Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Parametry a ceny procesorů Intel Atom

Až na tu cenu ... To vypadá slibně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taková Z520 je slibná i cenou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xDx: Neboj, dolar půjde ještě dolů. Ani by mi moc nepřekvapilo, kdyby příští rok byl dolar za 10 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je že benchmakr Atomu 1.6GHz(2,5W)45nm je horší než starý celeron M 900MHz(5,5W)90nm, který se nachází v Eee PC. Jedniná výhoda atomu je poloviční spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct, ale už takhle ta cena vypadá dost pěkně, vezmeme-li v úvahu skvěle nízkou spotřebu a kurz dolaru kolem cca 16 Kč (druhá věc ale je, kolik si na to narazí výrobce daného zařízení, dovozce, prodejce... no a v neposlední řadě žijeme v Čechách)... a docela by mě zajímalo, jak to je s tím výkonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec, já bych raději Ariel Atom :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to HT/SMT? Holt jsem začátečník, no.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doubt: no keby bol Ariel Atom za $65, kto by ho nechcel!? :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta cena je premrstena, ty procy maji vykon pretocene 486ky :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jack007::
xDx: Neboj, dolar půjde ještě dolů. Ani by mi moc nepřekvapilo, kdyby příští rok byl dolar za 10 Kč.
ono by taky mohlo byt prekvapko $=NULL....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že se potvrzuje, že SMT = hyperthreading, ne samostatné zpracování 2 vláken. Jsem zvědavej na výkon. Na druhou stranu to na 1,6GHz už v superPI natrhlo 1.13GHz Tualatina - asi proto, že má jen SSE. Aplikační výkon ale je pořád záhada. Osobně jsem nejzvědavější na výkon v MPlayeru!
Bohužel Intelí podvozky nebudou schválně umět DVI,displayport ani HDMI a rozlišení bude omezené na 720p/1080i (analogově) na TV a 1386x768 digitálně na notebookovém LCD. Také SATA chybí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> q2s:
To, co je podtržené modře přerušovaně, na to si můžeš ukázat myší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ma to mensiu spotrebu ako VIA x64, ale ma to smiesny vykon. To jednojadro VIA ma stale FPU na urovni C2D jadra. Navyse spotreba procesora VIA je plne nastavitelna, CPU si napatie a frekvenciu uz nadiktuje sam! Cize Atom a VIA x64 si nekonkuruju priamo, Atom je pre handheldy, VIA x64 pre netbooky. Som zvedavy aku spotrebu bude mat ten VIA Isaiah az mu nadiktujem teplotu jadra 30˚C. Ako nahrada do EEE zariadeni by to stacilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>WIFT:
člověk se neustále učí, dík :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím vás, kdo tu básníte o výkonu VIA Isaiah, kdo jste a kde viděl opravdu nezávislé testy tohoto procesoru? By mě to docela zajímalo, odkud ty zvěsti pocházejí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: No, celkem oprávněně (s rozumnbo mírou jistoty) můžeme říct, že clock-for-clock bude CN určitě rychlejší, hlavně na neoptimalizovaném kódu - což v podstatě znamená veškerý kód. Zkrátka proto, že bude out-of-order. Pravděpodobnš přijdou s něčím mez pentiem !!! a pentiem-m.

Pokud má pravdu ten benchmark v superpi, tak Atom jde hluboko pod p-m (a poměrně výrazně i pod p-!!!), in-order execution je i.o.e. Proto soudím, že CN bude rychlejší, nejšpíš o dost. Na druhou stranu ty kecy, že bude konkurovat Core 2 jsou nekritické - maximálně k tomu dojde v ojedinělých případech - Core 2 má možnost jít na 3GHz a 4 jádra, a Via Isaiah NENÍ dělán tak, aby vypotil co nejvyšší výkon, je navržen tak, aby poskytl co nejvyšší výkon aniž by to stálo příliš mnoho elektřiny. Slovy šéfa vývoje: Posledních 10% výkonu navíc stojí 75% celkového příkonu - tak to dělají AMD a Intel, ale my těch posledních 10% oželíme. (parfrázuji).

Taky VIA nabízí o dost vybavenější chipsety, Intel je spartánský až hanba, jak Windows pro rozvojové trhy, Zkrátka chuďas nemůže chtít o nic víc, než je nezbytně nutné k prodeji výrobku:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re Mandarinka: nemáš pravdu. VIA procesory jsou extrémně neefektivní a nepomůže jim ani out-of-order jednotka.
pro srovnání 630MHz celeron z EEE vs 1200MHz C7-M z Cloudbooku:
PCMARK: 1132 bodů Celeron vs. 612 bodů C7-M
wPrime(32M): 201s Celeron vs 249s C7-M

Tzn Celeron na poloviční frekvenci je o polovinu rychlejší než C7-M! Zatímco podle jediného zatím známého testu má Atom na dvojnásobné frekvenci zhruba stejný výkon jako Celeron(jinak řečeno 900MHz Celeron byl o něco rychlejší, než 1,6GHz Atom).

