určitá naděje, ale pokud vůbec někdy bude, tak to bude trvat dost dlouho :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu brutalni skok k nepouzitelnosti. Roky sbirane doplnky k nicemu, a bez nich je mi k neuzitku. Z 20 by mi zustali 4, a z tech co by ano - sre me i ta nova verze Lastpass ktera uz neumi doplnovat loginy a hesla tam kde predtim ano. Achjo, nechci Chome, fakt nechci! :( Prozatim zustavam u neaktualizovaneho FF56, ale dlouhodobe je to neudrzitelne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A preco nepouzit verziu Firefox ESR ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 52.5 ESR jsem zkusil hned po tom co se aktualizoval FF na 57.A malej problém když něco píšu tak se stane že písmena mě naskočí zabržděně až po pár sekundách prostě jako by to reagovalo na myš i klávesnici opožděně,chvilku to jede normálně a pak se to drbe.Zkusil jsem teď znova,odinstaloval jsem a odstranil vše co z FF zbylo komplet i appdata a pořád to samý takže nepoužitelná,u 56 i 57 je vše v pořádku.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde se psalo, že by se do "starých" FF neměl používat user profil, co zažil změny před 57 (snad 54?, už se nepamatuji přesně). Lépe sestavit nový nebo vytáhnout nějaký starý ze záloh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Palemooon - neaktualizovana ptákovina
Ze je palemoon uplny bullshit potvrdili aj tym ze oznamili fork FF 56.

Watefox - az jeden developer -> neudrzatelne. Akokolvek dobre umysly ten clovek moze mat, proste toto sa neda udrzat.

Firefox je proste mrtvy. XUL ekosystem totalne zakapany, web-ex totalny nefunkcny bullshit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Palemoon 15.11.2017 verzia 27.6.1 cize neaktualizovany :-)

btw logout upozornil ze clanok je pre tych co hladaju alternativu k FF57 a nie ze si chce kopnut do niecoho co ani nevidel

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Palemoon 15.11.2017 verzia 27.6.1 cize neaktualizovany :-)

To ze nekdo vydava releasy se zvysujicim se cislem, moc neznamena. Podstatne otazky jsou 1) jak stary to ma engine, 2) ma to nejaky bug bounty program nebo jakykoliv security audit, 3) hlida nekdo security bugy na nove verze firefoxu a hleda jestli jsou taky v Palemoone ?

Je fajn ze nekdo se snazi udrzovat neco dele nez pul roku, ale pokud na tom dela sotva par lidi, na bezpecnost bych moc nevsazel..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sa pozri na CVE v prvom rade
a uz to ani zobrazovat stranky nevie poriadne, jak ie6

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

waterfox som nepoznal, palemoon pouzivam uz cez 2 roky na desktope, na ntb som z FF57 skoncil na Chrome.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Waterfox měl smysl ještě donedávna, protože FF neměl nativní 64bit verzi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musím tedy říci, že FF57 je překvapení, hlavně co se týče svižnosti. Tmavé téma z defaultní sestavy mi vyhovuje, celkem jsem s výsledkem až překvapivě spokojen. Čekal jsem větší porod či dokonce únik a zakotvení v nějaké ESR verzi nebo v PaleMoonu.

Poslední měsíce jsem byl poněkud nervózní, protože řada oblíbených dopňků byla "ocejchována" jako neaktuální a náhrada nikde. Postupně jsem se jal vyhledávat náhrady a jo, po přechodu na FF57 opravdu mám vše co potřebuji (resp. chci).

Poněkud nepříjemná vlastnost je, že u doplňků myších gest, klik pravého tačítka a gesto ne vždy potlačuje kontextovou nabídku na Linuxu a macOS, ale zdá se, že Basic Gestures to ošetřují, řekněme přijatelně (kontext je na dvojklik), chce to chvíli zvyku. Na Windows to problém není.

