Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Panasonic Lumix GH5 s 8k videem již letos na Photokině 2016?

8k video je prehnany predpoklad. GH bude MFT, a tam je az az tech soucasnych 4K+. Kdyby se jednalo o 8K snimac, tak jen pro video potrebujete 32MPx (8k4k), ale protoze je to take fotak a foti 4:3, tak by se jednalo o 8k6k snimac, coz je ehm.. 48 MPx. Na MFT plose fakt nee.

Z vykonoveho hlediska - kdyz se podivame na posledni 4K model (a6300) ktery ma problemy s uchlazenim... tak 4x vetsi spotreba pro 4x vetsi video to spolehlive posouva za hranici vlhkych snu :)

Dalsi krok, jestli muzeme neco ocekavat, je 4k60 v mainstreamu, namisto 4k30. A pak ekvivalentni 1080p120 nebo 240.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce prehrivani a6300 ve 4k, tak je dobre si uvedomit, ze provadi vycteni celeho snimace a pote obraz zmensuje na 4k. Je tedy otazkou co ma vetsi spotrebu: zmenseni obrazu, nebo ulozeni plneho rozliseni. Souhlasim, ze logicky krok je 4k60 a zbytek jsou pohadky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna scale pokud to dela hw, je vypocetne malo narocne - a da se to zkombinovat i s debayerem do jednoho filtru, takze tim to fakt nebude. Mozna jen maj jinych chipset nez NX1, treba neco nataktovali aby to zvladalo.. holt v A7 je toho prostoru na chlazeni vice nez v nejakem kompaktu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Debayer je většinou implementovaný hardwarově, takže by kombinace algoritmu se scalingem znamenala, že by se přesunul na programovatelnou část čipu a měl vyšší nároky na spotřebu při nižším výkonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zmenšení obrazu asi nezabere nic proti kompresi a vzhledem k tomu, že foťáky stejně dělají resampling obrazu kvůli korekcím vad objektivu, je v podstatě zdarma.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sony fotaky maji problemy s prehrivanim pri natacenim videa soucasne.

S A33/A35 se v Arizone dalo natacen maximalne dve minuty v kuse nez se fotak kvuli prehrati vypnul a to byl prosim zabaleny do alobalu aby se nezahrival, kdyz uz je z vyroby cerny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S mojí taky černou A65 i A77 jsem točil hody v tropicky parném léte na jihu JM - což je bejvá horší jak v Tunisu!..., celý den a sice oba docela topily v ruce-která je taky zahřívala, ale žádná hláška a furt jely po 20-ti minutách i hodiny prakticky vkuse (á 20min protože je zde limit na Fat 32 soubor i kvůli clu...) :-) (přitom na max kvalitu - FullHD 1080p 50fps)

Natáčím vždy mnoho hodin, i když pak střihnu "jen" 30min nebo max 1h - a to celkem všech různých scén (-stavění máje, -příprava stárky, -sraz u domu, -průvod na radnici, proslov staorsty, -chození po dědině, -večerní zábava a pod. vše cca max á 10min, stojíli tam něco za zachování) , to aby mi něco neuniklo, neb nikdo vám nic nezopakuje, nezinscenuje, je to spontání chování lidí na takových akcích, kde ani moc přčesný plán nebejvá, i 1. máj byl docela chaos za komunistů i přes snahu lid zorganizovat dokonale :-)) Dav nende zorganizovat dokonale ;-)...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano! Raději 4k v 50p, 60p, než 100k, ale jen v 25p, 30p :-( ... Video není jen o rozlišovcí schopnosti detailů, ale i o pohybu!!!

4k je na detaily až až a dá se koukat na ideální zdroj obrazu ze 3-4m až na 200" TV! To je , já myslí, dostatečný ;-), jen stačí u 4k datový tok zvýšit! současně s fps, to úplně stačí :-) Kdo by chtěl větší jak 200" ???...

A na PC monitor 4k stačí z 0,5m do 32"- 42" :-)
(zorný úhel 4k umožňuje cca 45st!, tedy dle vzdálenosti si snadno spočtěte úhlopříčku ;-) Vše je relativní)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nokia 808 napr. 1/1.2" snimac 41.5mpix precita snimac do 1080p videa 30fps
crop je cca 3.2 snimac stary 5-6 rokov
Lumia 1020 ma crop cca 3.9. cize nevidim problem mat 40 mpix snimac na MFT alebo sa mylim?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli Panasonic představí něco, co bude umět 8K, tak to bude profi kamera. O nástupci GH5 se zatím šušká, že by mohl umět 6K video. Ale jsou to jen drby, realitu uvidíme v září.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když autor píše "objevila se informace" a pak se celý článek věnuje vyvrácení té " informace", tak by možná stálo za to napsat kde se vlastně ta informace objevila.

Ale zavádějící, hloupé titulky jsou holt na diit norma.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.