Když k tomu přičteme, že Atom má mít výrazně nižší TDP, tak opravdu nevidím pro C7 místo(a podle toho co se proslýchá ani pro isiah - v IPC se nemá nic zlepšit, jen se sníží spotřeba).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pokud Intel dodrží to co se psalo cca rok zpět, tedy že použije linux na své UMPC, tak potom je Atom v naprosté pohodě. Pokud bude k sehnání něco obdobného jako je Samsung Q1,Asus R2H, atd... za pár peněz a funkčním linuxem (Mandriva 2008, Suse 10.3, Ubuntu a spol) tak to kupuji. Já osobně na cestování po světě sebou nepotřebuji tahat sebou notebook, UMPC by mi jej nahradilo. Taky klidně může ležet doma na stole, připojené k internetu, do něj zapojený USB HDD a stahovat z netu. Spotřeba 00 prd a výsledek je stejný jako u stolního PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptipi: skus na tom celerone pouzivat sha1/aes256, potom uvidis ako mu via c7 natrhne v tomto prdel vdaka svojmu padlocku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re ptipi " re Mandarinka: nemáš pravdu. VIA procesory jsou extrémně neefektivní a nepomůže jim ani out-of-order jednotka.
pro srovnání 630MHz celeron z EEE vs 1200MHz C7-M z Cloudbooku:
PCMARK: 1132 bodů Celeron vs. 612 bodů C7-M
wPrime(32M): 201s Celeron vs 249s C7-M "

jednak uvedom si jedno via C7-M 630-MHz zere max. 7,5W a ten celeron zere max 20 W (a to pri 900MHz celerom 220) a vzkon v tvojom testiku neni ani dvojnasobnz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ptipi:
Kde je psáno, že Isaiah, o kterém je řeč, vychází z C7-M a proto i on bude tak brutálně neefektivní? C7-M a vše pod ním mě teď nezajímá, můj zájem se teď upírá k Isaiah a je to právě on, jehož výkon ve srovnání alespoň s Atomem mě teď zajímá. Budoucnost nevidím v Celeronu M a C7-M, ale Atomu a Isaiah. Proto mě zajímá jejich srovnání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vladogreko: Nauč se číst!
 
Celeron M 900 na 630MHz byl skoro dvakrát rychlejší než C7-M 1200MHz!
 
A teď největší šok ... Celeron M 900 na 900MHz má TDP 7 W! Viz:
 
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Celeron_microprocessors#.22Ba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdar WIFTe, a jak, je, to tedy, s těmi, procesory, Via Issiah, já myslel, že mají, být, i pro DeskTop, a konkurovat, těm, procesorům, Intel Core 2 DUO, na stejné Frekvenci, pokud, by, tedy, procesory, Intel Core 2 DUO, byli, jednoJádrové, nebo, jak to, je co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesory Intel Atom, jsou celkem, slušné šroty, když, snad, jejich, architektura, vychází, z opravdu, z dnes, již, šíleně, starého, procesoru, Intel Pentium Pro, doufám, že jim, to procesory Via Issiah, pro NoteBooky, pořádně, spočítají, i když, ta cena, u těch procesorů, Intel Atom, je dobrá, to jo, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, to procesory Via Issiah, na Frekvenci 2,0 GHz, a se spotřebou, asi tak 20 Wattů, jsou, opravdu jen, pro NoteBooky, tak, to je, zklamání, já jsem, si myslel, že při stejném výkonu, jako, má, Dvoujjádrový procesor, Intel Core 2 DUO EXXX, já nevím, přesně, kolik, na Frekvenci 2,0 GHz, ale, se šílenou spotřebou, až 65 Wattů, tak, že kdyby, Firma VIA, udělala, tu základní, desku, se dvěma, paticemi, pak, by, byl, v podstatě, výkon, Dvoujjádrového procesoru, Intel Core 2 DUO E6XX, já nevím, přesně, kolik, na Frekvenci 2,0 GHz, ale s poměrně, zajímavou, spotřebou, a to, asi jen 40 Wattů, a Firma Intel, by s Dvoujjádrovými, nenažranými, procesory Intel Core 2 DUO, ještě, mněla, problém, to by, bylo, dobré, ale, zatím, to tak, bohužel, nevypadá, tedy, prostě no!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re fixinko: že si tam via dodala specializovaný obvod pro kodování, které nikdo nepoužívá(minimálně nikdo z těch, kde kupují via procesory)...no potřebovali svůj procesor nějak zvýraznit.

