Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Panasonic představil Blu-ray Disc

Panasonic logo
Tokio, 28. února 2002 Japonská společnost Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (MEI), známá především svými výrobky značek Panasonic a Technics, dnes představila nový standard pro příští generaci velkokapacitních optických záznamových médií "Blu-ray Disc". Na jednovrstvý disk o velikosti běžného CD je možné za použití modrofialového laseru s vlnovou délkou 405nm uložit až 27 GB dat.
Toto je plné znění tiskové zprávy tak, jak byla zaslána redakci CD-R serveru.

Tokio, 28. února 2002 Japonská společnost Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (MEI), známá především svými výrobky značek Panasonic a Technics, dnes představila nový standard pro příští generaci velkokapacitních optických záznamových médií "Blu-ray Disc". Na jednovrstvý disk o velikosti běžného CD je možné za použití modrofialového laseru s vlnovou délkou 405nm uložit až 27 GB dat.

Kromě Panasonicu se na uvedení nového standardu "Blu-ray Disc" podílejí i společnosti Hitachi Ltd., LG Electronics Inc., Pioneer Corporation, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics Co. Ltd., Sharp Corporation, Sony Corporation a Thomson Multimedia.

Po úplném stanovení všech specifikací se výše uvedené společnosti chystají zahájit licencování tohoto formátu, které by mělo začít již na jaře letošního roku.

Použití krátkovlnného modrofialového laseru umožňuje efektivně zmenšit plochu paprsku. Vrstva ochrany optické propustnosti o síle 0,1 mm kompenzuje odchylky způsobené vychýlením disku. Krátkovlnný laser a ochranná vrstva dovolují dosáhnout lepší čitelnosti a vyšší hustoty záznamu. Rozteč záznamových stop Blu-ray disku je pouhých 0,32 m, což je téměř poloviční hodnota ve srovnání s DVD. Na jednostranný disk je tak možné uložit až 27 GB dat.

Blu-ray disk využívá všeobecně rozšířeného standardu komprese záznamu MPEG-2 Transport Stream. Na disk lze zapisovat videozáznam o vysokém rozlišení a současně i jiná data. Speciální ID navíc zajišťuje vysokou úroveň ochrany autorských práv.

Platforma Blu-ray Disc umožňuje vysoce kvalitní záznam dat a také snadný přístup k nim. Společnosti podílející se na ustanovení tohoto standardu budou vyvíjet produkty, které plně využijí jeho vysoké kapacity a přenosové rychlosti. V plánu je uvedení variant s kapacitou 30 GB na jednovrstvém a přes 50 GB na dvojvrstvém Blu-ray disku. Uvažuje se též o využití formátu v oblasti zálohování počítačových dat a aplikací pro úpravu videozáznamu.

Základní parametry platformy Blu-ray Disc

Kapacita až 27 GB

Použití modrofialového polovodičového laseru a 0,1 mm silné vrstvy chránící optickou propustnost umožňuje na jednostranný disk o průměru 12 cm uložit až 27 GB videozáznamu. To se rovná dvěma hodinám videa s vysokým rozlišením, nebo třinácti hodinám záznamu ve standardní televizní kvalitě (standard VHS, bitrate 3,8 Mbps).

Přenos dat rychlostí 36 Mbps

Blu-ray Disc umožňuje zápis videozáznamu s vysokým rozlišením bez ztráty kvality. Díky možnosti přímého přístupu na optický disk lze přehrávat či editovat záznam a současně zapisovat další data.

Obal disku

Disk je umístěn v obalu chránícím jeho povrch před prachem a otisky prstů.

Technická data
Záznamová kapacita: 23,3 GB / 25 GB / 27 GB
Vlnová délka laseru: 405 nm (modrofialový laser)
Průměr čočky: 0,85
Přenosová rychlost: 36 Mbps (1×), 72Mbps (2×)
Průměr disku: 120 mm
Tloušťka disku: 1,2 mm (ochranná vrstva: 0,1 mm)
Formát záznamu: Phase change recording
Formát stop: Groove recording
Rozteč stop: 0,32 µm
Nejkratší pit: 0,160 / 0,149 / 0,138 µm
Hustota záznamu: 16,8 / 18,0 / 19,5 Gbit/palec2
Formát videozáznamu: MPEG2 video
Formát záznamu zvuku: AC3, MPEG1, Layer2, atd.
Formát multiplexování
audio a video signálu:
MPEG2 transport stream
Rozměr obalu: přibližně 129 × 131 × 7 mm

Diskuse ke článku Panasonic představil Blu-ray Disc

Úterý, 20 Prosinec 2005 - 18:09 | Anonym | Jaka asi bude cenova dostupnost disku a mechanik...

Zobrazit diskusi