Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Windows 8 nejsou Windows 7 plus další věci, ale naopak,“ říká Paul Thurrott

Podle mě není nutné v případě malého prodeje hned vyrábět nový systém. Prostě se jen znovu povolí Startmenu, jak to šlo ještě v prvním preview, případně se předělá úvodní obrazovka. To jsou úpravy na úrovni většího měsíčního updatu, ani ne SP. Jen je potřeba přiznat chybu, což bude to nejsložitější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to vlastně aktuálně s metro aplikacemi? Musí všechny metro aplikace projít přes centrální MS market, kde budou schválené a podepsané? Už je možné začlenit aplikace s libovolnou licencí, nebo je pořád potřeba vycházet z povolených? AFAIK třeba GPL aplikace pro WP jsou pořád zakázané.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché když po pro mne neakceptovatelných Win8 nepříjdou akceptovatelné Win9 tak přijde Apple a když ne Apple tak Linux.Samozřejmě tu mluvím o soukromém PC jak se zachová korporátní sféra samozřejmě netuším.MS postupně přichází v očích domácích uživatelů o svou největší výhodu a to jsou hry.V rámci vydělat na hrách se prosadil model portování her z konzolí na PC a obráceně a ono to pokud jde zisky v rámci dnešní krize funguje.Nebýt této možnosti portování zisky studií by byly mnohem horší.Ovšem studia chtějí jít pokud jde o portování ještě dál a nové enginy mají zajistit lepší portování na Linux a i jablíčka + Android.Jó vydělávat chtějí i jiní a né jen MS.Nejdříve jsem byl díky portacím hrozně nakrklej ale dnes když vidím kam to vše spěje mi portace dají svobodu zdrhnout jinám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prodeje budou vysoké....jejich korumpování vlád a výrobců počítačů je účinné....každý MUSÍ mít Windows!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To rozhodsně být nemusí a spíše nebudou, stejně jak tomu blyo u Vist, respektive bude to ještě horší protože konkurence je vyšší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Visty se prodávaly stejně úspěšně jako XP = prostě vše na nových počítačích
jen tu Visty byly krátce ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vistu jsem měl až s SP1 a byl to pohodový systém. Ovšem se nesměl dávat na staré vykopávky s malou RAM, pak byl problém...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to neplatilo pro firemní sféru. Tam se nasazení Vist oddalovalo tak dlouho, až přišly Win7. Z hlediska licencí to bylo ale MS jedno. Ovšem tlak na MS byl takový, že musel u Vist a dokonce až do SP1 pro Win 7 povolit downgrade na XP, což předtím nikdy nebylo potřeba. A to i pro OEM licence.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na sedmičky se taky moc nečekalo....většinou firmy kupují nové stroje a tam systém moc neřeší, to jen novináři zveličujou, že všichni čekají na 7čky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o typ firmy a používanou licenci. Jen malé firmy kupují PC s OEM licencí při nákupu. U velkých firem se používá multilicence. Takže se nakoupí stroje a nainstaluje už předpřipravená verze Windows. Protože pod různými verzemi fungují některé softy rozdílně, firma se snaží udržet jeden systém. Takže v době Vist se v takových firmách nadále instalovaly XP, což licence umožňuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to víš že jo....dle statistik velké firmy vydělávají více a velké firmy budou nakupovat PC méně.....tak na to ti nikdo neskočí :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mno ..... ehm ..... http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Thurrott
Je to proste, jen a pouze prachsprosty, prachobycejny novinar, ktery pise neco o Windows. Neni to zadny vyvojar, zadny clovek znaly nebo dokonce odbornik, coz se mimojine odrazi v tech jeho clancich (pokud to teda WIFT spravne prelozil).
Priznam se, ze jsem mel jenom nejakou testovaci verzi W8 (druhou nebo treti?) nekdy pred pul rokem. Pokud se neco opravdu (opravdu!) zasadniho nezmenilo a MS W8 kompletne od te doby neprepsal, tak je to normalni, prachsprosty, plnohodnotny desktop a nastupce W7 s lepsi podporou pro dotykove ovladani. Zadny cloud, NIC!!! Kdyz clovek nechce svuj ucet vazat nekde s windows live uctem, tak nemusi! Stomiliardkrat okecavane METRO je jen nabidka start, ktera krom toho ze je na fullscreenu, je vylepsena (aspon me se vcelku libi) a ze se pri startu zobrazi (doted se nezobrazovala), tak se nic nezmenilo. Staci dat po startu ESC (takova ta klaveska uplne vlevo nahore) a jsme normalne na desktopu jak BUH chtel, jak by to clovek od windows ocekaval!!! Ve W8 pribylo API pro tvorbu tech nehezkych dotykovych aplikaci s monstroznimi tlacitky, TOT VSE!!! VSE OSTATNI ZUSTALO PRI STAREM, OMFG OMFG!!! Dycky se trosku rozcilim, kdyz ctu takovy clanek, sorry:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Win8 jsou hybrid a o co MS jde z nich přímo čpí.Lidi jako vy můžou tvrdit že černá je bílá ale stejně s tím nic nenaděláte.MS lidi oblbuje a sází na to že stokrát ventilovaná lež se stane pravdou.MS tvrdí že zrušil nabídku start protože jí téměř nikdo nepoužívá a jako vylepšení do Win8 nám jí fláknou přes celou plochu.Když není Metro tak důležité proč nejde už v instalaci vypnout a proč má uživatele stále prudit.Není pravda že klávesou Esc se ho elegantně zbavíte protože se vám na plochu vrací jak reklama na úvěr.Aby se dalo s Win8 rozumě a rychle