Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Phoenix zvládá emulaci Playstation 3, v některých hrách při 60 FPS s 8W limitem

... a tak bude dál čekat (věčnost?) na rozumný notebook s AMD APU a pasivním chlazením ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim proc je tu adorovano pasivni chlazeni. Copak nekdo u automobilu pozaduje, aby nebyl pritomen vetrak "sahara"? Vzdyt NB s aktivnim chlazenim funguji pasivne, klidne celou dobu provozu a vetrak zacne vetrat az pri narocnejsi zatezi, stejne jako auto. Pasivni chlazeni nema zadne vyhody. Pokud by si nekdo koupil NB s timto Ryzenem a pasivnim chlazenim, tak by sice mel bezhlucnou krabicku, ale s nizsim vykonem. Bude tam prave ten rozdil, ze na aktivnim pujdou hrat AAA tituly a na pasivnim si zahraje 10let stare hry napriklad. Pri encodovani videa to bude trvat 2* delsi dobu a tak podobne. Samozrejme na konzumaci obsahu to bude bohate stacit, ale to staci i ARM s 5W odberem, ktery je pasivni vzdy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

".. Pasivni chlazeni nema zadne vyhody .."

Co třeba 0 dB hluk?
Kdo nezažil, neuvěří.

".. Bude tam prave ten rozdil, ze na aktivnim pujdou hrat AAA tituly .."
AAA na ntb rozumně hrát nejdou.
I ty tak zvané "herní" se 150W GPU jsou o (hodně) velkých kompromisech.

".. a na pasivnim si zahraje 10let stare hry napriklad .."
10 let naprosto bez problému. I spousta 5 let starých věcí. Dokonce i některé vydané v roce 2023 (Diablo IV). Jiné nejdou rozumně ani na RTX 4090.

".. encodovani videa to bude trvat 2* delsi dobu .."
Tohle si člověk nepořizuje na enkódování hromady videí.
Mimochodem, toči video a děla střich jde i na mobilu. Proč by to ntb s tímto výkonem nemělo zvládnout?

".. na konzumaci obsahu postačí i ARM s 5W .."
Na filmy, hubu a možná i ty internety to určitě stačí.
Díky (ne)aktivitě micro$oftu ovšem stále zaostává ze možnostmi, které poskytuje x86. Ano. Narážím na hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Co třeba 0 dB hluk?“

Jaký hluk má aktivně chlazený notebook, který v klidu a v nízké zátěži neroztáčí ventilátor?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já Melkora chápu tak, že on nechce roztáčet větrák ani při náročnějších výpočtech. Raději si počká o něco déle na výsledek.
Ono to něco do sebe má. Třeba když v naprosto tiché místnosti, kde někdo třeba spí chce v tichosti něco řešit na notebooku. Ono totiž to občasné roztočení větráku působí pak docela dost rušivě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co mu brání si ho tak nastavit >> za cenu sníženého výkonu se nic neroztočí ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli se to dá u každého notebooku nastavit, ani kde bych to měl hledat.
Ale u tohoto ve zprávičce zmiňovaného to evidentně jde nějakým klávesovým hmatem a je to indikované ledkou: https://www.gpd.hk/gpdwinmax2

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úpřimně řečeno: není to ono.
To ticho je hodně návykové.
Nehledě na to, že to nikdy nebudu muset rozebírat a čistit.

Pro srovnání
N3350 - 2C/2T, 6W, 4 GB Ram, nemá větráky
Ryzen 5 3500U - 4C/8T, Vega 8, 12 GB Ram
Ryzen 7 5800X, 6800XT, 64 GB Ram, AiO 360mm

