Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Parametry GeForce RTX 4060 nejsou přesvědčivé, indikují výkon ±GeForce RTX 3060

Nedivil bych se kdyby to tak bylo. nV je to fuk, ví, že to lidi (a OEM) budou kupovat stejně jako doteď, tak proč je ještě víc neoškubat

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

OEM to mozna kupovat bude, ale lidi v retail-u urcite ne, radsi koupi doprodeje RTX 3000, minule jsem videl RTX 3090 zanovni za 980€, razem byla pryc, dale ted mate GAINWARD GeForce RTX 3080 za supr cenu 840€, jasna volba vůči zmetku RTX 4070 Ti!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak v tomto případě je to jasné, to je fakt

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

za bůra to klidně vemu :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Parametrově bude 4060 hodně nad 3060. MSRP odhaduju o 50% vyšší :D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Paráda :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia posouvá grafické řady do nižších tříd už delší dobu a dělá to obvykle ob generaci.
Když se podíváme na parametry GTX 560 ti v té době a na parametry RTX3060ti v době vydání, tak je jasné, že RTX3060ti by svými parametry mezi ostatními řadami byla spíš na úrovní GTX 550/560.
RTX 4060ti zcela jasně nahrazuje parametrově RTX3050ti. Snaží se tím maskovat mezigenerační zdražení.
High end pak dohání tak že vytváří nové řady např. RTX3080 s různými parametry, pak RTX3090 a pod.
Je to podle mě přirozený vývoj. Nedokáží už vydat novou řadu, která by cenově i parametrově s navýšením výkonu odpovídající řadě dokázala za stejné peníze nabídnou kupujícímu více výkon a ještě zvednout zisk.
Výrobce musí s každou řadou víc vydělat, ale výroba na nových a lepších procesech je dražší a dražší, není kde ten zisk zvýšit, tak logicky musí posunout cenové hladiny, nebo výkonnostní řady.

Na druhou stranu to může být pro výrobce tohoto HW i cesta do pekel. Když dnes vidím co mi za 12/13 tisíc nabídne PS5/XBOX a kolik je třeba narvat peněz do podobného HW v PC, tak je otázka proč si dnes ještě někdo PC na hraní reálně kupuje.
Na hrách se dnes moc neušetří. Dřív bylo PC doménou hlavně studentů, kteří neměli peníze na hry a stahovali si je, ale to víceméně už Denuvo značně potlačilo. Paradoxně Denuvo a vysoká cena HW o proti konzolím, může v brzké době způsobit sesypání tohoto trhu... Hry už jsou obvykle multiplatformní a myš+klávesnici se dají připojit i ke konzoli. Já osobně už nevidím smysl v nákupu PC na hraní.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

" kolik je třeba narvat peněz do podobného HW v PC, tak je otázka proč si dnes ještě někdo PC na hraní reálně kupuje."
napriklad, nie vsetci hraju len to co aktualne vyjde v AAA(A) produkcii (napriklad poslednych par dni Harry Potter and translegacy) na vsetky mozne konzoly a sucasne aj PC. Su hry, ktore na konzoly nie su. Dalej, ked mas konzolu, tak ci tak potrebujes pisaci stroj, stroj na internet (ak si si nezvykol kukat do 5" obrazovky) tj to pc je 1 zariadenie na vsetko. A fakt aj ked mas hracske pc, nepotrebujes mat v nom komponenty za 3000€.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No díval jsem se, kdybych chtěl solidní stroj na hraní tak tam jsi za 45 tisíc.
Konzole 13 tisíc. NTB na psaní/prác a hraní Béčkových her 16 tisíc a máš dvě zařízení a to máš v domácnosti s vyšším počtem obyvatel lepší než jeden výkonný stroj o který se ti bude domácnost hádat.

Nevidím jedinou výhodu v tom dnes kupovat slušný herní PC a to tvrdím jako člověk, který na PC odrostl a nedal na něj dopustit.
Já jsem už na kombinaci levnější ntb + konzole přesedlal chvilku po Covidu, kdy jsem svou odumřelou GTX 1060 odmítal nahradit RTX 3060 za 25 tisíc a to jsem si myslel že mi konzole do domu nesmí. Dnes to zpětně hodnotním jako pozitivní změnu. Méně starostí, více času na hraní, zážitek stejný.

Vždy jsem se smál názorům že PC hraní je mrtvé. Nicméně pokud konzole aspoň 3x nezdraží, nebo PC HW 2x nezlevní, tak začínám mít názor, že se ten trh nakonec sám udusí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je naprosté nepochopení koncepce.
Mě stačí udržovat v PC slušnou grafiku a vzhledem ke zbytku jsem na X generací za vodou.
Až to začne být špatné, přidám RAM. Nebo koupím jiné CPU (jo koupit si AMD se vyplatí už jen kvůli dlouhé podpoře).
Když budu chtít novou konzoli, tak musím koupit vše a ještě řešit co s tou starou.
Na práci a cestování mám NTB repas za 5000k víc není třeba. Na velkou práci a hry mám PC se 4 monitorama. Ve FullHD si zahraju všechno a stálo mě to cca 25k (rozloženo do 2 let).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Když budu chtít novou konzoli, tak musím koupit vše a ještě řešit co s tou starou."

