Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Panasonic Lumix DMC-GF3 - určený začátečníkům?

IMO je to o tom, že takto to půjde s pancake recenzentům a v této kombinaci to bude fotit o nějaký ten fous lépe, než "profi kompakty" a entry-level zrcadlovky s klasickým zoomem. Se zoomovacím objektivem se to pak zařadí do šedého průměru, ale to už budou recenze viset.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

profi kompakt ma dnes ASP-C chip ... tedy to imho lepsi nebude ;-))
tenhle CROP-2 faktor je fakt ouit, kdyby aspon ty skla byly male, takova filmova LEICA ma kinofilm a malinke hezke sklicka ... pravda, bez AF a motorku .... ale tak kdo rika, ze musi byt motorek v objektivu a ne ve fotaku ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-Xi, planujes nejaky clanok kde by si popisal zaklady fotografovania, nejake ujasnenie zakladnych pojmov a tak? myslim si ze by to mohlo dost ludi zaujimat (a mna tiez). :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, tohle bych taky rozhodně uvítal. A pokud to bude pro laiky (rozuměj blbce), nebudu se zlobit :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslím, že základy fotografování byly popsány už mnohokrát jinde, kdo se o fotografii chce zajímat, určitě si jeden z mnoha úvodů najde..
ale rád si přečtu osobitý popis základů fotografování od redakce diit.cz, bo poslední dobou se nám tu množí zajímavé informace o foťákách a vypadá to, že kluci (a samozřejmě i spousta čtenářů) tady tomu poměrně dost rozumí :)))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kedysi bola anketa, či zaradiť informácie o foťákoch na tento server, alebo nie. Vtedy som sa k tomu priklonil lebo sa zaujímam o foto a rád si niečo prečítam, ale ťahať sem už nejaké foto postupy, návody to už nie.

Existuje neskutočne veľa webov, kníh, publikácií, ktoré sa zaoberajú danou problematikou a niektoré z nich sú naozaj špičkové, takže robiť z tohoto webu mix všetkého (alebo kópiu nejakých ďalších) podľa mňa nemá zmysel. Pokiaľ by tie články naozaj nepísal odborník na problematiku a nie "odborník"...

Pokiaľ môžem spomenúť, tak sa poohliadni napr. po http://www.digineff.cz/jaknato/
http://www.fotografovani.cz/zaklady/index.html
http://fotoroman.cz/

Osobne mám od posledne spomenutého pána doma obe jeho knihy a neľutujem ani cent (korunu) čo som za ne dal. Nájdeš tam v ucelenej a zrozumiteľnej podobe všetko čo by si potreboval a obe publikácie sú svojim obsahom veľmi použiteľné...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nebojte, diit se určitě nezvrhne v "jen další fotoweb"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

socket žádal o vysvětlení pojmů, ne o fotopostupy. V tom je docela rozdíl. Vysvětlení základních pojmů a principů se právě nikde moc nevěnují. Servery, které sdružují skutečně (technicky) znalé fotografy, to neřeší, protože znalost těhle věcí je pro jejich čtenáře samozřejmost. A taková ta vysvětlení pro začátečníky zas mnohdy připomínají spíš marketingové příručky propagující pár největších výrobců, nebo souhrny zažitých omylů. Rád bych se tomu někdy trochu věnoval, smysl by to myslím mělo, jenže se znám a proto zatím nechci nic slibovat :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetleni pojmu, takova osveta by byl dobry namet. Profici to znaji, ale ctenari CDR nejsou vsichni profi fotografove:
Jak se lisi cip (bez)zrcadlovky od kompaktu, co to znamena pro citlivost, sum a hloubku ostrosti, proc v P modu pricloneni neudela obrazek tmavsim, smerna cisla blesku a jejich zmena pri zoomovani (treba Britove uvadeji smerna cisla ve stopach!), rozdily CCD CMOS a backside iluminated, co rikaji ta cisla 6,0-25mm napsana na kazdem kompaktu, ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně tuto miniaturizaci příliš nechápu. S pancake objektivem vypadá foťák docela vyváženě, ale se zoomovými objektivy je to směšné - k obrovskému objektivu je přidělané malinké tělo. I obyčejný objektiv 14-42 je příliš velký. Chápu, že fyzikálně je to problém, ale jako zákazník chci, aby to bylo malé se vším všudy :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já to zase celkem chápu. Člověk má něco jako kompakt (s pancake) a něco jako zrcadlovku (se zoomem) a přitom má jedno tělo a jedno ovládání. Přijde mi to celkem šikovné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela uvažuju, že do něčeho podobného půjdu. Zatím mě odrazuje dost malý výběr skel (ideálně, kdyby skla k těm prckům dělala třeba ještě Sigma). Jinak mě koncepce vyhovuje a připomíná mi to Sony DSC-717 (kterou doteď fotím, protože obrazová kvalita je výborná). Ta také měla objektiv skoro 2x větší než tělo a přesto se s ní fotí výborně ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Par skel primo pro m4/3 zacal delat Olympus, jinak s redukci jdou vsechna 4/3 skla, problem s nima je nespolehlivy AF - je pomaly a v seru zadny :-(

