Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentax uvádí levné zrcadlovky K-50 a K-500: 16Mpix, 1/6000 a bezprecedentní špičkový hledáček

Pouziti klasickych AA baterii vidim jako velke + :-) presne z toho duvodu jak je v clanku popsano, kdyz Vam dojdu baterky, sup tam s druhyma a fotim dal... a ta cena se mi taky zda docela zajimava i kdyz bych mozna ozalel tu dvoutisicikorunu a vzal rovnou K-50.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme. Ony ty Pentaxy jsou na baterie velice haklive - s nekterymi se ani nezapnou, seknou se po par snimcich nebo vydrzi jen par snimku. A problemy jsou i s prilis nabitymi akumulatory. Skoro to vypada, ze Pentax ma problem udrzet stabilni napajeni zakladni desky fotaku. S akumulatorem tenhle problem neni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mám skoro 5 let pentax K200D a tenhle problém nemám (typicky používám eneloopy, nebo lithiové AA, ale pravdou je, že levné alkalické z hypermarketu - typicky 4ks za 39kč - chcípnou po pár snímcích. aby taky ne, když je to totální ležák a často noname výroba, ale za to pentax těžko vinit).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem byl bohuzel nekolikrat svedkem toho, jak prave po porizeni baterii u stanku to uz fotak nerozchodil, proste umrel. Nefungoval uz ani s akumulatorem. Coz na dovolene hodne zamrzi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi verit, ze jsi byl opravdu NEKOLIKRAT svedkem umrti nejakyho Pentaxu zrovna po porizeni baterii ze stanku. Ta pravdepodobnost te situace je tak mala, ze se tomu proste neda verit, sorry.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Je to uvedene na servisnim protokolu, neni duvod tomu neverit. Vetsina tech zakazniku chtela bud vratit penize, nebo si odnesla bud Nikon, nebo Canon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na internetech o tom nenachazim ani carku, to proste neni mozny...pics or didn't happen.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mají nějaké nekvalitní či velmi staré baterie tak vysoký vnitřní odpor, že nejsou schopné dodávat fotoaparátu dostatečný proud (problémem jsou především krátké odběrové špičky ať již při zapínání, nebo i za provozu) bez výrazného propadu napětí, může to způsobit že fotoaparát vůbec nenajede, nebo se při focení vypíná a podobně.
Osobně jsem s Pentaxem K200D za několik let na podobné alkatické baterie narazil pouze jedinkrát (byly to nejen už od pohledu pochybné výrobky zcela neznámého výrobce, navíc hodně stařičké - jiné nebylu zrovna k dispozici), s Pentaxem K-30 se to švagrovi za cca rok nestalo ani jednou. A že se mu již dostkrát stalo že byl "bez šťávy" a musel sáhnout i po obyč tužkovkách. S nabícími bateriemi (tedy pokud nejsou v háji) Pentaxy problémy nemívají.

To, že by foťák následně stávkoval i s lepšími bateriemi či Li-On akumulátorem jsem nejen nezažil já ani nikdo z mých známých pentaxáků, ani ani jsem dosud o takovém případu neslyšel. Pokud to není jen báchorka, tak bych to viděl jako zcela vyjímečný pech a možná souhru náhod, a nikoliv jako něco co snad reálně hrozí při použití tužkovek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

0-1? :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mám K-30 a používám taky Eneloopy, jednou došly i ty, tak jsem koupil nějaké obyč Varta, sice moc nevydržely, ale rozhodně s nima nebyl žádný problém.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Klasika AA - opustil jsem jak u mobilu, tak u radiostanice, tak i u DSLR.
* Důvod - nižší váha, rychlejší nabíjení (mnohem rychlejší než AA), vyšší výkon na váhu/objem.
* Řešení - dokoupil jsem druhé akumulátory - pro mobil Nokia (cena 12 tisíc) u Mironetu origoš za aku za 450 Kč., radiostanice Motorola (2x 200 Kč - téměř stejná cena jako AA), Nikon D5100 (+ 1150 Kč vůči ceně DSLR za 14 tisíc).
Vybito? Prohodím akumulátory.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se ze ty ceny takhle nevyjdou - americka cena je sice 499 USD, coz ke 10.000 Kc, ale k tolmu je treba v EU pripocitat clo a hlavne DPH. Takze bych to videl na zavadeci cenu 12900 Kc nebo 13900 Kc, a to ve vsech obchodech ktere berou zbozi z oficialni distribuce stejnou.

