Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Panasonic Lumix FZ300: světelný ultrazoom se 4k videem

Možná proti FZ200 trochu lepší EVF?

Edit: Nepletu se:
"Novinka má výrazně větší 0,39" OLED elektronický hledáček s rozlišením 1,44 milionu bodů (800×600 RGB pixelů). U předchůdce to byl 0,21" EVF s 1,312 milionu bodů. Zvětšení dosahuje výborných 0,7× po přepočtu (na úrovni full frame zrcadlovek) a nechybí ani snímač oka po automatické přepínání EVF a LCD."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

f/2.8 na (přepočtených) 600 mm sice vypadá lákavě, ale je to umožněno jen díky maličkému smímacímu čipu.Podle mne by se měl správně uvádět průměr díry, to je směrodatné. Zrovna v tomhle případě to bude cca 30mm a odpovída cca f/22 na běžném kinofilmu nebo fullframe zrcadlovce.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

f/2.8 na 1/2.33 odpovídá cca f/13 na ff.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prumer diry je porad stejny - F/2,8. To nejde prepocitavat. F/2,8 na kompaktu i zrcadlovce je stejna svetelnost (mensi snimac - mensi vstupni cocka - svetelnost stejna).

To co odpovida clone F/22 je jen hloubka ostrosti, ale svetelnost proste je F/2,8. Pri clone F/2,8 jak kompakt, tak zrcadlovka pri stejnem expozicnim case a citlivosti poridi stejne exponovany snimek.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Davide, jak to počítáš? Mne vychází úhlopříčka smímače 1/2.3 kolem 8mm a kinofilmu cca 43.3mm, |čili cca 8.5x. Pak 8.5 x 2.8 = cca f/24, ale o prd jde.
Účelem bylo upozornit, že samotný údaj f/2.8 je bez velikosti snímače zavádějící.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samotny udaj F/2,8 je identicky pro jakoukoliv velikost snimace. Staci se podivat, co definuje svetelnost objektivu - a logicky z toho vyjde ze mensi snimac = mensi objektiv, ale svetelnost stejna.
Co se meni je pouze hloubka ostrosti.

Svetelnost objektivu nejde prepocitavat cropfactorem, protoze pak by se lisily expozicni casy o 5-7 EV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje jakási sekta, která to vždy přepočítává. Vydali o tom dokonce článek na oficiálním blogu Zoneru: http://www.milujemefotografii.cz/klamou-nas-vyrobci-objektivu

Člověka víceméně potěší, když zjistí, že jsou lidé, kteří náročnými výpočty dospějí k názoru, že se různé foťáky chovají různě a jsou vhodné pro různá použití... :-)

Kdyby radši šli fotit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Panasonic DMC-FZ200 je poruchový. Po cca 22 měsících (zhruba 100.000 snímků) začal zlobit objektiv - zoomování se kouše (objektiv se vysune do cca poloviny a zasekne se). U jiného kusu nastala porucha již po roce (přístroj byl možná více zatěžován). Oprava je problematická.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Poruchovy = pristroj, ktery vydrzel ctyrnasobek expozic, nez ktery uvadi vyrobce v dokumentaci jako testovanou zivotnost :-) Holt je potreba se smirit s tim, ze zivotnost mechanickych casti neni nekonecna a na vetsi zivotnost je treba si priplatit na vic nez par plastovych pojezdu a kolecek.

V kazdem pripade objektiv se snimacem lze poridit jako samostatny servisni dil, vymena je tak na hodku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vpodstate si tim postem udelal tomu fotaku super reklamu, pac 100k fotek je takovej nasup ze by se za nej nestydela i kdejaka zrcadlovka za nekolikanasobne vetsi cenu :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kolega má FZ200 a vytýká jí jen 2 věci : vysoký šum. Nad ISO 800 už jen pro dokumentární focení. Nefunguej správně režim priority clony, jinak spokojenost. Malý snímač prostě nedělá zázraky.
Jinak nenašel jsme info zda FZ300 používá přesně ten samý snímač nebo jeho nějakou inovovanou verzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.