Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Paul Thurrott plácá nesmysly, Windows 8 jsou jen upgrade, a to nepovedený

Ten článek mi mluví z duše, klidně bych se pod něj podepsal..... teda kdyby byl můj. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zviknem vyskusat vselico, ale W8 ma zatial nezaujali ani na to, aby som ich vyskusal. Ked vysli Visty a aj napriek tomu, ze ich mnoho ludi kritizovalo boli pre mna zaujimave. Skusil som ich celkom sa mi pacili, ale W7 aj ked suskaredsie bezia stabylnejsie. Metro som neskusal, no ak to je nieco ako stvorceky v ubuntu tak dakujem uz som blil. Hral som sa s mobilom s mobilnym win a tento novy zazrak mi taktiez nechuti. Velke stvorecky? Naco? Viac sa mi pacili stare mobile win, dokonca mi prisli praktickejsie ako android. Skoda, ze mali zalubu zamrzat :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas, suhlas, suhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100% souhlas, lépe bych to ani napsat nemohl. Doufám že Microsoft po žjištění jak se k tomu uživatelé staví pošle toho chytráka co to vymyslel do sklepa vyřizovat stížnosti na desktopu bez dotykové obrazovky :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

naopak! Žádný desktop, ale nějaký poblbaný tablet s W8! Ať se z toho softkeyboardu při psaní odpovědí po*ere! :D

A za každou chybu a překlep 10 dolarů z platu dolů! ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja tedy na W8 urcite prechazet nehodlam a dovilim si nesouhlasit s tim ze by W8 byly upgrade z W7, jsou to spise vykuchane W7 s pridanym metrem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, 1000x proti Metru - upadáte do průměru, pane Ježku, tohle teď píše v diskusích na netu kdejaký trouba, především ovšem v .cz a .sk.

Stačí si vzpomenout, co se psalo před a těsně po vydání Windows XP a celé je to rázem k smíchu, když si uvědomíme, kolik lidí se jich dnes stále drží zuby nehty a nechce přejít ani na ty sedmičky, které jsou ověřeně o třídu lepší. Před jedenácti lety ovšem nikdo nemohl přijít ixpéčkům na jméno a schytávaly to ze všech stran.

Já bych to nechal koňovi a trhu. Buď to Microsoftu vyjde a bude v tom pokračovat, nebo nevyjde a vymyslí něco jiného. Důležité ovšem je, že to nemusíte používat, můžete o tom pořád psát s despektem. Jestli to ovšem pak budou lidé chtít číst - dnes máte úspěch u těch, co všude byli, od všeho mají klíč a Metro je pro ně zlo, protože by se s ním museli učit zacházet, podobně jako s ribbony v Officech. Za rok za dva můžete být k smíchu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mi přijde omalovánkový vzhled Windows XP retardovaný ještě dnes, a kvalitativně trvalo až do druhého Service Packu, než se na ně dalo spolehnout.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Inu výhrady proti Metru (tedy především proti jeho nevhodném a poměrně všudypřítomném vpáchání do desktopové verze Windows 8) jsou slyšet poměrně často nejen od "kdejakého trouby", jak píšete, ale například i od řady počítačových odborníků. Výtky profesionálů v jiných oblastech, pro které je PC především pracovní nástroj, a kteří se již mohli s Win 8 seznámit, jsou také časté a logické. Tyto hlasy pak zdaleka neznějí jen z českých a slovenských luhů a hájů. Naopak, negativní postoje jsou vidět po celém světě.

Po více jak měsíčním zkoušení nových Windows 8, musím dát kritikům jednoznačně za pravdu! Zde rozhodně nejde o nějaký modní záporný postoj odmítající vše nové. Jde jen o osobní posouzení použitelnosti nových Windows 8. Na pracovní PC tedy rozhodně NE!
Vlezlé Metro zde každou chvíli jen obtěžuje a zdržuje. Navíc, jeho citelně odlišné ovládání od desktopu (dané jeho primárním určením na dotyková zařízení) je také silně rušivý a na klasickém pracovním PC vybaveném klávesnicí a myší, případně tabletem (mám na mysli polohovací zařízení) zcela nevhodný.