V desktopu to ještě jde. Většinou to zvládne přehrávat i filmy.
Ale někdy si Windows vzpomene, že je potřeba něco řešit ...
Když se roztočí větráky, je ten desktop tišší než ntb.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No mam ntb s aktivnim chlazeni a 80%casu neni slyset, protoze se proste vetrak netoci. S FSR AAA tituly by dal. Prave u toho pasivu se narocnejsi hry zacnou sekat. Aktivni pusti turbo a zapne vetrak, pozitek ze hry bude nesrovnatelny. Proc nevyuzit potencial procesoru, kdyz s aktivnim chlazenim bude vykon podobnej jako top desktop minule generace? S pasivnim chlazenim se to APU bude flakat a zaroven prehrivat, tomu rikam
vyhoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebook nemám na hraní nebo jen opravdu nenáročných her. Ten top desktop minulé generace by porazil i většinu dnešních notebooků do 50 tisíc (hrubý odhad - možná i za víc), takže nekecej. Ano vím, že většinu času se u většiny notebooků větrák netočí, ale holt jde o těch otravných a zbytečných 20 %. Větrák se začne točit i kvůli jiným blbostem než jsou hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Větrák se začne točit i kvůli jiným blbostem než jsou hry." <= Přesně. Mám tu pracovní plečku Dell, tato věc roztáčí větrák v době, kdy je v hibernaci. Kde udělali soudruzi chybu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim konkretne tohoto Ryzena. Kdyby prave byl osazen do pasivniho tela tak jak rikas, mohl zakaznik usetrit a koupit tablet s klavesnici, protoze ho vykon nezajima

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njedo o to, že by mne výkon nezajímal. Ale pro většinu účelů je ho dost.
Ono toho výkonu bylo (a stále je) poměrně dost i v tom N3350 (2C/2T atom) z roku 2016.

Ostatně, Steam u jisté hry ukazuje 9867 hodin. K tomu další hry ze Steamu, Hmble-Bundle, GoG a DVD, u kterých není nějaké to počítání "motohodin".

Více omezující jsou 4GB RAM v kombinaci s 32GB eMMC.

".. mohl zakaznik usetrit a koupit tablet s klavesnici .."
Obávám se, že jenom samotný tablet by byl dražší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta skromnost! Celeron N3350!!! Předpokládám Win7 nebo linux, protože na Win10 by skromnost došla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl dodán s Win 10
A OS nebyl měněn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pasivni chlazeni nema zadne vyhody." ... Ale no tak. Už jenom to, že to nepožírá prach, takže to není potřeba po pár letech rozebrat a vyčistit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mam Dell Latitude E4200 s Core 2 duo. Za tu dobu co ho mam jsem ho nikdy necistil a funguje porad. Mam spis podezreni, ze se zasadne zmenili naroky na vykon webu a pod. Protoze nedavno jsem preinstaloval Win na Devuan a start je naopak rychlejsi nez byl. Nejsem si jist jestli by vycisteni nejak znatelne pomohlo pri nacitani webu. Vetrak asi nejakej hluk dela, ale piskajici civky pri zatezi CPU ho spolehlive prehlusi. Takze kdyby ten konkretni Dell byl pasivni tak hluk dela porad a jeste navic je o dost pomalejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ted sem ho pustil pro overeni informaci a DIIT na nem jede srovnatelne s telefonem. Po 10 min. zcela pasivniho chodu se rozjel vetrak. Zajimave je, ze piskani civek v Linuxu sem zatim nezaslechl, mozna shoda okolnosti, ale stejne mi vychazi lip instalace jineho opreacniho systemu, nez rozebrani a cisteni, casove to vyjde cca na stejno s puvodnim SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pískavé zvuky hlučnější než větrák? To je zvuková zbraň a nesnesl bych to ani minutu - v tomto případě bych udělal vyjímku ze svojí zásady a vyhodil fungující hardware. Jinak já mám třeba nějaké starší HP s Ivy Bridge a tam se větrák asi ani neumí úplně zastavit a je to menší zlo, než neustálé rozbíhání a zastavování. OS už je Lubuntu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl může být dost podstatný. U NTB konstruovaného s aktivním chlazením, které umožňuje pasivní režim, je samotný pasiv chladiče uvnitř těla. Pokud bych ale řešil čistě pasivní chlazení, je lepší do toho zapojit kovové tělo přístroje, kde získám velkou chladící plochu. Tedy zvládnu pasivně uchladit větší tepelný výkon.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O tom zadna a kdybych to kovove telo polozil pred stolni vetrak tak se priblizim k vlastnostem mizerneho aktivniho chlazeni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pasivni ch;azeni navrzene jako pasivni bude fungovat podstatne lepe nez pasivni provoz stroje navrzeneho na aktivni chlazeni.

