Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Panasonic Lumix DMC-GX8, první 20Mpix micro43 bezzrcadlovka

Celý ten vývoj je nějaký moc rychlý, každý rok, to nový model, přidávají se věci jako 4K a WiFi, megapixely, ale furt to fotí (naštěstí) stejně. Hrozně je zabíjejí starší modely, které nejsou fotograficky o nic horší, ale za zlomkové ceny. Pokud nechcou brzy umřít na náklady vývoje a udržování desítek verzi, měli by trochu zvolnit, zrcadlovkáři mají top model klidně tři roky bez úprav. (Zase si to kompenzují množstvím modelů v nabídce.)

Já na to jdu taky pragmaticky, zrovna včera jsem koupil doslova za pár šušňů dva měsíce staré tělo E-PL5. Čip stejný, jako E-M1, bajonet taky, jsem spokojen. Jenom toho blbce, co tam vymyslel 16:9 display, bych osobně velmi rád kopnul do zadku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

na druhé straně je fajn, že výrobci inovují... díky inovacím a lidem, co si ty nové modely kupují, můžeme za velice pěkné peníze v bazaru sehnat zánovní techniku :) a to se vyplatí. bazaru zdar.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zrcadlovkari nemaji 3 roky stejny model, mozna u top tridy. Nicmene za 3 roky ma konkurence 3 generace, ze.

Ciste technicky - zrcadlovka je slepa ulicka vyvoje, neexistuje zpusob jak ji dale vyvijet, takze zakonite skonci. Nema zadne vyhody proti bezzrcadlovce. Neuvedomuji si to pouze dve firmy - Canon a Nikon, ktere nechteji konkurovat sami sobe kdyby udelali plnohodnotnou bezzrcadlovku.

Ostatni na to prisli davno ze budoucnost patri jen bezzrcadlovkam, az udela Nikon s Canonem profi model, zjisti ze trh uz je davno obsazen Sony, Samsungem, Panasonicem a Olympusem, kazdy uz v sedme generaci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

dovolím si dát mínus, to jsou zas děsné pindy...

měl jsem na recenzi Fuji X-A2 a z ergonomie toho bezzrcátka jsem se málem osypal. většina CSC jsou malé přístroje s buď žádným nebo velice malým gripem. není co pořádně za co chytit, při focení přes displej jsem nevěděl, kam dát prsty, s nasazeným teleobjektivem jsem měl pocit, že mám asi alzahajmra, jak se mi klepaly ruce. poctivá zrcadlovka má pořádný grip, hledáček, který nezkresluje barvy a dostatek tlačítek...
zatím jsem v rukách neměl bezzrcátko, které by v hledáčku nezkreslovalo barvy.
když už bezzrcátko, tak jedině velké modely typu Samsung NX-1 nebo konkurenci od Sony, které mají tvar, který navrhoval někdo používající mozek.
ty entry level modely většinou nemají ani fázové detektory na čipu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Parkinsona, Alzheimer je ten druhý. :-) Ale i mezi mirrorless jsou ergonomické modely třeba E-M1 je super. Ono já třeba PENa neberu jako konkurenci k profi přístrojům. Je to spíš malý foťák na výlet s dobrým výstupem, nějakou oficiální akci bych s ním fotit určitě nechtěl, ale na turistiku by se mi zase nechtělo tahat zrcadlovku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pardon, máš recht, já si ty dva pány pletu :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A jestlipak víš, který z těch dvou je přijatelnější?