Řešit tak velké problémy musí být vysilující. Odpočiň si prosím.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já to řešit nemusím a proto nemusím odpočívat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Šetři se i tak, třeba tě čeká životní výzva a budeš muset dneska s košem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Podle sebe soudím tebe?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, přečti si celé vlákno a třeba to napodruhé pochopíš.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hele víc jsem dal za jeden monitor než ty za celé PC s 4 monitory nějak to cenově nevychází.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V jádru souhlasím, jen musím poopravit ta čísla. Konzoli můžu mít za 7 tisíc a herní PC za méně jak 45 tisíc. Např. základ
RX 6600 - 7000 Kč
Ryzen 5 5500 - 2500 Kč
16GB RAM - 1000 Kč
deska - 2000 Kč

Pokud někdo kupuje herní PC v podobě notebooku, tak musí počítat s přirážkou za debilitu, ale to nemá s hraním na PC nutně všechno společné.

Jak už jsem tady xkrát napsal, RTX 4060 bude revoluční karta, která lidi nažene třeba ke kombinaci hraní na PC APU a konzoli za stejnou cenu, protože i lidem s dlouhým vedením to dojde - ta změna paradigmatu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nedojde to ani lidem s dlouhým vedením - je to nV a ta je prostě jasně nejlepší. Ne? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem RX 560 vyměnil za RX 6600 z druhé ruky ještě rok v záruce. stála mě 4000Kč.
Technicky na FullHD už asi víc netřeba. Všechno co hraju mi jede na max víc jak 50 FPS.
Oproti konzolím, mám výhodu, že to celé zastane i kus práce.
NTB je jen doplněk na cesty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o tebe ani o mě, ale trend většiny populace. Ten pesimismus ohledně hraní na PC co tady ventiluju já a Dave T. je IMHO trend. Chtělo by to spolehlivé statistiky celkových prodejů samostatných grafik od roku 2005 do 2022, ale z těch nedokonalých statistik co jsem někde vyhrabal bych se nebál vsadit, že je klesající. Samozřejmě kryptohorečka, ale to je jen dočasná anomálie.
např.
https://www.tomshardware.com/news/sales-of-desktop-graphics-cards-hit-20...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě čísla jsem nezjišťoval. Bavíme se tu o pocitech a dojmech lidí v mém věku nebo moje osobní.
Nicméně si myslím že současný PC trh rychle ztrácí podporu lidí, narozených mezi rokem 1990-2005, kteří v drtivé většině jsou odkojení PC platformou.
Moc se mi nechce věřit že mladá generace je na PC dominantní. Když to vidím kolem sebe, jsou to buď konzolisté, nebo hráči co jedou hry jako LoL/WoT a na to žádné zázračné železo nepotřebuje, tam vidím reálně odklon k APU.

Jak píšeš, statistika z jasných dat by byla určitě zajímavá...
Výrobci HW sice tvrdí že nestíhají vyrábět, ale i na západě není grafika za 20 - 30 tisíc považována za dostupnou pro mainstream.
Viděl bych to spíš na dojezd po kryptu. Ten trh podle mě vykazuje znaky nemoci, ostatně podobně jako s realitami, taky se vehemntně tvrdilo že ceny dolů nepůjdou, že jsou OK a bude to spíš růst přinejhorším stagnovat a hle za poslední půl rok šli dolů o 20% a to je sakra hodně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ve svém okolí vidím hlavně odklon od desktopů kvůli cenám elektřiny (koupě wattmetru je první krok), ale dejme tomu, že to je "jen" eurounijní trend. Dost by pomohl čerstvý vítr v podobě levných platinum zdrojů do 300 W, levnější mini-ITX desky a třeba i návrat pasivně chlazených procesorů. Bez toho je dost těžké je přesvědčit, aby zůstali u desktopu. Bohužel managorský prasata co rozhodují o směřování desktopu nastolili trend přesně opačný, a tak tu máme 16pin na dvoukilových grafikách a procesory s 250 W. Tyhle bizarnosti vrhají špatné světlo na celý desktop, protože to v lidech zařazuje desktop do skupiny nenažraných zbytečností. Např. synovec hraje na tabletu a já už nemám sílu ani možnosti rozumně protestovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná by stačilo prohrabat se výročními Steam HW survey zprávami za posledních X-let a vypsat za každý rok průměrné stáři (modelově) prvních pěti nejpoužívanějších GK. To by nám na vcelku reprezentativním vzorku ukázalo časový průběh "modernizace" herních PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako že se mění žravější PC a úsporný monitor za úspornější konzoli a žravou TV?
To nějak nedává smysl, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přidej ještě aspoň 2000 za zdroj a min. 1500-2500 za case.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nějak ti schází do výpočtu zdroj , krabice , licence na WIN , nějaký disk , chladiče a další blbosti.
Fakt miluji tyhle co porovnávají sotva polovinu věcí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PSU - koupeno před 13ti lety
case - před deseti lety za litr
licence - 200 na Aukru
blbosti - j, občas se to obměňuje dle potřeb

Nějak v tom nevidím žádné drama. Za zdroj a bednu či licenci jsem za po posledních deset let utratil.... nula. I přes ob rok nějaký ten upgrade rigu.

Co tam máš dál?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší je investice, pokud kupujete nové PC. Pokud si jej pravidelně udržujete pomocí upgrade, tak to není nic hrozného. Jednou za 2-3 roky koupíte grafiku nebo časem základ.

Jinak také přeháníte s tou cenou za "solidní" herní stroj. Grafika 6700XT se nyní prodává v jednom modelu za 10 tisíc a tato karta zvládne solidně většinu titulů i v QHD. Ryzen 5600 vás vyjde na 3,8k, paměti 16GB jsou dnes za tisícovku, SSD za 1,5k. Takže nemyslím, že se dnes nedá sestavit herní sestava za slušné peníze. Zbytek je o tom, jak je člověk náročný nebo jak si neumí hry odladit, pak mu nebude pořád něco stačit.

