Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PCI Express 3.0 - ve znamení monstrozních karet

Takže jestli tomu dobře rozumím, graf. karta dostane 300W ze slotu a dal3ších 300W si vezme z externího napájení. :-)) Máme se fakt na co těšit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby jim to lidi kupovali.Ono ceho je moc toho je prilis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jak v USA,kde díky jeho "mírové" a "protiteroristické" politice mají energii téměř zdarma,ale pochybuju že v ČR se najde větší množství sponzorů čezu,kteří si něco podobnýho koupí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, sou to parchanti, napajet slot pres desku az 300W bude pekne narocny na vyrobu desky a taky pekelne drahy. Nehlede na to ze to stejne znamena dalsi 8 pin napajeni navic do desky.

To mohli nechat jak je a pridal by se 8 pin rovnou na kartu, jen se snazej vytahnout nam z kapes prachy navic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nebude jen Intelem to NV chysta v budoucnu taky multi GPU reseni ale ani nema v planu upustit mega velka jadra ;) takze neco jako kdyby ted se objevila GTX280-X2...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to není stále horší,moje 5900XT žrala kolem 100W,moje 2600XT se vejde do 70 a budoucí taky a výkon mají mnohem vyšší.Jen nesmí lidi být zblblí reklamou a kupovat něco co nepotřebují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo.. 2600XT..tu mam, pomalu se na tom da varit voda.
Hezkych 85 stupnu celsia mi to ukazuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pardon mam 2400XT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a02:Mně ukazuje v idle 40 s pasivním chladičem s pomaloběžným 90mm.V burnu jde tak na 55.Ale to je otázka toho kolik energie se přemění na odpadní teplo,podstatný je že moc nežere.A 4670 bude na tom taky podobně,obejde se bez přídavnýho napájení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-> borowitz: Souhlas, jsem na tom podobně. Nicméně existuje určitá skupina lidí, většinou náctiletí (a ti, kterým to zůstalo), kteří musí mít vše hned teď, sotva vyšla hra, která to plně využije, nebo té hře dokonce ani nejvýkonnější železo nestačí.

Já kupuju hry až když jsou na trhu dost dlouho, aby vyšla nejméně jedna zlevněná edice. To má několik výhod - pozdější vydání mívají odstraněné chyby, jsou levnější, často bez iritujících ochran a hlavně skoro vždy to běhá na aktuálním relativně levném železe s velkou výkonovou rezervou, kterou před lety neměly ani drahé stroje.

Má to jen jednu nevýhodu, nemám to nejnovější hned, nemůžu se tím chlubit, jsem totálně out, ale je mi to u prdele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a ještě doplním. Poslední grafiku jsem koupil nVidii 7600GS s velikým pasivních chladičem. Na to, abych si zahrál ET, Heroes 3/4, Trainz 2004/2006 ... atd... vše v Linuxu pod Wine, tak na to bohatě stačí.

Teplotu udržím i při zátěži pod 60st.C protože na to fouká malý 50x50mm větrák připojený k 5V a Maglev ložiskem, takže není slyšet ani ve zcela tiché místnosti s uchem 10cm od něj. A nepomáhám si velkým průvanem v PC skříni.