pracovat tak se uživatel musí navrčet horké klávesy jak v dobách MS-Dos.To není cesta v před to je opravdu cesta jinám a tyhle vymoženosti jsou to slzavé údolí kterým si ti co chtějí u MS zůstat budou muset projít.Netvrdím že směr vývoje je špatný ovšem provedení a přístup k lidem téměř diktátorský.Systémy ovládané gesty(nikoli dotykem) nebudou ergonomicky lepší než ty staré dokud budou potřebovat klávesnici a potkana.Obojí periferie nebudou třeba až bude precizně zvládnuté ovládání hlasem včetně diktování do textového dokumentu.Dokud toto nebude vyřešeno neposuneme se o level výše a budeme betatestery MS kteří si za to ještě musí zaplatit.Ze svého okolí vím že v tom se MS přepočítal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako prvni vec bych doporucoval si je nainstalovat (alespon do vmwaru) no a az pak bych nejak prispival do podobnych diskuzi. Z vaseho prispevku to primo cpi, ze jste si udelal nazor z technetu na idnesu - zumpe ceskeho internetu. Pry, ze nekdo tvrdi, ze nabidku start nikdo nepouziva:) A pry, ze se metro kamsi cpe:) OMG! Az je mi stydno reagovat na vymysl cloveka, ktery si nenasel ani pet minut na shlednuti nejakeho realneho videa z provozu W8 na youtube, natoz aby si to nainstaloval ......
S W8 udelal MS jedinou chybu a to, ze to poradne nevysvetlil (nebo mozna vysvetlil) a Nyvl, Thurrot a podobni to proste nepochopili a cpou to furt vsem ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jednom máte pravdu že Win8 jsem v PC neměl ale to je tak vše.Na idnes nechodím a co tam kdo píše netuším.Vy tu vystupujete jak agent s teplou vodou :-)).Win8 měl dost dlouho nainstalované kamarád a prohlásil přes i některé nesporné přednosti že tohle teda ne.Vzhledem že ho znám včetně jeho předností a i nectností(jsme stejné nátury včetně znalosti PC) + mé pořekadlo že blbec se nepoučí nikdy,chytrý se učí ze svých chyb a ti nejchytřejší se učí z chyb druhých je instalovat nemusím.Mě stačily ty 3 hodiny zajímavé rozpravy s flaškou Metaxy a Win8 jako téma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A sme doma ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsme došly babi :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším proč musím testovat něco co testuje kamarád kterému 100% věřím.Vy si také kupujete auto až když vám na něm někdo dovolí nalítat 70 000 km?Asi ne že?Prostě dáte na někoho komu důvěřujete a kdo ho má nebo ho servisuje atd.Můj čas je drahý na podobné experimenty a příště zase na oplátku si přijde pro radu on ke mě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jestli je flaska Metaxy dobrej partner na rozpravu o Win8, ale budiz :) Jakou pijete, mimochodem?
Cela myslenka kombinace Metro+Desktop mi taky pripadla udesna, ale ze zvedavosti jsem nainstaloval na jeden starsi notebook. Nemuzu rict, ze se mi Win8 libi, ale je to spis o zvyku. Libi se mi moznost startovani libovolne aplikace z obrazovky Metra tim, ze zacnu psat jeji nazev. Samotne Metro aplikace neurazi ani nepotesi, a na desktop se moc nehodi, ale budoucnost mozna prinese lepsi aplikace :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem žádný zbohatlík co se ovívá vějířem 5 000 bankovek :-)).Tak že 5 hvězdičkovou :-)).To je pití na chuť a né se po něm zdunit :-)).Teď vážně,já samozřejmě vím že ten směr vývoje je správný a dokonce se na zvládnutí tohoto rozhraní těším.Jsem fanoušek Minority report ale to neznamená že budu tolerovat MS ten hybrid co se snaží MS protlačit aby lidé maximálně financovali vývoj a tedy snížit riziko neúspěchu na minimum.S tímto si měl dát MS pohov tak do roku 2008 to odhaduji že bude již dobře zvládnuto rozpoznávání řeči a skenery na gesta také přesnější.Dnes měl MS vylepšovat Win7 a samostatnou verzi OS pro tablety+telefony na ARM.Až zvládnou výše zmíněné tak systémy spojit.MS všechny negativa tohoto pozvolného přechodu hodil na zákazníky a nedívím se že Steve Ballmer má sevřenou Pr..l jak tohle lidi přijmou.To je ten důvod proč do toho nejdu ani náhodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si Windows 8 nainstaloval, a zhruba čtyři týdny jsem se s nimi trápil. Trápil v tom smyslu, že jsem se poctivě snažil se s nimi sžít a najít na nich nějaké klady. Nepovedlo se. Pár drobných a užitečných vylepšení tu sice je, ty by ale samy o sobě stačily tak na základ menšího service-packu pro Win 7. Naopak pár dalších věcí je spíše horších.
Pokud jde o Metro, to je i po 4 týdnech na desktopu stále především na obtíž. Jeho vlezlé a takřka všudypřítomné vnucování i těm, kterým je akorát tak na obtíž, je od Microsoftu hrubý faul na uživatele. Doufám, že to dají uživatelé Mcrosoftu patřičně znát na mizivé popularitě nových Windows 8 na desktopu.
P.S. Něco jiného je tablet s dotykovou obrazovkou. Sem již Metro pasuje podstatně lépe, i když ani zde to není zdaleka ideální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já je nainstalované mám, postupně všechny 3 preview. A z Metra nadšený rozhodně nejsem. MS podle mě v rámci prosazování svých aplikací pro mobilní zařízení hloupě natlačil Metro i do desktopové verze. Pokud budu chtít používat W8 jako typicky desktopový OS, tak mě Metro aplikace nezajímají a zbyde jen nevydařená náhrada startmenu. Kdyby to šlo vypnout jako v prvním preview, nic bych proti nim neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naproste nepochopeni cisi z vaseho prizpevku ....

