Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Patriot ukázal NVMe SSD Hellfire pro M.2 i PCIe a také 2TB SATA SSD

No s tím 2TB SATA SSD nejsou trošku s křížkem po funuse?

Samsung SSD 850 EVO 2TB pro SATA provedení lze už nějaký ten pátek koupit :)

Samozřejmě mají i Pro a SM863 variantu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na skoro vsech M.2 SSD je nahore nalepka, ktera lehce skodi chlazeni a docela efektivne brani prichyceni nejakeho tenkeho chladice (bude chladit pres plas/papir). Pritom by minimalne raidici v SSD radiotor dost pomohl.

Co se u takoveho SSD stane, pokud by zakaznik napelku sundal a potom ho chtel reklamovat? Snad vzdy je tam napsano warranty void.., ale to pokud vim v EU naprosto nic neznamena. Jde jen o polepek, ktery prokazatelne nijak neovlivnuje funkci vyrobku.

Jeste mne napadlo, ze by takovy SSD mohl skoncit u prodejce s tim, ze zaruku odmitlo prijmout obchodni zastoupeni vyrobce. 2 letou zaruku koncoveho zakaznika v EU nic moc nemuze prebit, ale ta samozrejme neplati mezi podnikateli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nálepka nevadí. V reálném provozu, při běžném používání (use for home or office only) a dobře chlazeném kejsu by neměla teplota překročit 60st. Celsia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nálepka nevadí, teplo vadí. Nainstaloval jsem pulgigovou M.2 (a to jen SATA variantu) do notebooku a chvílema se to dostávalo až k 80°. Po týdnu testování jsem se rozhodl pro chladiče, po jejich nainstalovaní to dělá maximálně 57°, běžně se to drží pod 50 (kolem 45). Ale použil jsem teplovodku Noctua a vlastní udělátko z plechu, kterým jsem chlazení z obou stran minišroubkama k sobě přichytil.

Jinak PCIe varianty podle diskuzí dělají v zátěži víc než 100° (například Samťung 950 má nastavený throttle tuším na 104°)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takze proste dat chladic pres napeku a hotovo? Technicky mi to prijde rekneme "neelegantni", ale fungovat to asi taky bude.

104 je vazne hodne. Samsung uz si podle me trochu koleduje s takovou teplotou. Bude to namahat PCB a pajku na kontaktech chipu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to trošku neelegantní, ale funguje to, nálepka se nemusí sloupávat. Ideálnější by bylo, kdyby nějaké minichladiče nabízeli přímo výrobci.
Dál doporučuju kvalitní teplovodku a kdyby se chladič nevešel tak stačí tlustší plech (do 1mm), nastřihnout a vyhnout okraje, aby vzduch moh proudit. Z opačný strany stačí jen pruh ze stejnýho plechu, který se šroubkem připevní k protikusu. A dát pozor, aby se nezkratovalo nic na desce to znamená použít v případě, že tam něco vyčnívá elektrikářskou izolačku nebo radši dvě vrstvy a mezi to ještě slídu. Chce to určitou zručnost a vyčlenit si na to čas, zbrklá práce nestojí za několikatisícovou škodu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Takze proste dat chladic pres napeku a hotovo?"

Na RAMkách som bežne dával dole nálepky a odkladal do ich pôvodného obalu. Išlo to celkom ľahko, hlavne ak tie moduly boli ešte nové nové.
A myslím že na tom Samsungu ak dosiahneš tých 104 stupňov tak nálepka zlezie dole aj sama :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neměla, ale přečti si něco třeba o Samsung 950 Pro, který se dokáže v zátěži dostat i nad 70stupňu a potom přichází thermal throttling. Proto se našli výrobci co nabízí kartu do PCI-E s chladičem - https://www.overclockers.co.uk/angelbird-wings-px1-high-performance-pcie...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by byl z chladnýho kraje.

Reálná teplota se totiž při extrémní zátěži může dostat na 100 stupňů i víc, viz
http://www.legitreviews.com/samsung-ssd-950-pro-512gb-nvme-pcie-ssd-revi...
http://www.techspot.com/news/62580-samsung-ssd-950-pro-m2-performance-pr...

Pár lidí proto mělo problém a reklamovali to, podle diskuzí, který se taky dají dohledat.

(reakce na siddhi)

Jinak já těch 80° (M.2 SATA Crucial) můžu doložit výpisem ze smart historie. Po dobu dvou minut to bylo 78° tuším v druhým dnu po instalaci, když jsem tam kopíroval domácí adresář. Maximální provozní teplota daná výrobcem je podle smartu 75°.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi s tymi teplotami Patriot pocita uz od vyroby, preto ho nazval "Hellfire" :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.