Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Picasso pájené, Picasso pastované

A náklady navíc za pájku už někdo zveřejnil? Když se může prodávat pájený FX-4320 i s Wraith chladičem za 1100 Kč, tak to asi nebude nic podstatného. Citlivost menších a menších procesů na teplo se zvyšuje, takže já bych nechal rozhodnout trh - CPU s pastou za 2000 Kč a to samé CPU s pájkou za 2100 Kč a ať se ukáže.

Vzhledem ke krizi Intelu bych se vsadil, že minimálně od tohoto výrobce nás v nejbližších letech čeká rozšíření počtu pájených CPU a AMD naopak může začít kurvit svoje nadřazené 7 nm produkty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je predcasne hodnotit pri vyrobku, ktory nebol uvedeny a nieje otestovany. Hodnotit mozeme vyrobky, ktore uvedene boli a otestovane su. Napr. i7 7700 je z hladiska teplot totalny smejd, 88 stupnov s boxom a 78 s Be quiet! SHADOW ROCK LP. Na druhej strane, ci to niecomu vadi ukaze cas, ked to bude mat 5-6-8 rokov co na to povie doska alebo tak :) Osobne vsetky procesory co som doteraz mal drzia pri beznych izbovych teplotach (25°C) pod 60 a ocakavam to aj od vsetkych co budem mat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad i7-6700 je z hlediska teplot perfektni, sice s boxem se da jit i pres 70 stupnu, ale se skutecnym chladicem clovek malokdy presahne 50 stupnu (napriklad muj Fera2, nicmene uz jsme to diskutovali s dalsima lidma a jinyma chladicema a maji zkusenosti stejne).

i7-7700 je v podstate ten samy procesor s malinko vyssimi takty. Neni teda mozne, aby v jednom pripade nebylo pouziti pasty vubec znat a ve druhem tak moc. Navic teploty, ktere uvadis zdaleka nehlasi vsichni uzivatele. Zda se tedy, ze spise nez problem pasty se spojily dve jine veci, za prve je Inteluv boxovany chladic proste tragicky a stiznostma zaplavili internet uzivatele, kteri spolehaji prave na nej, coz je na Zapade pri vetsim rozsireni znackovych sestav, bezne. Za druhe se zda, ze Intel mel v prubehu vyroby (nejake serie) nejaky problem, ktery nepriznal a proto cast uzivatelu i na kvalitnich chladicich hlasi vysoke teploty.

Podle meho je AMD pred jedinym rozhodnutim: chce-li designovat sva APU pro mozny pretakt, musi pouzit pajku, nechce-li uzivatelum APU davat nastroje k pretaktovani, zvoli pastu. (Osobne u APU problem s pastou nemam, netaktoval bych to.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

suhlasim s tym, ze sa to lisi kus od kusu, ale uz som mal aj i5 (neviem co) ktora s AIO mal nad 70, a to je ze velmi smutne. U klienta mam fx8350, teploty nepoznam, ale ten AIO fuka riadne horuci vzduch ked je v plnej zatazi. i7_9700k so 14cm krakenom x62 mal teploty ake ma mat, ale kwa to je najsilnejsi chladic aky som kedy videl/montoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé procesory navíc nemají rovné IHS a tím se zmenšuje kontaktní plocha, mám třeba i5-4670K, která má to IHS uprostřed jakoby vypouklé a chladí se to o něco hůř, musím to někdy ošmirglovat nebo jinak opravit.

U i7-7700 jsem taky narazil na horší teploty oproti 6700, na jednom stroji kde je právě nerovné IHS se zapotí i Freezer 13, protože ten kontakt není úplně dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak muze byt IHS uprostred vypoukle a navic tak, ze to nedomackne do roviny ani chladic? To jako vazne? Napada me jedinne, nandavani pasty je jeste poctiva rucni prace, ale kdyz tam ten delnik zrovna kydne ty pasty vic, tak je to spis na skodu. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jako vážně.

Ono se všechno svádí na šedivku, ale většinou je problém ještě někde jinde (prasácký box ještě z dob P4, nerovné IHS, nebo špatně nanesená pasta pod IHS či na něm.)

Šedivka sama o sobě není pod IHS samozřejmě ideální, ale při dodržení výrobní dokumentace těch pár setin mm tlustá vrstva nemůže mít zásadní vliv. Horší je, když se z těch pár setin stanou desetiny, třeba proto, že IHS je rozměrově mimo toleranci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Onehdá jsem viděl video, kde chlapík položil CPU vrchem na stůl a roztočil ho jako káču... takže asi jako vážně. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prý vysoká tolerance a nepřesnost z výroby, ono to pro většinu lidí problém není, pro taktovače ano.

Týká se to i opravdu drahých CPU, GN na to má super videjko z nedávné doby:

https://www.youtube.com/watch?v=iShcG91eLoc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU s pastou za 2000 Kč a to samé CPU s pájkou za 2100 Kč a ať se ukáže... ukáže se pouze to, že všechna CPU se budou nakonec prodávat za 2100 a kupující bude čekat, co mu loterie nadělí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže on ten rozdíl v ceně bude tak 20kč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alebo špekulanti nakúpia CPU s pastou a budú ich predávať s cenou ako pri CPU s pájkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.