Zmatena uvaha typu: klavesa WIN otevira nabidku start ve W7 + klavesa WIN otevira Metro ve W8 => Nabidka start = Metro ..... to je naprosto jasne a zcestne premysleni, ktere vychazi z nulove logiky toho, ze tim, ze je neco nabindovane na stejne klavesnici pak se jedna o stejnou funkci.

Pan Thurrott ma pravdu! Opravdu ma! Metro je naprosto oddeleny kus systemu od Desktopu. W8 jsou operacni system s novym jadrem a v nem existuji dva na sobe vicemene nezavisle Shelly ... jeden se jmenuje Metro ... a jeden se jmenuje Desktop (explorer chcete-li). Neni to aplikace, neni to doplnek toho druheho, jsou to dva kompletni systemy pro beh aplikaci a pro uzivatelske rozhrani. Ostatne pohonem pro Desktop je Win32 a pohonem pro Metro je WinRT.... uz je to, ze maji odlisne API ve kterem jsou tvoreny, pouzivaji a poskytuji pro beh svych aplikaci by melo chytrejsimu ctenari hodne napovedet. Metro bezi na ARMu pac je psane zcela odlisne bez pouzitit kodu z dosavadnich Windows na bazi Win32. A lokicky tedy mame i dva naprosto odlisne typy aplikaci ... stejne jako aplikaci pro Android nelze pustit na iOs ci Windows. Tak ani Metro aplikace proste technicky nejde spustit pod systemem s Win32.

Pokud tato jednoducha technologicka vec, ktera zasadne oddeluje dva systemy od sebe nedokaze doputovat do nervovych center ctenaru ... bylo by lepsi se vyvarovat komentar "OMG, je to uplne stejne, jen to vypada uplne jinak!!! A to vsechno jsem zjistil, kdyz sem se na to dvacet minut koukal, takze to je pravda!"

.... prudke inteligenci zdar, snaze chapat zmar !

