Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pirátská scéna přechází od MP4 k MKV

lol. Vzdyt MKV je uz davno standard. MP4 byla vzdy jen rarita.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

Nevím v jakém vesmíru žiješ, ale já jsem ještě video v SD jako .mkv neviděl. Většina nových seriálů a filmů v SD je mp4 (starší pak avi).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jdi trolit někam jinam. Neznám nikoho kdo by dobrovolně používal mp4, písničky prostě valí v mp3. Video mkv, u těch dabovaných filmů a seriálů se jede avi protože to je nejrozšířenější formát. Ale v cizině u filmů v orginálu se valí drtivě mkv. jak h264 tak už aji h265. mp4 je mrtvý.

+1
-62
-1
Je komentář přínosný?

Než napíšeš nějaký hoax, bylo by fajn si zjistit fakta ať se zbytečně neztrapňuješ.
https://kat.cr/tv/
Z deseti nejstahovanějších seriálů za poslední týden je 9 v mp4.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

9 z 10 v cz je AVI
neřiš tady bludy, vytáhneš nějaký trapný TV torrenty a děláš že seš king...ale skutek utek...klikni si u toho svýho torrentu na filmy... všechno mkv...

+1
-70
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle nebudu dál komentovat, odkaz je výše, kdo chce, sám si to může ověřit. Přeji ti hezký zbytek dne :D :D

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

9 z 10 kamier nahráva do MP4 formátu.
6 z 10 zariadení ešte stále neviem prehrávať MKV

Zmier sa s tým že MP4 nie je stále mŕtvy formát, a napr ja osobne mu dávam prednosť pred MKV, aspoň nateraz.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Ale svět se netočí kolem Vás dvou... :D :D :D je mi líto...

+1
-62
-1
Je komentář přínosný?

Svet se toci kolem mezinarodnich standardu.

A to je co? Kupodivu MP4 jakozto standardni kontejner pro H264.

Jakekoliv legalni distribucni online kanaly take pouzivaji MP4.

Dodat zakaznikovi nahravku jako MKV tak nam to hodi na hlavu.

Piratske ripy nejsou stredem vesmiru, vetsinu tech co delaji profesionalne s videem je je sumafuk v jakem formatu si piratske grupy vydavaji filmy.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je stejné jako argumentovat, že videosoubory by se měly po Internetu šířit jako MPEG-2 VOBy, protože zákazníkům normálně dodáváte DVDčka. Protože svět se netočí kolem žádné z těch dvou skupin, není mi nějak jasné, proč tenhle pissing contest. Pro jakékoli koncové zařízení je lepší podporovat cokoli, co podporovat může (a naopak dodávat média je lepší konzervativně, to je prostě Postelův zákon).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Oni nepochopili že se jedná o pirátství, nikoliv o normálně legálně distribuované kanály

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

To nemá smysl, ten člověk pravděpodobně zná jen ulož.to :)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

pravdu máte částečně oba...
tady jde o to, na jaký obsah se člověk dívá.

u většiny (ripy i oficiální) SERIÁLŮ vládne MP4

u většiny ripů FILMŮ vládne MKV nebo AVI

ono je AVI a MP4 postačující pro sledování v nižší/průměrné kvalitě (pro seriály je MP4 dostačující, protože se u seriálů všeobecně neočekává BluRay kvalita. AVI je naživu díky starším přehrávačům, které MKV nezvládají)
no a se stále rostoucím nasazením HD televizorů a přehrávačů je prostě načase začít přecházet na MKV, které to HD zvládá mnohem lépe.

PS: je hezké, že jste jako důkaz ukázal seznam seriálových torrentů na Kickass.to , ale zároveň na tom samém serveru je vidět, že filmy téměř vůbec nejsou kódované v mp4