Konzole jsou na oko fajn řešení, ale k tomu je třeba nejlépe nějaká kvalitní 4K TV. Tituly na konzoli jsou z většiny podstatně dražší než na PC. Takže s TV jste nakonec možná na stejné ceně jako u herního PC a to má PC všestranné využití. Možná jen zbytečně považujete za nutnost mít PC v ceně 45 tisíc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že můžete mít herní PC za 45.000,- i za víc, ale pak ho nelze srovnávat s konzolí. Konzole APU osmijádro s grafikou na úrovni RX 5700XT + samozřejmě lépe optimalizované hry. Takže i RX 6600 je nad cca 20 - 25%. GPU 4.500,- , CPU cca 2.500,- , MTB 2.000,- paměti 2.000,- , zdroj 1.500,- bedna 1.000,- Suma sumárum 13.000,- Konzole 13.000,- také. Doma na PC udělám spoustu jiných věcí než na konzoli a PC mě nikdo nedotuje, abych to později zaplatil v ceně her. Naopak, ušetřenou částku za hry můžu zpětně investovat do upgrade PC, takže ani nová dotovaná konzole prostě výhodnější nebude. Jenže k tomuto poznání je nutné umět počítat, což se o dnešních uživatelích platících spousty předplatných (půjčovné) za něco, co nikdy nebude jejich, se v tomto ohledu nedá s nimi počítat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Suma sumárum 13K, jenže jen pokud si to umíš sám složit. V praxi kdy obyčejný člověk kupuje bednu, tak si připlatí třeba 6 tisíc. Konzoli můžu mít za 7K. Nedávno jsem si podobný výpočet (hotovky vs svoje skládačka) dělal. To že je PC univerzálnější než konzole nikdo nevyvrací - proto se zde píše o možnosti levné PC/notebook + konzole za cenu nabušeného herního PC se započtením té výhody v podobě dvou strojů místo jen jednoho (velká výhoda v domácnosti).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

od toho jsou snad služby sestavení PC ne? Neni to kdovijak drahé

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo Mirdo s ohledem na určitou klientelu máš pravdu, ale já bych konzoli nechtěl i kdyby byla zdarma :-) , ale to jsem já. Než starý zdechlý noťas, tak raději nový, ale akorát na to, na co ho potřebuji, tj. kancelařina a to rozběhá každé CPU na trhu (ale musí být od AMD :-) ). To bych raději doma měl dvě PC, tak akorát s ohledem na budoucí upgrade a noťas pouze, jestli ho potřebuji k práci. Ale jak říkám, to jsem já a já jsem trochu jinde, když ty kompy stavím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím Vás opravit: XSX má 12.1 teraflops, PS5 10.3 teraflops. RX 6600 8.9 TFOPS, grafika v XSX a PS5 je RDNA 2.0, takže stolní GPU musí být min. RTX 3060 12GB 12,7 TFOPS (o pár procent pomalejší, než RX 5700 XT ale má Ray Tracing HW podporu), a nebo RX 6600 XT 10.60 TFLOPS (= RX 5700 XT s Ray Tracing HW podporou).
XSX a PS5 mají reálně CPU Ryzen 3000 series, de facto je to 8 cores/16 threads CPU Ryzen R7 3700 (bez X) a na nižších taktech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A projeví se nějak koupě levné 4K TV ke konzoli? V tomhle taky pc gaming trpí. Nástup 4K do mainstreamu měl být rychlejší, jenže kvůli raytracingu a hertzovému šílenství má už tak 5 let zpoždění a na rozkvět to vůbec nevypadá. Mezitím ke konzoli můžu mít 4K TV jakoby zdarma, protože už delší dobu se nevyplatí šetřit a kupovat jen fullhd TV, zatímco k desktopům se fullhd monitory pořád běžně kupují.

Tato nenažranost má svoje důsledky a klesání úspor z rozsahu bude u samostatných grafik výrazně viditelnější než např. u pevných disků. Kdo chce kam, pomozme mu tam.
https://www.tomshardware.com/news/sales-of-desktop-graphics-cards-hit-20...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V čem PC gaming trpí ? Osobně snad nikdy nebudu potřebovat více, než 27" monitor, kde je QHD za mě dostatečně jemné. Pokud někoho zajímá 4K gaming, tak tam to je zatím problém i u konzolí, kdy sice nějaká možnost nastavení je, ale většinou s omezením fps nebo ústupky u grafiky. A když už TV na 4K gaming, ať už pro PC nebo konzoli, tak bych chtěl model s velmi slušnou odezvou a VRR. A to také nebude TV za pár tisíc. A i PC si můžu propojit s TV.

Jinak přínos vyšší obnovovací frekvence je naopak výborná věc, kterou musí každý hráč ocenit. RT efekty jsou pak jen volbou. Někde to přidá hodně, jinde je to zbytečný žrout výkonu. To každý může posoudit. Ale třeba DLSS 3.0 je velký pokrok k možnosti hrát na vyšší fps i v náročnějším rozlišení, či náročnou hru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

DLSS 3.0 je nepotřebná zoufalost. Představa koupě karty za takové částky a tolerování takových záporů je absurdní.
https://www.techspot.com/article/2546-dlss-3/

RT efekty a vyšší obnovovací frekvence vždy něco stojí (např. grafiky jsou dražší), což je podstatná vada na kráse.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě to není nic dokonalého a problém je především s tím zhoršením latence. Ale já už si to můžu i otestovat a kupodivu jsem nic extra problematického nepozoroval a to už jsem to zkoušel ve 2 hrách. Ale je ještě čas na nějaké závěry. Možná se to třeba časem opět vychytá více. V Cyberpunk to tedy divy dělá a kde bylo 70fps je 120fps. Vady v obraze nepozoruji. Ještě se musím zaměřit na tu odezvu.