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A? Vse o cem se mluvi je METRO jako nabidka start, tak jsem to taky bral! To, ze MS pridal jen dalsi API pro tvorbu tech priblblych aplikaci s velkymi tlacitky jsem psal taky, tak nevim v cem mate problem? Kdo proboha koho nuti pouzivat nativni metro aplikace na desktopu? To by musel byt clovek totalni trotl. To, ze MS vyvinuj platformu pro psani aplikaci pro dotykove ovladani je jen pridana hodnota a tezko mu to vycitat. No a tuhle platformu proste pridal do W8, v tom mate jako takovy problem? To vase srovnani je jak winapi a .NET .... .NET uz je taky hezkych par let soucasti Windows, to jako taky neschvalujete??? Me tyhle vylevy pripominaji dobu pre-XP .... kdy byl internet plny kecu o tom, ze to bude omalovankovy paskvil ve kterem bude DRM a nepujdou tam prehravat nelegalni videa ..... pak prisly Visty a bylo to to same!!!! Lidska blbost je proste vecna ....
Jeste by se asi nekde daly dohledat me komentare pocatkem tisicileti ohledne XP (jako jeden z mala diskutujicich jsem si je skutecne nainstaloval) ....... pak pred Vistama ...... W7 ...... no a ted W8 ... pokazde se me tvrzeni vyplnila (asi proto, ze jsem to vazne zkusil:) ..... no a z historickeho hlediska (a taky takoveho maleho cheatu v podobe skutecneho vyzkouseni) se da predpokladat, ze se nemylim ani tentokrat ...
Ano MS udelal obcas nejakou botu .... ale sam MS neni nic, jsou to ti lidi, ktere zamestnava a ti jsou zatracene chytri a i kdyz je nejakych par hloupych zaslepenych cloud managoru (a to ze jich v dnesni dobe je!), tak se da zcela exaktne dojit k tomu, ze ani tak se nestane (a nemuze stat), aby MS z W8 udelal neco jineho nez plnohodnotenho nastupce W7!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Priznavam, ze ta reakce nebyla uplne cela smerovana jen vasim smerem .. i na nekolik dalsich diskutujicich, jez to dotahli do stavu, kdy W8 jsou ty divne W7 s fullscreen startem. To me prijde jako velice povrchni generalizace a velice nestastny nahled ..... nahled desktopoveho uzivatele W7, ktery jen komentuje zevnejsek - jednostrane, zbezne, nedobre. Nedobre zejmena pokud se clanek, o kterem tu diskutujem, zabyva tim co je podstatou Metro a snazi se odmitnout ciste jen to povrchni hodnoceni (pro vestinu z obrazku ... pro Vas i nazivo). Kdyz nekdo rika "hej, nekoukejte na omalovanky na vrchu a vnimejte, ze to obsahuje cosi uvnitr" tak mi prisla reakce "blbost, vidim jen omalovanky navrchu" dost nevhodna ...

A tady rozhodne nejde jestli Metro je pohanene .NETem a HTML5, to ostatne nikdo jako nejakou zavaznou novinku neuvadi. Tady je trosku dulezite, ze pod hlavickou Windows vznikl novy ecosystem - prenosny mezi ruznymi druhy zarizenimi, fylozoficky velice odlisny, chovajici se v mnoha smerech presne opacne, nez u Desktopu. Samozrejme kolem Windows XP se delalo taky velke halo, alespon tehdy nam to prislo - dnes by to bylo plivnuti do oceanu uz treba jen s PR akci WOW pro windows Vista - a prisla vesmes jen jedna ci dve opravdu znacne zmeny pro majoritu uzivatelu (prechod na jadro NT primarne). Jenze u Windows XP bylo zamerem udelat co nejhladsi prechod pro tu masu neznalych uzivatelu. U Windows 8/Metro ten pocit z PR nemam, naopak je nam vesmes nadrsno predkladano, ze stran Metra, je vsechno kompletne jinak, ze o zadny snadny prechod se nebude jednat. Me uz jen tenhle myslenkovy skok, prijde jako totalni premet v bussines meritku.... a podporuje to i obsah toho co se rikalo v clanku.

Ale taky zminujete ten odmitavy pohled uzivatele desktopu .... takova ta primarni ignorace celeho noveho ecosystemu Metra. Prohlaseni- nechci nic jineho nez desktop, a tedy jedine co vnimam je desktop a to jak ho mohu pouzivat. Chapu spravne ten postoj ... ten pohled na vec? Chapete rozdily, ale jako uzivatel desktopu vnimate jen, ze nemate nabidku start a Metro budete pouzivat jen jako nahradu ... a zcela ignorovat jeho dalsi funge ?

Pak vesmes je jasne, ze nejenom mame dva ruzne systemy Desktop vs Metro ... ale uz ted tu mame dve skupiny uzivatelu. Muzem teda asi tvrdit, ze internet plny kecu se vesmes tyka jen te skupiny co je Metru otevrena, zatimco Desktopove uzivatele to spise jen otravuje.