Windows RT s Metrem jsou na dotykových hračkách určitě slušně použitelné a na svém místě. Na desktop ale Metro nepatří!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na omalovánky XP jsem tehdy nadával (zatímco W2k používal už od betaverze) a jejich styl jsem taky nepoužíval. Jenže tehdy měl asi MS trochu víc inteligence a tak byla volba W2k menu a plochy dostupná v XP i ve Vistách. A ani W7 z XP menu nevycházejí. Proč asi?
To samé je problém W8. Kdyby tam Metro necpali silou, tak si uživatel zvolí W7 startmenu a je spokojený. Případné metroaplikace bude klidně používat, tomu nic nebrání.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ve WinXP šlo přepnout na klasické schéma a navíc ta implicitní tapeta je fakt objektině hnusná, stačí se podívat na nějakém lepším monitoru - 50kB jpeg, artefakty jak prase, rozmazané, detaily 0. Na druhou stranu nám nikdo necpal prostředí, ve kterém je například zakázáno spustit cokoli s GPL licencí a za homebrew jsme nemuseli platit 100€, nebo kolik to je. Takže XP byly graficky hnus, ale osmičky vyvolávají zvracení úplně jiným, novým a neotřelým způsobem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No keďže používam ešte stále XP a win len na hry, tak zvažujem prechod na win 8. Tá cena je lákavá ak by ju ponúkli pred rokmi na win7 tak určite. Na všetko ostatné mám Mint tak ma nejaké metro netrápi. Spustím win, spustím hru a nezaujímam sa o ostatné. Keď tak nad tým uvažujem už som na domácom PC nezapol win dlho to skôr žena.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o Win 8 tak souhlas, ale nazvat Win 7 lehoučkým a vyladěným systémem za který si MS zaslopuží pochvalu je na můlj vkus silná káva. Windows 7 je jedna velká hromada bordelu , která by nebyla lehoučká ani po dvouleté intenzivní odtučnovací kůže. Systém,který sám produkuje systémové adresáře o až desítkach GB (hovořím třeba o winsxs), bych maxilálně označil za systém s slušnou kalorickou nadstavbyčkou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Adresář winsxs je především plný hard-linků, které odkazují na soubory v System32, Users/All users, Common Files, lecčem co v Program Files začíná na Microsoft nebo Windows, v cache ovladačů, a často i odkazují navzdájem do jiných adresářů ve winsxs. Většina aplikací ignoruje že jde o hardlinky (což je správně) a protože se u nich zobrazuje velikost znova, počítají se velikosti vícekrát a pak se zdá, že adresář zabírá mnohem více než ve skutečnosti.
U mě rozdíl prostého součtu a skutečně zabraného místa dělá téměř 10 GB.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak prosím zjistím skutečně zabrané místo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsnadněji asi rozdílem velikosti disku a volného místa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U vin SxS, kromě už zmíněných hardlinků, bych ještě dodal: kritizuj to až někdo bude mít něco lepšího. Neznám jinou implementaci nečeho podobnýho co by funkčně řešilo exitenci nekompatibilních verzí knihoven, případně balíčků vedle sebe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tento "problém" bol na rôznych *nixoch vyriešený koncom minulého storočia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm. A po kdejaké aktualizaci se projevuje znova a znova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro desktop to nic nového nepřináší, snad jenom lepší task manager, který oželím a na tabletech a telefonech už jsem si docela zvykl na androida, jako spousta lidí. Ti ostatní, co dávají přednost uzavřeným systémům, tuším mají Apple. Myslím, že to bude epic fail.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak uvažujem, že si ešte stihnem kúpiť jednu krabicovú verziu Windows 7, aby som si ju mohol pri zmene HW preniesť na nový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě je tohle celé plácání kolem W8 uplně volné, až je budu k něčemu potřebovat tak pak to bude pro mě zajímavé téma. Nezajímá mě vlastně ani Vista a ni W7, prostě je k ničemu nepotřebuji. Co se týče vášní o tom jaký je to systém, kde je co vykucháno nebo kde je co přidáno a nebo jak to MS prezentuje (nebo kdejaký novinář) nám může být úplně jedno - buďto to bude fungovat a bude se to používat nebo nikoliv, nic víc nic míň.

Teď jen taková úvaha co by se asi stalo, kdyby MS uvolnil jako free operační systém třeba takové Win98SE (případně ME) a nebo Win2000 ... věřím tomu, že tento uvolněný systém by rázen zjískal své ztracené pozice :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Celé to plácání okolo nových verzí Windows v případě mnohých z nás pramení z toho, že se jim prostě nevyhneme (a obav, co to přinese), protože nejrůznější pracovní povinnosti. A samozřejmě Microsoft po uvedení nové verze možnost používání staré na nových počítačích omezí. Vždy to tak bylo a není důvod, aby tomu bylo jinak, zákazník koupit musí, downgrade bude různě problematický až nakonec zcela nemožný. Ne všechny firmy mají koupené multilicence, aby bylo možné používat na všech počítačích totéž, v těch malých se používají prakticky výhradně OEM (a jak to dělají velké, když mnohé železo bez OEM koupit nejde, to nevím).