Vyšší obnovovací frekvence je pak určité plus, kterého dosáhneš především výkonnějším HW nebo dobrou optimalizací či nastavením dané hry. Tam to vidím jako přirozený vývoj u monitorů a fajn věc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"V Cyberpunk to tedy divy dělá a kde bylo 70fps je 120fps. "

vs citace z testu

"At a target frame rate of 60 FPS, DLSS 3 provides latency similar to running the game at 30 FPS, which feels terrible and made titles such as Cyberpunk 2077 feel slow and laggy. Even gaming with DLSS 3 pumping out 120 FPS, in real world latency terms the game felt more like it was being ran at 60 FPS or even less than 60 FPS at times. I'm not the most latency sensitive gamer, but even I was able to tell the difference."

Prostě trapas...

A kam se DLSS 3 hodí nebo spíš "hodí"?

"In short, DLSS 3 will be of benefit to you provided you meet a few criteria:

Before enabling frame generation, you need to already be rendering the game at a decent frame rate, in the 100-120 FPS range.
You'll need to have a high refresh rate display, ideally 240 Hz or higher.
You'll need to be playing a game that is slower paced and not latency sensitive, like a single-player title.
"
Museli najít aspoň nějaký plus, ale tohle je čistá zoufalost. Když budu mít 100-120 FPS tak si určitě nenechám kriplit zážitek tak problémovou technologií. Třešničkou na dortu je výzva ke zjišťování her, které to kurví jen tak napůl. To je takový trapas, že jeho uvedení by bylo tolerovatelné u Intelovských iGPU. Tedy kdyby to dobře fungovalo právě tam, kde je to nejvíce potřeba - při nízkých fps. 100-120 FPS nejsou nízké.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ty fps budeš mít, tak samozřejmě ne. Proto je to taková záchrana, když je hra extra náročná. A já ti pouze píšu určitou zkušenost, která na mě nepůsobí nijak špatně, právě jsem to čekal dle těch rozborů mnohem horší. Nesledoval jsem to samozřejmě jako oni s nějakým zpomalením, vytípáním obrázků a pod lupou. Ve většině her je na 4070Ti výkon naprosto super v QHD, takže no problem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja mam 6700 a ve vetsine her mam skvely vykon v 1440p taky ;)
Jen je to bez RT a za podstatne mensi cenu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si s RX5700XT troufám i na 4k ultrawide :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě vyšel upgrade z RTX 3070 na 4070Ti na 9 tisíc, takže si také nestěžuji ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím teda, já třeba mám jakoby zadarmo 2x4K 28" monitor, protože jsou na práci, a TV žádnou (vážně existujou lidi, co ještě v dnešní době koukaj na televizi? xD ). Nemluvě o tom že kdybych jí měl, co mi brání natáhnout k ní prostě hoodně dlouhej kabel od pc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně telka je potřeba - kdo má čučet na nějaký monitor - 75 oled a k tomu slušnější audio a nemusím mezi stádo co žere popkorn a srká coca-colu .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

popravde potrebuješ 2x 4k telku, kým ty budeš hrat rodina bude čumieť na stenu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neherní/poloherní notebook + konzole/TV vs jeden herní desktop. Rodina se lépe zabaví s první možností.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Digitální hry na konzoli se v akcích podobně jako na Steam dají koupit doslova za hubičku.
Ano novinky jsou na konzoli bezesporu dražší (o tom žádná) než na PC, nicméně pokud hráč na konzoli nespěchá, zahraje si o půl roku později novinku za výrazně nižší cenu, a nebo prostě obětuje plnou palbu za řekněme 2-3 novinky za rok. Případně o měsíc později si novinku koupí na placce v second hand bazaru za výrazně nižší cenu a po dohrání ji může opět prodat.

RX 6700XT je defacto +/- zhruba to co je v XSX. Papírově má samozřejmě více TLOFS - 13.21 (XSX jen 12.1) ale zase konzole mají optimalizace, což +/- srovná teoretický náskok stolní GPU.
Samotná GPU stojí téměř jako celá konzole, což je není zanedbatelný rozdíl. Dále tu máme Xbox Series S, ano jen s 4 TLOFS ale je to stále RDNA 2.0 technologie s plnou podporou Ray Tracingu. Takže XSS je ekvivalent, řekněme níže zmíněné RX 6600, respektive pomalejší. Nicméně samotný XSS je doslova za hubičku, vadou na kráse je chybějící mechanika a malý SSD. V bazarech se dají hry koupit za hubičku, navíc některé hry ze zpětné kompatibility z Xbox, Xbox 360 nejsou dostupné v online Microsoft Store na Xbox, nicméně ceny digitálních verzí v akci jsou srovnatelné se Steamem, někdy i paraxodně levnější, třeba za Fallout 3, Fallout NV jsem dal 80-100 Kč v akci na Xboxu. :)

Mám herní PC (3+ roky zpět úplně nové): Ryzen 3700X, X570 Auros Pro, 32 GB DDR 3000, RX 5700 XT. Mám ale i Xbox One S, Xbox Series X a PS5 s mechanikou. Reálně na PC hraji jen letecké a některé automobilové simulátory + RTS strategie, vše ostatní více méně jen na konzolích. S nástupem her jako je Civilization VI na konzole (nepodporuje k+m), nebo nově Age of Empires 2 HD (s podporou klávesnice + myši, osobně hraji jen na ovladači) v podstatě není moc důvodů pro herní PC.

