Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pětiletá záruka na některé 25nm SSD Intel 320 může vypršet i dříve

To mi přijde pochopitelné a rozumné..
ideální by bylo kdyby to psali na každém balení(nebo přiložili lísteček).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pánové toto je přesně důvod proč s nákupem SSD za 10000Kč čekám. A zkušenosti ukazují, že se hodí počkat dále.
- Je sice pěkné, že výrobce má záruku 5 let, ale v česku jsem se setkal s tím, že je často rozhodující, co máte napsáno na záručním listu.
Alfa-5let
Softcom-3roky
Alza-5let
TSbohemia-5let
- Takže pokud máte i starší model a v záručáku 5 let, tak bych se toho nebál.
- Bohužel ale u 300GB verze všude beznadějně svítí křížky a neni dostupná.
- Cena byla nejvýhodnější asi kolem 10. 5. kdy v Softcomu byl 300GB kolem 10200Kč.
- Z následujících grafů
http://www.exchange-rates.org/history/CZK/USD/G/60
http://www.exchange-rates.org/history/CZK/EUR/G/60
to vypadá, že koruna oslabuje vůči dolaru i euru (musíte zaplatit více Kč za 1 EUR nebo USD) a proto cena SSD roste. Další důvod proč nekupovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

10 tisíc bych za disk taky nedal ale necelých 6 tisíc za 120GB mi přijde docela rozumné. A čekat není na co - SSD mají vychytané všechny dětské nemoci a po příchodu 3. generace všech hlavních výrobců není v dohledu žádná "revoluce".

A klesající kurz koruny by mi přišel naopak jako důvod nakoupit co nejdřív :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vida, před deseti lety jsem kupoal disk za skoro 12 tisíc a nepřišlo mi to divný. Dneska mi i 2 tisíce připadají hodně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je holt ten pokrok. Za dalších deset let budou výrazně rychlejší nejmíň terabajtové SSD disky (nebo nějací nástupci této technologie) taky stát 2 tisíce :-) (Ale určitě to není důvod na něco čekat).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale co budes za deset let delat s tak malym diskem? Jako dobre, SSD na system, normalni disk na data, ale ono uz ty Windows 12 samotne se tam tak tak vejdou ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo čeká, bude čekat stále. Já chtěl SSD a tak ho už od prosince mám. Záruka sice od výrobce Crucial 3 roky, ale od prodejce CZC 2 roky. Nevadí, až se to rozbije, tak si koupím novější, modernější, rychlejší. SATA 6 Gb/s, 64 GB za tři tisíce, stále je to skvělej kousek. Systém se všemi programy a většinou her zabírá 10 GB, zbytek mám na data (bohatě stačí), multimédiím stačí klasický HDD.

Už jen pro ten komfort práce a minimum čekání na disk se mi to vyplatilo a už bych neměnil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti system se vsim vsudy zabira cca 10GB, tak mas zrejme WinXP, ktery neumi vyuzit rychlost SSD naplno. Doporucuju Win7.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, mám Linux 2.6.38 s ext4, rychlost jsem samozřejmě několikrát testoval a je podle specifikací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně osobně ještě žádný disk v PC 5 let nevydržel, myslím morálně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja z PC vyndavam disk pouze kdyz ho potrebuju v jinem PC ... (nebo kdyz se rozbije, ale to se nastesti zatim stalo jen v neprimarnim PC). Takze mam ted disky 4: 120GB (ten je jeste IDE/PATA a uz mu brzy bude 8 let), 250GB, 640GB a 2TB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nasel nekdo oficialni dokument od Intelu, ktery to potvrzuje, protoze tak to nema zadnou vypovidajici hodnotu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, našiel. Prekvapivo to bol sám autor tohto článku, a predstav si, ten zdroj informácie aj veľmi presne uviedol pod samotným článkom (tak ako býva zvykom odjakživa), stačí vedieť čítať:
http://download.intel.com/support/ssdc/hpssd/sb/5yrmediawearoutltdwarran...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim dovod na SSD vecsi ako 128 GB, za 350-400€ si kupim Vertex3 60GB+dosku so sata3 a nejakym cpu+obycajny hdd. Vydrze sa nebojim lebo moj terajsi SSD mam iba ako systemovy disk bez dolezitych suborov a keby chcipol, tak o 2r si za polovicu kupime 2x vecsi a rychlejsi. Pri normalnom uzivani si neviem predstavit chcipnutie SSD skor ako za 5r, kedze kazda bunka sa moze zapisat 5000x a mam volne 40GB ... to je 5000 dni ak by som zapisal kazdy den cely disk, myslim ,ze viac ako 5GB denne nezapisem, takze obavy niesu na mieste

