Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Piráti ve Švédsku začínají připojovat uživatele k internetu anonymně

Tak tohle je sprosté zneužití poslanecké imunity. K tomu rozhodně nebyla zavedena. A to zcela bez ohledu na to o jaký zákon se jedná a nebo jestli se jim (nebo komukoliv) (ne)líbí.
Jedná se o klasický postup "účel světí prostředky" (dost často používaný ne zrovna demokratickými stranami).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno když uvážím, jak " demokraticky " se chovají všechny protipirátský organizace, tak ať klidně účel světí prostředky. Protože pokud se tak nestane, tak za chvilku tady nebude ani náznak demokracie. Už teď je to totalita převlečená za " bojujeme proti terorismu, bojujeme proti pirátům " .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muj bratr zije nekolik let ve Svedsku a tvrdi, ze to tam jde politicky od desiti k peti, neustale tam sili komunisticke nalady. Takze ja bych tohle pozitivne nevidel, je to dalsi krok mravniho rozpadu zeme.

A co je motivaci? Beztrestne krast, co mi nepatri. Presne na tom stavel Hitler, obracel se k chudine a dostal se k moci, presne na tom staveli komunisti, obraceli se k chudine a dostali se k moci. A co nasledovalo snad vsichni vi.

Kaslat na mravy a tvdit ze ucel sveti prostredky? Po mnohacetne historicke zkusenosti za nekolik set let bychom snad uz meli vedet, ze to k nicemu dobremu nevede. Ne pro obycejny lidi, polepsi si vzdycky jen par jedincu na hore, kterym tupa hloupa masa s vidinou krasnych bezpracnych zitrku akorat dobre poslouzi a pak na to doplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plne s Vami suhlasim. Za vsetko mozu majitelia autorskych prav, ktory nas uz roky beztrestne okradaju.Za vsetko im musime odvadzat poplatok.Preco vsetci? Vad ked niekto kradne maju ho zavret a nie spravit pausalne vypalne.Beztrestne kradnu, co im nepatri!!! A podla toho to dopada.Ano Ty hore bohatnu(umelci) a my ostatny sa im na to musime skladat, kedze si to "vylobovali" u poslancov.Je to hnus!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo te nenuti si to kupovat, stahovat, poslouchat, sledovat,...
Ackoli jsem rozhodne proti praktikam komedialnich spolecnosti, tak bezbrehe porusovani zakonu k naprave nepovede. Nemam rad prirovnavani stahovani ke kradezi. Jedna se o porizeni kopie pro osobni pouziti, coz je ve vetsine zemi EU (ne-li ve vsech) naprosto legalni a kvuli tomu se take plati "vypalne".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se domnivam, ze jde o kradez v obecnem slova smyslu. Kazdemu cloveku totiz nalezi odmena za jeho praci. Tudiz uziva-li nekdo cizi prace, je povinen podle predchozi dohody odmenit dotycneho pracanta. To se vstahuje nejen na remeslnika nebo kadernici, ale i autora. Pokud autorovi neni poskytnuta odmena, je o ni okraden. Za stahovani autorskeho obsahu z warezu autor neni odmenen. Autorske poplatky neslouzi k financovani warezu, to je demagogie nejvyssi urovne. Autorske poplatky se plati za moznost porizovat si kopie legalne ziskaneho obsahu, tedy napr. z rozhlasoveho nebo televizniho vysilani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autorské poplatky - proč je musím platit, i když si koupím foťák a budu fotit fotky na dovolené? Jaký legálně získaný obsah chráněný autorským zákonem tím porušuju? Když nemám televizi, poplatek za televizní vysílání platit nemusím. Proč je to u poplatků na datových mediích jinak?
Dále, když platím za to, abych si mohl pořídit kopie třeba ze zakoupených DVD, proč to udělat nemůžu, proč je to protizákonné? Ano, zkopírovat si zakoupené DVD nemůžu, protože tím obcházím ochranu proti kopírování (hodně let neúčinnou, ale přesto ochranu), což je zákony ČR zakázáno?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Autorske poplatky se plati za moznost porizovat si kopie legalne ziskaneho obsahu, tedy napr. z rozhlasoveho nebo televizniho vysilani. "
Nojo jenze zrovna v TV to dela na hdd dvd recorderu problem a pise to "nelze ulozit. kodovano macrovision" takze taky smola

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jeste jsem si vzpomel vcera ve zpravach se zaslechl cosi o placeni licenci za pestovani plodin (ovoce zelenina) tak sem si rikal brambory pochazeji z USA tak zbytek sveta bude cvakat??? no rekl bych ze uz to prehaneji a jak uz tu nekolikrat zaznelo cekam kdy si nekdo patentuje kolo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

predpokladam, ze slo o geneticky modifikovane plodiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A už je to tu zase.
"Kazdemu cloveku totiz nalezi odmena za jeho praci" - Dneska jsem drhnul kartáčem o plot, zaplať.

Pokud si můžu "legálně pořídit kopii" skladby z rádia, proč si nemůžu stáhnout tutéž skladbu z vpravdě ďábelského warezu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

protoze autor nedostal zaplaceno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor nedostal zaplaceno za vysílání v rádiích? Jejda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor dostal zaplaceno za vysílání v rádiích. Autor nedostal zaplaceno za "vysílání" v p2p.

ale tobe spise slo, udelat ze sebe blba...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To poctu nechám klidně tobě. I když to už asi nebude potřeba.