A pořád to lze řešit podobně, jen HW je s každým dnem rychlejší a levnější. Chce to prostě jen správně vybrat v aktuální okamžik, lidi, kteří si koupí extreme 4 jádro, do toho 2 grafiky atd... a pak u PC nejméně 1/2 času stráví kecáním po netu a prohlížením webu, stahováním muziky a videa ... no, přinejmenším to je hloupé plýtvání energií a penězi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cygnus:Ano,spotřeba se ve skutečnosti snižuje díky pokročilým výrobním technologiím a výkon zvyšuje,jen výrobci se nás snaží přesvědčit že potřebujem 600W zdroje a karty v SLI bo CF.Znám lidi co mají 8800Gt v SLI a hrají na 19",legrační.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> borowitz: Na druhou stranu, abych jen nehaněl ... zlepšování technologií se díky těm, kteří požadují to nejlepší výrazně urychluje. Takže je dobře, že taková skupina existuje, ale nechtěl bych být její součástí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen je otazka zda nema byt vice lidi, kteri budou tlacit na vyuzivani novych technologii u uspornych zarizeni (Atom je bohuzel valcovan nenazranym mustkem) A to by pak bylo to prave orechove. Ale takovych lidi je mensina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8b/10b encoding nema "až 20% režie", ale uz z definice presne 20%
300W, trislotove chlazeni & 1.5kg karty resi pul roku stary standard, s PCIe 3.0 to nesouvisi viz link v originalnim clanku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně považuju za špičku technologie dnes např. relativně výkonné a úsporé procesory C2D LV a ULV.Při agresivním nastavení se dá v plnohodnotném ntb (lenovo x61) dostat někam k 8W - udáváno chipem v barerii.Atom nění špatnný, ale už na hraně - z hlediska konfortní práce.Doma mám výkonný a docela žravý hw, který jsem ale pořídil za takovou cenu (nízkou), že mě to netrápí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> r23: Lenovo X61 je skutečně krásný kousek HW, ale těm 8W se mi nechce věřit. Asus EEE 901 má za normálního provozu (na 800MHz) odběr asi 10 - 12W, příp. asi 18 - 20W když u toho dobíjí baterii (měřeno wattmetrem od Conrada - otázka nakolik je důvěryhodný, ukazuje spíš míň než by měl). Taky ten ThinkPad x61 oproti EEE stojí 2x víc a váží 1,7x víc ... je to prostě jiná kategorie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne dost stavy ze slotu, aby v case ubylo par dalsich kabelu vedoucich ze zdroje ke grafikam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nevi nekdo cim nahradi kodovani 8/10b? Nejak nechapu jak to bude fungovat pri takto vysokych rychlostech 1:1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jiná kategorie to je.Navíc to co jsem udával udává přímo baterie, takže by to mělo být přesné - jen spotřeba HW.Kdybych měřil přes nabíječu - bude to mnohem výš, jednak si 10W vezma nabíječka sama pro sebe, navíc se v té chvíli nabíjí (nebo urdžuje) baterie.Další je to, že to bylo měřeno při maximálním možnám snížení spotřeby (RM clock, vypnuté BT a Wifi, jas na minimu).Při běžné práci na wifi to udává něakých 16-20W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

r23: Ano, to co udava systray ikona je samozrejme naprosto presne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To snad není pravda před pár dny jsem si tu stěžoval na spotřebu grafik že je nehorázné 200W a že je podle mě něco špatně od dob co se zavedlo přídavné napájení a nyní tohle... Fakt by se mělo u komponent a PC zavést písmenování účinosti jako u praček a žárovek aby byli výrobci motyvovány se nepředhánět jen v FPS ale i spotřebě... Pak mě ještě napadá že výrobci grafik mají podíl v elektrárnách jinak si nedovedu představit že na to takhle kašlou. Taky jsmem si říkal že si koupím nový zdroj nějaký kvalitnější za 3k ale když to čtu tak si ještě počkám protože pak chci aby mě nějakej ten pátek sloužil a ne abych při kaufu nové desky zjistil že bude zase novej štekr na bordu s dalšíma deseti káblama...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze nove grafiky co budou mit treba spotrebu 200W by nemuseli mit pridavny konektor na napajeni? No ehm..ale co kdyz chci takovou novou grafarnu strcit do starsi desky kde ten slot neutahne 200W? Stejne tam ty 6/8pin pci-e konektory budou vyrobci davat. Takze je to vlastne cele naprd! Nehlede na to ze do desky se bude muset strkat dalsich 10 napajecich molexu aby to nakrmilo pci-e slot :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych v klidu :-) PCIe 2.0 mělo přes slot přenášet 150W a nakonec (na nátlak výrobců MB?) se to vyřadilo z povinných specifikací, takže zůstalo na výrobci čipsetu/desky, zda byl slot omezen 75W, nebo zda zvládal i víc. Nedokážu si moc dobře představit, že by všechny office desky v blízké budoucnosti byly dimenzovány na odběr 300W z PCIe :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele k tomu navigacnimu pocitaci Apolla: po odpojeni pristavaciho modulu a zahajeni pristavacich manevru se tento krasny pocitac zahltil udaji z radaru a zasekl se. Po restartu ze zahltil a zasekl se. Cili pristavali podle pohledu z okna a udaju, ktere dostali jednou za par minut pred kazdym zasekem pocitace :) Po pristani jim v motoru zbyvalo na 15 sekund paliva. Kdyby to presvihli, uz se nahoru nedostanou. Jeste si pamatuju na tu hlasku hlavniho dispecera: Skvela prace. Par lidi nam tu sice zmodralo, ale uz muzeme zase zacit dychat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tím přenášením, ono by stačilo mít case na kolečkách, takový se už léta dělaj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se poslední dobou podívám dovnitř PC, mám pocit že někde se stalo něco špatně. Podle ceníku už je PC hlavně grafika obalená nějakou tou bižuterií, teď to vypadá že brzo to bude i podle spotřeby.
Nebylo by jednodušší prostě přidat na desku další socket pro GPU a pár slotů na paměti? Stejně dobře jako kdysi fungoval koprocesor a každej by si upgradoval grafiku podle libosti. O co jednodušší by to pak bylo i s chlazením, když si na patici koupím chladič přesně podle výkonu jádra..
Ale to by vlastně nešlo, nVidia i AMD/ATI by přišlo o kšefty :-(