Konzoli XSS, XSX a nově i PS5 připojíte k FHD, QHD nebo 4K monitoru/TV a prostě hrajete. I pro PC platí, čím větší obrazovka tím vyšší zážitek. Sám mám u PC 32" QHD 10bit AOC monitor. Na konzolích hraji na 27" 4K 10 bit AOC monitoru, nebo 4K OLED LG TV, což je samozřejmě jiný zážitek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Denuvo nic nezabilo. Pirateni ztratilo smysl protoze 1-2 roky stara hra se da koupit za 20USD. 4 roky stara hra za 10-5USD. Pokud to nekdo nebere jako sport tak pirateni je ted mrtve, protoze hry ted stoji min nez obed. Ja treba nekupuju hry s Devuveem z principu i kdyby byli zadarmo, protoze dobrovolne si do PC tahat backdoor nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem nepochopil ten "podnikatelský záměr" ... šikanovat platícího zákazníka a znepříjemňovat mu použití SW, za které zaplatil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, Denuvo pirateni vratilo smysl. Uz kolikrat vysla hra s denuvem kterou lidi co si ji koupili ihned co byla dostupna na P2P sosli aby se zbavili ty Denuvi dmence ;+)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to s odstupem času není tak žhavé. Kryptovlna se zdála poměrně dlouhá, ale nakonec 3060 padla na 10Kk a já jdi dal do druhého PC.
Taky je počítač náročnější na kontinuální upgrady a jeden se musí zajímat kdy je co výhodné prodat aby byl slušný počinek na novou součástku. Já takto prodal starou grafiku ještě bez LHR a RTX 3080 jsem měl za 11 tis a nějaké drobné. Stejně jako upgrade procesoru v hlavním stroji - prodej 12700K a nákup 13700K za 5 tisíc - ze svého.
Ke konzolím - ty mi přijdou ideální na bojovky nebo hry z pohledu třetí osoby, ještě tak nějaké arkádové závody. Svého času jsem na PSku hrával třeba Tekkena a byly to super řežby. Ale víc mě už baví hry typu Rome: Total War nebo střílečky kde je důležitá přesnost, takže opět nic pro krabičku. A navíc se v hw rád vrtám a impulzivně stroje přestavuji :)
P.S: k tomu pirátství - to právě z velké části eliminovaly služby jako Steam a Ubi s Epic. Zvlášť na Ubi se minulý rok dařilo dobře kombinovat slevy takže nějakých 45€ jsem měl tři plné tříáčkové hry se všemi datatisky. Takové ceny prostě činí z piratění nepotřebnou věc - leda pro lidi co z principu nehodlají nic platit. Dávno pryč jsou ty časy kdy to pro chudé studenty byla skoro nutnost pokud si chtěli zahrát něco aktuálního. Za 750Kč jsem tehdy kupoval Stronghold Crusader a to nebyl žádný hit a v roce cca 2003 mělo těch sedm stovek úplně jinou hodnotu než dnes. Takže spousta lidí raději zaplatila za pálenou verzi s crackem nebo spíš cd klíčem nějakých 50Kč. Doba pokročila a opět je to nejednoznačné. Jednak se hry staly spíš spotřebním zbožím s adekvátním poklesem ceny během několika měsíců - první měsíce vytěžují nadšence co koupí za plnou cenu a pak se to dorovnává množstvím kopií. Já si dám zajímavé tituly do seznamu přání a pak jen čekám až cena padne k 20€, pak už o tom uvažuji. A k tomu jednou výhodou je nižší cena a druhou skoro stejně podstatnou je doladění hry, takže za ty těžce vydělané peníze získám plnou verzi s DLC a můžu si ji užívat jako kompletní příběh, ne jako seriál co běží každý pátek a pořád se na něco čeká.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... a k tomu 16pin a cena reálne 400€ - tak nech idú do *****.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to ukazkovy shit(!), cca. RTX 4000 rada, jedina zajimava je RTX 4090 ktera podava ocekavany vykon za ocekavanou cenu, pak jsou to jenom paskvily, zhrnu to nasledovne:

-Geforce RTX 4080 je na smich, rozdil mezi 4080 a 4090 je totiz neakceptovatelnych 6656 jednotek/SP(!), jednoduse a jasne RTX 4080 mela vychazet ze pripravovane RTX 4080 Ti(14848 SP), 20GiB VRAM by byla ukazkove v pohode, stat mela maximalne 900€

-Geforce RTX 4070 Ti je prvni z velkych fail-u, 192-bit(48 MB LLC) se 12GiB VRAM za cenu 1000€ v prodeji, no nekup to...

-Geforce RTX 4070 je pak dale seskrcena jednotkami, mozna za 750€ dosahne RTX 3070 Ti

-Geforce RTX 4060 Ti pak ponizila(opakuju Ti!!!) na jiz smesnych 128-bitů plus 8GiB VRAM za 500€

-no a pak je tu posledni hovadina v podobe Geforce RTX 4060 za lidovych 400€ s predpokladem vykonu mensim nez jakeho dosahuje predchozi rada RTX 3060 navic se 12GiB VRAM, nerikam ze tech 12GiB i RTX 3060 dokaze vyuzit, ale v pripade SAM a tez pro jine neherni operace se to muze hodit

RTX 2060 byla oproti RTX 3050 kralovna, oproti RTX 4060 je to bestie, necht si RTX 4060 strci NVIDIA do píči a da lidem klid, nevim co delaji u AMD ale rozhodne by si meli tenhle trh zachranit rozjetim RDNA II na 7nm TSMC linkach ktere sou ted vice v klidu, takovy Radeon RX 6800 16GiB za 599€ by dokazal nadelat průvanu se RTX 4060, 4060 Ti a RTX 4070 jako by nic!

Doufam ze to bude mit zas a znova ten debilni nasilne protlacovany 16-pin!