Šlo mi o to, že by dostal zaplaceno 2x defacto za jednu konkrétní skladbu a od konkrétního člověka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme muzete, toto nas az vyslovne povoluje!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, náš AZ to nepovoluje, on to pouze nezakazuje a to je fakt rozdíl!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

omyl, co neni zakazano je povoleno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, nas AZ je postaven trochu jinak, on explicitne zakazuje vsechno (priznava veskera prava k nakladani s autorskym obsahem pouze autorovi)a v nasledujicich paragrafech z toho cini vyjimky a za tyto vyjimky autorum priznava nahradni odmenu z autorskych poplatku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jinymi slovy, povoluje vytvoreni rozmnozeniny dily pro osobno potrebu bez ohledu na zdroj. coz uznal i nejvyssi spravni soud ne svem oduvodeni rozsudku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

omlouvam se za preklepy (provizorni neergonomicka nahrada za ms 4000) dily=dila, ne svem = ve svem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tam napsané trošku jinak, ale dobrá. Co ti ale uteklo je fakt, že se nesmí jednat o dílo nějak zabezpečené proti kopírování, čímž se míní třeba i hloupé CSS. Takže kopii DVD si pro osobní potřebu v drtivé většině případů ani podle našeho AZ prostě neuděláš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá to být dílo zabezpečené účinnou ochranou, nebo tak něco? CSS to rozhodně není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud to ale beres takto, tak zadna ochrana neni 100% ucinna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toto ja nezpochybnuji pane bartoni, ovsem stazenim film hudby/filmu v mp3/ogg/mkv/divx neni prekonavana zadna ochrana.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kolego, tady to trochu pokulhává, protože prakticky je to úplně jinak. Umělec není odměňován za prodané CD a nemůžete tvrdit, že "nekoupením" nebo stažením ho okrádáte o výdělek. Protože kdybyste si to CD koupil, peníze nedostane autor, ani žádný poplatek za kus, ale nahrávací společnost, resp. distributor. Umělec má smlouvu na honorář a zpravidla za prodané CD mu desátek nikdo neposílá.
Tento příklad je opravdu nešťastný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smluvni vztahy mezi autorem, vydavatelem a distributorem jsou ruzne.

Pokud umelec vlastni majetkova prava ke sve tvorbe, tak dostava penize za kazdy kus prodaneho CD. Pokud umelec sva majetkova prava proda nahravaci spolecnosti, tak je inkasuje nahravaci spolecnost a je okradana tato. To je stejne nemravne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se platí výpalné, proč nejsou otevřeny archivy s hudbou, filmem? Proč teda, když si platím, mám ještě zdlouhavě hledat a dlouho čekat, než někdo nasdílí? Dyť jsem zaplatil, potom chci pořádnou službu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prestante nas krmit takovymi plky kdyz sam vite ze o umelce/autory tu vubec nejde. maly nastin toho jak se prerozdeluji utrzene penize za cd/dvd