Kdyby šlo jen o domácí počítače, tak není problém, na Windows z vysoka víc než deset let... (a čím dál spokojeněji, nikdo mi necpe sockové sítě a posrané cloudy / mohu se jim zatím snadno vyhnout, mohu si instalovat své Gentoo kam chci, kdy chci, kolikrát chci, dokud to železo zvládne a třeba ořezat systém na kost, když chci, aby to na mé i5 3570K s 16G RAM běhalo ještě svižněji než dosud, žádné problémy s vazbou licence na hardware, žádné cracky a hledání sériových čísel, jako na Woknech ... jistě, má to jiné problémy, ale co nemá?).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínat na R320s v kontextu extrémě rychlého telefonu je poměrně úsměvné. Byl to jeden z nejpomalejších telefonů, co jsem kdy měl. Dokonce ho možná ještě někde mám :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Ericsson R320s ještě stále mám doma v dílně v šupleti. Byl velmi rychlý. Vše se dělo okamžitě bez jakých koliv prodlev. Ve své době vynikající přístroj. Fungoval mi zcela spolehlivě a k plné spokojenosti několik let.
Bohužel, dvojí koupel (poprvé v Plitvických jezerech, a po druhé v tašce v červeném víně) mu moc neprospěla a začal pak postupně zlobit. Dnes už nejde ani zapnout.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já měl jak R320 tak R520 - na svojí dobu velmi solidní telefony našlapané vším co si člověk zamanul (hlasové ovládání bez nutnosti mačkat tlačítko na telefonu, vzdálenostní čidlo, speakerphone, bt, kovová konstrukce, čb displej s odstíny šedi), ale bohužel byl proti nokiím pomalý (7110) obzvláště pokud člověk chtěl psát sms

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ani SL 45i nepovažuju zrovna za super svižný telefon ... i když asi ve srovnání s tím, co bylo okolo ... ? Nevím.

Na druhou stranu, ovládá se snadno a pořád vydrží několik dní provozu narozdíl od tuším max. 1 dne v případě Samsung Galaxy III? (samozřejmě akumulátor není původní, ale už třetí nový od doby nákupu telefonu)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SG3 vydrzi taky nekolik dni, kdyz na nem budes provadet ukony jako na SL45i.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No dle slov mého známého - čerstvého majitele SG3 - nevydrží. Na druhou stranu po nějaké době strávené Googlováním a nastavováním prý přišel na několik možností, jak výdrž citelně prodloužit na několikanásobek ...

Je to prostě relativně výkonný počítač a tomu odpovídají možnosti, rizika, výhody i spotřeba.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z XP jsem na W7 přešel poměrně nedávno (kvůli nové grafice), takže předpokládám, že budu donucen přejít až na W9 ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím každá verze Windows byla nafouknutá bublina plná balastu obalená pozlátkem s krásnou barvičkou, zajímavé efekty a jiné uživatelské cinkrlátka. Už před vydáním W7 M$ sliboval že systém bude modulární, jádro vyčistí od bordelu a oddělí aplikace prodrátované do jádra. V tu dobu jsem měl konečně radost z plánů M$ že má zájem udělat svůj systém stabilním a použitelným pro práci.

Bohužel, se ukázalo přesně to co vždy M$ svým uživatelům vzkazuje a to vztyčený prostředník. M$ vždy prokázal spolehlivost svých tvrzení a jako obvykle se pustil do úprav, ale jak to bývá patrně v M$ zákonem (jinak si to nedovedu vysvětlit) tak v půli práce se na to vykašlou a začnou se bít v prsa jak svůj systém vylepšili a udělali ho stabilním. Ono je to po pravdě řečeno i pravda, ale jen na 50%.

Chápu že pro většinu lidí kteří PC s Windows poživají jen jako hračku to bohatě stačí a není potřeba dbát na uživatelský konfort zřetel. Ale na profesionální použití to je katastrofa. Příklad: ... každý OS opravuje nějaké ty bezpečnostní díry, upravuje funkcionalitu a jiné neduhy které se v OS najdou. To je naprosto normální a není se čemu divit. Vždyť velikost systémů je několik GB. To co mi vadí je jak se tyto díry opravují. Pokud se jedná o opravu v jadře tak rozumím že nelze než opravit a restartovat, ale těch děr v jádru moc nebývá. Win jádro má bohužel nabalené i palikace a to mě může vzít čert když kvůli blbí aplikaci kterou ani nepoužívám ale nativně se nainstaluje se systémem musím po instalaci opravné aktualizaci restartovat celý system. Nechápu proč si nikdo nestězuje na M$ když před uvedením W7 tvrdily jako výhodu že se sníží počet restartů po aplikování aktualizací díky tomu že vyčistí jádro od věcí který tam nemají co dělat.