Každopádně to že existují alternativy je skvělé, možnost volby se vždy hodí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Waterfox o tom sem neslyšel a vyzkoušel místo Pale Moonu co jsem dal za FF57 kterej mě nevyhovuje v ničem.Jak je to s bezpečností tohoto prohlížeče na internet banking?Celkem mě vyhovuje akorát se mě po počeštění objevil nahoře místo Waterfoxu Firefox,když kouknu na aktualizace tak mě tam skočí nějaká tabulka . Chyba parsování XML:Nedefinovaná entita.Adresa chrome atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před pár lety mi tohle udělaly asi čtyři instalace Firefoxu Nightly, jeden den se šířila nějaká nakopnutá verze. Prakticky se mi to podařilo vyřešit jen reinstalací prohlížeče.
Palemoon to dělal ve starších verzích, když se aktualizoval prohlížeč, ale překlad do češtiny nebyl kompatibilní s novou verzí prohlížeče. To před nějakou dobou vyřešili a samo si to skočí do angličtiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Jak je to s bezpečností tohoto prohlížeče

Stejne jako s vsemi one-man-show prohlizeci: brutalne spatne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Palemooon som nejaký čas používal. Stále problém, nefunkčné niektoré stránky( twitch.tv, archiv CT, fiobanka atd.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fio v PM bez problemu jede, nicim jinym jsem tam nevlezl poslednich nekolik let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presel jsem na Pale Moon, nebylo to vubec spatne, ale paralelne jsem zacal zkouset Vivaldi a po case jsem na nej presel uplne. Pale Moon mam stale nainstalovany, nainstalovanou mam i QupZillu, ale tam se mi zda, ze se vyvoj zadrhava. Pokud se ale vyvojari Vivaldi nejak nezblaznej, tak nevidim duvod chodit nekam jinam, doporucuju.

Ohledne nefunkcnich webu na Pale Moonu je to pravda, ale je tu reseni zmenit useragenta, je na to i addon. problem neni v Pale Moonu, ale v idiotskych webech, ktere pocitaji jen s Firefoxem a Chrome. Podobne problemy jsou treba i na Edge.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U těchto Mozilla based prohlížečů bude opravdu zlomovým momentem, až Mozilla ukončí svou ESR verzi 52 Firefoxu, což bude v půlce příštího roku. Pak se ukáže jestli to dokáží utáhnout včetně bezpečnostních oprav a zakomponovávání nových standardů co web pořád přináší. Bez možnosti převzít to celé (jádro) z hlavní větve Firefoxu to bude dost práce navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, a pro ty, co je srala už samotná existence Firefoxu, je tu následník původního Mozilla Suite, tedy SeaMonkey :).

Momentální verze 2.49.1 ze 4. listopadu je postavená na stejné platformě jako Firefox 52.4 ESR (na stejném základu jako původní Mozilla Suite byl SeaMonkey postaven pouze do řady 1.x, od dvojky to začalo hodně Firefoxovatět (nekompatibilita některých doplňků) a Microsoftovatět (nemožnost volby instalace komponent, muselo se instalovat všechno)).

Nezkoušel jsem to, SeaMonkey jsem opustil před sedmy lety. Nějakou verzi SeaMonkey jsem zkoušel někdy letos v létě a zase jsem to rychle odinstaloval.

Jedu už 7 let na Chrome a vyhovuje mi.

Nový Firefox mě naštval hlavně na mobilu kvůli nepodpoře starších rozšíření, takže teď nemám rozšíření Quit, abych mohl Firefox ukončit. Musím to dělat násilně jinou cestou. Počítám, že snad časem něco na ten způsob vyjde.

Edit: tak nevím, odkdy to Firefox má, ale našel jsem to - má quit přímo v sobě, jen se to aktivuje takovým obskurním způsobem: Nastavení - soukromí - vymazat soukromá data při ukončení - nastavit něco neškodného (clear cache nebo tak něco) - a přímo v nabídce se pak dole ukáže Ukončit - a fakt to ten Firefox pak ukončuje :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dlho som na PC pouzival Firefox, vari uz od jeho pociatkov, po rokoch som z roznych dovodov "musel" mat dva prehliadace a u kamosa som videl trochu "iny" Chrome - Iron a tak som nan presiel a som s nim dodnes (Firefox je na PC vyuzivany inou osobou a takto nam to odlisenie, ked je ten, ci onen pri PC vyhovuje).
www.srware.net/en/software_srware_iron_chrome_vs_iron.php