http://www.negativland.com/albini.html

takze vsichni muzeme byt v klidu protoze ikdyz si nekoupi cd/dvd nikdo autori to prakticky na svych vydelcich nepoznaji, ovsem paraziti/vydavatele prujdou o miliony a bez nich se autori uz dnes obejdou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Autorum nic nebrani si vydavat CD sam, nekteri to tak i delaji. Ale priznejme si, kvuli zlodejum je to velmi riskantni a prakticky nemozne pro zacinajici nezname umelce. Temto rizikum se dokazi nejucinneji postavit prave velka nakladatelstvi a rozumne investovat tento zabavni prumysl. Cim vic se krade, tim vic jsou autori samotni bezbranni a tlaceni do spoluprace s velkymi vydavatelstvymi a tim mene vyhodne podminky maji. To na co pirati nadavaji zpusobili oni sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dival jste se na ten link? pomer skoro 1:700 pro vydavatele? tomu rikam sprosta zlodejina, neni divu ze se kapely presouvaji k ziskum z koncetru. tak by to melo byt a mili paprdove z vydavatelskych domu se bud prizpusobi nebo si utahnou opasky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A když taková kapela uspořádá koncert, na kterém hraje jen svá díla, tak stejně musí odvést poplatek autorskému svazu. Holt má to ta mafie vymakané.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro autory je riskantní vydat CD ze zcela jiných důvodů. V první řadě je tu investice do vylisování v malé sérii, která stojí několik desítek tisíc. Pak je potřeba CD protlačit do obchodů (pro umělce, za kterým nestojí vydavatelství, je to prakticky nemožné, protože hudební kamenné obchody vesměs patří vydavatelstvím) a svoje CD zpropagovat na veřejnosti - další desítky tisíc. Autor musí do vydání CD vrazit minimálně 50 000, jinak se mu ani nevrátí náklady. Ne kvůli pirátům, ale kvůli neinformovanosti potenciálních zákazníků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hromada kapel vydava sama (zvlast nemainstreamovych zanru), akorat neprotlacovavaji CD do normalnich obchodu, bud je prodavaji na koncertech, nebo na svych strankach, max na nejakych eshopech, pripadne obchodech toho urciteho zanru (beru to podle metalu), hlavne je v teto dobe pokrok, ze diky technice si muze demo kapela bez problemu nahrat ve skusebne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, znám osobně kapelu (už neexistuje), které se povedlo udělat CD v malém nákladu (teď už přesně nevím, kolik tisíc kusů) v ceně do 10 tisíc (nahrávací studio, master, lis, obal, ...), na což se jim povedlo sehnat sponzory, takže to vlastně měli zadarmo :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo? Tak se slož teda tomu Holywoodskému průmyslu na sny. Vydávají brak a ještě jim za to ze zákona musíš zaplatit. Taky bych chtěl špatně natřít plot a dostávat za to ještě 90 let peníze. Že to není možný? Když něco vymyslíš a patentuješ si to, musíš za udržení patentu platit. Ale když uděláš "umělecké dílo" , tak budeš dostávat prachy až dosmrti. To je normální?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo? Tak se slož teda tomu Holywoodskému průmyslu na sny. Vydávají brak a ještě jim za to ze zákona musíš zaplatit. Taky bych chtěl špatně natřít plot a dostávat za to ještě 90 let peníze. Že to není možný? Když něco vymyslíš a patentuješ si to, musíš za udržení patentu platit. Ale když uděláš "umělecké dílo" , tak budeš dostávat prachy až dosmrti. To je normální?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krásně řečeno. Tvé minusové hlasy o tom dokonale svědčí! Ono na CDR v mnoha ohledech platí, čím více v mínusu, tím má člověk větší pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím chceš jako naznačit, že s pravdou se obecně nesouhlasí?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě - pravda je většinou nepříjemná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, a ještě si zapoměl dodat, že na ní máš patent a jen ty a eee znáš 100% univerzální pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ovšem neznamená, že jsme povinni s ní souhlasit :) Bylo by také dobré rozlišovat pravdu a názor. To, co napsal eee, je názor. A já s ním také nesouhlasím, protože pravda je, že člověk nemá automaticky nárok na odměnu za svou práci. Člověk si musí odměnu za svou práci v první řadě zasloužit. A o tom, zda si ji zaslouží, nebo ne, on vůbec nerozhoduje. Tedy korektněji: neměl by.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bohužel není názor, ale pregnantní vyjádření reality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted se snazis poprit listinu zakladnich lidskych prav a svobod. Kazdy ma pravo na odmenu za praci. Jen si to nejaci bambulove nesmi vykladat tak, ze kdyz udelam neco neprodejneho, tak to ostatni musi koupit. Nemusi, pouze to nesmi ukrast.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepleť si nárok a právo. Právo na odměnu máš, nárok nikoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si to nepletu, hovorim o pravu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z věty "Kazdemu cloveku totiz nalezi odmena za jeho praci" ale vyplývá, že je řeč o nároku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevyplyva, to je tva osobni interpretace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jedno, stejně to není pravda. Právo na odměnu prostě nemáš. Odměnu si musíš zasloužit a o tom, jestli si ji zasloužíš, nebo ne, ty nerozhoduješ. A je úplně jedno, jestli to nařizuje nějaký zákon, nebo ne. Ten zákon je špatný a já ho nehodlám respektovat. Já ho chci změnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomuhle se rika ignorovani reality. Je mozny, ze nekdo jako eee by si pri nahodnym stazeni "nelegalni" empetrojky usekl prst, kterym zmackl to tlacitko na mysi, ale vyskyt takovych jedincu v populaci je na urovni statisticky chyby. Vsichni ostatni jedou stylem, ze koupi to co se jim libi nejvic a zbytek nekde stahnou. Lisi se jen pomer mezi mnozstvim koupenyho a stazenyho, nekdo kupuje skoro vsechno, jinej skoro vsechno stahuje. A ono to funguje, autori hlady neumiraji a vydavatelsky firmy jsou na tom tak dobre, ze se jim dari i ovlivnovani zakonu. Volani po absolutni poctivosti muze vypadat jako pekna myslenka, asi tak podobne jako napad, ze by se vsichni lidi na svete meli vzit za ruce a mit se radi. Akorat ze i sance na uspech jsou v obou pripadech velmi podobny. ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, tady je trochu rozpor: kdyz me nikdo nenuti si to kupovat, tak proc platim vypalne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypalne se plati za to, ze autorsky zakon zasahuje autorum do jejich prav a timto zpusobem financuje prislusnou nahradu. Osobne to povazuju za pitome reseni, imho by zakon nemel autorum zadnym zpusobem zasaovat do jejich prav a pak by se ani nemeli platit zadne poplatky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sis neco popletl, autorsky zakon jim ty prava hlavne dava, ne bere. Tyhle zvlastni prava navic pro autory nejsou od boha. Jsou proto ze stat chce autory podporovat aby spolecnost jako celek ziskala vice autorskych del. AZ tu neni primarne proto aby zajistil autorovi absolutni narok na penize za myslenkovou cinnost a snadnou obzivu. Nebo navrhujes zakony zarucujici zisk i pro vsechny ostatni lidi kteri si vydelavaji nejak jinak nez premyslenim? Napr. kazdy zemedelec musi dostat zaplaceno za vse co vyprodukoval? Nebo Kazdy clovek ma pravo na to byt nekde zamestnan bez ohledu jestli je o nej na trhu prace zajem? To uz tu bylo. Nebo Kazdy podle svych schopnosti - kazdemu podle jeho potreb?