Pasivne chlazeny i5 (4C/8T) "tablet" (2v1) beha velmi slusne. Nahradil muj postarsi Dell Vostro s i7 (4C/8T) a neustale bezicim turbovetrakem.... Mluvim o MS Surface Pro 7. (Pro 8 uz vetracek maji)

S patricnym Zen 4 CPU by sel udelat jeste lepsi pasivne chlazeny stroj.... Druhou veci je, zda ho nekdo udela.... Vyrobci se do toho zatim moc nehrnou....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem koukal na to GPD, tak se nikde nezmiňují o tom, že je pasivní.
Podle obrázků ten větrák má. :(

A cena je taky .. poněkud mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je tak když někdo mermomocí chce několik vzájemně si odporujících si vlastností...
Mimochodem, do spousty přístrojů co by šly klidně pasivně se dává větrák pro všechny případy. Výrobce udělá konstrukci co se má prodávat na celém světě, takže zatímco v chladnější Evropě na sever od Alp/Pyrenejí to poběží plně pasivně tak ve vlhkých tropech už potřeba bude. Jednoduše málokdo bude dělat spešl model pro pouhou část Evropy. Třeba v Thajsku už by bylo vysoké riziko že se uvaří nebo radikálně sníží životnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad Apple to s M1 v notebooku zvládnul globálně.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtel bych videt vykon M1 v tropech na sluniku. Me telefon v lete zahlasi ze se prehriva a to je treba v idle. Kdyby mel aktivni chlazeni tak pusti vetrak a nazdar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za telefon? Přehřívání v idle je porucha. IMHO by si Apple nedovolil udělat sekající se macbook v tropech nebo chybové hlášky. Těch 10 W lze uchladit i v běžných tropických teplotách - nad 40 °C je toho moc i na člověka, takže se asi nepočítá s perfektní funkčností počítače.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no tak kdyz je okolni teplota pres 40C tak snadno. Nejdriv Motorola Droid mini, pak nejake Moto-G a ted Cubot kingkong mini. Delaj to vsechny telefony. 10W neuchladi zadnej pasiv kdyz je okolni teplota treba cca 50C,nesmi sezapomenout ze teoloty seuvadeji ve stinu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem slysel, tak nektere Apple notebooky se nesekaji jen v tropech. Nejake ty ziletkove nedoporucuji ani pro Traktor (DJ program), jezto se seka. A ruzne Appli veci se nesekaji jen v tropech, ale treba kdyz clovek hraje nekde jizneji na slunicku.

Ja netvrdim, ze jiny pocitac by na tom byl v takovych podminkach znatelne lepe, jen chci rici, ze Apple nesnasi i jen trochu vyraznejsi teplo. Ale pokud jsi myslel tropy v klimatizovane mistnosti, tak tam Apple bezi asi lepe, nez v Cechach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze ma na slunicku problem. To uz si prakticky overilo mnoho dydzeju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně konkurence pro Apple M1 a M2.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Emulaci by měla Sony zabudovat do svých konzolí. Je ostuda že neumí emulovat PS3 když to zvládne mobilní zařízení

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo chce, hledá způsoby.
Kdo nechce, hledá důvody.

Sony nechce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to tím, že PS5 už je výkonově šrot?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důvod byl podle mne ten, že chtěla zákazníky přinutit ke koupi nových verzí her.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CPU Playstation 5 je osmijádrový Zen 2 podtaktovaný na 3,5 GHz a s ořezanou FPU, pokud mě paměť neklame. Toto je osmijádrový Zen 4 (+36 % IPC), který navzdory 8W omezení běží na 3,7 GHz a krom toho, že nemá ořezanou FPU, ještě navíc podporuje AVX-512. Grafika PS5 je výkonnější, ale u emulace bývá limitující procesorová část.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