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Troufám si s tebou nesouhlasit. I u filmů v SD je mkv naprosto marginální. Tam je to opět mp4 + avi, ale souhlasím s tebou v tom, že avi je u filmů více. Připomínám, že o HD se tu vůbec nebavíme.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

tak samozřejmě, že MKV pro SD kvalitu nemá žádný smysl.
MKV bylo vyvinuto pro lepší zpracování HD (+ různé titulky a zvuk)... a když už teda obsah je v SD, tak je rozhodně lepší použít MP4 nebo AVI, které zvládají i staré přehrávače

ale když se podíváte na HD obsah (např. BluRay ripy, atd.), tak tam MKV postupně vytlačuje jiné formáty.
(u BluRay ripů jsem snad ani jednou neviděl MP4)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, v HD je bez debaty mkv v drtivé převaze (kromě YIFY a podobných prasárniček, které jsou v mp4). Článek je ale o SD a my tu taky diskutujeme pouze v rovině SD a tak to musíš brát :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

jj, přesně, většina z nás to pochopila...
ale nabyl jsem dojmu,že ti velcí diskutéři to asi nepochopili, tak jsem to chtěl uvést na pravou míru :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, on vůbec nepochopil o čem je řeč.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Jarouši já chápu, že se zlobíš, protože jsem tě veřejně ztrapnil, ale tak snad už stačilo a začneme zase diskutovat trochu na úrovni, co ty na to?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ty ses ztrapnil sám, o pár řádků níž.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kontejner nemá s kvalitou nic moc společného. Obecně se používá MP4 jednoduše, protože to dostačuje a jde o standard. Naopak především u DVD/BluRay Ripů již MP4 nedostačuje, protože do MKV jde jednoduše vkládat kapitoly, více jazykových stop, více druhů titulků a vlastně obecně více informací. Vzhledem k tomu, že HDTV/WebRipy žádné takové info neobsahují, tak je častěji využíváno právě mp4.
AVI (tedy DivX/Xvid) nemá smysl řešit, jde o mrtvou technologii, která překvapivě dlouho stále přežívá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jo, ale pokud vím, tak do MKV jde nacpat více formátů videa, takže nejste tolik limitování jako u MP4.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To je sice na jednu stranu pravda, na druhou stranu to je irelevantní. 99% videí (všech rozlišení a kvalit) na internetu používá kompresi MPEG-4 ASP (také známou jako DivX nebo XviD) nebo MPEG-4 AVC (známou též jako H.264).

Vzhledem k tomu, že MP4 obě tyto komprese podporuje (je dokonce součástí stejného standardu), má použití MKV nulový význam. Důvod, proč se u HD ripů používá MKV, jsou formáty zvuku. Jelikož MP4 podporuje korektně pouze AAC, používá se u HD filmů s AC3, DTS a jejich variantami formát Matroška.

MKV by také mělo smysl, kdyby někdo komprimoval do VP8 nebo VP9. Tenhle formát videa používá Google na YouTube spolu se zvukem Vorbis nebo Opus. Gogle tomu všemu dohromady říká WebM. Ale pirátská scéna tenhle formát absolutně nevyužívá.

Další mýtus je, že MP4 nepodporuje vložené titulky nebo kapitoly. MP4 obojí umí, ale podporuje pouze svůj vlastní formát titulků. Navíc je pro pokročilé funkce MP4 slabší podpora ze strany přehrávačů.

Takže závěrem. MKV vs. MP4 absolutně nesouvisí s kvalitou videa a už vůbec ne s jeho rozlišením. Důvod, proč se používá MKV, je hlavně podpora audio formátů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm... 6 z 10 fakt nepřehraje mkv ? No já se s takovým zařízením už dlouho nesetkal. Každý android, každý NAS co podporuje DLNA, snad i každy chytrý mobil MKV přehrát umí. Já osobně provozuji synology NAS z roku 2007 s 200 MHz CPU 32 MB RAM a pouští mi to do TV přes DLNA 1080p MKV filmy naprosto bez problémů... pomocí protokolu DLNA. Do čeho nahrávají kamery to fakt nevim v tom nechodím, ale opravdu mě nenapadá žádné zařízení co vyšlo poslední 4 roky a nepřehraje MKV přičemž MP4 jo....

Spíš teď řeším co s kodekem H265, jako je to fajn ta velikost, ale ani serviio neumí transcodovat do TV tak aby tomu rozuměla. Přehráváte někdo H265 po DLNA protokolu ?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Spíše s tím kontejnerem neumí správně pracovat. Video přehrává téměř vše ale titulky a občas i zvukevé stopy už si z kontejneru umí vytáhnout máloco.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimálně můj mobil a stará televize LG (z externího hdd přes usb) to umí. Problém je jen s DTS, které je licencované a televize ho nepodporuje.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No tak zrovna moje 3 roky stará LG to neumí. DTS jasně to je obecný problém. Mobily nemá cenu řešit tam si nainstalujete co chcete.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ten důvod, proč začali výrobci vyrábět chytré televize, nejlépe takové, na které můžete volně instalovat aplikace. Nainstalujete např. KODI a s přehráváním souborů nemáte problém.