Tak nejak od prirody ma autor plnou kontrolu nad svym dilem jenom do chvile nez ho zverejni. A zcela jiste ma pravo sve dilo(=myslenku) nezverejnit a nechat si ho pro sebe. Taky ma pravo delat neco uplne jineho, urcite by nikdo nemel byt nucen nasilim napriklad zpivat pro ostatni jenom protoze zpiva hezky nebo byt nucen do jakekoliv jine myslenkove aktivity. Tvorba i zverejneni je autorova svobodna volba. Zverejnenim ale nad nim kontrolu ztraci. Vsechny ostatni autorska 'prava' jsou uz umele vytvorene spolecnosti pro podporu tvorby a podporu zverejnovani takovych myslenek/autorskych del. Zakony vytvorene pro hmotny majetek nelze aplikovat na nehmotne veci. Nelze vlastnit (v majetkovem smyslu) svoji myslenku v hlavach jinych lidi. Pokud mi nekdo ukradne auto, je to muj majetek ktery mi patril a uz ho nemam. Pokud se jenom nekdo podiva na me auto protoze jedu kolem (=poslechne pisnicku protoze jsem ji zverejnil), auto mi zustane a o nic jsem neprisel. A i kdyz me to auto stalo hodne penez a tomu kdo ho videl se libilo a nic mi nezaplatil porad to nelze nazvat kradez. Pokud zverejnim svou myslenku tak mi v me hlave zustane. Nic mi nikdo neukradl. Pokud ji nezapomenu muzu se z ni tesit jak dlouho chci :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze bez autorskeho zakona autori zadna prava mit nebudou. Velmi pekne to napsal -F-. Kdo by bez existence specialniho zakona autorska prava a jejich rozsah urcoval? Kazdy autor sam? Ale to je pak anarchie a takovy model jsi pravdepodobne nemel na mysli. Jinak by autorum zrejme zbyvalo pouze zhotoveni dila na primou objednavku, nebo se spolehat na dobrovolnou stedrost fanouskou. Coz by v dusledku pravdepodobne znamenalo likvidaci zabavniho prumyslu (nebo aspon jeho znacne casti). Ale tak jsi to asi taky nemyslel. Takze se asi shodneme, ze zakladem je opravdu autorsky zakon, rozpor asi bude v tom, jakym zpusobem by mel prava upravovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by si autoři nemohli rozsah práv určovat sami ve smlouvě s příjemcem díla? To není anarchie, to je svobodný trh.

Já osobně v úplné likvidaci zábavního průmyslu nevidím problém, protože z drtivé většiny je to jen byrokratická mašinérie požírající peníze určené autorům. Zábavní průmysl hrál důležitou roli v době, kdy náklady na distribuci byly astronomické. Jenže tahle doba už je dávno pryč a zábavní průmysl už žádnou užitečnou roli nemá. Právě naopak, svojí ekonomickou mocí se snaží brzdit přirozený vývoj trhu a technologií kde jen může.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle obhajování výpalného je neskutečná pitomost.

Máme platit výpalné za možnost nahrát si kopii z televize nebo rádia? To se má přece započítat do ceny vysílací licence. K samotným autorům by to bylo daleko spravedlivější, protože by dostali peníze přímo.

Máme platit výpalné za možnost udělat si záložní kopii legálně koupeného originálu? Proboha proč? Vždyť jsem přece za licenci už jednou zaplatil!

Máme platit výpalné za to, že někdo jiný páchá trestnou činnost? Podle téhle logiky bysme si taky měli všichni v 18 povinně odkroutit půl roku v base jako "výpalné" za všechny nevyřešené vraždy a znásilnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme ze tv/radia a dokonce doublovane jeste vsichni kdo tyto tv/radia maji ve verejnych prostorach, dokonce i trafikantka za radio v budce ktere pak muzete slyset u okynka PLATI autorske poplatky. takze vypalne NENI jakasi nahrada za moznost nahrat z tv/radia ale nahrat z JAKEHOKOLIV zdroje (okopirovani zapujceneho cd souseda, stazeni z rapidu atd.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukaž mi jediný příklad kopírování, kde není řádně zaplacená licence přiměřeného rozsahu a zároveň není porušen zákon. Při kopírování od souseda ten soused fakticky zákon porušuje, jen v tak zanedbatelné míře, že se to nevyplatí postihovat.

Výpalné platíme proto, protože zákon ještě žije v době, kdy platilo kopírovat=vydávat. Místo výhradního práva dílo šířit tak dává autorovi naprosto nesmyslné výhradní právo kopírovat a poslední zbytky zdravého rozumu se musí zachraňovat výjimkami z výjimek, které se musí "vynahradit" výpalným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toho souseda jsem uvedl zamerne jelikoz i nejvyssi spravni soud jasne rekl ze puvod zdroje je nepodstatny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neodbíhej od tématu. Nejvyšší správní soud řekl jasně, že povaha zdroje je nepodstatná pro příjemce, protože nemá žádnou rozumnou možnost o legalitě zdroje sám jednoznačně rozhodnout. Šiřitel díla bez licence na šíření pořád porušuje zákon.

A teď mi ukaž ten příklad kopírování, kde není řádně zaplacená licence přiměřeného rozsahu a zároveň není porušen zákon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat, proč to chceš vědět? Nějak mi uniká pointa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pointa je v tom, že výpalné nedává smysl. Buď bezdůvodně platíme podruhé za něco, za co už bylo jednou řádně zaplaceno, nebo podle principu kolektivní viny platíme za to, že někdo jiný porušuje zákon. Obojí je proti zdravému rozumu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co kdyz prijdu k sousedovi s prazdnym cd, pozadam ho, jestli si muzu pujcit na chvili jeho pocitac a behem te chvile si vypalim jeho legalne zakoupene mp3. Soused mi maximalne nezabranil ve vytvoreni (v podstate legalni) kopie. Ted uz bys byl spokojeny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velkosdíleči také jen "na chvíli půjčují svůj počítač" stahovačům. Také jen "maximálně nebrání vytvoření (v podstatě legální) kopie". Přesto jim soudy ukládají poměrně vysoké tresty. Takže ne, spokojený nejsem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad peca_007:To je omyl , ze ma nikdo nic nenuti.
Chces si spravit fotky(plat za fotak,kartu. HDD,RAM.DVDmech.DVD media)
Chces mat firmu(musis mat pocitac,lebo mas zo zakona nejaku elektronicku schranku)
Chces napisat dopis na papier( Aj z papiera su poplatky).
Chces dieta naucit malovat(poplatok z papiera)
Chces telefonovat( aj v mobile je nejaka pamat).
A otazka je z coho vsetkeho este platime nejake poplatky.
A komu idu tie peniaze? Ani to sa nedozvies ,pretoze idu sukromnemu zvazu a ten nemusi povedat komu ich da.
Samozrejme najvacsi baksis dostanu "chudobny" umelci ktory maju miliony na kontach.
PRECO TOTO VSETKO MUSIM PLATIT AJ KED NEPOUZIVAM ICH DIELA????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, za vsechno mohou bezohledni chamtivi lidi, kteri si mysli, ze maji pravo na bezplatne uzivani vysledku cizi prace. Tito sami lide by byli silne proti, kdyby se melo jednat o vysledky jejich vlastni prace, ktere by mel vyuzivat bezplatne nekdo jiny.