A jsem zvedav, jestli se konecne podarilo vyresit zname problemy, i kdyz podle parametru to tak nevypada - Safox zase bude za umeleho osvetleni uplne mimo (coz se nezmeni, dokud bude ostrit pouze na zelenou barvu spektra) a uvidime jak poresili ten zasekavajici se mirrorbox zdeneny od predchozich verzi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jak to tak ctu, tak by se mi libilo, kdyby vyrobci uvadeli nejakej changelog, jako je to u vyvoje sw. Proste by user vedel, co za chyby z predchozich stroju byly vyreseny.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak problémy s ostřením, které měla v jistých situacích za umělého osvětlení původní K-5 či K-r, již Pentax K-30 nijak výrazně netrápí. K-5 II je na tom pak podle ohlasů údajně ještě lépe. Osobně jsem neměl možnost K-5 II ozkoušet.

Nemyslím si tedy že by u nově uváděných zrcadlovek K-50 a K-500 měly nastat nějaké potíže. Jinak ostřící systémy žádného z výrobců nejsou dokonalé a mají své limity.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AF modul je porad stejny, ostreni ciste na zelenou slozku svetla je pak zaletost pouze Pentaxu. Tuhle chybu maji i kinofilmove MZ z roku 1997.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jste vzal kde? AF neni stejny. Jelikoz Pentaxem forim radu let a mam jak digital tak analog, tak mohu potvrdit znatelny pokrok ve vyvoji. V digitalech mohu porovnat K10D, K-30 (mel jsem zapujcenu) a K-5II. Proc zde vystupujete jako znalec problematiky Pentaxu, kdyz nepisete pravdu?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě s jakými modely od Pentaxu máš zkušenost. Za poslední dobu jsem měl K-r, vyzkoušel K-5 a nyní mám K-5II. Není pravdou, že safox je úplně mimo v žárovkovém světle. V tomto ohledu se mýlíš nebo úmyslně lžeš. Problém s FF v žárovkovém světle je u K-r a u první verzí firmware K-5. Novější firmware pro K-5 již tento problém odstranil.
AF-S je u K-5II naprosto parádní a při minimálním světle zaostří i tam, kde se Nikon D7100 vůbec nechytá. AF-C je ale slabší to přiznat musím. Tam kvalit Nikonu nedosahuje.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kde je ona slibovana recenze na fotak od toho sonyho co tu byla jen takova mala ochutnavka?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak to asik vidim tak, ze to vysumi do ztracena, jak je v cesku obvykly :))
pro pripomenuti to je DSC-H200

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

je to HX300 a musela si chvilku odpočinout, protože přednost měly prioritnější věci. neboj, o recenzi nepřijdeš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Málem bych zapomněl:

Test Sony Cyber-shot DSC-HX300: 50× ultrazoom s 20Mpix čipem
http://diit.cz/clanek/test-sony-hx300-50x-ultrazoom-s-20mpix-cipem

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"pak není jediný důvod, proč uvažovat o jiném výrobci." pro nekoho kdo si kupuje svůj první fotak asi ano, ikdys?, ale pro nekoho kdo ma jiz nejake prislusenstvi k jinym znackam (objektivy/blesky, atd...) a pak moznost pujcit v blizkem okoli dane prislisenstvi tak samozdrejme nemá smysl menit znacku jen proto, ze nejake telo stoji o par tisíc min, a zdali to vůbec bude par tisíc :)

viz moje spolubydlici, několik mesicu se me tu valej ruzne oba moje Canony s veskerym prislusenstvim (za tech asi 10 let jsem dotoho nastrkal prez 300k hlavne za objektivy) a co se nestane, nejakej znamej v praci ji poradil ze nekde cetl ze Nicon je lepsi, takze si poridila Nicona a pak si keme prisla pujcit objektivy, jako rad bych ji je pujcil, ale k cemu ji budou ze :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lol, tak takyto znamy, ktory niekde cital ze.... to je na zabitie to dievca :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle problem vyresi povinne pouzivani tzv Eurobajonetu - EU uz pracuje na patricnem zakonu. Nemoznost pouziti objektivu na fotoaparatech konkurence je zcela jasne zneuziti monopolniho postaveni a pozkozuje konkurencni boj. Zatim to ale skoncilo na tom, ze nejaka nemecka psedofirmicka ktera ma necele promile trhu vyzaduje pritomnost prevodu na dalkomer.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

