Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Peklo zamrzlo, Nvidia Optimus dostane oficiální podporu!

Díky za článek, opravdu se na ty ovladače těším.

Jen bych dodal že Optimus je problémový i pod Windows, za několik let se Punkbusteru s Nvidii nepovedlo vydat ovladač/aktualizaci se kterým by se dala hrát Punkbusterem hlídaná hra...Čas od času to určité skupině funguje, ale druhé zase přestane...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte v notebooku vypnutý Optimus (u Thinkpadů v Config -> Display -> Graphics Device -> poté vybrat nV Optimus)? Každopádně Quake Live běží OK ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel u Asusus není v biosu žádná možnost jak Optimus nastavit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musím upozornit, že optimus je k ničemu i ve windows. Zkuste si je smazat a přeinstalovat, pokud nebudete mít kliku na dobrý model už optimus nerozeběhnete. Stačí pohledat na fórech na netu plných rozzuřených lidí. Nvidia klasicky hraje na svých foréch mrtvého brouka.

Nvidia optimus ? proboha nikdy, to bych si musel nechat udělat lobotomii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Inu, každý by měl mít k OEM instalaci možnosti ji vytvořit znovu, na to dostal CD/DVD nebo záchranný oddíl na disku - a každý výrobce notebooků samozřejmě na webu nabízí potřebné obladače pro případ instalace jiných Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to poslední bych škrtl každý a dal někteří, protože většina jen na ten systém, se kterým se daný model prodával, nehledě na to že updaty často vůbec neexistují....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale nejsem cvičená opička, abych musel jen mačkat čudlíky u recovery plného bloatware. Systém si instaluju zásadně podle svého a tyhle optimus sra*ky jsou prostě udělané blbě. Tečka. Nehledě na to, že čas od času potřebuješ ty drivery aktualizovat, abys mohl rozchodit jinou nefunkčnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zato přepínání grafik u AMD (zejména u HP notesů) byla procházka růžovým sadem a fungovalo to odzačátku, že? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznávám po dobrém, opravdu netuším, jakou souvislost mají zabugované drivery AMD se zabugovanými drivery nvidie a podporou technologie Optimus v Linuxu? Nebo to mám chápat jako pokus o flamewar popř. trolling?

Z mého pohledu taková "technologie", která vyžaduje jen a pouze určitou verzi několika ovladačů, jejich přesný postup instalace a i přesto nefunguje v mnoha případech korektně, si nezaslouží nic jiného, než kritiku a je opravdu jedno, jestli ji dodává Hynek, Vilém nebo Jarmila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že mají ty bugy vcelku stejné. Akorát se mění chybová hlášení. V obou případech se nic nemění na tom, že je to vždy problém a dělá to jak Jarmila tak Vilém. Po obou jmenovných jsem požadoval pouze plynulé hraní z programů pro DJing (Virtual DJ, Traktor, Torq...) v naivním domění, že to s grafikou nebude mít co do činění. VDJ vyhodí VŽDY hlášku co chi použít za GK byť jen vypadnutím kabelu z notesu přičemž to má za důsledek kompletní spadnutí programu což se promítne pískáním obecenstva a těžko jim v té chvíli vysvětlíte kde je problém ikdyž okamžitě zareagujete faderem na mixáku. Trolling netrolling, problém to byl a je dodnes. Nakouslé jablko s tím nemá problém a je mi jedno jestli žere nebo nežere. Kde je potom ten zakopaný pes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hynek je v tomhle případě ok, akorát za příplatek 7tis (4x diskotéky), program stejný, akorát Vám někteří budu vyčítat, že jste ovce, naivní ovce, ale přesto spokojená. Pokud bude po linem to co co pod ostatnímy OS mile rád budu obě dvě firmy chválit, bohužel je tahle "disciplína"okrajovou záležitostí :( Kdyby šlo o excel nebo serfing tak neřeknu ani Ň

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. To ale na věci nic nemění. Newska byla o Optimu, a tedy stěžování si na AMD je jaksi mimo mísu.
2. Přiznám se, že používat takový lowend jako je notebook s Optimus na (polo)profi nasazení mi připadne jako trochu podivný nápad.
3. Že s tím nemá problém Apple, to celkem chápu. Jeho HW je jasně daný (jeden až dva typy desek, totožný BIOS/UEFI) a hlavně HW, ovladače, samotný systém tvoří jeden monoblok pod kontrolou jediné velké firmy (stačí si srovnat stav na PC - výrobce desky, výrobce OS, výrobce grafiky/ovladačů).

Suma sumárum: na vážné použití se počítače nakupují trochu jinak, trochu jinak se nastavují, instalují, testují a hlavně provozují (mám s tím určité zkušenosti) - a tvůj přístup byl opravdu naivní, to mohu potvrdit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. tady na DDIITu si nikdo nikdy na ATI neztěžoval a pochybuju, že by si ztěžovat začal.
2. Ten lowend stál 20k a neměl optimus, ale ATInu. Jediné co jsem od něj chtěl byl bezproblémový chod a ne, že mi spadne aplikace a vypne usb zvukovku (to je podle vás poloprofi?). S Optimusem na Lenovu běhají všechny zmiňované programy v pořádku.
3. UEFI s tím NEMÁ absolutně lautr nic společného!

Vážné použití pobavilo ;) Jen vám nastíním kde VDJ nikdy neměl problém: Dell XPS 1330 s GeForce (chyběla možnost rozšíření o další disk) -> přechod na Latitude E6500 (začalo mi vadit rozlišení) -> Sony VAIO (ATIna) -> zpět na Latitude a zkouška HP -> opět zaválela ATIna ;) -> přechod na ThinkPad (Optimus) společně s Latitudem s OSX

Poučtě mě pane TyDýT kde je zakopán pes a jak se nakupují notebooky pro určitou činnost :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k té jedničče - pro pana Ježka potažmo pro celý DIIT.cz je nVidia peklo - viz. nadpis. Ale hlavně žádný flame, pánové :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" každý výrobce notebooků samozřejmě na webu nabízí potřebné obladače pro případ instalace jiných Windows."

A to je právě ten omyl. Nějaké ovladače zpřístupňující optimus mnohdy na webu nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A já bych jen dodal, že se pamatuju na diskusi, ve které zaznělo cosi o nepřístojnosti Torvaldsova gesta. Nyní je velmi dobře vidět, že to nějaký účinek opravdu mělo a že se "někdo" chytil za frňák.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dobře si pamatuju, jak se někteří pohoršovali a vedli učené řeči o tom, že pro Nvidii nemá Linux žádnou prioritu. Zjevně ale prioritu má....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že NVidii možná začíná téct tak trochu do bot.. Tak si pokouší vylepšit reputaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nj, v tomto případě neplatí, že negativní reklama taky reklama a jeden zdvihnutý prst dostal linux resp. nVidii i do médií, která o linuxu jinak nepíší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.