Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentax Q na vrcholu prodávanosti, Canon a Nikon ztrácejí podíl na trhu

Řekl bych, že 47. místo pro System Q je až moc velký úspěch.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Což o to, hračičků se najde hodně, takže proč ne třeba Q? Ale při té ceně souhlas - 47. je až moc dobrý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však on bude padat dál...a dál.... ;)
Vážně už dlouho čekám na novej slušnej "kompakt" od Canonu...tak fofrem sem s ním..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O stejném se debatuje i jinde (bythom, nikonrumors) s několika závěry:

a) Kdo přijede do Japonska, malé foťáky s výměn. objektivy (Oly E-P, Sony NEX atp) v rukou turistů-tuzemců nemůže přehlédnout.

b) Nikon +Canon v tomto vlaku zatím nejedou, na druhou stranu ale málem nestačí vyrábět to, co umí = DSLR:

As for their first quarter results: 1.36m DSLRs, 2m lenses, 3.95m compact cameras, which represent year to year increases of 29%, 28%, and 14% respectively ...Nikon market shares:
# DSLR 2011: 30% (actual)
# DSLR 2012: 34% (estimated)
# Overall cameras 2011: 15% (actual)

http://www.bythom.com/2011%20Nikon%20News.htm

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem několik fotoaparátů Olympus ale asi budu muset přejit v budoucnu jinam. Mám SP-570 + blesk FL36R a naštvali mě že následné verze již nemají sáňky na blesk a další vymoženosti. Cena klesla proti této době na 1/2 a s tím jsou samozřejmně osekané i tyto vlastnosti, ale sakra proč? Já klidně dám víc hlavně aby to za něco stálo, co mám však dělat s bleskem FL36R kterej jsem myslel že dám na následný model? Kompakt nechci protože jsem toho názoru že fotoaparát musí mít taky nějakou optiku ale výměné objektyvy taky nechci protože jsou již zase podstatně dražší/větší a nemám chuť pořád přehazovat objektiv podle toho co zrovna hodlám fotit, proto pro mě ultrazoom byl jasná volba (zoom 20x by mi bohatě stačil, monstra 40x a pod zase už nepotřebuju) prostě taková střední cesta... Z mého pohledu se pak nemohou divit když kšefty nejdou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste ten originální vděčný zákazník jásající po produktech, které pokročilejší fotograf nechápe ;o)
Máte alespoň 1 (slovy jednu) fotografii s využitím toho maximálního ("20x") ohniska (nebo co aktuálně máte), na kterou se dá alespoň dívat ? ;o) Žádný ultrazoom z principu nemůže mít dobrou optiku...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co to jsou zase za názory. Ultrazoom má optiku na úrovni ultrazoomu, nic víc, nic míň - je spousta lidí, kterým to vyhovuje. U těch dlouhých ohnisek je stejně celkem jedno, čím se to fotí, protože atmosférické vlivy to nakonec rozbijou všem stejně. BTW jsem našel pěkné srovnání s DSLR, které mi přijde celkem objektivní: http://www.youtube.com/watch?v=rfnv9pRUJrU
:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono, nechci chodit s 10kg trubkou jako na tom videu, nechci měnit na každej snímek rouru, nejsem profesional tak nepotřebuju nej kvalitu ale taky nechci kompaktní hračku maželce do kabelky která nemá vůbec žádnou optiku. A ani netvrdím že používám běžně 20x zoom (ale ta možnost tam je když potřebuju a dokonce ten výsledek neni tak špatnej). Rozhodně s tímhle udělám lepší fotografie než s kompaktem manželky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi na tom je to video samotne :D .. ale hrozne se mi libi ten komentar k videu "you can not even compare something like the HS20 to a full frame SLR like the D700!" a strucna odpoved od majitelu obchodu "We did" :-))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, video je to bezesporu i po technické stránce velmi pěkné, jen co je pravda, taky to byla jedna z prvních věcí, které jsem si všiml. "FF kamera" má něco do sebe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Objektivy starších ultrazoomů kreslily líp než Canoní seťáky pro DSLR.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