Jirka

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ziju ve vesmiru kde stahuji pokud to jde to co je H264 nebo H265. Strasne nerad jsem za Xvid. Kazdopadne vladne MKV a AVI.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No tak asi žiješ v jiném vesmíru, protože v tomhle je lidem(lidmi myslím masy, ne nás dva) uplně jedno, jestli je to h26x nebo xvid. Proto jsou taky nejstahovanější BR ripy od YIFY, což je největší prasárna (mimochodem jsou v mp4). Pokud bych to bral podle celkové stahovanosti(SD + HD), tak to bude mít mkv a mp4 vcelku vyrovnané, spíš bych si tipnul více mp4 videí.
MKV a AVI v SD rozhodně nevládne.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To žijete v malinko paralelním vesmíru.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

jo žiješ (legality) úplně mimo a jen trolíš. YIFY nestahovat, protože to s kvalitou vůbec nemá nic společného. To stahujou jen úplní amatéři a nemůžeš podle toho srovnávat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jarouši zřejmě z rozhořčení okomentoval cizí příspěvek. Nicméně já (legality) tu přece píšu, že YIFY je prasárna, dá se souhlasit s tím, že to stahují amatéři (nebo méně nároční uživatelé), bohužel je ale těchto lidí naprostá většina, takže srovnávat mohu. :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

jak můžeš srovnávat hnus ve formě mrtvým formátem mp4 podle toho, že když to stahuje většina tak je to směrodatné. Napdlo tě že to spousta lidí stahuje protože to má malou velikost a lidé chtějí stahovat co nejméně (vynech FullHDisty)? Je jen dobře že tenhle uměle udržovaný (jak sám píše kamery natáčí přímo do mp4) končí. Pak tento formát budou už jen uměle držet firmy. Prakticky byl formát mp4 nepoužitelný od svého stvoření. To že pár lidí to vydá aby to jelo lidem na telefonu neznamená že se před tím svět sedne na zadek stejně jako SD. Co se nerozvijí to umírá a mkv se neustále vylepšuje.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

No a co je pointa tvého příspěvku? Že bys hrozně chtěl aby mp4 umřelo a mkv vládlo světu, ale bohužel tomu tak není? :D Lidi mají různé důvody ke stahování různých releasů, co to má podle tebe dokazovat? :D Když nic jiného, tak tak to dokazuje to, že fakt nikoho nezajímá, jestli je to X26x nebo cokoliv jiného, což jsi tu taky tvrdil. Dej si s tím trolením na chvíli pauzu.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Proč mi vkládáš něco co není pravda? Mě je u zadele co bude vládnout světu. Jde o to že mp4 jedávno překonaný formát a byl k ničemu odjakživa. Pokud se piráti i s ním rozloučí, pak bude fajn a já si dám kafíčko a nebudu se muset bát že pak budu čučet na kostičky.
Laskavě nepřekrucuj jo...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Uz to tu snad bylo sdeleno v tom MP4 je video FORMAT H.264 neboli mpeg4 - avc.
V tom MKV je video FORMAT H.264 take.
Tedy ty se hadas jestli postu dorucit v baliku hranatem nebo zaoblenem. To je uplne jedno. Roztrhas jej a vytahnes totozny obsah.

MP4 vs. MKV jde o prehratelnost hlavne, pokud MP4 staci, mas jedno video, jeden zvuk tak to strcim do MP4 a ti nebude mit vetsina problem. MKV muze narazit, i kdyz dnes mene a mene.

Tedy, pokud v tech MP4 je vetsinou uploadovany spatny obsah, sdeleni , ze radsi zrusit MP4 nedava smysl.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za hlas rozumu. Snad už to konečně pochopí. Většina lidí si bohužel odmítá připustit že kontejner nemá s výslednou kvalitou společného vůbec nic.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

vůbec to není rozumné, protože MP4 bylo zastaralé a nehospodárné už v době svého vzniku kdy šlo prakticky o snahu zlikvidovat mp3 což se nepovedlo!

