Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Detailní pohled na PCB Radeonu RX 480 od Sapphire

Stejně mě fascinuje, že takový kousek hliníku a mědi bez heatpipe to v pohodě uchladí. Jsem zvědav na možnosti přetaktování nereferenčních modelů s pořádným chladičem a vyšším limitem pro napájení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Důležitý je hlavně přívod a odvod vzduchu. Teď jsem rozebíral notebook (Thinkpad E430) a tam je teprve vidět, co za zoufalost ještě může fungovat. Na to, že je tam čtyřjádro a samostntná GPU vypadá ten komár vyloženě směšně. Nějak se mi stalo, že se přestal roztáčet do vyšších rychlostí (špatné teplotní čidlo?) a celé to začalo throttlovat, vyčistil jsem to, přepastoval, moc to nepomohlo. Pak jsem si z lega poskládal takový tunýlek, který vede vzduch pod počítač z místa kousek vedle notebooku a hned se to uchladí dobře. Tady ten chladič v článku vypadá proti tomu mému řešení jak kosmická loď.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý příběh. :)
Překvapuje mě to s ohledem na starší chladiče CPU bez heatpipe, tam bylo té mědi a hliníku daleko víc a teplotně to nebyla žádná hitparáda (AlCu "vějíř" Zalman apod). A spotřeba byla podobná či nižší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne ze usetrili za neosazene ESD ochrany. Vskutku profesionalni :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A to soudíte dle čeho? Já tam třeba na výstupech vidím RC články a transily. Je tam sice pár neosazených pozic, ale na základě takové fotky bych si netroufal říct jakýkoliv závěr.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hned prvni obrazek pod perexem ve me taky nebudi zrovna moc duvery o kvalite. Polovina smd kondenzatoru tam neni.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná hloupost co říkáte, asi o elektrotechnice toho moc nevíte.

Ta "síť" je tam pro upravení impedanční charakteristiky. Nemá nic společného s kvalitou provedení. To je důvod proč se párují různé velikosti keramických kondenzátorů s různými typy materiálu dielektrika. Takže stačí použít jiný materiál dielektrika a vše je jinak. Vše je o správném návrhu. Návrhář rozhodl, že takto je to správně s daným typem kondenzátoru. Třeba jiná várka karet může mýt jiné osazení dle dostupnosti / ceny použitých keramik.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"Třeba jiná várka karet může mýt jiné osazení dle dostupnosti / ceny použitých keramik."
a jsme u toho, co varka to jina kvalita.
Jinak dik za vysvetleni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

domnívám se že slovem "várka" myslel oem jiného výrobce a nebo finální velkoseriový produkt, tyhle fotky mohou být z první zkušební linky kdy se rozjížděla výroba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiná série karet může mít komponenty od jiných výrobců nebo s odlišnými parametry. Záleží, co se zrovna podaří od dodavatelů nakoupit. O kvalitě to nic nevypovídá. Klidně může být kvalita další serie vyšší.

Neosazené pozice se osadí, osazené se neosadí. Může se tak použít stejný návrh PCB atd

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád na tom nevidím nic špatného. Jsou prostě požadavky na frekvenční průběh impedance u daného spínaného zdroje. Důležité je aby byly splněny předepsané parametry. Jestli těch požadavků dosáhnou pomocí tří různých keramik nebo jedné to už je jedno. Na tomto opravdu nezáleží. Na čem však určitě záleží je kvalita a výrobce elytů (polymerů a hlavně s tekutým elektrolytem).

Dle těchto fotek se špatně soudí, ale provedení těch karet mi připadá takové normální. Dle výsledné ceny to určitě hi-end, ale nic podezřelého tam taky nevidím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Treba vsechny ty 10pinove ochrany na DP vystupech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně na tom nevidím nič špatného. Dle uvedených fotek bych si ani nedovolil hodnotit zda se jedná o ESD ochrany.
Protože dle logiky fungování takových ochran by musely být až za sériovými odpory. Což nejsou. Je možné, že je to na PCB ve vnitřních vrstvách propojeno nějak jinak. Nepředpokládám, že by si nějaký návrhář PCB takto komplikoval život.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem navrhar a tyto soucastky pouzivam (na ochranu jak HDMI tak DP portu v nasich zarizenich). Pripojuji se prave co nejblize konektoru. Na linkach nesmi a ani nemuzou byt seriove odpory. Vice viz datasheet k soucastce: http://www.semtech.com/circuit-protection/low-capacitance/rclamp0524pa/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč tam tedy mají ty RC články, když tam nesmí ani nemůžu být? A co to pole diod/transilů (nebo co to je) které je tam vidět? To mi jako tvrdíte, že to je něco jiného než ESD ochrna? Rád se nechám poučit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm dost dobre... oddeleny pasiv gpu od zbytku... lze snadno vymenit za vodni blok :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Odstredivy vetrak muze nasavat z obou stran? Nerozumim, odstredivy vetrak muze nasavat jenom ze smeru osy otaceni a to je v tomto pripade jeden ze dvou smeru blokovany zakladnou vetraku (a plosnakem). Mam to chapat tak, ze karta umi zmenit smer otaceni vetraku? To by asi bylo dost neefektivni.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Keď si pozrieš obrázok č.3, zistíš, že PCB je krátky a vetrák je až za ním. Takže osa vetráku je v podstate prístupná z obidvoch strán.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Teda nechci dělat chytrého, ale nezávisí kvalita součástek plně na výrobci? OK, AMD může vydat nějaké doporučení, zrovna Sapphire jakožto dvorní výrobce se toho asi bude i držet, ale to neznamená, že to tak budou dělat všichni. A že by AMD výrobcům vnucovalo, jaké konkrétní součástky mají používat, o tom bych dost pochyboval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U referenčních karet jsou komponenty do jisté míry dané. První várka referenčních karet navíc pochází od jednoho výrobce a ostatní značky je jen kupují (a podle jejich pokynů se použijí BIOSy, loga, samolepky). Někteří „výrobci“ i nadále referenční karty kupují. Co se kvality komponent týče, stalo se už a ne jednou, že ATi/AMD rozvázala s určitou značkou spolupráci, protože nedodržovala stanovené kvalitativní standardy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajímavost. Tyto nové grafiky od Sapphire už budou mít standardně 3 letou záruku. Sapphire doposud jako jediný dával 2 roky. Jinak grafiky už jsou na skladech distributorů a jsou naceněny. Ceny samozřejmě nemohu sdělit, ale co snad mohu napsat je, že totožné produkty od Sapphire budou mít výrazně nižší cenu, než konkurence. Těšte se. ☺

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna sapphire nechci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To zní skvěle, osobně mám nejlepší zkušenosti se Sapphire grafikami, MSI pokaždé nějak bullshitovlao nebo chcíplo o Asusu ani nemluvě, Gigabyte má zase podivné řízení otáček, pokud použijeme generický AMD driver.

Už aby to bylo venku :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo kdyby tady byla point of view...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priznavam sa, ze som skor NV pozitiv, ale tato nova 480 rada je viac nez zaujimava.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.