EU - nevím, jak je to s objektivy, ale ... Hlavně, že se EU zasadila, že v EU nesmí digitál foťák mít delší video záznam než 30 minut, protože to je už prý kamera óóóóh ??? - Kam to spějeme?
Já to vyřešil rizikovým cracknutím a jedu dál nad 30 minut ve video záznamu. Je fakt, že jsem použil jen asi 10* pro delší záznam.
EU -> Ohnutí banáni s normovaně zakřivenýma okurkama.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Srandičky, srandičky. A přitom by úplně stačilo zůstat u M42 :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

rychlá výměna objektivu M42? lol

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

HURAAAAA
PENTAX JE JEDINY, ktery v teto cenove kategorii ma uzivatelska nastaveni !!!!!
http://4.static.img-dpreview.com/files/articles/7885360476/K50_red_back....

Sony to nema , Canon taky ne a Nikon taky ne.
Toto bych videl jako hlavni duvod.

Jako negativa vidim - pomala rychlost snimani (sony ma cca 10 sn/s) a Max Flash Sync 1/180sec mi pride dost dlhy :(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono je celkem jedno jestli je to 1/180 s nebo 1/250s. Ciste mechanicka zaverka neumoznuje pouziti kratsiho casu normalnim zpusobem (jako mel stary Nikon D70), takze zbyva pouze vysokorychlostni synchronizace s externim bleskem. Tenhle problem maji skoro vsechny dnesni fotaky.

Co se tyce 10 fps, Sony nema sklapeci zrcadlo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mám asi rok Nikon D5100 se setovým objektivem 18mm-105mm za 14 tisíc (+ 1000 Kč, o něco vyšší cena) a ve srovnání tyto DSLR Pentax prohrávají. Mám i uživatelské nastavení (jsou tam 2 možnosti - "Moje menu" nebo trochu jiné předvolby "Picture control"). Již má nástupce D5200 a tak se údajně D5100 sehnat pod 12 tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A taky máte na Nikonu tělo i objektiv utěsněné proti povětrnostním vlivům (vlhko, prach), ovládání přes dva rollery a hranolový hledáček?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaplať pámbu za to nezvýšené rozlišení, nechápu, k čemu je u těchto spotřebních digitálů nutné prznit kvalitu fotek. Jinak sice nadšená recenze, ale takových bylo a je jako BFU za klávesnicemi. Hlavní je, jak budou kvalitní fotky za různých podmínek a jak tomu bude možno pomoci nastavením. Dále reálná spotřeba a spolehlivost. Až bude ma trhu, možná jej otestuji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Li-ion cez ebay do k-30 kupite za par USD. A s kapacitou 1800 mAh. Načo tuškové?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu. Náhradní Li-Ion aku do Pentaxu K-30 se dá sehnat za hubičku, a není problém tak mít s sebou nabité náhradní. Nicméně pokud je zapomenu, nebo mi dojde "šťáva" i v náhradní(ch) aku, je tu ještě možnost použít tužkovky z blesku, nebo i kdekoliv v trafice apod. koupit čtyři alkalické tužkovky a jede se dál.
Takže jistá výhoda proti konkurenci to rozhodně je.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No, tohle mne tedy pěkně štve, jsou to asi dva měsíce, co jsem dal 24 tisíc za K-30 s objektivem 18-135. Je to skvělá mašinka, ale když pomyslím, kolik bych ušetřil, jenom počkat...

A to jsem šel do Pentaxu, přestože na kinofilm mám Canon a pár skel...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

;-) To by jsi si nikdy nic nekoupil. Já se nestydím kupovat ojetiny (ověření prodejci - například v Praze prodejna Škoda) a například za 3 roky starou DSLR s původní cenou 13tisíc jsem dal 2500. A spokojenost už druhým rokem.
Nebo kdysi jsem koupil kapesní Casio s původní cenou 14000 (14 tisíc) 5 let staré za 900 Kč (devět stovek) a k dokumentačním fotkám a video záběrům bohatě stačí. Ale to byl risk přímé zásilkové koupě přes foto-bazar na dobírku a vyšel. Dokonce s rezervním funkčním akumulátorkem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem vážil pro a proti jestli funglovku nebo bazar a při představě, že mi ta ojetina během týdne klekne a já jí budu moct vyhodit kvůli nerentabilní opravě jsem nakonec koupil radši funglovku. Navíc ceny v bazaru na Paladixu zrovna riziko náhlé smrti v podstatě nezohledňují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pentax nelze nežli jen pochválit za uvedení pěkného hledáčku i u entry-level zrcadlovky.
Palec nahoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.