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Proč máš takovou potřebu se veřejně ztrapňovat a raději si na toto téma něco nepřečteš? :)
https://en.wikipedia.org/wiki/MPEG-4

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

MP4 bylo zastaralé a nehospodárné už v době svého vzniku

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"ale já jsem ještě video v SD jako .mkv neviděl"

A já viděl první SD fansuby v .mkv někdy kolem roku 2003.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jj tou dobou jsem kodoval jak do MP4 tak do MKV, samosebou ze jeste v SD. V te dobe bylo MKV novinkou tak jsem jeste nevedel co se plne prosadi. MP4 melo v te dobe naskok.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Však já netvrdím, že takové releasy nejsou. Jen jich je naprosté minimum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže stejně nikdo nezaručí, že si od pirátů stáhnete opravdu původní kvalitu... Podle mého na to nejsou nástroje. U zvuku jsem schopen analyzovat jestli někdo nešíří audio CD na koleně zprzněné z MP trojek, ale tady? Velký pozor na domácí rádobystudiové producenty... velký!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konec konců je to zadarmo, ten nepatrný rozdíl mezi originálním blue ray o velikosti 50 GB a ripnutým BR které má 12 Gb popř. 2 GB s H265 fakt nevidím, a nevidího ho 99 ze 100 lidí, takže mi není jasný co tím chtěl básník říct ? Jako závidím ti tvůj čas. Taky bych chtěl mít čas analyzovat veškerý konzumní obsah a ujišťovat se že skutečně vidím/slyším to nejlepší co můžu..... i když to vlastně nepoznám...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A můžeš nám prozradit, jak poznáš, jestli je něco z originál CD nebo z MP3? Frekvenční analýza u MP3 s vysokým bitrate nepomůže, poslechem poznáš taky jenom ty zprasené MP3. Vlastníš snad nějakou kouzelnou křišťálovou kouli?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tak kupříkladu já slyším i VN travo v CRT TV přes 2 místnosti ;-) Doma mám 3-pásmové cca 120l repro s TVM repro, kdy 12" basák hraje od 22Hz!!! (to neumí co jsem hledal žádný an drahý zahraniční ani 18"!) a výškáč ARV chodí tuším do 22KHz +-3dB (nemám rád Piezo, neb jej nejspíš minimálně podvědomě vnímám jak chodí příliš vysoko a zasahuje do slyšitelnýho pásma jen částečně a jen z vrchu...) a také m nová sluchátka Sony co chodí od dokonce 5Hz do 25kHz! (srovnával jsem je s drahými profi AKG kámoše, taky szvukař, a uznal, že chodí stejně dobře neli lépe zejména u nejnižších frekvencí)

A jeli Mp3 dokonce i rovnou pořízený do MP3 např. z HD kamer , kde je to minimálně 384kb/s, vadí mi hnusný šišlání a chybějící sykavky :-(, nebo nedokonalý zpěv některých druhů ptáků i z profi , hlavněže HD..., kamer ač s přídavnými nelevnými mikráky :-(

Prostě PCM je PCM! A to většina hudby na netu nikdy ani nebylo 384kbps, spíše jsou nejčastěji jen 128kbps :-(((((

A docela nedávno většina mojich známých opakovaně!... převáděla Mp3 na CD audio a zpět a znovu na CD audio................ Nyní to mnozí abloudli na net navíc na YT...

Nenávidím bytostně takový "CD audio" hnus z MP3 a vyhazuji je dostanouli se mi do ruky (zuřící smajlík)

Obraz, zejména hudebních clipů kdysi ještě z nešišlajícího!!! zvuku z analogového TV , jsem pomocí PCI TV karty nahrával rovnu do XviD s vyšším datovým tokem a audio do PCM!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Když to dnes srovnávám, co leze zejména z DVB-T... , vždy se pobliju :-( I rádia hrály donedávna z MiniDiscu a nyní už jen z PC a začínaj šetřit a tak tuším IMPULS hraje dokonce jen MONO a pomalu přechází z FM (VKV) na KV s AM...