Napriklad wift na tomto serveru si s autorskymi pravy k cizim materialum hlavu nijak nelame a pouziva je bez autorskych svoleni. Kdyz jsem vyzval redakci at mi da svoleni bezplatne vyuzivat obsah tohoto webu, tak echteli, proc? Mam si snad zdejsi obsah krast a potopit tak tento server? Libilo by se redakci, kdyby na to mohli jen tak bezmocne koukat? A prtom je to tak snadne a neni proti tomu zadne obrany. Jedinou prekazkou jsou slusne mravy, idea ze cizi prace se nekrade a autorsky zakon, ktery rika jak je mozno zachazet s cizimi dusevnimi vytvory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím o informaci, kde na našem serveru konkrétně používáme cizí materiály, které vystavujeme v nesouladu s naším platným autorským zákonem.
Nevím nic o tom, že bys žádal o svolení nějaké materiály z tohoto serveru využívat (ostatně to už čtením děláš a to zcela zdarma).
Pokud by náš obsah byl nějak zneužíván mimo platnou literu zákona, je k tomu samozřejmě ochrana, ne že ne. Tou je žaloba a soud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to par tydnu nazad, kdy wift pouzil nejake cizi obrazky, nechtel ani uvest odkaz na zdroj a cele to bagatelizoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím konkrétně, zdroj je totiž uveden u každé naší zprávy! O jaké cizí obrázky tedy přesně šlo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo o obrázky USB konektorů a zdroj byl třetí den od vydání recenze doplněn.
http://www.diit.cz/clanek/test-i-tec-mysafe-usb3-0-externi-320gb-pevny-d...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a bagatelizoval bych to i dnes, neboť způsob využití obrázků nikterak jejich tvůrce nepoškozuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže umělci neprodávají výsledky vlastní práce. Oni ani nemůžou výsledky vlastní práce šířit, protože své dílo je pro smlouvou u nahrávacích společností, kterým to "prodali".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekteri prodavaji, nekteri ne. Jestlize nekteri umelci prodali majetkova prava ke svemu dilu vydavatelstvi, pak s nimi naklada vydavatelstvi, ktere ma prislusna prava a narok na odmenu.

Nebo snad mam zacit jezdit vlakem nacerno s odduvodnenim, ze vyrobci lokomotivy a vagonu se stejne ty penize nedostanou, tak neni duvod platit? To je zcestne uvazovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně náznak rozumného argumentu. Souhlasím s tím, že pokud používám "nelegálně" sw,bo natáčím film v kině, je to stejné jako jet vlakem "načerno".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale slovy zábavního průmyslu jsi "ukradl vlak".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a stat tak prisel o stovky miliard a nezamestnanost se zvedla o 10 procent. uff tito cerni pasazeri ruinujou nasi republiku. opratku pro ne!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V kině si nemůžu natočit film a zhotovit si tak rozmnoženinu pro svou vlastní potřebu? Jak odporné, když si právě za tohle platím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Natáčení v kině je "špatné" a je to jasné porušení provozního řádu kina (smlouvy uzavírané nákupem lístku ... atd.).

Ale IMHO by to mělo být postihováno a zákoně regulováno přesně jako jízda načerno. Analogicky neoprávněné užití čehokoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zaplatil jste svemu truhlari jez vam vyrobil zidli+stul a vyrobci varne konvice za jejich pouziti dnes rano? ne? aha ja zapomnel, ze nekdo dostava za svoji praci zaplacenou pouze jednou. ale co jsou to bridilove maji mit poradnou lobby aby jim to zaplatila u politiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne a stejne jsem nezaplatil autorovi hudby, jehoz CD jsem pri te snidani poslouchal. Nejaky dalsi zcestny dotaz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale zaplatil! Když to byla nějaká stanice ČR pak poplatkem za rádio, když to bylo nějaké soukromé rádio, tak tím, že posloucháš jejich reklamy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, navic autor dostal penize jak z tveho zakoupeneho cd, ci vypaleneho je to fuk, tak z prehravace/pc, ale i z poplatku od radii a tv a pokud bys snidal v hotelu tak jeste od nich dalsi brebendy za radio/tv na pokoji/v restauraci. a o dalsich x zdrojich nemluve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím,je to len ďalší nástroj, ako dostať z ľudí peniaze. Najhoršie na tom je, že sa nieje ako brániť. Lebo zákon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Presne na tom stavel Hitler, obracel se k chudine a dostal se k moci, presne na tom staveli komunisti, obraceli se k chudine a dostali se k moci."