A dalo by se pokračovat. Zaráží mě že uživatelé podporují výrobce a dávají přednost obalu než produktu.
Metro je hezké UI je perfektní že bude použitelné jak pro klasiku tak pro dotekové ovládání. Každý si může vybrat co mu vyhovuje a přitom to je stále stejný OS. Vývojáři aplikací nemusí dělat x verzí aplikací. Toto vše kvituju. Ovšem zastávám stejný postoj že se jedná pouze o upgrade nikoli o nový systém. OS neni UI ale právě ono jádro systému které vychází z W7 a jen ho zaktualizovali. Už jen podle ceny za W8 se dá usoudit že si účtují jen za Metro. Před W8 vždy chtěli za OEM verzi více jak 3x tolik.

Použival jsem W7 a byl to poslední systém který od M$ jsem použil dokud nezmění svůj postoj. Do té doby je podporovat koupí jejich systému nebudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nenapsal bych to lépe ...

Tedy až na tu část "Metro je hezké UI ...". To je zřejmě nějaký nový význam slova hezké, který ještě neznám. Za hezké jsem ochoten považovat prostředí KDE 4.x (s některými motivy, i staré KDE 3.x), možná MAC OS X, snesu i to prastaré rozhranní Windows 2000 a nové Windows 7 taky nejsou špatné ... ale WXP v pastelových barvách a W8 Metro určitě za hezké považovat nedovedu (ani z donucení).

A ještě "Zaráží mě že uživatelé podporují výrobce a dávají přednost obalu než produktu." ... já bych řekl, že uživatelé mají jen velmi málo na výběr (jestli vůbec).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče balastu, tak největší problém je zpětná kompatibilita. Myslím, že jádro a celý "spodek" Windows je udělaný docela dobře, horší je balast, který se časem nahromadil okolo.

A co se týče aktualizací, tak nechápu, na co si stěžujete. Restartovat desktopový systém jednou měsíčně kvůli aktualizaci přece není žádný problém, není to bankovní server.
Naopak bych řekl, že to dokazuje stabilitu systému, když uživatelů začíná vadit restart párkrát do roka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po precteni jsem hodne premyslel nad vetou "kdo placa nesmysly"...

Tento clanek mi prijde jako naprosto melky vyron emotivnich zvastu.
Abychom neuvizli hned z kraje na nejakych predsudcich o uzivateli z post-pc ere ... jsem programator, jehoz pocitac ma bezne stale pustenou Eclipse (ackoliv ne s C++) a dve verze Visual Studia, tri velke monitory a ergonimicka klavesnice ... to me tak nejako posouva z roviny ciloveho konzumenta nejakeho Metra. Po svych monitorech taky patlat nechci. A bohuzel, nejsem redaktorem zadneho zpravarstvi, blogu ci webzinu abych se mohl takhle vylejt jako pan Jezek.

Me prijde docela nevkus postoupit na uroven Blesku a pod bombastickym nadpisem nahodit par dosti zmatenych odstavcu, ktere klickuji mezi dojmi autora ... ale ve vysledku nedojde k jine myslence nez "fuuuj, nekdo udelal neco spatne a ja to pomluvim!". Jakoby to k uspechu stacilo, upoutat a nadavat!

Je docela pochopitelne, ze se pro takovy clanek nehodi mit snahu o jiny pohled. Ackoliv na webu se objevuji i tak zajimave uvahy, ktere uvazuji v linii vyvoje metra a jeho puvodni platformy ARMu a toho, ze microsoft vlastne privadi poprve Metro na x86 a tim tak umoznuje pouzit aplikace pro mobily a tablety i nam, uzivatelum pc, kteri bychom si jinak museli pro win32-pc koupit vlastne aplikaci zcela jinou. Zcela opacny pohled na vec. Ac je to okrajova uvaha, ilustruju jen fakt, ze obcas se objevi nekdo, kdo ma SNAHU PREMYSLET a predlozi neco hodnotneho, neco co ma smysl trosku povalet v hlave.

Trosku bych se povozil na me aktualni vydrazdenosti provokativni otazkou na tuto cast "Oba prvky jsou pevně provázány, ostatně musejí být, jinak by to trpělo výkonnostními ztrátami." .... opravdu? Opravdu opravdu? Pak je zrejme dlouha leta i akcelerovane "renderovani" videa pevne provazane s vykreslovanim Notepadu, protoze jak se ty video data posilaji primo do graficke karty, vyslovene by to mohlo mit vykonovy vliv na obe aplikace.

"lehkou GUI nástavbu běžící na specifickém kódu vycházejícím z webového prohlížeče" ano a cely ten kod jste videl, mela malo radku kodu a tim byla "lehka", zetimco soucasne GUI je tezkotonazni protoze umoznuje, no... hmm.. kreslit cary, bit-blt, vyplnuje plochy a dela jinou zelvi grafiku! No a pak kdyz skonci tato emulace patnact let stareho kresleni, cele se to konecne nahraje do graficke karty jako textury a nalepi na 3D ... coz je vyrazne lepsi, nez kdyz to ta lehka nadstavba co kresli rovnou v graficky pameti s pouzitim akcelerace (i blbej gradient vykresli pixel-shader rychleji nez kdyz to smoli cpu).
Ostatne je z textu vsem jasne, ze vlastne ta naprosto tuctova nadstavba je jen prevlecene HTML5 ... teda, pokud clovek nezapomene, ze se tam muze vykreslovat XAML/WPF/Silverlight ci primo nativne DirectX grafika.