Před měsícem jsem kupoval do pracovní stanice novou grafiku za 520 Kč, jdu proti proudu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-> Erkil1452: Ukaž mi systray ikonku, která umí uvádět aktuánlí napětí, proud, a třeba wear level baterie.Rád se přiučím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Hnizdo: S tím Apollem to bylo trošku jinak. Sice jim zbylo palivo na cca 15 s řízeného klesání, ale těch 15s bylo naopak do doby, kdy by se automaticky zahájil start na oběžnou dráhu právě proto aby na měsíci nezůstali. Mít živé astronauty na měsíci bez možnosti návratu bylo nepřijatelné, ale odstartovat z výšky několik set metrů nad měsícem bez přistání by byl ohromný neúspěch, což byl důvod toho oddechnutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 r12: Např. mobilemeter ukazuje aktuální proud z či do baterie, napětí baterie, wear level a pár dalších informací. Bohužel vývoj už byl ukončen, ale jsou i další prográmky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 no-X: Už v dobách AGP existovala specifikace AGP Pro schopná dodávat z desky až 110W, ale kromě kromě drahých desek pro workstation se to nikde nerozšířilo. Možná to s tímto návrhem na 300W přes PCIe dopadne stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz: Energie z pocitaci odchazi dvema zpusoby: jako odpadni teplo a jako elektromagneticke zareni. Podotykam, ze s vyjimkou WiFi je to elektromagneticke zareni nezadouci a rozhodne by nemelo byt ve stovkach wattu. Vetsina energie dodana do pocitace se tedy promeni v odpadni teplo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2r12: neznas notebook hardware control? sice starsi program ale vse co rikas umi a dokaze zobrazit, plus par dalsich vychytavek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdříve nás namlsají super-fast grafikou a poté nám budou prodávat green verze... je to dobrej kšeft ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NHC (notebook hardware control ) je dobrý program - stále jako beta . Problém je s ACPI profilem který lze upravovat . Svého času fungovala stránka kde byly tyhle profily dostupné pro x notebooků - to je ovšem minulost . A některé notebooky (např Dell) jsou tak atypické , že pro regulaci nepomáhá NHC ani běžně užívaný RM clock a pokud na ně nemyslí přímo výrobce , jen s obtížemi se hledají nástroje vytvořené komunitou .
Prostě mít vhodně dimenzovanou desku neznamená , že něco takového bude nutně každý osazovat a když přece , tak s regulací výkonu a spotřeby bude nutné počítat a vyžadovat ji přímo od výrobce .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze ~900W za zakladnej dosky priamo + nejake ohmicke straty - mame asi kilowatu na troch konektoroch...

CIM chcu zapojit vobec dosku? Vsak do dosky bude musiet ist asi 20 zltych a 20 ciernych kablikov naviac!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je hehe takze do desky jen na grafiku pujde 900W + 100W na procak + 20-30W zbytek. Joooo to to bude srandovni 1000/12 takze do desky potece 100A@12V to je jako zkratovana autobaterie. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.