A ak nieco nejde v jednom, tak na danu vec/chvilu, pouzijeme prehliadac toho druheho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prý to má nějaký adblocker, ale v mobilní verzi asi není, jak tak koukám. Tam tedy zůstávám u Firefoxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Androidu je Firefox o nicem, extremne pomaly a jeste vyklesteny. Odesel jsem od nej a pouzival Brave, ale vyvojari jsou idioti a cestinu projeli pres Google Translator. Napsal jsem jim uz pred nekolika mesicema jak co maji opravit, ale zadna reakce a dodneska nic. Zacal jsem pouzivat Samsung Internet Browser a ac jinak tamtunga nemusim, tak z vyklestencu bez moznosti ukonceni je to jeden z nejlepsich a hlavne nejrychlejsich prohlizecu. Nejake doplnky tam jsou, ale nevim jestli i neco takoveho, spis ne, mne posledni dobou staci Adblock a ten to ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, mně až na tu rychlost vyhovuje právě možností instalace doplňků, přičemž ten nejdůležitější je samozřejmě uBlock Origin. A ten narvat v mobilu do jiného browseru je docela … mno, moc to nejde. Jestli to umí i Samsung Internet Browser, tak zkusim. Ne jen "nasaď filtry a jeď", potřebuju možnost definovat vlastní stejně jako na desktopu (vybrat ručně element, který bloknu a tak - upravuju si tím některé weby, aby se chovaly tak, jak já chci a ne tak, jak to navrhl webmaster).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam tam Adblock Plus for Samsung Internet a ta to neumi, ale bylo jich tam na vyber vic. uBlock Origin pouzivam na desktopu na Vivaldi, existuje verze pro Chrome a ta jde i do Vivaldi. Na desktopu delam taky vlastni pravidla, treba titulni strana Seznamu je treba z ni nechat zmizet debilni vyber zprav. Na Androidu nejsem tak casto, tak mi staci se spolehnout na to co mi predpripravi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Androidu si odstraňuju věci, který mi na stránce překáží a zpomalují, např. u diit/cdr ty úvodní upoutávky na hlavní straně, nabídky androidí aplikace a tak ;). Na jiných webech pak podobný vyskakovací mobilní lákadla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vídám to v diskuzích teď všude, že to Quit po aktulizaci lidem chybí. Ale nějak jsem nepochopil, k čemu je to důležité. Osvětlíš mi to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A muze mi nekdo vysvetlit, proc ve Firefoxu 57 neni v menu option "tabs on bottom" a musim k vuli tomu vytvaret css soubor s konfiguraci?
To by byl takovy problem nechat uzivatelum moznost si to nastavit jednoduse?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl rád za to, že to vůbec jde. To rozhodně není u prohlížečů pravidlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prohlížeč, u kterého to nejde, není prohlížeč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a díky za to shrnutí zlomových verzí, je zcela platné.

FF používám od verze 0.6 (to se jmenoval jinak, že jo)

Ve verzi 4 jsem začal používat nastavení vzhledu podle starých verzí.

Na verzi před 29 jsem zůstal asi rok a půl, kvůli nemožnosti úprav vzhledu.

Když jsem přešel na W10, tak jsem nainstaloval FF aktuální a po týdnu zkoušení jsem ho dokázal nastavit tak, že mi ovládání zcela vyhovovalo.

Chtěl jsem zůstat u verze 56, ale FF se mi přesto zaktualizoval. Strávil jsem pokusy ho upravit celé dopoledne, ale musel jsem to vzdát a přeinstaloval to starou verzí. Naštěstí to funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč autor nezmiňuje SeaMonkey, která nedávno vyšla ve verzi 2.49.1. Je založená na ESR verzi Firefoxu(52)...
Pro každého, koho otravují frkulínské experimenty ve Firefoxu a Thunderbirdu jasná volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, Seamonkey pouzivam od sameho vzniku a celkem mi vyhovuje. Je to pro takovy konzervy jako ja, zadne divoke prekopavani vzhledu, vypada to porad skoro stejne, jen se semtam neco vylepsi v podvozku a na weby co pouzivam mi to staci. Odevreno bezne kolem 30-40 tabu zabrano kolem 1,2GB pameti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.