Co bude zac RTX 4050 si dovedu predstavit ale nedokazi vůbec predstavit na trhu!!!

Do par mesiců ocekavam vyrazne zlevneni tehleh RTX 4000 zmetku, jestli ne, bude to lezet skladem jako ted lezi GTX 1630 a Arc A750.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RX6800 se dá sehnat pod 15k (aktuálně cca €630), jen je hned pryč, když se objeví skladem. Stačí si počkat ve frontě až ji naskladní. A pro nenáročné je tu RX6600 za 6k (cca €250). Kdyby Arc A750 byla řekněme za €150-170, tak by měla šanci taky, ale to těžko nastane

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych to trochu upravil.
" RTX 4090 ktera podava ocekavany vykon za NEocekavanou cenu". Jen pro upřesnění. Cena RTX 4090 je prostě pro hraní neomluvitelná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou lidi co cenu neřeší, tím spíš na západ od nás,
navíc 4090 je už herní overkill tedy pokud nehraješ v 4K s požadavkem na vysoké FPS, 4090 je už prostě nadstandard a není jen tak pro někoho, kdo ji kupuje tak asi ví do čeho jde.
Především je to taky karta na práci protože 8K hraní ještě moc není, a tam se ti pak peníze vracejí.

Nicméně celá generace je výrazně předražená, RTX4080 měla s ohledem na inflaci a clo stát max 27-29000Kč za nereferenční modely,
4070 -> 15000 ......
......
Je to hnus, ale asi mě brzo zlomi,
mám 2080ti a koukám po 4070ti-4080
i když bych rád spíš 4080ti o které není ani zmínka i když vše nasvědčuje tomu že bude.
Do konzole nejdu kvůli práci na PC co mi HW dělá nonstop, přes zimu vytopí celý byt ((2 CPU a 2 GPU) ...úspora na vytápění)
a hraju hry které na konzoli nejsou. Prostě tu grafiku už potřebuji xD xD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"práci na PC co mi HW dělá nonstop"

Někdo tomu říká těžba. Kromě toho je topení elektřinou to nejdražší a v létě ještě k tomu nežádoucí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď už chápu proč RTX 3050 s jádrem GA107 skončila v podstatě jen u paper launch (Palit-Gainward jí vydal reálně, ale to je šit všech šitů). Vždyť RTX 4060 se stejnými parametry je za dveřmi, tak to nemá smysl ani vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX 4090 = SUPER NEJLEPŠÍ grafika na světě, pokud vám zrovna neshoří!
RTX4080 = druhá o něco horší, výkonem stále nad RTX 3090Ti
RTX4070Ti = RTX3080
RTX4070 = RTX3070Ti
RTX4060Ti = RTX3070
RTX4060 = RTX3060 (Ti?)

Vypadá to skvěle, dokud neshlédneme na ceny, které jsou horší než u minulé generace a teda kdo má Ampéru a nechce tu nejvýkonější grafiku,tak nemá důvod kupovat Lovelace. Nakonecuž sama NVidia přiznává, že Lovelace je náhrada hlavně za Pascal a částečně za Turing, jenže NVidia už u Ampéry říkala, že je to pro lidi, co mají Pascal.
Takže prostě celkově o ničem!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Opět lhář v akci, který bude neustále opakovat, že má 4070Ti výkon jako 3080. Chápu, že jsi zhrzený, že máš doma přímotop 3080 a potřebuješ si to asi jako dítě nejak dokola kompenzovat. Ale tomu se nedá než smát.

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4070-ti-gaming-o...
https://www.techspot.com/review/2601-nvidia-geforce-rtx-4070-ti/
https://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_rtx_4070_ti_gaming_x_t...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dají se najít hry, kde je +/- nastejno. Ale manipulovat se dá se vším, že :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono lze najít i testy, kde ta slavná 4070Ti údajně přokonávajíci 3090Ti podala horší výkon než ...

... dvě generace stará 5700XT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono lze.. :D Jo, takhle to dělal třeba stratos, aby vždy vytrh věci z kontextu a na základě jedné situace prohlásil něco za jasné. Dal jsem zde odkazy na 3 redakce, kde se provedlo velké testování. Jestli chceš zpochybňovat i toto, tak už jsi ovlivněn něčím jiným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono uplně stejně lze najít i testy kde slavná rx 7900xtx zaostává za minulou 6800xt...

Že něco lze najít neznamená automaticky že to je pravda a taky nejde jeden případ vztahovat na drtivou většinu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Že něco lze najít neznamená automaticky že to je pravda .."

Líbí se mi, jak velkou důvěru máte ve své oblíbené autory. A jejich testy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, NVidiot, to se pozná. Vy fanatici jenom překrucujete pravdu, tak je to. Faktem je, že RTX 4070Ti zaostává a třeba v GTA5 je úplně v prdeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepřekrucuji, dal jsem ti odkaz na 3 větší testy. Ve většině her je 4070Ti okolo výkonu 3090Ti ale ty budeš lhát na základě 1-3 her. Navíc to postavíš na zastaralém GTA V. Už se srovnej. Novou kartu si člověk nekupuje na 10 let staré hry !

A jestli chceš někomu říkat Nvidiot, tak se podívej co máš v PC doma, borče :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že každý hrajeme jiné hry. Já se nebudu přizpůsobovat grafice! Když si koupím grafickou kartu, tak očekávám, že mi nabídne vyšší výkon ve hrách, které hraji a to prostě v případě RTX 4070Ti neplatí. Ta karta má hrubý výkon poměrně nízký, někde okolo RTX 3080 a k tomu má optimalizace, které sedí některým hrám a v těch potom dosahuje vysokého výkonu.