Bohuzel tento clanek, neni o moc vice nez trocha nadavacneho odpadu, pro ktere je mozne dojit v neomezenem mnozstvi na kterekoliv forum. Ac zcela chapu ono rozhorceni ci zklamani, ktere ke vzniku vedlo, tak presto nedokazu zpracovat prekvapeni nad umistenim clanku (a to jeste otagovane jako Sofware / Novinky).

Rad bych rekl "hezkej pokus!", ale fakt se mi to prici na klavesnici ... jestli chcete byt vseobjimajici kritik pane Jezku, ctete pana Rybku a ucte se, neb on to dela casto zajimave a s jistou gracii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jsem programator :-D :-D :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ze? Strasne usmevna vec ... byt programator a zivit se tim ... kolikrat by se clovek usmival cely den ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celé by to vyřešila vsuvka BLOG apod. před titulek. Pravdou je, že jste napsal poměrně subjektivní článek. Na druhou stranu je otázkou jak moc je možné být objektivní pokud člověk nemá k dispozici čísla, ale jen dojmy. W8 působí mobilně a bylo to i potvrzeno z úst člověka, který k tomu měl blízko. Když už je to kompatibilní napříč platformami, MS nazve systém Windows 8, aby to neodrazovalo ultra/note-bookové a desktopové uživatele od koupi. A potom je tu vždy nějakej chytrolín s 5monitorama co sedne na lep.
O přístupu HTML5 k 3D vykreslování jsem neslyšel zatím nic pochvalného vzhledem k tomu, že to zatím běží pouze na Javě skrze WebGL. Dobré max na velmi decentní animace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle vaseho prispevku jsem pochopil, ze jste vubec nepochopil o cem je prispevek na ktery reagujete :-) . Co ma vykreslovani HTML pres grafickou kartu spolecneho s WebGL uz vubec nechapu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Formulace "se současnou vezí naštěstí vydržím" ukazují ne radost z nové verze, ale obavu. Proč lidé stále používají něco, s čím mají špatné zkušenosti a nepoohlédnou se kamkoliv jinam?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože Gnome už taky rozbili. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože ostatní software. Všechno na linuxu není a MAC je diktatura i z hlediska hardwaru, takže bych si ještě pohoršil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na ploše mám spoustu zástupců a pozadí, které je mi příjemné. Pokud mně MS bude jakkoliv omezovat v tomto základním výběru, tak mu dám sbohem. Vnucování metra (nemožnost úplného vypnutí) je vyloženě chybou a zdaleka nejde jen o lidi co svůj PC považují za workstation. I moje matka by se z Metra zbláznila, přestože používá jen Office a pár dalších programů. Má totiž na ploše spoustu zástupců, které efektivně využívá a potřebuje je tam mít - zmenšení počtu zástupců/doců jejich zařazením do stromové struktury nejde, protože by to bylo na úkor efektivity. Z otravného metra by dostala kopřivku. MS si kope hrob svojí tvrdohlavostí.

PS: Kritiku jako pan Rybka prosím nepište. Jeho úvahy jsou jen zbytečně natahovaná trapnost, kterou je utrpení číst až dokonce. Dřív jsem jich pár přečetl, dnes už ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidite a me to u pana Rybky vzdy prislo, ze to alespon neni jen vykrik ale alespon nejak strukturovany text ... ne vzdy zasadne objevny, ale naplnujici alespon onen kriticky pesimisticky az paranoidni zanr. Spise mi vice vadi, ze se takovato "novinka" objevuje zde na Diit ... prostor kde se Rybka chytil je pro podobne uvahy tak nejako prihodnejsi a k nemu i vcelku vhodna forma. Proto i to prirovnani pro pana Jezka ... jinak a dost mozna i jinde (ackoliv dost mozna na vine je ne zcela funkcni blog redaktoru na DiiT ??? jak zminoval drive i Wift)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, strukturované, to je to správné slovo. Proklikat deset zbytečných stránek abych zjistil, že půlka z toho byla jen vata s imbecilními obrázky a jádro myšlenky šlo vyjádřit v polovičním rozsahu i s občasným vkusným obrázkem. Holt, každý klik se počítá. Připomíná mi to moje psaní slohovky, kdy jsem si vybral pro mě nevhodné téma a pak jen psal kraviny abych splnil zadaný rozsah. Můj názor.

