Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Photokina 2010: Sigma chystá SD1, 46Mpix zrcadlovku s Foveon X3 snímačem

V nízkém světle určitě profi tělům od Canonu a Nikonu konkurovat nebude, ale v ohledu rozlišení (krajina, makro) je naděje, že převálcuje všechna konkurenční těla včetně full-framů. Pokud tedy vyjde dřív než za ty dva roky a Sigma něco nezhoní :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S ISO100 je to vlastně takový kompakt s extrémně dobrou kresbou detailu. Ale kde kompakt nevyfotí, tam si ani SD1 neškrtne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důvod? Současný (cca 4 roky starý) Foveon má dynamický rozsah na úrovni high-endu, rozlišení SD1 bude vyšší, tonalita (opět podotýkám, pokud Sigma něco nezhoní) taky bezkonkurenční... Nevím, čím by si SD1 měla zasloužit srovnání s kompaktem :-) Šumem? Už SD15 je do ISO800 srovnatelná s low-end 4/3 zrcadlovkami, což mi nepřijde špatné s ohledem na teoretickou stránku, podle které by měla mít citlivost 4-8x horší.

Z vlastní zkušenosti (s o dvě generace starší SD14) můžu říct, že zvládá situace, kde by kompakt neměl šanci. S Foveonem se dají s použitím stativu dělat dost slušné noční fotky - s kompaktem je to problém. Tam to při delších expozicích buďto zabije šum (byť na ISO100), nebo nedostatečný dynamický rozsah...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sigma nema sanci, leda ze by udelali velmi kvalitni snimac, co zvlada i ISO, dali to do FF a presvedcili Nikon, aby jejich snimac pouzival ... stejne jako fyly zrcadlovky Fujifilm nikon tela s Fuji snimaci ... a byly velmi oblibene.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by neměla šanci? Kterýho krajináře zajímá vysoký ISO? Proč by potřebovali FF, když i bez něj budou mít reálný rozlišení výstupů vyšší, než nejdražší FF? Tady už není problém co vydají, ale kdy to vydají a zda to bude bezproblémové.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FF Feveon s bajonetem Nikon by se mi taky velice líbil, ale nemyslím že by kvůli tomu neměla Sigma šanci. Zrcadlovku Fuji mám a tím, že vychází z Nikonu D??? je cílená do jiného segmentu trhu.
Jestli Sigma na SD1 něco nezkoní, tak to bude zajímavý foťák.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jako krajinar pouzivam max. ISO 250, vetsinou ISO100-150. Rekl bych, ze Sigma bude mit vetsi dynamicky rozsah a hlavne minimum neostrosti. Jednou si ten fotak koupim

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Volakde som cital, ze Sigma ma dohodu s Olympusom .. tiez pouziva vode odolne telo ako cerstvo oznamena E-5 (zeby takmer to iste?) a pouziva ten isty ostriaci senzor (z E-5). Takze Nikon presviedcat nemusi...
(vlastne je to jediny "cudzi" vyrobca ktory robi objektivy na 4/3 pokial viem .. ak neratam manualne samyangy)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Objevují se takové informace, že SD15 (a zřejmě i SD1?) má AE modul Pentaxu, dále že SD1 má mít AF modul Olympusu, Foveon vyráběný u Sony a procesor (True-II) si taky nevyrábějí sami, ale snad u Fuji(?). Co je na tom pravdy, těžko říct :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu problém u Foveon snímače je dosti omezený barevný gamut. Jelikož spoléhá pouze na různou hloubku vniku záření do křemíku podle vlnové délky, nejsou citlivosti jednotlivých barevných složek přesně 630, 530 a 450 nm a nejsou ani tak úzce selektivní, jak by měly být pro RGB. Na klasické RGB se musejí celkem složitě přepočítávat. Nejspíš proto také starší foťáky od Sigmy neuměly vůbec fotit do JPEGu, protože by to ten vnitřní procesor prostě v rozumném čase neupočítal. Ale to už je pár let, snad to od té doby vylepšili.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli fotíte jen do JPEGu, tak asi tento fotoaparát nebude pro vás.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je sice pravda, že separace barev u Foveonu není sranda, ale není to ani žádný extrémní problém. Velmi rádi na to ale poukazují konkurenti. Jenže už nedodávají, že ani jejich bayerův filtr neodpovídá přesně požadovaným vlnovým délkám a reálně propouští skoro dvojnásobek toho, co by měl... :-)

Nevím, proč SD9 nepodporovala JPEG, ale vím, že měla procesor, který nebyl navržen pro Foveon, ale pro těla s bayerovým filtrem, takže jeho feature-set zřejmě nebyl optimální. Ona SD9 byla prototypem snad po všech stránkách :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

clovek co foti z DSLR do JPEG je neandtrtalec. mozna ma mensi gamut, ale neznam zadny foto papir co dovede vytisknout aspon AdobeRGB ;-) Vetsina LCD nezvlada tolik barev taktez. V RAW konvertoru zacinam v ProPhoto RGB coz pokryva minimalne cely gamut Pentax senzoru.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jestli se dobře dívám Sigma má vlastní bajonet taky na blesky?! těpic :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty řeči o trojfnásobném rozlišení oproti "běžným" čipům jsou marketingový kec. Současný foveon 4,8 MPx má při přímém porovnání s CCD obraz s rozlišením detailů odpovídajícím asi 8-10 MPx, při horším podání barev a jen na nízkých citlivostech, při zvyšování ISO se obraz z Foveonu zhoršuje o poznání rychleji (i když to může být neschopností Sigmy vymyslet kvalitní odšumovací algoritmy)..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

najděte si nějaké srovnání Feveonu se snímačem s bayerovou maskou a pak plácejte něco o marketingu. bayer prostě rozmazává a rozpatlává detaily, takže na úrovni pixelů je to vždy docela slušná mlha. pokud bych si měl vybrat podle snímače, tak raději 15MPix Feveon než 15MPix bayer.
jak to bude s citlivostmi se nechám překvapit ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je sice pravda, že nová bayer-těla už nemají tak silné low-pass filtry a rozlišení je o něco lepší, ale taky nelze říct, že 4,7MP Foveon odpovídá bayeru o rozlišení XYZ. Jednak má každé tělo jiný low-pass filtr + jiný procesor a za druhé je rozdíl, jestli se srovnává rozlišení čistě jasové (přechod černá/bílá), nebo v rámci jednoho barevného kanálu (světle červená/tmavě červená), nebo přechody mezi kanály (červená/modrá), případně ještě o který kanál jde, protože bayer má 2x víc zelené, než červené či modré. V jasu odpovídá 4,7MP foveon těm 8MP bayeru ±. V přechodu barva/barva těch 14MP (ekvivalent) dá a v kresbě v rámci červeného kanálu je na tom stále jakýkoli Canon hůř (možná vyjma 5D-II - to jsem neověřoval). Jelikož na tom třeba těla od Nikonu jsou v tomhle ohledu líp, nebude asi na vině samotný koncept bayer filtru...

Poznámce "při horším podání barev" nerozumím; pokud bereme v úvahu spektrum odpovídající slunečnímu svitu, je podáním barev foveon před bayerem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.