Dám ti příklad, bude se měřit průtok vody, aby se vědělo kolik jí proteče. Kde ho budeš měřit? V širokém korytě nebo v úzkém hrdle?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hrubý výkon v FP32 má 3080 cca 30 TFLOPS a 4070 Ti cca 40 TFLOPS. Takže další nesmysl :D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže jsi pořídil mega přímotop 3080 na hraní GTA V, což jsem dohrál na vysoké detaily ještě s R280X.. :D Pokud to pro tvůj případ neplatí, tak v pořádku, ale proč tu kartu pomlouváš ? Na základě tvého splýnu v GTA budeš kvůli tomu podávat na fórech lživé informace ?

O korytech se nemusíš rozepisovat, už ti někde vše vysvětloval jiný uživatel. Jde o celkovou propustnost, zvolené paměti a nové karty mají i posílenou cache. Pokud by byla sběrnice zdroj problému, tak je tomu všude, ale kupodivu to tak není a bez problémů vyrovnává 3090Ti, která má krutě širokou sběrnici.. Takže ti to nějak nevychází.. Ale já vím, ono to GTA.. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice všechno hezké, ale ...

4070Ti hodně spoléhá ne to, že má déle podporovanou implementaci RT a že ji pomůžou triky DLSS 3.0
Tam kde nejsou, moc nevyniká.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opět nesmysl, většina her je testována bez RT efektů. Výkon 3090Ti v QHD za cenu 22 tisíc je dnes to nej v nabídce co se týče karet nové generace Nvidia či AMD. Takže už to přestaňte zbytečně okecávat. RT a DLSS jsou u Nvidia něco navíc a funguje to lépe než u AMD. Takže to je bonus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A dnes ti dám příklad, jak může působit tvoje vytrhávání věci z kontextu na základě jedné hry, nebo jedné situace v dané hře. Pak můžu postovat tento graf z Hoqwarts Legacy - https://ctrlv.cz/OLio
A ta tvoje zázračná RTX 3080 tam padá pod výkon 3060 a 4070Ti je na výkonu 3090Ti nebo 7900XTX.
Takhle přesně se dělá senzace, což ty nechceš pochopit a omýláš jen dokola jednu hru. Tak tady se to líbit nebude. Ale já nezačnu psát jako zaseknutá deska, že má RTX 3080 výkon RTX 3060 nebo že je výkonem brutálně pod 4070Ti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A čtete vůbec podmínky, za kterých ty redakce ty hry testůjí?
A následné komentáře výsledků?

Nebo jenom skouknete grafy a hotovo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorryjako, ale RTX 3060 se zárukou je s 12GB 198bit VRAM za 6500Kč... s vyšším výkonem při trénování AI :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tou vram bych se trochu krotil,
stačí se podívat na harry pottera https://www.techpowerup.com/review/hogwarts-legacy-benchmark-test-perfor...

jak 3070 a 3080 jsou v "hajzlu" už na 1440p
docela vtipný je RT kde je adams se svejma 8GB stačí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mne na 1440p nebo 1440+p to zabira standardne tesne pod 10GB VRAM=cela VRAM. Mam RT castecne aktivovany.
Jak s tim muzou jet na 8GB VRAM mi neni uplne jasne, ale podle toho, jake vysledky namerili na techspotu (HWU), tak ten vykon je opravdu v kyblu, takze 8GB max na FUllHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten kto koupil RTX 3080 Ti 12GiB je vic v klidu :)

Jeste pred par mesici boli ve vyprodeji(skladu) RTX 3090 Ti 24GiB za 1390€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně v "hajzlu" je ve 1440p i 3060 s 12GB nebo 2080Ti s 11GB nebo A770 16GB. Pořadí je prakticky stejný jako v 1080p. Není tam žádný dramatický propad nějaké konkrétní karty kvůli paměti. To samé u min FPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase proč ale dělat závěry podle jedný silně nepovedený hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebavíme se Forspokenu, ale Hogwards Lwgacy ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hogwarts legacy má nějaký memory leaky, není možný aby taková hra doopravdy potřebovala zabrat 20gb ram a 14gb Vram po chvíli běhu a to bez raytracingu...

Pro srovnání Witcher 3 který je graficky i obsahově hoooodně podobný zabírá jen necelých 8gb ram a okolo 5gb Vram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, programátor nejsem, ale to porovnávání nároků jak jsi napsal skutečně kulhá na dvě nohy:) Z toho fakt nevycházej.

Ad nároky na paměť, je to asi důsledek sloučeného vývoje konzole/PC, kde konzole užívá sdílenou RAM pro CPU a GPU, takže nemusí mít teď, jak píšeš, adekvátní optimalizaci na PC.

Ale zároveň je za tebe, opět, mylná premisa, že by hry neměly mít nároky třeba 20GB na RAM, bacha na to:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hra by neměla mít násobně vyšší nároky na paměť než jiná hra s technicky velmi velmi podobným obsahem, to prostě znamená že je to v blbém stavu.
Když se to bude omlouvat tak přístě se na optimalizace vyprdnou všichni uplně a bude potřeba třeba 64gb ram ke hraní aby to pojmulo všechny memory leaky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikde nevidím žádné násobné nároky hry. Co je proboha u tebe vlastně za std. Hraješ v HD Ready deset let staré hry nebo co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to jenom další next gen titul, který se moc nepatlal s optimalizací, když to musíš vydat na 7-8 platforem najednou tak moc možností nemáš