Metro je hodně kontroverzní a tudíž bych to p. Ježkovi klidně odpustil. Pro mě osobně je vnucování metra ta největší revoluce od přechodu z MS-DOSU do okének/klasické plochy, ale v tomto případě to vnímám negativně. W98, W2000, XP, Vista, 7 - ani jedna zásadnější výtka, takže to není způsobeno žádným iracionálním zpátečnictvím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vas nazor a dobry nazor ... ! A ano, ta delka neni vzdy zcela adekvatni memu aktualnimu rozpolozeni a chuti procitat sestistrankovy text ... urcite jsem taky nektere proletel trosku rychleji, ci sem se k nim musel vratit v jinem case. Nicmene dnes uz vim pri otevirani do ceho jdu, tak uz asi tou Rybkovinou asi tolik netrpim (ze bych si zacal zvykat na novou rubriku Jezkovin? mozna by to pomohlo vyhnout se tomu kulturnimu soku!)

Metro a ty vystrasene vibrace ze vsech koutu bych vesmes omluvil, ale presto pryc s tim na blogy a do for. Bud text vybudovat na nejake smysluplne znalosti a nebo to dat jako volne pasmo dojmu neznalych v ramci diskuze. Ostatne misto, kde bych se takovych prizpevku spise dockal, mohu velice stastne ignorovat ... zato zde je to po mnoha letech navyku temer nemozne.

Sam ocekavam co metro realne donese, sam po nem netouzim a presto uz premyslim nad moznostma vyuziti v budoucich projektech. Obavam se, ze ve vysledku opet rozhodne onen klasicky hormonalni zapach nekdy oznacovan jako Hype. Ta vlna odporu ci nadseni, ktere nemaji iracionalni opodstatneni a siri se emocialne mezi lidmi. A bohuzel vznika presne tak, ze nekdo uz dopredu zacne rozkrikovat ze neco je skvele nebo ze neco je spatne ... tak nejako pac ma ten dojem ... a slabsi povahy to hned pojmou jako fakt od na slovo vzateho odbornika. (Tady bych se chtel vratit k Paulovi ... ten totiz jasne ukazuje, ze cerpa z baliku informaci o systemu, o jeho fungovani a navrhu)
To chovani, o kterem mluvim, je to same, ktere nuti lidi rikat prodavaci "chtel bych nejaky telefon s androidem" ... vsichni to chteji pac vedi ze je to v kurzu .. na konkretnich funkcich nezalezi a na dotaz "proc", vetsinou ani nedokazou odpovedet prostym "protoze verim v mnozstvi aplikaci na androidim marketu" ... spise se dozvite "pac to maji ostatni".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obecně jsem zvědavý, jak se bude desktopové GUI vyvíjet v příštích letech. Donedávna byl vzhled docela stabilizovaný (Windows 7, Gnome 2, KDE 3, ...) a změna přišla s příchodem tabletů a možná cloudu. Svým způsobem jsou vývojáři zase na začátku a každý se vydal trochu jinou cestou.
Pro mě osobně je zatím každý nový pokus horší než předchozí "klasická" verze :-) Ale určitě se za několik let všechno ustálí a hlavně uživatelé si zvyknou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můj názor: protože na počítači aktivně tvořím, tak právě z tohoto důvodu u mě W8 mají zatím stopku (testováno na oné alfaverzi).