Ano přesně tak se dostali k moci Hitler,komunisté, fašisté aj.

"A co nasledovalo snad vsichni vi."
To co následovalo je přesně to, co se děje(začíná dít) teď: cenzura,diktatura, perzekuce ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, to se delo az po tom, co se dotycne slibotechny dostaly k moci. Nedelej si vubec iluze o tom, co by se delo, kdyby se bezohledni chamtivi pirati opravdu dostali k zakonodarne moci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se spíš bojím toho co s námi "autoři" dělají teď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejhorsi scenar = legalizovane nekomercni sireni. kapely na tom budou +- stejne a mozna i lip a krachne par zaprdenych lobbystu, mozna nejaky ten vydavatelsky dom a svet se bude tocit dal. nebo si myslite ze by se napr. bez sony rozprostrelo na planete zemi hrobove ticho a hudebnici by v zapomneni umirali v zastrcenych a zaplivanych uilickach slumu hlady?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kdo jim tu chudinu zajistil ty rozumbrado?Demokrati, kteri to dovedli totalne do sracek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Demokrati v rusku? Clovece, malo jsi studoval :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a kdo za to ve finale muze? ;-) my vsichni. dokud se tahle primitivni spolecnost neprobudi a nepochopi, ze ve 21. stoleti neni treba zadna vlaa/ banky a jina verbez, tak to tady bude jako doposud. Uz to tady tak funguje od zacatku lidske rasy. A pozhybuji, ze se to zmeni. Je to perfektni rovnovaha v chaosu prirody a dokud zde nebude tlak k evoluci. Vzdy tu bude tupe stado, ktere potrebuje nekoho kdo ho bude vodit za rucicku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Pokud chci neco zmenit, musim to udelat tak, aby to nebylo do budoucna napadnutelne. Zneuzivani poslanecke imunity je presne ten nesvar, ktery ma byt vymicen.

Piratske strane prece nic nebrani kazdeho operatora zalovat pro poruseni svobody tisku. Proc to neudela, je kazdemu jasne; neobhajili by pozici, kdy je legitimni zastupce autora vyzve ke stazeni obsahu a oni nijak nereaguji - ostatne nejsou ve Spanelsku.
To, ze obchodni model filmovych studii je nastaven per stat a nikoliv per EU (takze nekteri online poskytovatele vam neumozni nic zaplatit a stahnout, pripadne film jde nejdriv do kina a pak do pujcovny, DVD regiony apod. nastroje na omezeni ciloveho zakaznika) je bohuzel jeho vlastnost, a tu urcuji osoby ten system vytvarejici.

Pokud se vam ten system nelibi, dejte to jeho "spravcum" najevo tim, ze ho nebudete vyuzivat. Rozhodne to ale neni pokyn k hromadnemu vystavovani obsahu na internetu.
Nevidim problem v tom, ze si koupite dvd a kamaradovi ho prepalite, ostatne smena informaci je zakladni praci cloveka - a kde neni zalobce... Ovsem zalozit si na to podnik a to nabizet celemu svetu uz je rozdil.

Proste nekterym to sdileni vadi, tak pouzivaji nastroje a licence k restriktivnimu sireni, nekterym to nevadi a pouzivaji otevrenejsi formy distribuce.
Ovsem vsichni, at si zvoli kterykoliv legalni system, musi mit zakony zaruceno, ze bude vymahatelny. Vymahatelnost prava patri mezi zakladni demokraticke prostredky a pokud pro nejakou zaminku budeme toto pravo omezovat, pak jsme na nejlepsi ceste k chaosu.

Stahujete? Fajn, zakon rika ano. Vite, ze se jedna o nelegalni obsah? Nikdo vas zatim nevidi, neni soudce. Ale s pychou se prezentujete jako nejvetsi zastance svobody slova a za vami se schovavaji v drtive vetsine poskytovatele nelegalniho obsahu? Pak jste se sami rozhodli a musite pocitat s tim, ze se podle platnych zakonu budou filmova studia sva prava branit.

A je na nas (obecne), abychom ohlidali, ze zadna ze stran nevyboci z mezi zakona. A tentokrat slapla Svedska piratska strana pekne vedle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co delaji vsechni politici so se tak skvele o tebe staraji troubo? tihle lidi aspon maji koule a delaji skutecne neco pro lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří naslibují cokoliv aby se dostali ke korytu, to známe dobře i z našich končin. Doufám, že Švédové pošlou ve volbách tuto verbež tam, kam patří - na smetiště dějin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A která strana je lepší? Jako u nás ODS a spol.? Chtějí zavýst drobné jménem školné, které když jsem s kámošema jen tak počítal dá na stovky milionů ročně...to už není drobné :-D a atd...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a provoz vs stoji desitky miliard. vs je investice jako kazda jina. barak taky nechcete po statu zadara predpokladam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a investice do hudebniho prumyslu je rovnez jako kazda jina, kdyz nekdo sponzoruje vydani alba nejake skupiny, take ocekava zisk. Tak proc zrovna tohle od nekoho chcete zadarmo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pojem "hudební průmysl" je stejná konina, jako kdyby někdo vymyslel pojem "dýchací průmysl" a chtěl z dýchání platit. Hudba totiž vůbec původně nevznikla za účelem "průmyslu". To akorát pár nenažranců si ji k tomuto účelu přiohnulo prolobbováním patřičných zákonů. Hudba se dělala od pradávna pro radost.
Nemám nic proti tomu, když na hudbě někdo vydělává. Má to však být podružný efekt daný ochotou za něco takového dobrovolně platit. Dnes je z toho ale "průmysl" a jako v každém současném průmyslu je na prvním místě kvantita (aby průmysl kvetl) a kvalita je už málem sprosté slovo. Co mi rozum nebere, že lidstvo ty sr**ky tak jako tak konzumuje. Ovce, no...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsi humorně naivní. Prý pro radost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, proč tedy hudba vznikla? Zkus mě poučit, já to sice asi tak deset let studoval, ale určitě mě nenaučili všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Studium hudby ještě negarantuje umění vsadit ji do širších souvislostí - ale pokud jsi studoval 10 let, je to opravdu nevlídná vizitka oné školy, že vypustila něco tak polovičatého. Nuže, pokusím se napravit její lapsus, a mírně tě dovzdělat. Zdarma. Takže, milý Wifte, naslouchej:

