Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentax 645D: 40Mpix středoformátová zrcadlovka

Hmmm, tak z niečím takým by som sa chcel raz pohrať aspoň 5 minút. Možno niekedy...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

já klidně i trochu déle :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsou ve zprávě hezká kouzla s procenty, ale zmínku o tom, že se jedná zase(!) o crop původního 645 políčka, jsem nějak nezachytil.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, je to pouhych 62% z klasickeho 645 formatu:-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To víš, že jsem si všimnul. Ale když je tam tak skvěle prezentováno, o kolik procent to je větší než APS-C nebo 35mm snímač, čekal bych, že se tam zmíníš, že to nedosahuje 645 klasického pole. Note bene, když je v závěru vyzdvihováno, že lze využít starší objektivy, které touto "status quo feature" nenajdou dokonalého využití. Zejména širší skla.
Velikost toho snímače nemusí být ani 60x45, rozměr filmového pole 645 je menší. Konkrétně 56x42.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že marketing opět zapracoval. Věci typu HDR a emulace diapozitivů není problém udělat v počítači, ale s moiré ve fotce bez lowpass filtru už se po vyfocení moc udělat nedá - světlo "mezi" pixely už tam prostě není...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skusal si niekedy spravit HDR v pocitaci?
Ja som skusil niekolko programov ale ziaden z nich sa nechytal na zabery priamo z fotaka... (F200EXR, Sony, Pentax, ...)

svetlo medzi pixelmi .. asi si pleties trosku lowpass filter a mikrococky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máš RAWy, jsou to stejná data, jako má ten procesor ve foťáku. Navíc na počítači máš k dispozici mnohem větší výkon, takže lze použít lepší algoritmy. (A můžeš si mezi nimi vybírat, měnit jejich parametry atd.)

Co se týče lowpass filtru, jde o rozostření ještě před snímačem, takže se tam používá spojité světlo z celé plochy. Snímač to světlo nespojitě vzorkuje, takže bez lowpass filtru má pak rozostření v softwaru už k dispozici jenom to světlo, které dopadlo na buňky snímače - a tam už to moiré je. Celkem snadno si to můžeš nasimulovat pomocí nearest-neighbor zmenšení obrázku (http://i40.tinypic.com/iv8qs4.png).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to s RAW-ami a PC je len teoria .. v praxi vykon PC na firmware nema .. dokazes vygenerovat v PC 5 fps?

Mozes sice menit parametre pri HDR (musis), no este som nenarazil na SW ktory by dokazal to co firmware.
Vies o dakom pouzitelnom?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1. vykon procesora vo fotaku je vysoky, pretoze je tam speci procesor na davkove spracovanie obrazu ktory ma blizsie DSP ako ku cpu. Dalej je tam normalny cpu ktory ho ovlada (napr canon daval donedavna tusim clon nec V20 - 80186 :) co ale na menu staci, uz presli na nejaky risc a tusim ultrix os)
2. SW co sa dodava k fotaku spravidla vie to co fotak a to sa da vylepsovat (napr canon). Trufam si povedat, ze skoro vzdy viem spravit konverziu lepsie ja v raw convertore ako obr procesor fotaku, pretoze viem nieco o scene atd co fotak nevie, takze jednoducho si to lepsie dokazem prisposobit. Lightroom a bibble pouzivam ak mam menovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

problem s HDR vo fotaku je ten, ze sa da bud vygenerovat firmwarom .. alebo nie. Skratka ked robis HDR, tak sa ti nezachovaju povodne RAW subory (aspon pokial viem tak to je u Sony a Pentaxu). Jedina moznost je spolahnut sa na fotak.

Canon DPP sice dokaze to co fotak, dokonca aj veci navyse (krivky, CA korekcia), ale HDR tam nema (a asi ani mat nebude).

Bibble som skusal, ale kedze mam Olympus, nech som sa snazil akokolvek, krajsi zaber ako ten co bol priamo z fotaka (alebo z Olympus Master, ked treba doladit WB) som z nej nedostal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ty sis nevsiml, zej etam velikost snimace uvedema? vzdyt snad nikdo nedela digital s 60x45 snimacem, to je status quo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> neboť Pentax toto tělo neopatřil lowpass filtrem

lowpass filter je zalezitostou senzoru a ten im vyraba Kodak, pokial viem

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ja nechci slovickarit, mas samozrejme pravdu, ale jiste uznas, ze nebylo kodakovo rozhodnuti, ze do tela prijde snimac "bez" misto snimace "s". telo sestavuje pentax, takze pentx rozhodl, ze tam bude snimac "bez" a pentax telo s takovym snimacem montuje. tedy, pentax "neopatruje telo lowpass filtrem". :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moze byt ze Pentax sa rozhodol, no skor si myslim ze Kodak navrhol ku snimacu aj interpolacny algoritmus a Pentax ho len pouzil so snimacom. Netusim.

Co sa tyka sloviciek, "telo" je pre mna hmota ktoru drzim v rukach a na ktoru montujem objektivy, preto mi tato veta znie trosku divne. Na ".. telo neopatřil senzorom s lowpass filtrom" by sa nic nedalo namietat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak těch 50 tisic cvaknutí mě překvapilo. To vyjde jedna fotka na 4Kč, teda pokud nebudu používat bracketing? (jako je jasné, že si takovou věc nikdo nepořídí na rodinná fota)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to je garance, neznamená to, že u 50001. fotky závěrka umře. jinak kdo si kupuje foťák za 200k+, toho 4kč za jeden snímek netrápí. ostatně náklady na focení v dobách kinofilmu bývaly i vyšší a přesto fotili všichni všechno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to myslel, jenom mi přišlo, že těch 50 tisíc je nehorázně málo na garanci, profesionál toho docela rychle dosáhne (z jedněch normálních ateliérových fotek jsme měli za odpoledne 900 fotek). To má profík tak za 2-3 měsíce po garanci, což je hukot. Jenom že mě to překvapilo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ultra-profi dslr s garancí 150k tak vychcípou za 6-9 měsíců. nevidím v tom výrazný rozdíl, ta hodnota je beztak spíše marketingové číslo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Menší chybka v textu
"resp. 672 % velikosti snímače, který používají Olympus a Pentax)", Pentax ve svých zrcadlovkách používá APS-C snímač a ne 4/3 jako Olympus..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně "Olympus a Panasonic"

(btw. proč má číslo stejnou barvu jako palec dolů? Zmáčkl jsem to omylem)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě panasonic, děkuju za upozornění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

14bit ... je malo, konkurence ma 16bit ...
ale zase cena je za zlomek ceny a sklo je temer zadarmo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.