re vladogreko: Jak ti už doubt napsal, Celeron ULV nemá 20W spotřebu. A hlavně - bavím se primárně o Atomu(Celeron byl jen pro srovnání výkonu) a TDP C7-M je O ŘÁD VYŠŠÍ, než TDP Atomu. Atom začíná na 0,6W, C7-M na 3,5W. Atom končí na 2,4W, C7-M na 7,5W. K čemu tedy C7M?

ad WIFT: Ano, jde o Issiah a prozatím skutečně nevím o žádném benchmarku tohoto procesoru(vzhledem k tomu, že ještě nevyšel). Ale někde jsem četl, že narozdíl od klasického prohlášení zástupců VIA, se bude jednat jen o snížení spotřeby(a tím i zlepšení poměru výkon/watt) a já bych tomu i věřil - VIA nikdy nepřinesla výrazné zvýšení výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ptipi: Eh, out-of-order není žádná "jednotka". To je fundamentální vlastnost CPU architektury - Je to důvod, proč jsou jádra jako pentium pro, K7, K8 a core2 rychlá, a VIA C3, C7 atd pomalá.
A protože CN bude architektonicky odpovídat nikoliv pentiím a starším, ale pentiu pro a novějším, je důvod k optimismu. Kromě toho konečně přestali kašlat na fpu.

Out of order achitektura zjednodušeně řečeno chroustá instrukce co to dá, kdežto in-order jenom hezky popořadě, tak jak jsou v programu seřazeny. Out-of-order architektura tak může zpracovávat třeba až 3 instrukce najednou, a ještě si chytře načítat data z paměti předem, aby na se na ně nemuselo čekat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a uh-huh, ještě si k těm pomalejm jádrům připište Intel Atom :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re mandarinka: defacto je tam jednotka, která se stará o přeskupování instrukcí. aby mohly jít pipelinou efektivněji. je sice pravda, že tomu jsou potom uzpůsobeny i zbylé části čipu, ale právě na přeskupování to závisí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale že to dramaticky mění způsob zpracovávání kódu se se mnou shodujete, ne?
Když porovnáte počet transistorů a pokročilost firmy/počet vývojářů, tak se mi zdá dost pravděpodobné, že se s CN dostanou před úroveň pentia pro z roku 1995 :) Procesor ovšem bude umět SIMD instrukce, takže "multimediální" výkon bude vyšší. Zatímco Atom je

Těch 20W je TDP pro 2Ghz a pravděpodobně jde o desktop variantu. Procesory, které Via cpe do embedded zařízení a subnotebooků jsou vždy ULV s o něco nižší frekvencí (1Ghz, 1.3 Ghz), ale spotřebou méně než poloviční (TDP). Průměrná a idle spotřeba je však mnohem nižší (u C-7; CN má zychovávat stejné termální vlastnosti). Takže CN bude mít větší spotřebu než Atom, ale ne dramaticky (tipuju 3-7W TDP podle frekvence), s ohledem na výkon imho OK.

Tolik dohady a úvahy vyší Mandarinky. Myslím, že nejsem moc vedle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad slabost VIA C3 a spol, mám za sebou několik PC na platformě VIA Epia Mini ITX co v sobě mají VIA C3 600MHz ! a co myslíte utáhne to WXP Pro ? Jako nic a je to komplet bez větráku PASIVNĚ chlazené. Takže to chce nejen srovnávat teoretické hodnoty, ale vidět to na vlastní oči a pak něco psát (říkat)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už som diskusiu nestihol len tu mám niečo pre niekoho, veď on už bude vedieť.

,,We saw a 1.4GHz CN processors running a Blu-ray HD video easily as well as a 1.2GHz passsively cooled CN running 720P video content and plowing through a desktop application benchmark. (Updated 012408:0800_
Without a doubt, what was most impressive was seeing a 1.8GHz CN processor running Crysis. While I am not going to go out of on a limb and say it was the best Crysis experience you might have, there is no doubt that this low power ?UMPC? processor was more than up to the task that I would never ever guessed possible on a VIA/Centaur CPU. Certainly, CN is not aimed at powering the most demanding 3D shooter game in the world, and after seeing it run Crysis successfully it is certainly that the CN/Isaiah processor is more than up to the tasks that might be thrown its way in the UMPC segment.?

Zdroj: http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTQ1MCwxLCxoZW50aHVzaWFzdA==

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mandarinka: VIA CN Isaiah ma nastavitelne TDP... a to za behu procesoru. Urobis to jednoducho tak ze mu zadas aku teplotu nema prekrocit a CPU si sam nastavi ULV napajanie aj nasobitel. A ked bude dost studeny tak pobezi chvilku aj 2.2GHz ak to nebude vadit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.