Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ohraná písnička: Pentax uvede full-frame příští rok

Tamron by mohl uvést pro Pentax K bajonet svůj vynikající 24-70/2.8.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nepochybuji, že tamron/sigma jistě obohatí svoji stávající nabídku ff skel pro PK, jakmile pentax nějaké to tělo uvede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne že by to neměli uvádět, určitě si to spousta lidí koupí, jenom aby to měli a že je to fullframe. Ale dnes už to dle mého nemá moc smysl, protože všechny vlastnosti FF jdou levněji a kompaktněji udělat pomocí menších snímačů.

I když to tak cca půl roku po uvedení bude mít nějaký benefit, tak potom stejně ten rozdíl menší snímače setřou a majitel tady té FF bude v situaci, kdy má skla (i tělo) násobně dražší, ale "menší" a modernější systémy budou dávat lepší výsledky.

Navíc zrovna u Pentaxu nečekám příliš disciplinované držení se nějaké roadmapy pro uvádění nástupců těla, takže v době uvedení nástupce už může být stávající FF tělo opravdu seriózní plečka.

Když si ještě k tomu přičtu možnou eventualitu, že si to tělo rozflákám zrovna v podobné situaci, jako je dneska - tzn. ohlášenou "chvilku" před uvedením nástupce (s podobnou mírou neurčitosti, co ta "chvilka" vlastně bude nakonec znamenat), tak nezbývá než popřát profesionálům hodně štěstí. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"...protože všechny vlastnosti FF jdou levněji a kompaktněji udělat pomocí menších snímačů."

- nejdou, neboť difrakce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak trošku jsem si zapřeháněl. :-) Ony by se našly i další rozdíly, ale fakt je ten, že šnečím tempem inovovaný FF svět dostává od plebejských menších rozměrů na frak prostě příliš často, obzvlášť s přihlédnutím k cenám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono s tim FF vs "ty mensi" to nebude nikdy tak horky.

Zrovna vcera jsem si zkousel pocty sice z jineho smeru, ale s podobnym cilem. Aneb kdyz mam 210mm f/5.6 na 8x10" s moznosti pohybu, jestli by slo dosahnout podobnych vysledku s necim velikosti FF. Narazil jsem uz na hloubce ostrosti ekvivalentniho ohniska pro FF, coz je cca 28mm, ktere by muselo mit svetelnost lepsi jak f/1.4. Nevim, ze by pro FF takova skla byla. No a s T/S moznosti uz vubec ne (T/S skla pro FF zacinaji nejvys na f/2.8).

Takze o predbehnuti smerem dolu (co do velikosti snimace) si kdo chce muze jen nechat zdat. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

http://www.samyang-lens.co.uk/samyang-24mm-f14-ed-as-umc-lens.html ... jinak T&S s touto světelností univerzálně pro všechny bajonety asi ee.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi jak f/1.4, tj. 28mm f/1.2 minimalne, spis 28mm f/1.0 (tabulky z kterych jsem to zjistoval koncily u f/1.4 s HO cca dvojnasobnou). A to neni, natoz jeste v T/S verzi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

S FF je to u Pentaxu stejné jako s bílím slonem, všichni o něm básní, ale až bude na trhu tak jej moc lidí kupovat nebude. Kdo potřeboval FF tak je dávno u Canonu nebo Nikonu. Nám ostatním amatérů stačí Crop.
Já určitě nějakou dobu zůstanu u K5II hlavně z důvodu DA*55/1.4. To sklo jsem si přímo zamiloval, má velice specifický bokeh a zajímavé chování v podsvětle.
Co mi chybí u pentaxu je kvalitní univerzální zoom (DA* 16-50 není úplně to pravé) a dobrý P-TTL blesk. Absenci blesku by snad měl řešit AF540FGZ II.
Ale stejně přes všechny nedostatky u Pentaxu zůstanu, protože mi K5II padne dobře ruky, má výbornou ergonomii a ovládání. Po týdnu používání D7100 jsem se rád vrátil k K5II.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.