PS5 rozhodně není žádný vyloženě šrot, ale SONY nic emulovat nechce.
Raději danou hru prodá znovu nativně pro PS5.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chovají se jako dobrý obchodník.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že PS5 je šrot, jen že 8W Phoenix má při stejném počtu jader o ~50 % výkonnější procesorovou část a to ještě bez započtení rozdílů v FPU a podpory AVX-512.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No je to hold novější :)
PS5 CPU část "srovnatelnou" s Ryzen 7 3xxx...
Tenhle Phoenix je mimořádně efektivní. RPCS3 používám na 11400f a funí to 100W tepla aby se tam něco fajn hýbalo. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Toto je osmijádrový Zen 4, který navzdory 8W omezení běží na 3,7 GHz..."

Všech osm jader? To pochybuji, když osmijádro na 7 nm při podobné spotřebě nešlo přes 1,2 GHz a čtyřjádrové Intel Atomy na 10 nm jsou na tom podobně. To by byl pokrok v podobě 5 nm výroby vstutku revoluční a já si poběžím koupit AM5 fošnu.

edit: Na videu je vidět, že při 8 W má frekvenci kolem 1,4 GHz (nevím jestli na všech jádrech).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že jsem tu rozvířil debatu ... Takže, já přeci pasivní NTB necpu všem, problém je že nejsou pořádně dostupné těm, kteří by je chtěli. Dále jsou tací, kterým jsou hry (a tuplem AAA hry) úplně šumák, stejně tak jako enkódování videa. A ještě jedna věc, NTB s větrákem který se netočí krom zátěže vnímám spíš jako produkt s "kurvítkem", protože kdyby tam ten větrák nebyl, nemohl by se pokazit a také by tam nebyl prvek navíc, který se může zanést prachem či jiným bordelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé, mě právě větrák v záloze přijde jako věc která je sice mechanická ale když se točí jednou za čas když je to nutné tak to právě kurvítko těžko bude, spíš taková pojistka. Já i v desktopu mám rád ticho a v obou PC mi karty při hraní starých her jako je Medieval 2 větráky vůbec nespouští. A ostatní mám na minimální otáčky jen aby vzduch šel žádoucím směrem a vnímám jen tiché šumění když sedím přímo u PC, jinak dva metry dál už prakticky neslyšné - a to i v noci kdy zvuk moderního HDD je pomalu hluk. Ve dne s otevřenou ventilačkou tuplem neslyšitelné.
Jinak, před lety jsem měl konvertibilní ntb čistě na pasiv režim, sice jen Atom s eMMC ale na prohlížeč a filmy, lehkou kancelařinu to stačilo. Dnes vývoj pokročil takže už by těch kompromisů muselo být rozhodně míň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud člověk v desktopu používá prověřené značky a stejně jako já nejde přes 900 rpm, tak jsou větráky v desktopu a notebooku něco úplně jiného. I v případě, že se spálí, tak jdou lehce vyměnit, po letech jde lehce vyčistit a pokud už HW nemá moc velkou cenu, tak jdou některé i bez náhrady vyhodit, protože vyšší teploty už nevadí. Po pasivně chlazeném desktopu skoro vůbec netoužím a je to i kvůli předraženým pasivně chlazeným zdrojům.

Když se na to kouknu se zdravým rozumem, tak méně výkonný notebook má blíže k tabletu a v tabletu větrák taky nemá co dělat. Nabídka pasivně chlazených notebooků tomu vůbec neodpovídá, protože výrobci notebooků žerou ty turboboost hausnumera od AMD/Intelu a ignorují přání zákazníků. Člověk se musí smát, když vidí žiletku a v něm něco s údaji o 4+ GHz frekvenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konvertibilni pasivni NB je uplne v pohode a pomerne vykonny. Mam sice intela a ne AMD, takze by mohlo byt jeste lepe. Ale je to i5 4C/8T, 16GB RAM, 256 GB SSD. To SSD by mohlo byt vetsi, ale jinak pohoda.
Beha to lepe, nez 10 let stare ctyrjadrove i7 s neustale se tocicim turbovetrakem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.