Btw: jsem odsouzen k tomu byt desktopovy uzivatel, na Metru se programovat moc neda. Metro me bude stejne brzdit a otravovat jako vetsinu desktoparu. Presto ho nezatracuju .. kdo vi, kdy se Metro ukaze jako dobre odbytiste (uz ted by se mi hodilo/dalo prodat zakaznikovi na dva nebo tri projekty)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je taky velka otazka jak PR Microsoftu funguje. Priznam se, ze jsem zadne oficialni vyjadreni necetl a vsechny tyhle veci, co MS PR udelalo nebo neudelalo mam jen zprostredkovane z ceskych prekladu na ceskych serverech navic s vnucenym nazorem autora clanku. Uz pred lety jsem se naucil, ze kdyz chci neco fakt vedet, musim se pidit po originalnim zdroji, takze tezko spekulovat nad tim co MS rekl nebo nerekl.
Ja "METRO" vnimam jako skvelou technologii, predpokladam, ze ji tak i MS predstavuje. Oni neudelali nejaky krok od desktopu nebo neco podobneho. Treba to dlazdicove menu s aktivnima aplikacema (cili METRO) je v podstate genialni (nebo chcete-li evolucne vyzrale a muselo to tam dojit) pro dotykove pristroje. Osobne si dost dobre nedovedu predstavit nic lepsiho. A myslenka toho, ze co pustim na mobilu, tak pustim i na desktopu (a naopak) je veskrze rovnez genialni. Pocitam (nevim jiste, ale tak na 99.9%), ze aplikace napsana pro ARM mobil v metru pobezi i na Intelu na desktopu a naopak. U nativnich aplikaci to bude pochopitelne memozne (emulator ARMu na Intelu by asi sel). Z hlediska vyvojare naprosto genialni, neco napisu ve visual studiu a hned bez nejakych emulatoru nativne vyzkousim. Z hlediska uzivatele taky, vyjdou angrybirds pro windowsphone a pustim si je i na desktopu (pokud mam desktop s dotykovym monitorem, tak genialni). Pochopitelne na fullscreenu (ikdyz verim, ze ty metro aplikace pujdou nejak zawrapovat do normalniho okna). Nicmene nikdo nikoho nenuti tyhle aplikace vubec nekdy poustet.
Pro tyhle to bude jen nabidka start, kliknu na klavesu "windows" a vybehne okno METRA (dam ESC a zase zmizne), kde uvidim pocasi, poznamky, kalendar atd, co si nastavim = jednoznacne plus. Zacny psat a zacnou se mi hledat programy, kliknu na enter a program se spusti. Presne (uplne presne) takhle to funguje i ted ... s tim rozdilem, ze tam nemam to pocasi, kalendar atd a neni to na full screen. Mel jsem to jenom ve vmwaru a prislo mi i to hledani rychlejsi a cele vyvolani nabidky sviznejsi nez ve W7, patrne je asi cela nakesovana v pameti vcetne programu = coz je vcelku logicke a dost me to ve W7 do dob SSD vadilo.
Ted si vemte, ze mate notebook s dotykovym displejem a nebo nejaky ten paskvil co je v displeji cely tablet a pripojujete jenom klavesnicu. Pracujete normalne, delate si svoje desktopove veci a najednou se zvednete, jdete se vykakat:) a vemete si sebou jen ten tablet, tak si tam pustite dotykovy (METRO) prohlizec, angry birds, atd ... a jedete v klidu dal:o)
ANO, mohla tam zustat volba normalni nabidky start (nikde neni zatim jiste, ze tam nebude), ikdyz pro to nevidim duvod (mimochodem, da se de facto pohodlne udelat pomoci zastupce). A co me jeste v te beta verzi vadilo, ze neslo vypnout to hnusne vistacke ALT+TAB prepinani s nahledama, chcu jenom ikonky. Ve W7 to vypnout jde. Nicmene na to bych si rychle nejakou aplikacku napsal nebo nasel, ale to je tak asi jedina vec, co se lisi od W7. Vsechno ostatni tam funguje, programek na vice desktopu, vsechny utilitky atd .... jen ta nabidka start je trochu jina a uz tam neni tlacitko .... je snad nekdo, kdo na nej klika mysi nebo pak neco v nabidce start hleda? Kdyz se da rovnou psat a ono se to najde samo podle nazvu? Ja v tom problem nevidim. A pro notoricke klikace (lamy) bude nova nabidka start (MATRO) urcite atraktivnejsi:)
W7 maji nyni novou nabidku start a (konecne) nadstavbu pro dotykove aplikace (roky se to windows vycitalo) a beh aplikaci z mobilu === W8 ... trikrat hura:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ano, ano ... :-) odpadla zurivost na obou stranach a ejhle vlastne si v obsahu docela i rozumime.
Moje zkusenost s W8 byla na notebooku - ktery vhodny neni bohuzel a ani graficky tablet s perem dotykovou obrazovku mus nenahradi - zato mi tu vedle ruky lezi jeden z mala u nas prodavanych pristroju naprosto idealni - Acer Iconia W500. Murphyho zakony ale pracuji spolehlive, neni cas, neni prostor W8 ozkouset i multidotykove primo. Pech docela, ale snad na to brzy taky dojde, zejmena kdyz se primo nabizi prevest soucasne dotykove .Netove aplikace na Metro.