Parkinson, samozřejmě. Je lépe půl flašky vybryndat - než ji vůbec nenajít...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A na co ti jsou pravdive barvy, coz je samozrejmost u optickeho hledacku, kdyz vystup bude spise odpovidat tomu co vidis v elektronickem hledacku? A co gripy u Panasonicu rady G a GH? Az na G3 jsou to vsechny zrcadloidni pohodlne a secure gripy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

dva příklady z poslední doby.
- když jsem testoval Fuji X30, měl jsem pocit, že čumím do sklepního okna... ten hledáček byl děsně tmavý a musel jsem dost zvyšovat jas
- když jsem testoval Samsung NX-1, tak ty barvy byly jaksi divně přesaturované... a nebyl jsem schopen nastavit si obraz tak, aby odpovídal realitě. RAWy a JPEGy byly barevně jinde než obraz v hledáčku, byly plus mínus správné
o focení přes displej nemluvím - tam je nutné čumět na histogram, protože barvy a jasy jsou kolikrát úplně mimo.
prostě mi to nesedělo. v optickém hledáčku vidím realitu a za ty roky praxe už umím odhadnout, kde budou přepaly a jakou volit kompenzaci expozice, aby výstup z čipu vypadal tak jak vypadal obraz v hledáčku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak x30 neni CSC/Mirrorless ale fotak s fixnim objektivem a s rozmerem snimace ktery je jen o trosku vetsi nez 1/1.7" ktery se bezne pouziva v lepsich kompaktech. V mojem panasoniku g6 je svetelnost hledacku perfektni, barevnost nastavitelna, velikost obrazu vetsi nez v konkurencnich aps-c zrcadlovkach, pokryti 100%, zobrazuje se mi tam vse co muzes zobrazit na display, tedy i ten histogram, elektronicka 'vodovaha'/horizont atd. A hlavne se mi vleze se setakem + portretakem do mensi ledvinky=perfektni na cestovani, a to je jeden z tech vetsich mirrorless. Navic EVF na mirrorless ti otvira dvere do sveta stovek vintage objektivu a usnadnuje manualni ostreni s nema. Zrcadlovky maji porad, uz jen zanedbatelny, naskok u foceni sportu nebo obecne rychle se pohybujicich objektuv diky phase autofocusu, ale eliminace toho naskoku uz je jen otazka par let pokud neberes v potaz A7R Mark II, ktera ten naskok defakto eliminovala. Kazdopadne na tom jestli mas hledacek opticky nebo elektronicky moc nezalezi, zalezi na tom kdo se do toho hledacku diva. Nedavno jsem postnul pod jednim clankem opilecky post s fotkama z me posledni dovolene. Zkritizoval mi to nejaky Ludek Horacek myslim. Ma v profilu link na jeho google+ ucet tak jsem tam mrknul a ma tam spoustu fakt luxusnich fotek, kredit tam kde je tomu prislusno; foti sice pro technikou Canon 5D M II a dve pevne skla za cca 100k ale jaksi z tech jeho fotek vyzaruje talent skrze perfektni kompozice, zajimave fotky, technicke/barevne provedeni a vubec se tam projevuje jeho zajem o fotografovani, ktery je daleko silnejsi nez muj, a rekl bych ze ho to asi i zivy, nevim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já o X30 píšu v kontextu s kvalitou EVF, ne s čipem nebo výměnnými objektivy ;). když přihlédneme k ceně tohoto kompaktu, tak atakuje cenu bezzrcátek s výměnným objektivem, takže EVF by měl být srovnatelný s bezzrcátky.

s vintage objektivy nemáš tak úplně pravdu... práci se starými objektivy sice bezzrcátka usnadňují focus peakingem, to ano, ale proti je zas ergonomie těch menších, které nemají tělo podobné tělu zrcadlovky...
já osobně se starými objektivy problém nemám - moje K-5 II /a pentaxy obecně/ mají potvrzení zaostření a možnost exponovat při správném zaostření, což je velice návykové.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejen focus peakingem ale hlavne kombinaci focus peakingu a zvetsenim az 14x. To jako ze na pentaxy jdou adaptovat temer jakekoliv vintage skla jako stare bayonety nikonu, canonu, minolty atd atd?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

zvětšování liveview zrcadlovky umí taky...