offtopic: DSC-717 fotila vyborne, akorat ty "zvykacky"
do ni byly nekrestansky drahe :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani mi nemluv. Dnes bych za cenu, kterou jsem za 717 tenkrát zaplatil, měl kvalitní zrcadlovku i s jedním hodně kvalitním objektivem ;/ O kartě radši nemluvím (256MB cca 3.5 tisíce ;().

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No male se vsim vsudy je .. takovej mobil treba :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To xvasek, mejla: Já právě uvažuji trochu jinak. Buď mi nevadí s sebou tahat něco většího a pak jasně vítězí zrcadlovka (hledáček, rychlejší ostření...) a naopak když chci foťák do kapsy, tak dnešní top kompakty fotí celkem slušně (např. Olympus XZ-1). Navíc moderní levné zrcadlovky jsou poměrně malé. Ale asi je můj názor příliš subjektivní. Tyto foťáky na trhu rychle přibývají, kupců bude patrně dostatek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevim jestli prave XC-1 je velka vyhra .. rozdil mezi GF3 a zrkadlovkou v obraze je velmi maly, kdezto ve velikosti celkem citelny i ve srovnani s Pentax K-x (a to je hodne male a lehke zrcadlo). Osobne si myslim, ze mikro 4/3 je super vec, ale ma jednu velikou vadu .. neskutecne drahe objektivy, v prumeru srovnatelne snad 2x .. tak takhle by to neslo :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

XZ-1 ? telo gf3 je je mensie a lahsie, XZ-1 nie je bohvieaky konkurent, dokonca nebude asi ani cenou.
Je mi jasne, ze k telu patri objektiv, ale tak nech si to kazdy zvazi sam, u mna gf3 jednoznacne vedie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já to beru zase tak, že utrácet za dva foťáky nechci. nehledě na to, že jako kompakt bych stejně kupoval něco jako Gčko od Canonu, takže dalších cca 11kKč navíc ;(
Micro 4/3 beru jako kompromis všemi směry. Ambice na profi fotografa nemám, ale zase nerad vidím, když z přístroje leze víc zrna (nebo softwarem upravených šmuh) než obrazu. Prostě je to přesně ta kategorie, do které sám sebe řadím - prosumer ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale GF3 ostří rychleji (dle papírových parametrů), než entry-level zrcadlovky - jak je to s doostřováním těžko říct, v ruce jsem to neměl. A malý hledáček se špatným pokrytím (entry-level!) oproti luxusnímu display taky nemusí být výhoda pro všechny. Přičti si ještě video, jo a světelnost toho pancake. Zrcadlovce zůstává jenom ergonomie. Já osobně bych teda radši GF3 a dva objektivy, než K-x (v základu) + třeba zmíněná XZ-1, nehledě na to, že to bude o dost levnější.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, mně se to taky líbí. Teď už jenom našetřit.
BTW, jak moc je to BFU friandly. Myslím na maželku, kterou vždycky když vidím fotit, tak jen trpně mlčím: "To je krám, všecko rozmazaný, taková doba, než to něco udělá..." A přitom zuřivě mačká spoušť, cuká foťákem na všechny strany a nenechá si vysvětlit, že compakt za 4 tisíce potřebuje poněkud jiný přístup :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jakýkoli foťák potřebuje jiný přístup :-) Jenže některým lidem se to fakt vysvětlit nedá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě přesně segment, kterej je na nic. Prostě jsem si zvykl tahat s sebou brašnu se zrcadlovkou a třema sklama. Navíc ten výstup s použitím L-kovýho objektivu... Onehdá mi máti vrazila do ruky kompakt ať ji vyfotím s vnučkou... Hned sem hledal kde se dá nastavit clona, závěrka, citlivost.... Nakonec jsem to potupně zmáčkl a výsledek raději ani moc nezkoumal :-). Prostě zvyk no.... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.