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nevidim dovod na SSD vecsi ako 128 GB"
No s prichodem W8 to zacne byt problem urcite, protoze ocekavam jeste vetsi miru "bobtnani" systemu nez u W7

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že W8 mají běžet i na ARMech, musí microsoft W8 značně zeštíhlit. A pokud nejsou v MS úplně na hlavu padlý, tak se to zeštíhlení se bude týkat i PC verze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zbozny prani, ale bojim se opaku ze prave PC verze bude proste obrovska. Rad bych se ale pletl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel ze o tom ze v MS jsou úplně na hlavu padlý nikdo nepochybuje ... :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenom 20 GB dat denně ?? Já mám na X25-M 80GB po roce a půl zhruba zapsáno ~30 GB/den, celkem 16 TB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po půl roce by si měl při zapsaní 30 GB za den přibližně 5,5 TB. Někde se vyskytla chyba :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale on pise po roce a pul, ne po pul roce

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to se vyskytla chyba u mě. Omlouvám se :) Jinak nevím kolik dat se přenese pohou prácí se systémem + sem tam nějaká aplikace, ale 30GB/den je celkem dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, nevím za ty prachy...mám doma i disky 40GB, které furt jedou sice je používají už jen rodiče v pc, ale kolik mají let? 7? a bezproblémů jeli denně. Nemusím neustále kontrolovat nějaký wear a bát se, že mi neuznají záruku, protože jsem jej "nadměrně" využíval. Opravdu už mi přijde, že výrobci v poslední době dávají od všeho ruce pryč. Za chvíli mi budou tvrdit, že jsem moc vkládal dvd do mechaniky a ošoupal jsem šuplík nebo vysvítil laser ap. :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som to asi prirovnal ku záručným podmienkam na nové auto: 5 rokov alebo 160 000 km, podľa toho, čo nastane skôr. Zápis do flash takisto podlieha fyzikálnym zákonom, hoci nie na úrovni bežnej mechaniky ako pri aute, ale na úrovni mikročastíc. Jednoducho tam dochádza používaním k zmenám v materiále, "nadmerným" používaním tak môže prísť k znefunkčneniu SSD oveľa skôr ako za 5 rokov. Podobne by ste mohli vyčerpať kvótu 160 000 najazdených kilometrov oveľa skôr ako za 5 rokov, ktoré sú kalkulované na bežné používanie vozidla = cca 32 000 km ročne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave je ze bezne disky zadnym problemem s opotrebenim netrpi ... tedy, samozrejme trpi, ale ne tolik aby se vyrobce musel sychrovat pri poskytovani zaruky na 5 let (nezapomente ze kdyz sem tam nejaky disk odejde driv vyrobce to unese, staci ze se to nedeje casto).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato pravni ochrana u ssd byt musi. Naslo by se dost chytraku, kteri by si dali ssd do dataserveru a kazdy mesic by si chodili pro hromadu novych.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To by nebyli chytráci. Mít každou chvíli RAID pole v degradovaném stavu a ještě riskovat, že selže najednou víc disků, než je redundance... Prostě tohle je opravdu nevýhoda oproti HDD.

Ale neradujme se, i u HDD už se kutí technologie, které budou životnost jasněji omezovat, viz plány na odpařování lubrikantu u Seagate:
http://www.diit.cz/clanek/seagate-si-patentoval-nanotrubicky/18005/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde presne najdu ten Wear-out indikator? V intel toolboxu to nevidim.. viz http://imageshack.us/photo/my-images/844/unledhn.png/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je tam...Media Wearout indicator.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.