Ač jsem uživatelem tabletů, používám je hlavně k zábavě a brouzdání netem, tj. činnost oddechovou a "spotřební", nikoli kreativní. Neznám nikoho, kdo by tablet používal k práci, všichni jen na zábavu. S tzv. "chytrými" telefony je to podobně, kromě telefonování (a semtam mail) je skoro nikdo pracovně nepoužívá, drtivá většina uživatelů jen instaluje hry a blbiny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oponoval bych v tom, že nikdo nepoužívá smartfouny k práci. Jsou docela praktické a oblíbené v kombinaci mailer + sdílené kalendáře a rychlý přístup k obojímu na cestách (testováno na lidech). Nějaké fotky se na nich taky dají v nouzi předvést, i něco nouzově vyfotit, zobrazit nějaké to PDF s dokumentací ... víc mne nenapadá. Vše ostatní je nejspíš jen zábava.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych taky oponoval. Používám E7 (s HW klávesnicí) a pracovat se s tím dá víc než dobře (v poměru k (sub)notebooku). Je fakt, že napsat víc než 3-4 stránky A4 už chce cvik a není to jako v dobách N9210/N9500 s pohodlnou a velkou klávesnicí, ale taky to není "cihla" jejich rozměru, na druhou stranu práce s Putty nebo Wordem/Excelem je celkem funkční. Samozřejmě nedosahuje ergonomie notebooku, nicméně ergonomie mobility je oproti zmíněným notebookům recipročně někde jinde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uprgradovat ano, kvuli metru ne (nemam dotykovy monitor, tak metro pouzivat proste nebudu). Jinak doufam, ze windows a podpora ARM skonci stejne jako windows a podpora alph a podobnych bazmeku .... cili, ze o ARM za par let uz neuslysime. Doufam, ze intel prijde (nebo uz dokonce prisel?) s tim x86 telefonem.
Jinak zajimalo by me, jestli ten upgrade bude mozny i pro "kradene" w7:) Stejne jako se da koupit jenom upgrade verze pro W7 a da se bez problemu zcela zlegalizovat (akorat clovek nema ten klic z XP treba). Ale pocitam, ze u toho upgradu za litr si to zkontroluje i puvodni klic ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V MS nejsou úplní pitomci při pohledu Paula Thurrotta tedy jako jako mobilní OS mají šanci W8 a dávají smysl.
Nechápu co se na tom autorovi článku nezdá.
Ano technicky jsou W8 jen W7 oblečené naruby.
Ale jako u všeho není důležité jak něco je ale jak se to chápe. W8 MS chápe jako mobilní OS.
Ne neplánuji nákup W8, mám desktop se dvěma monitory. W8 není pro mě.
Tah Microsoftu hodit přes palubu většinu uživatelů je odvážný.
A té díry na trhu desktop OS se někdo ujme. Jako optimista čekám že Třeba se nabídka start objeví servicepacku.
Jo design W8 se mi taky nelíbí ani do tabletu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc je pro vas Win8 nevhodne, kdyz mate 2 monitory? Win8 ma lepsi podporu vice monitoru nez Win7 :-) .

Microsoft nechape Win8 jako mobilni OS ... tak to chapou pouze nekteri komentatori a par diskutujicich, co nechapou k cemu Metro vubec je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cim dyl si s tim ve VMwaru hraju, tim vic dochazim k jednoznacnymu zaveru: Metro mi vlastne ani nevadi. Kdyz se to rozumne prebarvi, vyhazi se vsechny ty odporne pestrobarevny dlazdice a nechaji se tam jen ikony vybranych programu, cimz se z toho udela takova trosku jina varianta quicklaunche, tak to vlastne neni vubec spatny. Cert vem Start menu.
Jedinej skutecnej pruser, i kdyz se to muze zdat jako nepodstatna blbost, je pro me chybejici klasickej Win9x vzhled. At delam co delam, pres to se stale nejak nemuzu prenyst. To co je v RP verzi se mi proste nelibi. A to co ma byt podle obrazku ve finalni, na tom neni o nic lip. A koukat nekolik hodin denne na neco, co mi neni sympaticky...
Ale to by bylo, aby se to casem nejak nevyresilo. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U mě to probíhalo přesně naopak. Čím dýl jsem si s tím ve vmware hrál, tím víc mi šlo metro na nervy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spustim pocitac, v jednom zbytecnym mezikroku spustim desktop a Metro muze dal jit klidne mimo me. Aplikace muzu pouzivat desktopovy, na nastaveni je tam stale tradicni ovladaci panel, atd.. Sice cas od casu Metro jeste odnekud vybafne, ale to uz neni tak strasny. Jinak si muzu dal v klidu lebedit ve svym starym znamym desktopu, kde je mi dobre.
Neplati to pouze pro Start menu. Pokud si na nem nekdo zakladal a pouzival ho nejak vic, byl zvyklej si v tom organizovat programy, atd..., tak ho ta zmena rozhodne nepotesi. V tomhle nastesti problem nemam, protoze pokud jde o organizaci programu, odepsal jsem ho uz davno. Proste mi nevyhovovalo, ze je to standardni vec, a tak mi v tom neustale nejakej instalator dela bordel. Pouzival jsem ho tak vlastne jen na obcasny hledani/spousteni (od Win7) min pouzivanych programu (coz zvladne i metracka startovaci obrazovka) nebo vypinani pocitace a obcasny lezeni do control panelu (a to jde bez vetsi ujmy i jinak).
Proste jak mi puvodne prislo, ze to bude naprosta tragedie, tak jsem dosel k tomu, ze to nezbytne nutne tragedie byt nemusi. Presto ale stale trvam na tom, ze je rozhodne chyba, ze MS neda uzivatelum vybrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tablet je tablet, telefon je telefon, počítač je počítač - ale musí tomu tak být? Myslím, že ne, ale Microsoft se svými chybami by si měl dát bacha.