když budeme omlouvat nvidii s amd, jenom proto, že maj o něco dražší gpu proto musí zdražit karty na dvojnásobek a že trh s GPU je jinak úplně v pohodě, tak budeme stále kupovat předražený krámy za 20k s nedostatečným výkonem nebo pamětí dva roky potom co vyjdou a nic se nezmění, doufám, že ada bude mít nejhoší prodeje v historii a vývojáři her uberou na hw požadavcích pro nové tituly to je jediná cesta jak smysluplně fungovat do budoucna

tím neobhajuju vývojáře, že by neměli optimalizovat, ale při dnešní složitosti vývoje AAA titulů to jde celkem těžko a tahle diskuze bude čím dál větší s každým dalším vydaným AAA titulem

už vidím jak na gta VI budou všichni kňourat, že to je neoptimalizovaný, jako u RDR2 přitom ta hra byla v pohodě a na 1070 jela na fullhd v cajku, akorát když má většina ještě dnes výkon kolem 6 let starý 1060ky tak je to blbý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že poslední dobou dělají největší kopance právě vývojáři a jejich slavná optimalizace. Vzpomeňme třeba Cyberpunk. A nebojí se to vydat, i když ví, že hra není v pořádku. Tady se AMD a Nvidia může snažit jak chce, ale zprasená optimalizace je zkrátka problém na straně hry. Dnes se skoro nevyplatí koupit většinu titulů po vydání, ale čeká se pár měsíců na opravy. Nějak se z toho stává standard, že to předhodíme hráčům zprasené a pak budeme ladit.

RDR2 byla náročná, ale v nastavení se dala dokonale odladit i na méně výkonné sestavy. Stejně tak GTA V. Ale zde můžeš nastavit co chceš a je tam pořád nějaký problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3 hodiny odehrane...vyjma jednoho padu, a dropu v jedne scene, zatim nemuzu rict nic spateheo o HogLegy.
Staci vzpomenout, vydani treba ARMA 2.3, KofD..vsechny hry s velkym Open svetem maji nejaky bordel na zacatku.
Ted vydany Witcher NG, RT to toalne zabil :)) HogLegy aspon ti umozni nastavit nejake parametry RT, ruzne efekty zapnout/vypnout. WItcher (mam doma zkousel jsem) je podle mne technicky daleko vetsi pruser.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera vyšel již pekný test a rozbor - https://www.techspot.com/review/2627-hogwarts-legacy-benchmark/

Největším problémem té hry bude špatná optimalizace na CPU. Vytěžují se tam primárně 2 vlákna k maximu a ve FHD i QHD přichází celkem silný bottleneck i s Ryzen 7700X. Takže zde je to od vývojářů zle rozloženo. Nenapravila to ani výměna za 13900K.

Bez RT efektů není problém ani s VRAM. Ale celkově hra sedí lépe AMD grafikám. Situace se otáčí až ve 4K rozlišení.

S RT efekty se již projeví problém s pamětí a karty pod 12GB odpadávají. Ovšem testují to bez zapnutého DLSS, FSR a jiného. Takže zde mají karty s více VRAM výhodu. Od 12GB výše není problém. Celkově hře přidává i RAM, kdy 32GB vylepšuje výkon proti 16GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ten test znam a jeji vysledky nerozporuji. Nikde ale netvrdi nic o tom, ze by ta hra byla 'rozbita'. Z toho pohledu si myslim, ze hra vysla jeste v relativne dobrem stavu. Dokonce nepotrebovala ani "Day 1 patch", jako jine hry.
Vzhledem k tomu,ze mam s tou hrou osobni zkusenost a hraji ji na 3800XT (coz neni zadny delo dneska), tak jsem opravdu za ty 3 hodiny vyjma jednoho mista, kde doslo k dropum na 15 fps (nechapu proc), zadne drama nevidel. Jeste bych mel asi poznamenat, ze hraji s FSR2 ve WQHD s 6700.
Ze je to zrac VRAM a RAM a lidi co sikoupili 3070, 3070ti a castecene 3080 splacou nad vydelekem, o tom zadna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepleť si vývojáře co na tom skutečně pracují s jejich šéfi co koukají na to jak to vyrobit co nejlevněji. Čím déle se hra optimalizuje, tím víc peněz to firmu stojí a proč se s tím dělat když to můžou dodělat po vydání. Když se to zaplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hogwards Legacy mě vůbec nepřitahuje, jako fanoušek originálu (Harryho Pottera) tohle rád vynechám.

Nicméně, pobláznění kámoši to hned museli mít. Jednomu to na PC dělá psí kusy a tvrdil, že "idioti vývojáři to optimalizovali jen pro konzole". Pak přišel druhý kámoš s tím, že se mu na PS5 v té hrře furt propadají textury někam do ztracena.
Takže to vypadá, že vývojáři neoptimalizovali (ani pro konzole).

Divné, že u Cyberpunku to vadilo, u Hogwards Legacy ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem odehral zatim cca 2 hodiy.. a spadlo mi to jednou. Je to narocne, ale hratelne, aspon zatim jsem na zadny vetsi problem, vyjma dropu fps v jedne ucebne, kdyz prochazis ruzne intra, nezaznamenal,
Je ale fakt, ze cim mit pameti ma karta, tim to muze byt horsi a je potreba si to pohlidat.
Jinak byl jsem taky trochu skepticky a nevedel co od toho cekat, ale po prvnich 2 hodinach muzu s klidem rict, ze hra mne zaujala, jako dlouho jina. A to jsem taky priznivec original HP a posledni film (s Grindelwaldem), pote co jsem se musel nekolikrat nutit, abych dokoukal dil v Parizi, jsem bez vycitek uplne vynechal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale všecky radeonky jsou mega výborné. Sice nevydali nic co by stalo za koupi uz tak 5 let ale neva.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.