adaptéry z jiných systémů než M42 jsem moc nezjišťoval.... canony nejdou, některé nikony ano, exakty ano, minolty ano, ale redukce má optický člen, čili kazí ostrost...

pro mě jsou nejzajímavější objektivy pro M42 a s těmi si zatím vystačím...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo :) Umi ho taky ale v hledacku? To neni moc ergonomicke manualne ostrit na display, pokud to nemas na stativu, oproti hledacku, ktery mas pritisknuty na oko=fotak stabilizovany a obraz primo na oku s vysokym rozlisenim a pokud mas jeden s olympusu rady omd tak je ten zvetseny obraz i stabilizovany po namacknuti spouste; dobre pro tele objektivy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

zvětšování obrazu v hledáčku jsem nikdy nepotřeboval, signalizaci "zaostřeno" mám většinou spolehlivou - jediný větší problém s ostřením jsem měl jenom při brutálním protisvětle

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"neexistuje zpusob jak ji dale vyvijet"

koleso je taky konecna a nelze to dal vyvijet, znamena to, ze misto automobilu budem chodit pesky ? :)
fazove ostreni je porad bezkonkurence v rychlosti a dokud tady nebude plne funkcni fazovy senzor na chipu, tak se nic nezmeni. Krome toho maji DSLR jeste nekolik vyhod, ktere nelze dotahnout, jedine castecne s kompromisem.

sedme generace u CSC ? Haha, kolikata generace si myslis maji DSLR ? Asi tak 15tou ..
Krome toho jsi zapomnel na Pentax .. coz taky svedci o znalostech, ktere mas :)
Holt, nemel bys tolik nosit ten modry majacek na hlave :P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po E-PL5 sem tedka taky pokoukaval. Za kolik si ho sehnal? Na mpbphotographic.co.uk ho nedavno meli mint- za £140, cca 5300kc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Za 4300 Kč. Mám k němu i fakturu na 11k za double zoom kit, ale mám jej bez objektivů, takže na tom borec moc netratil, ony mají reálnou (bazarovou) hodnotu tak 1500 + 3000.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je samozrejmne paradni cena, o tom zadna...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obecně u nás jsou levná těla a na ebay nebo v GB se dají shnat levně skla. U nás se dá najít zánovní E-M5 za 9000Kč, na ebay by taková nabídka byla do dvou minut pryč. Na druhou stranu pokud člověk shání objektiv, který není úplně nejběžnější, tak se místní nebojí nasadit cenu 2x-3x vyšší, než na ebay. Doufám, že to nebude bráno jako nějaká nekalá reklama, ale v CZ "chodím" nakupovat sem: http://www.paladix.cz/bazar/ - celkem to tam žije a pokud něco člověk shání, stačí to pár dní sledovat, je tam mnohem větší obrat a výběr, než třeba na aukru.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

parádní cena. základní objektiv se občas dá sehnat za hubičku, takže celkově si koupil rozhodně dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, nejlepsi zakladak setak z tech levnych je Panasonic 14-42 Mark II a ten jde za 1500 +/- mint.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

double post

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíce by mě zajímal "vylepšený autofocus, který využívá tzv. Depth From Defocus ... vylepšuje sledování objektů autofocusem". Protože moje E-M10 má AF-Tracking naprosto nepoužitelný a Continuos AF je taky k ničemu u fotek i videa (neustále přeostřuje i u nepohyblivých objektů).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže panning je i s EM10 nemožný? Z asi 50 fotek se mi "povedla" jen jedna - a jen proto, že ten týpek nejel autem, ale na babetě :) Mám původní EM5 a dokud tam nepřidají něco pro AF-C a tracking, nehodlám kupovat nic dalšího. To mě u letos uvedené EM5II štve, za ty prachy by to mělo umět. Pořád doufám, že snad příští rok přijdou s vylepšeným AF systémem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Moc nechápu, proč se při panningu někdo vůbec snaží použít AF - jediné, co ten s tím umí udělat, je celé to rozbít.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.