Ja se porad branim Metro vnimat jako nabidku start ... ale rikate to velice dobre. Ono uz z toho popisu je videt, ze je zachovane chovani nabidky start, ackoliv pro to z logiky samotneho metra neni ani tak velky duvod...tedy opavdu to nebude nahoda a je to cilene z velke casti na Desktopare. To poste musim uznat.
Jako vyvojar, budu mit asi pohled vzdy trosku jiny...ostatne i zpusobem jakym zasvecuje MS vyvojare do niternych pochodu v Metru, se skoro muzem povazovat za urcity druh insideru. A Paul, prestoze novinar, zrejme ma velice podobne "zaskoleni". Ve vysledku si pak ani neuvedomuju jake je PR pro obycejne uzivatele ... popravde sem mimo vyvojarske okruhy zaznamenal vesmes presne jen ony prepisy v internetovych zpravodajich.´

Ta zminovana portabilita...je nejenom bombasticka vec, ale dokonce mi i pripada vcelku chytre navrzena i programatorsky (ackoliv programatorskych komunit je halda a co halda to jine nazory na svet). I tak cloveka stale napada, jestli by to bylo stale tak zajimave, kdyby nebyla vazana na marketplace a na metro. Stale nejsou zname nektere detaily a zejmena o WP8 ani na vyvojarskych konferencich nedavno nebylo zminovano temer ani slovo... ale napriklad prenositelnost aplikace mezi tabletem a mobilem si primo rika o sdileni licence v ramci uctu. Koupim jednou a automaticky mam dostupnou na trech zarizenich. Tak doufam, ze ty "pod metrem skryte" funkce, se nakonec ukazou jako podstatne .. prinosne .. a ze to nakonec nebude jen velka nabidka start s pocasim ;-)

V nabidce start i klikam ... jsem programator, kteremu klavesnice jeste neprirostla kompletne k predlokti. 3D prepinani aplikaci nepouzivam... alt+tab je moc zazranej a i ten trpi tim, ze dva monitory jsou zaklad a tri jsou pohodlnejsi ... cili k prepinani ani nemam duvod.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Win8 na desktopu skôr pripomína nepodarenú tému pre Windows7.
A prečo ich nazvali Windows 8 keď teraz tvrdia že to nebude nástupca sedmičiek ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Preto, pretoze to tvrdi nejaky "fundovany" americky novinar, ktery je nejspis ani nemel nainstalovane ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně to nainstalované měl - jinak by to tak nekritizoval.
Faktem zůstává, že nám sem Microsoft opravdu přidal takřka celý druhý systém. K tradičnímu desktopu nad API Win32 (Win64), přidal Metro s jeho WinRT a plnou podporou a optimalizací pro dotykové ovládání.
To by ale samo o sobě nemuselo vadit.
Pokud se rozhodnu pro Metro a Metro aplikace (ideálně na dotykovém HW), nikdo mi klasický desktop nevnucuje.
Pokud ale chci používat výhradně desktop a klasické desktopové aplikace, mám smůlu. Zde mi každou chvíli vnucuje, či alespoň podstrkuje, šílené Metro. Že mi jeho koncept na desktopovém počítači nevyhovuje, a že mi vadí přepínaní mezi desktopem a Metrem, to Microsoft nezajímá.

Jistě, najde se řada programátorů a firem kteří budou snažit vyjít vstříc uživatelům ve snaze mít klasickou nabídku, klasický desktop, a Metro nejlépe vůbec nevidět. Na druhé straně Microsoft (dle vyjádření některých jeho představitelů) se jim tyto snahy bude neustále co nejvíce komplikovat. Zkrátka, na desktopu zůstat co nejdéle u Windows 7, a pak přejít někam mimo Windows (případně přejít rovnou). Pro Microsoft jsou do budoucna dle všeho uživatelé klasických PC nezajímaví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Windows 8 nejsou Windows 7 plus další věci, ale naopak"

win8 je win7 mínus spousta věcí? :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak: Win7 = Win8 + další věci xD. Proto (ale nejenom proto) zůstávám u Win7, jak jen to bude možné. Počkám si, až budou Win8 v provozu déle a klasické prvotní chyby budou odladěny. Pak až budu o jejich pořízení přemýšlet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně windows 8 rozhodně nepovažuje spousta lidí za nástupce window7 kvůli "přidanému desktopu" ale už jen kvůli tomu názvu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cloud - nikdy. Po tom, co předvádí US s omezováním lidských práv, jak se hrabe všem do soukromí a chová se jako Bůh, kterému se musí všichni klanit, a pokud ne tak bum bum, jak cenzuruje všechno možný a omezuje svobodu slova, svobodu naprogramovat si vlastní program, svobodu vytvořit si vlastní výrobek (aneb pos*aný patenty), tak se můžou jít zakopat. Já jim svá data nesvěřím, i kdyby mělo jít o jediný bezcený obrázek.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proc nikdy? Ocekavam, ze cloud bude drive ci pozdeji mozne nainstalovat doma ... normalne budes mit super-hyper-serverovou masinu (tj. neco jako dnesni desktop) a k tomu ultrabook, tablet, mobil a dalsi zarizeni pripojene do cloudu na tom serveru ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, myslis neco jako klasicke sdileni nebo FTP?:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Owncloud. (Jenom to moc nefunguje, ale tak nějak bych si to představoval.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle presstitut mi velmi připomíná jednoho EGOistické takymagistra.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Raději snesu značné osobní nepohodlí, než bych jakákoli svá data dobrovolně svěřil do chřtánu cizích cloudů (bohatě stačí to, co nedovedu uhlídat, natož tomu pomáhat).

