Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentax K-3 II používá pixel-shift pro FullRGB snímání!

Přibyl GPS modul, zmizel interní blesk (byl nahrazen tou GPS). A taky by mne zajímala výdrž se zapnutou GPS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, interní blesk, i když má nízké směrné číslo, je kromě nouzovek použitelný i pro hi-light a pro současné spuštění hlavního výplňového blesku nebo blesků s násobně vyšším směrným číslem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu nechápu to mono u mic.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Monofonní by měl být pouze integrovaný mikrofon. U předchůdců (K-5, K-3) jde připojit externí stereofonní mikrofon. Nepředpokládám že by se zrovna toto u K-3 II měnilo k horšímu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nejlepší APS-C zrcadlovka na trhu"... tak urciteee_?
odkedy robi najlepsi aparat iba senzor... to akoze vystup z nikonu d7100/7200 kt. nemaju low-pass filter a su obecne povazovane za aparaty s najlepsim obraz.vystupom - bude akoze tzv. menej kvalitny v porovnani s tymto pentaxom..._?
mimoriadne dolezity clanok v retazci na spracovani obrazovej info je urcite aj obrazovy procesor a jeho algoritmy. no a v neposlednom rade - AF system. Pentax nikdy, minimalne v ere digitálnych SLR nevynikal svojim AF, a to ze su pridane o 3 body naviac oproti predchodcovi a udajne sa ma zlepsit AF so sledovanim objektu podla mna nic neznamena... neverim, ze pentax dokazal urobit velky skok a aspon sa priblizit k AF systémom nikonu a canonu...
este jedna poznamka k ergonomii - toto je telo pre profi alebo semi-profi pouzitie - kde je velmi dolezite ako si uzivatel moze nastavit, resp. vybrat konkretny AF bod/body. predpokladam, ze na to sluzia 4-ovladace umiestnene do tvaru kruhu - kt. su ale utopene v dolnej casti zadnej steny, takze sa palcom pravej ruky ovladaju nepohodlne, musi sa povolit uchop tela. A to je cele zle...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chápeme, jste fanoušek Nikonu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ma pravdu.

Ten clanek vypada jako kdyz ho pise Karbusicky z Photolife, dlouha leta prezdivany Pentax life, kde vsecko od Pentaxu bylo nejlepsi.

Bylo jedno ze Safox za umeleho osvetleni ostri uplne mimo, bylo jedno z Kackovych Pentaxu odpadavaji ovladaci tlacitka a ze mnozi prodejci odmitaji Pentax prodavat kvuli velke reklmovatelnosti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

aha, takže pro focení je nejdůležitější AF. Tak to mám chápat? A nemohli bychom se prostě shodnout, že se neshodneme?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro akční dění, kde jsou pohyblivé neopakovatelné scény, ano! ;-) Pro statické scény, portrét krajinyk . ne! Zkuste chlapi nezobecnovat a nezjednodušovat - neexistují jednoduchá řešení a jednoduchá hlediska :-) Jak kdo a jak na co!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To, že Autofocus Pentaxu není až tak super je bohužel pravda. Ale postupně se to zlepšuje. Je ovšem otázka, zda se někdy konkurenci vyrovná.

Ohledně výběru bodu AF. Na K3 s tím problém nemám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ad výběr AF bodu - ono je to o zvyku. pentaxí ergonomie se ve třídě semi-pro těl moc nemění. měl jsem K10 a lovení AF bodu bylo v pohodě, mám K-5 II a šipky pro mě byly taky dobře dosažitelné, měl jsem v ruce K-3 a s hledáním šipek jsem rovněž neměl problémy.

na šipky jsem nadával akorát při recenzování KS-2, kde jsou šipky takové divné a nejsou dobře hmatově odděleny.

a co se týká autofokusu, to je na vkusu každého soudruha. já jakožto krajinář a kytičkář pentaxí AF chválím (u modelu K-5 II). velice příjemný je prostřední AF bod se zvýšenou citlivostí, který dobře funguje i ve velké tmě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že než něco honit šipkama je často prostě lepší přepnout to na manuál. :-) Jenom škoda, že moderní AF skla nemají v této oblasti až tak dobrý feel, jako třeba staré dobré Pentax-M - často musí člověk kroutit motorem, popřípadě focus-by-wire už je teda většinou opravdu úplná blbost...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Autofokus se zlepsi, az prestane pouzivat pouze zelenou slozku svetla.
Pak taky nezacne preostrovat o pul metru za svetla zarovky a zarivky.

To je problem, ktery vychytal Nikon nekdy v roce 1989.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

pouze zelenou složku světla používal AF u modelu K-r ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele lidi, neměl už model K3 27bodový AF, kde bylo 25 křížových? Palec nahoru za delší výdrž. Mašinka je to pěkná a poprvé za poslední roky za skvělou zaváděcí cenu!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave...Ktora je najlepsia crop zrkadlovka na trhu je vec nazoru. Ja osobne povazujem za najlepsi Canon EOS 7D MKII.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mohli bychom na toto téma do určité míry debatovat, je to spíš o tom, kdo preferuje jaký soubor funkcí. Jen ale doplním, že zatímco Pentax K3 II stojí 27k, tak Canon 7D II stojí 43-47k.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jakykoliv Canon ma jeden zasadni problem - snimac.