Jak ti jistě na základce pověděli, ranná hudba, z období středověku, vznikala ve většině případů za účelem církevním - již v této éře (po roce 500) existovaly základy hudební teorie harmonie, polyfonie, kontrapunktu a tempa, ke kterým měla přístup jen malá hrstka lidí - ti pak v žoldu církvě psali chorály a žalmy. Jistě, u této činnosti mohli pociťovat velkou radost, ale nebyl to primální důvod. Primální důvod byla obživa. Důkazy pro veškerá má tvrzení leží v dochovaných notových zápisech.

Pokud se přesuneme dále, do renesančního a barokního období, zjistíme v podstatě to samé. Jediný rozdíl spočívá v tom, že nyní nebyl hlavní zákazník církev, ale nově také dvory. Opět platí, že muzikální vzdělání bylo pro úzkou skupinku nadaných jednotlivců, kteří pokud jej úspěšně vstřebali, si rozhodně nemohli dovolit lehnout si doma na kanape, a vymýšlet si popěvky pro sedláky na poli - to je nesmírně dětinský náhled. Opět pracovali v žoldu, stejně jako švec šil boty. V kratičkých pauzách mezi zadanými pracemi se mohli věnovat i tvorbě neplacené, ale ta tvořila zanedbatelný podíl.

Pokud by jsi opravdu deset let studoval, musel bys výše zmíněné vědět - a to se nebavím o tom, že by ses obtěžoval něco dozvědět o skutečném životě klasických skladatelů - protože pak bys již nemohl nikdy takhle dokola pitomě blábolit.

Nuže - z výše řečeno vyplývá, že tvá rozkošná úvaha umělce lopotícího se za piánem (a že je kompozice dřina!) v očekávání náhodně hozené almužny obtloustlým Wiftem (který naštěstí nemaká pro radost, ale pro tvrdý marky), je nekonečně směšná, a ve mě dále utvrdila názor, že současná podobo školství je pro nadaného jedince brzdou; a pro hlupce zbytečná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezké, to nás opravdu neučili. Takže hudbu vlastně vymyslela nejstarší sekta na světě. No, o to více důvodu jí pohrdat. Mimochodem - jak můžeš vědět, že to bylo tak, jak píšeš? To, že starší zmínky nejsou dochovány, přeci z těch dochovaných nedělá jedinou správnou pravdu ;-). Nicméně zní mi to logicky, tihle sektáři byli vždycky vychc**í jak díra do sněhu.

Za hudbu nadále platit hodlám jen tomu, kdo si to zaslouží - tedy tomu, kdo podle mě opravdu to umění dělá. Opravdových umělců je dnes v "hudebním průmyslu" podle mého odhadu tak pod jedno procento a ještě mám obavy, že jsem to hodně přehnal. Autorský zákon přiznávající náhradní odměnu za tvorbu hudby kdejakému krákalovi jen proto, že je součástí shnilé mašinérie, je špatný a je potřeba jej předělat.

Díky za rozšíření obzorů, nyní již vím, že "pirátství" je ten správný směr. Je to přirozený vývoj, který je schopen oddělit zrno od plev a odpojit od dýchacích přístrojů, co mělo dávno zemřít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsi jak to slepé kuře - jak se opovažuješ nazývat cokoliv neuměním? Co je pro jiného odpad, může být pro jiného hudba sfér. To si opakuj, až zase budeš chtít blábolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu mi říkáš "Co je pro jiného odpad, může být pro jiného hudba sfér." a na druhou stranu mi odpíráš právo nazývat cokoli neuměním? Vždyť právě to, co jiný uměním nazve, může být pro mě odpadem. Za to platit nechci (přesto náhradní odměny platit musím a ty na ten podle mě brak jdou), naopak mám často chuť někoho žádat o odškodné za to, že to musím poslouchat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tím chceš říct, že hudba za starověku (před rokem 400nl) neexistovala? K čemu měli ty "hudební nástroje" který byly datovány do starší doby bronzové? K umlácení mamutů asi těžko, ti už tu nějakých 20k let nežily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No "první" "hudba" určitě nebyla pro kšeft :-) A ta další byla "jen" napiš-zaplatím, zahraj-zaplatím, nebo hraj a uvidíme kdo půjde kolem.

Asi se neřešila další distribuce a reprodukce. To co exsituje dnes, a v tom souhlasím s WIFTem, absolutně pokřivený umělý model.

