Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Panasonic uvádí four-thirds Lumix DMC-LX100 s f/1.7 objektivem a 4k videem

Souhlas, paradni kompakt.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Stát kolem 10 tisíc možná znovu začnu uvažovat nad nákupem kompaktu. Takhle ani náhodou. Navíc to podle všeho nemá blesk, takže to budou minimálně další 3 tisíce navíc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

blesk to má v balení (přidal jsem to do textu) - nenapadlo by mě, že to někoho dnes bude zajímat. je to přece micro43 s f1.7 sklem, tam blesk využiješ tak na jeden snímek z deseti tisíc.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

asi věc názoru, pokud bude chtít trochu hloubky ostrosti, nebo lepší kresbu - bude muset přiclonit - blesk se šikne. Nebo prosvětlit stíny.. FILL-IN....
Sice je to takový prdítko - ale stále lepší než nic

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

On ten interní blesk na fill-in moc není, na mojí E-PL2 a je hrozně slabý a ostatní podobné přístroje na tom nejsou moc líp. Člověk by si řekl, že lepší než drátem do oka, ale jakmile jej aktivuje, tak se stejně rozjede celé nastavení (do hry vstoupí synchronizační čas, foťák si přenastaví ISO apod.), takže podrobit si to celé k poslušnosti (navíc s takovým prdítkem...) je dost o nervy. Když už to na něco použiju, tak slow-synchro, ale jak píše David, tak je to jedna z tisíce fotek. Prostě když už blesk, tak radši pořádný do sáněk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měl jsem E-PL3...
nějak nerozumím proč by měla aktivace blesku měnit ISO - to fotíte na automat?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

S manuálními skly většinou ano. :-) Ale i se systémovými skly je to na pytel. Jakmile je blesk zapnutý, tak to přehodí na něco jako 1/60, ISO200, F3.5, pokud měním třeba clonu, tak to dopočítává do těchto hodnot (mění ISO). Já tomu foťáku celkem rozumím - když použije blesk, tak dopředu neví, jak bude scéna vypadat (neumí si ji světelně změřit), takže tam cpe nějakou kompromisní hodnotu. Na plný manuál se to dá "přebít", jenomže to už by chtělo na těle mnohem víc čudlíků (jako mají třeba zrcadlovky), aby se dalo ovládání považovat za pohodlné, ne lovit ISO někde v menu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se schválně podívej do nastavení, zda není někde zapnuta volba 1/60 s v režimu Av. Třeba Canon to tak má.
Jinak v manuálnu není důvod, aby zapnutý blesk dělal cokoli s clonou, isem a časem (kromě omezení plynoucího z x-sync)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jde podle vseho o klasicky 16/17mpix m4/3 snimac, ze ktereho je vyuzito jen tech 13mpix. Viz rozdil mezi ohniskovou vzdalenosti objektivu a prepoctenou na 35mm, jsou priblizne v pomeru 2,25.

Ale porad vypada zajimave, to zas ne ze ne :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Využití snímače viz http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-dmc-lx100?utm_campaign=...
Crop faktor je cca 2,2, při obrazu 1:1 asi 2,7.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To je docela zklamání, protože 1'' snímač má crop 2,7, takže se to tolik neliší, jen o nějakých 20%. Taky je ten foťák podstatně větší. Srovnej třeba s novým Canonem G7 X, který má výborný objektiv zachovávající světelnost 2.8 až na ekvivalent 100mm, nejvíc patrná je ta tloušťka (vyberte si pohled shora): http://camerasize.com/compare/#573,569 Tohle už není kapesní kompakt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On z tzv. profikompaktů (čip 1/1,7" nebo větší, vysoká světelnost) není kapesní žádný. I ten váš G7 má třicet deka bez baterky a je 4 cm tlustý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím. Jsem jediný kterému u foťáku záleží na kvalitě fotek, případně na ergonomii foťáku a ne papírových parametrech a videu? Nic proti pane Ježku, ale označit v titulku foťák nejúžasnějším kompaktem na trhu bez jakýchkoli testů může jen ... nadšený novinář nebo úplný diletant (a opravdu to nemyslím ofenzivně).

Ano, foťák vypadá dobře - má vše co bych si u kompaktu představoval, počínaje papírově dobrým čipem a konče hledáčkem, který dnešní kompatky postrádají nejvíc. To že mu chybí vestavěný blesk ale považuju za opravdovou chybu právě kvůli FILL-INu, jak to poznamenal někdo nade mnou. Lovit kvůli tomu příslušenství z batůžku je naprd - kouzlo okamžiku může být dávno v trapu.

A konečně - dokud někdo neudělá test kvality fotek které z toho lezou, jde o tom jen říct že to vypadá dobře. Ale že je to nejlepší na trhu? Snad Vám váš optimismus vydrží i po těch prvních testech.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, čím vyniká, je 4K video.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.