I 4/3 snimac od Sony je lepsi nez fullframe v Canonech.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

cestne priznavam, ze mam nikon d300 a v1 a nejake nikkory (tiez ale aj skla sigma a tokina). k nikonu mam ale posledne roky viac vyhrad nez dovodov ho chvalit, za fanusika sa nepovazujem.
To, ze som spomenul na dvoch miestach aps-c aparaty nikonu kt. ma tento pentax konkurovat, a oznacil som ich za spicku v danej triede v konkretnych parametroch - zo mna uz robi neobjektívneho fandu... co dodat - asi iba to, ze Vy ste neskryvany a nie objektivny fanda pentaxu. Howgh.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem ani tak fanda Pentaxu, jako fanda zajímavých a přínosných novinek. Což ten pixel-shift u Pentaxu (a jako prvního Olympusu) rozhodně je. Digitálním Pentaxem jsem fotil zhruba v rozmezí let 2009 - 2012, pak jsem tuším něco přes rok fotil ultralevným kompaktem BenQ a nyní jsem na systému Nikon 1 ... http://diit.cz/blog/jak-jsem-vybiral-fotak-az-jsem-skoncil-u-nikonu-1

A do toho všeho stále fotím (a ve stále větší míře) na film. Takže nevím, kde by se ve mě mělo brát fanouškovství, navíc ke značce, která měla svoji "SDM-gate", která donedávna ignorovala volání lidí po fullframu či která byla schopna uvést šílenosti jako K-01 / K-S1 anebo stále žádat vysoké částky za modely a objektivy řady Q.

Kdykoli jsem ochoten si popovídat na téma, co vše dělá Pentax z mého pohledu špatně (stejně jako u všech ostatních výrobců). Ale vyhrazuji si právo vyzdvihovat věci, které dělá dobře (stejně jako u všech ostatních výrobců).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Davide, co máš proti K-S1? mi se až na horší ergonomii, což je subjektivní, dost líbil :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To, ze firma na pokraji bankrotu vymysli ptakoviny misto toho aby se soustredila na plnohodnotne vyrobky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

člověče, ty bys měl psát do 1000 věcí co mě serou, hejty ti jdou skvěle...

K-S2, K-3 II, fullframe tělo, to nejsou plnohodnotné výrobky?

s modelem K-S1 prostě chtěli zkusit něco pro hipstry, no...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten tady ty svoje bláboly o vypadávajících tlačítkách a špatném ostření při žárovkovém osvitu omílá už několik, přestože K-r se už pěkně dlouho nevyrábí. Nemá smysl s ním vést vůbec debatu. Na každé značce se najde něco, u Canonu šplíchalo mazivo ze závěrky na snímač a zkuste si dát do google "canon flex cable issue" LOL, ale božský Canon, že..XD.... Žlutou K-01 používám jako cestovní foťák, projela se mnou kus světa a nedám na ni dopustit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak moc objektívní fanda jste, musíte nejlépe vědět sám. Koneckonců všechny značky mají své silné stránky, a naopak v něčem dalším zase slabiny. Je to do značné míry o osobních preferencích, a také o šikovném marketingu který umí vychválit přednosti a upozadit slabiny.
V oblasti marketingu však Pentax dlouhodobě za Nikonem a Canonem zaostává. Kdyby měl tak mizerné výrobky jako marketing, už dávno by neexistoval.

Když vynechám aparáty na film, mám osobní zkušenost jak s některými Nikony - modely d200, d300, tak s Pentaxy - dlouhodobou se stršími modely K200d, K20d, K-7, a kratší pak s K-5 II a K-3. Z novějších modelů Nikonů jsem si pouze dvakrát přes víkend pohrál s kamarádovou d7100.

Pokud jde o ostření, tam byl jednoznačně Nikon (a podle ostatních stejně tak Canon) o notný kus dále než Pentax. Už u K5 II je ale znát pokrok, a K-3 ponunula ostření zase o kus dále a zmenšila náskok Nikonu a Canonu. Pořád má ale co dohánět, především v kontinuálním ostření.

Výběr ostřícího bodu a jeho ergonomie je dost subjektivní. Mně se na K-3 ovládá dobře.
Celkem dobře se mi ale ovládá i na Nikonu.

Pokud jde o kvalitu snímků, a jejich porovnání mezi Pentaxem K-3 na jedné straně, a Nikony d7100, 7200, to se osobně netroufám rozsoudit, velmi kvalitní výstup je ale na obou stranách. Pokud bych měl dát na různé testy zveřejněné na webu, je výstup d7100/7200 mezi APSC zrcadlovkami špičkový, nicméně výstup z K-3 je hodnocen většinou jako plně srovnatelný, někde dokonce ještě o něco málo lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak by take neexistoval kdyby ho napred nekoupila Hoya a potom Ricoh :-)

Z Pentaxu mam dlouho dobe pocit, ze ta firma dela vse proto, aby byla neuspesna.

Nulovy marketing, trapne vyrobni chyby ktere se opakuji, vyroba ptakovin jako K01 a podobne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

to chcíííííí :)
je lepší prodat ledvinu nebo kus jater? :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je diskutabilní. Játra dorostou, je to ovšem trochu náročnější a bolestivější operace. Ledvina sice nedoroste, ale na druhou stranu statisticky se dárci ledvin dožívají vyššího průměrného věku, než zbytek populace, protože jsou praktický celý život pod zvýšeným dohledem lékařů. Hoď si korunou :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

tak toto je naprosto geniální odpověď :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

díky, zas jsem si prodloužil život :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ó, Ježek, to rád vidím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pixel shift je pěkná fičura, v praxi však dosti omezená. V podstatě to lze použít jen pro statické objekty a nejlépe fotit ze stativu. Raději bych viděl kdyby i další výrobci přišli s obdobou foveonu.
Jinak pěkná zrcadlovka, jak už bývá u Pentaxu zvykem (opomenu-li K-S1).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.