Microsoft opět ví, co je pro masy dobré a my podlí linuxáci (beďarovití v kostkovaných košilích trávící dlouhé hodiny u počítačů místo abychom byli free, cool a happy jak z letáků) si toho sakra nevážíme :-P

Jsem fakt hodně zvědavý, jak se na tuhle W8 srágoru budou tvářit lidi v kanceláři "kteří chtějí pracovat a ne se bavit" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslim, že W8 ve firemní sféře nemaj šanci. Dyť tam nejsou ani Miny, ani Solitaire! ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezaměňujte firemní sféru se státní správou. Teď v jedné firmě migrujeme z XP na Sedmičky, podle požadavku vedení jsou hry vykuchány a zatím vím o jediném uživateli z >80, se kterými jsem měl co do činění, který se nad tím pozastavil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krom toho, navzdory vykuchání her z Windows není možné všude zakázat Flash a ještě méně Java Script, zakazování webů taky není moc průchodné a navíc lidi si nosí techniku vlastní ... (i když osobně jsem neviděl někoho v kanceláři hrát hry už mnoho let, což ale nutně nemusí mnoho znamenat).

Hry součástí Windows jsou nakonec možná to nejmenší zlo, co hrozí. Kdo se chce flákat, tak si najde milión jiných způsobů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad cist cdr.cz, hovinky, idnes a prispivat do diskuzi:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moudre firmy vedi, ze pokud se pracovnik chce flakat, muze proste tocit palci mlynek, ergo ztracet cas se zakazovanim serveru na kterych obcas muze byt i neco pracovne vyuzitelneho je nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Solitaire i pinball byly v předchozím preview, přepsané do Metra (a dost líné). Takže nám je MS nepochybně nabídne ke stažení jako MetroApp.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pinball byl náhodou svižný, ten jel naprosto plynule i na AMD Zacate ve FullHD+ (1920×1200) :). Solitaire byl už o něco náročnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to většinou pouštím ve virtuálu a tam mě přetažení karty klidně trvalo pár vteřin :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Virtuál nepovažuju za bernou minci ;). V reálu to chodilo celkem supr, Pinball určitě, Solitaire o něco hůře (můžu v případě zájmu spáchat cvičné video, akorát bude omezené na 30 fps ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já taky podle virtuálu moc neporovnávám, ale přece jen bych čekal, že taková pitomost jako přetahování karet v Solitéru bude míň náročná než přehrávání HD videa z Youtube bez akcelerace :-) Jenže ono to vyžaduje DX9 kartu. Takže na reálné mašině to s nějakou starou ATInou bylo pomalé jak v tom virtuálu (protože to jelo s VGA driverem), se stejně starou Nvidií, pro kterou ale W8 driver mají, už to bylo OK.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nekde jsem cetl hezkou vec :
" jsem zvedav co budou lidi delat az na ne MS shodi Metro" :D
Obavam se ,ze Win 8 jsou " zde " pro MS pozde a pro bezny lid brzy. Proto je MS bude prodavat i tak lacino, jelikoz Tile 8 { alias Windows 8} budou pravdepodobne vyzadovat cloudu a ten neni zadarmo nezbyde mu nic nez doufat jak se to na desktopech ujme. Dle meho nazoru to bude dlouha cesta i prez relativne nizkou cenu na porizeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si spis myslim, ze MS ani moc nepredpoklada, ze by se to nejak masivne chytlo na desktopu (i kdyz by mu to urcite nevadilo). On se hlavne potrebuje natlacit na mobilni zarizeni. Ale pokud by se o to snazil jen tam, tak je to takova dost slaba startovni pozice. Zatimco kdyz agresivne narve Metro i na desktop, tak to uzivatel bude diky OEM verzim potkavat na kazdym kroku a u mobilnich zarizeni uz to pak nebude vnimat jako cizi divnou vec, takze si to spis koupi.
Ono ani na desktopu to neni zase tak strasny. Pokud me nechytnou Metro aplikace, tak s vyjimkou osklivy metracky start obrazovky muzu zbytek Metra vicemene ignorovat. A kdyby se ukazalo, ze pro velky mnozstvi uzivatelu to problem je, tak vratit zpatky Start menu a boot primo do desktopu pro MS nic neni. Sice by v takovym pripade byl trosku za blbce, ale temer vsichni by mu to radi odpustili.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No zni to logicky, smekam. Potrebuje se prosadit v mobilnim segmentu, kde je konkurence. Tak nacpe hrozne rozhrani na dekstop, uzivatele to nejak skousnou, a kdyz ne, tak ma monopol, tak je to jedno. Jen budou nadavat, mozna jedno az dve procenta odejde k jabku a setina procenta k Linuxu. No ale zadari se mu, aby si lidi na metro zvykli a kupovali s tim mobily, tablety.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 míří uplně někam jinam než Windows 7. Oba systémy můžou existovat vedle sebe.
- Místo Windows 8 klidně mohli zvolit název Windows Metro. Na tabletu a telefonu je nepoužitelný Windows 7, protože tím malým ukazovátkem nic netrefíte. Windows 8 je nepoužitelný na desktopu, protože zase musíte jet myší daaaleko.
- Takže bych ty operáky nesrovnával, každý je uplně na něco jiné. Zpětná kompatibilita je bonus, který nemůže nabídnout nikdo jiný.