Měl jsem Windows Mobile a po dost strpčujících zkušenostech s ním > Windows Phone ani náhodou. Když vidím vzhled metra, dostávám se k Wondiws Phone a stejnému pocitu. Jak už zde někdo psal, chci svou plochu, kterou si mohu sm zpracovávat, určovat, rozmisťovat ikony apod. a tím rozhodně nebráním Microsoftu zahrnout podporu pro dotykové obrazovky. Není problém si aplikaci "Metro" pro toho kdo ji chce přidat do spouštění po startu, že? nebo prostě přepnout někde v nastavení chování - vzhledu windows - desktop / metro.
Vrátím se trochu k mobilům - z Windows Mobile jsem utekl k Androidu 4 a musím říct, že jsem naprosto spokojen. A jestli hodlá Microsoft nadále blbnout, tak jako se mu to podařilo s Windows Mobile, kdy po zkušenostech s ním, už do Windows Phone nechci jít ani pokusovat, tak se mu může stát, že jeho systémy opustíme brzy velká skupina uživatelů.
Již dnes si dovedu plně představit (na výkonném stroji), nějaký ten android i jako své PC s klávesnicí a myší. (jednoduchost, spousty aplikací zdarma či levně, stále se rozvíjející). Vlastně už dnes ani nevím, co by mi vlastně můj Galaxy Nexus nenabídl z toho co dělám na PC. (Samozřejmě za podpory aplikací a opominuli trvale připojenou větší obrazovku, klávesnici a myš - ty již k němu dnes lze připojit).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nuž evidentne si to v praxi neodskúšal dostatočne dlho - klávesnica a myš v Androide je bieda. A virtuálna ešte viac. Mal som takú ideu, ale vytriezvel som z toho po chvíli používania. Android sa na kancelárske používanie nehodí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autorovi nedalo nereagovať na Paula, mne zase nedá nereagovať na autora.
Osmička je nový systém z pohľadu "filozofie" ovládania, i keď technicky je to pokračovanie Visty a Sedmičky samozrejme s vylepšeniami. Na rozdiel od mnohých kritikov som po nasadení skúšobnej verzie nadobudol názor, že Microsoftu sa celkom dobre podarilo skĺbiť oba spôsoby ovládania - aj klasické desktopové a aj dotykové tabletové. Má to logiku a nerobí mi problém ovládať počítač len myšou a klávesnicou. Kto tvrdí opak, skúsil to len povrchne. A aj v Desktope je noviniek dosť, takže by som to dokázal akceptovať ako nový systém, ani keby Metra nebolo. Takže - "u mně dobrý".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to vidím tak, že si klidně Win8 nainstaluji a to již jen proto, abych si skutečně osahal, co to umí. Pravděpodobně to sice dopadne tak, že si hned po startu nechám spouštět klasický desktop a tam oželím Start a budu tam mít svůj panel nástrojů s ikonkami na to, co opravdu používám, jak to mám již dnes. Výsledek bude, že budu mít díky akceleraci grafiky trochu rychlejší systém jak Win7 a když budu chtít, tak mohu využít Metro (které mezitím přejmenují na něco jiného - třeba Tramvaj). Nevidím to nijak tragicky. Pokud mě bude něco vadit, tak jsem si jistý, že to bude vadit i jiným a ti na to něco napíší a vymyslí - třeba i nějaké to Start tlačítko.

Víc mě děsí, jak všeobecně klesá úroveň článků (nejen zde). Dříve solidní portály pro získání informací dnes řeší "trávení v žaludku" nebo "anorektické modelky". Přímo mi nevyhovují podobná zabarvení textu a hledám především informace. Ty musí být samozřejmě objektivní a ne takto jednostranně zabarvené (nutící mě ke konkrétnímu závěru). Vždy má něco své plus a mínus a to je to, co chci slyšet. Nechci stále nějakou kritiku nějakého článku někoho, kdo se ani nemůže bránit. Jsem ochotný přehlížet drobnosti jako "Windows 8 sebou nesou jisté prvky" místo "Windows 8 s sebou nesou jisté prvky", ale po věcné stránce bych prosil o korektnost.

Jednoduše Win8 si přizpůsobím, ale s portály a informacemi to začíná být horší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako linuxář to nerad říkám, ale myslím, že "neco jako" Windows 8 *v kombinaci* s jejich Surface Pro je správný krok vpřed. Jako dlouholetý uživatel notebooku vidím, že v opravdovém terénu bych se často obešel i bez klávesnice a velkého displeje, protože spíše potřebuji dělat jen malé změny, kontrolovat údaje, sem tam něco napsat a něco ověřit ... prostě interaktivně zkonzumovat. Klávesnici a velký monitor pak ocením až v kanceláři, kde bych Surface Pro k nim připojil. Windows 8 nabízí prostředek, jak toto realizovat, jenomže zatímco jsem si jistý tím Surface Pro, tak si vůbec nejsem jistý těmi Windows 8. Trend bych řekl, že je správný (nabídnout uživateli zrovna to prostředí, které potřebuje), ale o provedení pochybuji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.