xvasek: a ? považujete snad Ultrazoom za zmíněnou střední cestu ? Je to absolutní kompromis ve všech směrech. Co je na tom srovnání objektivní, či co Vám z něho vyplývá ?
no-X: To byla myšlenka dne ? Objektiv mého starého kompaktu A60 kreslil líp, než starej Canon seťák. A bylo to jen objektivem, nebo velikostí čipu v kombinaci s počtem megapixelů ? Nikdo nikoho nenutí kupovať k tělu základní seťák ;) K atuálním seťákům - lžete ;) - novej seťák 18-55 kreslí výborně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak schválně, co by jste doporučil mimo ultrazoomu který tak moc zavrhujete když chci sáňky na TTL blesk, RAW, chci aby tam byla nějaká optika ale nechci výměnné objektivy jak kvůli ceně tak kvůli velikosti a momentkám a chci aby to mělo nějaký rozumný rozsah na blízko/dálku. Třeba znáte něco co mi uteklo…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podobny problem jsem řešil a skončil u bezzrcadlovky (PEN). Je jedno jakou značku, třeba Samsung dělá levné sety se dvěma skly, připadně se dá koupit Olympusy s 1 sklem 14-140 (ekv. 28-280mm). Velikost podobná jako u ultrazoomu, fotky nesrovnatelné (i když platí, že nejdůležitéjši je fotograf - ne foťák).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podobny problem jsem řešil a skončil u bezzrcadlovky (PEN). Je jedno jakou značku, třeba Samsung dělá levné sety se dvěma skly, připadně se dá koupit Olympusy s 1 sklem 14-140 (ekv. 28-280mm). Velikost podobná jako u ultrazoomu, fotky nesrovnatelné (i když platí, že nejdůležitéjši je fotograf - ne foťák).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidém dvojitě nebo se to odeslalo 2x?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V první řadě pokud porovnávám kresbu dvou objektivů, tak při stejném rozlišení, tedy například Panasonic FZ30 a Canon EOS 350D. A objektiv FZ30 kreslil líp než 350D se seťákem. Což vcelku vyvrací vaše tvrzení. Dál mi není jasné, v čem údajně lžu, když jsem o nových seťácích nenapsal ani čárku. Zatím. Ale to můžu napravit. Protože i nový 18-55 patří stále k tomu nejhoršímu co existuje - buďto Canon poslal na pár recenzí jakési zvlášntí kusy, nebo jsou 99% v běžném prodeji zmetky, ale se seťáky Pentaxu, Nikonu nebo Sigmy se to stále nedá srovnávat, vždyť i na delším konci to stále kreslí hůř než skoro 50 let starý sovětský Industar 50/3.5 za dvě stovky nebo slušný kus Heliosu 58/2 za tři :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

stolze: tak schválně - co můžu doporučit člověku, který si dá za podmínku UZ ? na blbou otázku blbá odpověď - s omezující optikou UZ automaticky dostanete malinký šumičip z něhož leze něco vhodnýho tak na pohlednici. opravdu Vám nestačí cca 140mm ?

no-X: Má - dle Vás - smysl srovnávat prakticky stejně drahý UZ (velmi drahý kompakt) a nejzákladnější model zrcadlovky s nejzákladnějším setovým objektivem ? (oba svého času cca 20tisíc) Je to opravdu férové porovnání ? A kresba setového objektivu má nějakou váhu, když si ho rozumný člověk ani nepořídí a nováček odloží a koupí lepší ? A rychlost práce s těmito přístroji taky srovnáte ? A výdrž na baterii ? Šum na výsledné fotografii ? Schopnost opravdu fotit při vyšším ISO ?
Vy jste nepsal o starých seťácích - ale o starých UZ - ty kreslily líp převážně kvůli nižší pixelové hustotě snímačů. Nebo by jste si radši pořídil za stejné peníze Olympus UZ 720 (je to dost staré UZ ?) než Canoní DSLR s tím "tragickým" seťákem ?
A porovnávat dnešní "made in PRC" výrobky s historickými ručně vyráběnými kousky je také unikát ;) Ale když už jste začal - na ten Canon DSLR ten objektiv dostanu - na ten UZ ho přilepím ? ;)

moje tvrzení bylo stejné jako Vaše - věta, že starší UZ kreslily líp, než Canoní seťáky je prostě obecně blábol ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V době, kdy jsem FZ30 kupoval, stál Canon se seťákem o 8-10 tisíc víc (podle obchodu). Nevím, proč sem najednou taháte šum, výdrž baterie a rychlost. Tvrdil jste, že UZ mají z principu špatné objektivy, já jsem na příkladu ukázal, že to není pravda. Proč odvádíte řeč jinam? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S vámi je dabata jak s běžnou blondýnou ;)
Stále jde o Vámi zcela nekorektní srovnání drahého kompaktu s nejlevnějším objektivem k zrcadlovce - to je jak říct, že je Škodovka rychlejší než Ferrari - když to řeknu já, bude to lež (obecně je - Vy jste začal obecně) - když Vy, tak vzápětí dodáte, že jste myslel sériové Ferrari z roku 1950 z motorem z Trabante proti Fabii S2000.
Každý, kdo se vyzná v technice/konstrukci objektivů (tedy zřejmě i Vy) ví, že obecně rozsah "UZ" musí být o spoustě kompromisů - tedy bude obecně horší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Skresleni ma ten setak urcite mensi (UZ to vyrovnavaji pres SW automaticky), ale to pravda ve vysledku neni dulezite, ale je to dost smutny ..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napr. http://www.ok-photos.com/g1/l.htm .. ano, fotky nejsou na urovni zrcadlovky s 400/f2.8 .. ale tahle kvalita uspokoji beznyho neprofesionala, kdyz jedine co musi tahat je 400g fotak s 250g telekonvertorem, a vsechno se to da schovat do kapsy :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.