PS: jinak hezký referát ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cokoliv co se dela pro radost ma kvalitu. jakmile se staras o neco jineho, nema to nic spolecneho s vysledkem ktery se snazim prezentovat.

dnesni tzv. hvezdy, vybirane na dementnich talentovych soutezich a volenych stejnymi dementy co zde byli predtim a ted vlastni hudebni spolecnosti.

nevim co to ma s hudbou spolecneho. Skupina Hammerfall tusim dela vse pro radost a pro lidi. Dle toho take vypada hudba a koncerty jsou vzdy narvane. Nepotrebuji zadne vydavatele a jine pijavice. Bohuzel kvalitni hudbu v regalech nenajdes.

hudba se stala konzumnim sajrajtem. poslechnes si to jendou, pak to slysis kazdou pul hodinu 3x v radiu az ti leze na nervy. krasnym prikladem je "superhvezda" Lady Ga Ga. TO je umelkyne jak cip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nerikej dvakrat. za dychani se brzy bude platit taky ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne, vzduch je zatim public domain a kazdy si ho dycha jak chce, chtelo by to zacit ho vyrabet a triskat z toho prachy, mohlo by se to jmenovat treba PRD (PRo Dychani) nejenom ze zaplati ten prvni kdo si nas PRD koupi ale na naklady cele spolecnosti pak budou vsechny volne vypustene PRDy monitorovany a zaplati samozrejme i kazdy dalsi kdo se takoveho vzduchu nadechne, vzdyt prakticky takovy clovek stale jeste zije jenom diky predchozi tvrde praci vyrobcu PRDu. Ze tu byl vzduch i pred tim a kytky ho vyrabi jenom tak? To je fuk. Cim vic komercniho PRDu se proda tim jasnejsi je ze vsichni dychaji ten placeny. A vubec, za kytky by se taky melo zacit platit. Statistiky jiste brzy potvrdi ze za klesajici zisky vzduchoveho prumyslu muzou jak kytky, ktere vsechen vzduch (vcetne PRDu) nelegalne upravuji, tak i piratske dychani a vubec volny pohyb osob a vypousteni naseho PRDu volne do atmosfery (v piratskem slangu zvane prdeni).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a vubec, kazdy kdo to cetl mi musi poslat 5 korun, vzdyt ja to smolil aspon pul hodiny a delal jsem to pro prachy, delnik v tovarne by za tech pul hodiny mel jiste peknou sumicku penez tak proc ne ja a me deti 50 let po me smrti. A vubec, proc za kazde precteni, staci kdyz mi to primo cdr.cz posle za kazde zobrazeni stranky at uz to nekdo cetl nebo ne. A vite co, poslete to OSA, ta mi to urcite spravedlive rozpocita a posle mi to od vsech naraz vcetne Googlu ktery to urcite uz nakesoval a kdovi komu to uz ukazuje (vcetne kontextove reklamy na ktere se taky svinsky napakuje, chci procenta!).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja to od nekoho chci zadarmo? v jedinem postu jsem nic zadarmo nepozadoval. jen nepovazuji za kradez stazeni a/v dila ktere mi zakon povoluje a ja za to platim ono vypalne. nic zadarmo nechci navic ani na veci "zadarmo" neverim uz sem totiz velkej kluk abych si spocital ze zadarmo vyjde dost draho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejak se to neodeslalo cely.
... komunisticky zdravotnictvi bylo taky zadarmo, ovsem clovek za to platil svym zdravim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Och, kde jsou ty doby, kdy na "špiclování" byl potřeba soudní příkaz...
Je mi poněkud blitno, když vidím, jak nás špiclují všechny ze zákona... samozřejmě, že pod rouškou boje proti pirátství, terorismu,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se konečně objevil ten někdo kdo má "koule" a nebojí se rýpnout do vosího hnízda :-)
- Problém je ale uplně jinde. Pirátství není problém.
- Pokud chcete vyřešit pirátství musíte ho udělat "nevýhodné" oproti oficiální distribuci.
- Orig DVD má cenu 200Kč-musím jít do obchodu, což zabere čas-omezený výběr-omezená kvalita...
- Pirátsky si to stáhnu zadáčo+nikam nemusím jít+maximální výběr zahraničních(indických a alternativních) filmů+si můžu vybrat kvalitu(objem dat)

- Prodávejte DVD za 10Kč, doručte mi Sci-Fi film natočený Rusku až domů, s orginálním zvukem ve fullHD... a já přestanu být pirát :-)
- Až tohle uděláte a donesete mi k tomu popcorn jako bonus věrnému zákazníkovi, veřte mi, že se installací Torrenta nebudu vůbec otravovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jake je tve povolani?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já se divím, že všichni mají na něco právo a já nemám právo na nic, pouze povinnosti. pokud budu psát specificky o p2p: jak může mít někdo právo ve vodách mezinárodního internetu narušovat provoz a sledovat pohyb dat? A posléze monitorovaná data ukládat a šířit? Většinou se ještě pohybují na hraně či za hranou zákona, protože "logy" dostávají ze serveru bez vědomí vlastníka.
Několikrát jsem dostal od ISP přeposlanou stížnost na
"porušení", to bylo před lety, kdy jsem o sledování provozu nevěděl. Stáhl jsem si "demo" hry, u torrentu nebylo nic, co by porušovalo autorská práva (čili crack apod.). Vyfiltrovali mě podle názvu torrentu a hned nařkli z porušení práv. Stejně tak to dělají u filmů, ovšem na základě vlastních nastrčených "fake" souborů. Nechci vidět, jak bych se právně zamotal v USA. Připadá vám to normální?
Já originální nová CD nekupuji, protože jsou zprasená současným masteringem (viz. článek o tématu zde) a nedá se to poslouchat. Současnou hudbu skoro neposlouchám, chci kvalitní "staré" nahrávky a nové či "remasterované" prostě nekupuji. To raději koupím staré CD v aukci. Pro mě si za údajné nízké prodeje /které jsou díky prodeji po internetu lež/ mohou distributoři sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.