Už před delší dobou jsem slyšel vizi Microsoft či co, že chce lidi s počítačem více spojit. Tahle vize v době Windows XP byla dost nadčasová.
- Tablety a smartphony jsou jen špičkou a postupným přechodem. Předpokládám, že v budoucnu se z "počítače"(kovová neosobní skříň se kterou člověk omezeně komunikuje a užívá jen klávesnici, myš a monitor) stane "kladivo"(interaktivní, robustní a jednoduchý nástroj). Použít kladivo zvládne i pračlověk - stejným směrem se vydají i počítače.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Poradte nejaky programek pro nahravani videa z desktopu .... ja asi fakt udelam navod pro lamy jak W8 pouzivat na desktopu .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je návod, jak používat W8 na desktopu? Dosavadní systém vyhovoval, to že tobě se Metro líbí přece neznamená, že se musí líbit a vyhovovat všem. Mně naprosto nevyhovuje, přitom žádný návod nepotřebuji, protože s jeho ovládáním problém nemám.
Problém není v tom, že MS vyrobil Metro, problém je v jeho politice to tlačit silou. Klidně mohla zůstat volba Metro/StartMenu, tak jako zůstávala volba W2k startmenu a desktopu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Někdo to zde již nastínil. Problém je v tom, že Win 8 jsou dva systémy - jeden starý Win32/64 API a nový WinRT. Ten první je tam, aby na tom (ještě) běžely staré aplikace - bez toho by to nemělo šanci na úspěch.
Ten druhý (WinRT), který MS bude protěžovat, má v podstatě nahradit ten současný. Jenže rozdíl bude mj. v tom, že nové aplikace pod WinRT budou schvalovány, povolovány, zakazovány by MS - s neméně důležitou věcí, že MS z každé instalace bude MS inkasovat.
Prostě stejný systém jako má Apple Store - ale zde nejenom pro mobily, ale pro vše.
Ve Win9 bude již jen WinRT, takže MS získá plnou kontrolu nad vším a bude z toho inkasovat.. Obě dvě věci se mi vůbec nelíbí a asi konečně přejdu finálně na Linux nebo Apple (fuj, tohle jsem snad nemohl ani říct..).
Jsem zvědav jak se s tím vyrovná komerční sféra..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S přechodem na Apple by sis od té kontroly všeho nijak nepomohl, do Win9 to určitě taky rozšíří i na desktopový OS :-) Nakonec byl to Apple, kdo s touto politikou přišel první.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že na rozmýšlení je do ledna 2020 ještě času dost ;) (to podle aktuálních plánů končí veškerá podpora Windows 7).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Win9 jen s WinRT? Pri standardni frekvenci vydavani novych verzi urcite ne. Jedine snad kdyby si ted po Win8 dali pauzu a Win9 vydali nejdriv po deseti letech, ale radsi po patnacti nebo dvaceti. :) Pak by jim to mohlo projit, a to jeste za predpokladu, ze se ted Metro poradne chytne. Sebrat uzivatelum jen blbou nabidku Start je jedna vec (a jak vsichni rvou...), ale sebrat jim moznost provozovani vsech stavajicich programu, to by bylo teprve neco. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 je Vista 2.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč jednoduše neoddělí desktop, nepřidají start, budou dvoje win8, jedny s kachlíky, jedny klasické, jedny mobilní, druhé pro desktop, všichni budou spokojení, případně k desktopu mohou přidat možbost doinstalovat si metro. A to by zase lidi dělali, ať už ze zvědavosti, nebo prostě že chtějí mít něco zdarma a být in.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.