Radiožurnám digitalizuje = bude také silná komprimace...

Také, když na DVB-T za moje daně vidím jen samej TV Shoping a věštění, teho slováka zejména, poprskám se navíc smíchy :-))

A raději si pustím moje ripy z CD v původních parametrech PCM, nebo jdu minimálně na satelit na BRAVA HD ještě tak se solidním datovým toekm, když už se vysílá jen digitálně...

Jojo digitální nerovná se lepší než analogový, spíše naopak :-(

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Já mám doma studiové monitory se studiovým subwooferem jako repro k PC, ale že bych byl takový cimprlík, na to kašlu. Co má kvalitu, tak bude hrát dobře, co ne, tak nebude, ale pořád to bude hrát mnohem líp, než na nějakých sračkách...to mi stačí...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No sice bude (hrát pouze lépe, než na sračkouidním výstupu - PA ála "domácí "kino""..., nebo sluchátkách k mobilu...), ale moje, a jistě i tvoje, kvalitní repro, nebo dokonce ještě lépe! - dobrá!!! sluchátka, je pouze B , Beta, :-(

Avšak A, neboli Alfou i Omegou, je zdroj!!! zvuku (potažmo obrazu) ;-)

100x překomprimovaný video se zvukem dokopy pod 2-3Mb/s, natož z mobilu a prsklý na YT do 240px - a úměrně tomu i malý dat tok zvuku, nebude hrát dobře ani na Nautilusech za mega! :-(

Např: https://www.youtube.com/watch?v=tcLe1PUlPno&nohtml5=False :-(

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To máte fakt smutnej život. Zkuste konzultovat s lékařem.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

On se ještě někdo zajíma o SD? Připadá mi to jako umělé prodlužování životnosti něčeho co už má být mrtvé tak 2 roky.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

SD je pořád řádově stahovanější než HD. Ty by sis už SD nestáhnul, já taky ne, ale čísla mluví jasně :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si niektore veci radsej stahujem SD, na malej obrazovke a kratky kresleny serial mi je to jedno, len to menej zabera.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Poslední dinosauři před vyhynutím.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

Přetahuješ už nějakých 66 milionů let starouši :)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Stahuješ si simpsonovi v 1080p nebo ve 480p ? Já tam totiž taky nevidím zásadní rozdíl. Ano hrany jsou mázlé a není to čisté, ale k vzhledem tomu že se v seriálu používá 32 druhů barev mě to vůbec netankuje...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Vis co tvori 96% legalniho trhu s filmy? DVD.

A tvrdit o necem co tvori 96% trhu ze je pred vyhynutim je hoooooodne odvazne.

Asi jako nejaky Marx a Engels co na konci 19 stoleti predvidali ze kapitalismus je tesne pred zhroucenim :-) Jenze on o tom asi nevedel ze se ma zhroutit.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

přečti si ještě jednou nadpis. bavíme se o tebou udávaných z prstu vycucaných 4% tách.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jarouši, nebavíme se ani o jednom. Bavíme se totiž o nelegálním trhu, nikoliv o legálním :) Pěkný den přeji.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

duplicita

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave. Zrovna u kreslenych serial je FullHD super. Zadny sum ani chyby v obrazu. U kreslenych veci se vyhoda vyssiho rozliseni projevuje vice jak u zasumnenych AAA filmu. Navic u nich neroste s rozlisenim tolik velikost (chybejici sum a tim snadnejsi komprese). Zvlasni jak i mnoha amaterska videa jsou po technicke strance lepsi nez filmy ze spickove vybavenych studii.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pisatel zcela jistě myslel pořady typu, South park , simpsonovi, futurama a pod. určitě ne animačky typu shrek, doba ledová atkd.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jenže právě u těch opravdu animovaných typu Simpsonovi má vysoké rozlišení smysl. U 3D renderovaných to je bližší hranýmu filmu, kde vysoký rozlišení moc smysl nedává. V podstatě teprve pokud máš televizi nad 50", tak můžeš u hranýho filmu rozlišit FHD od 1280x720. A to jenom když tomu rozumíš, máš zkušenosti a víš, kam se podívat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

pro plátno (140") minimum 720p, pak už to je hnus co pozná i amatérské oko.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mám 48" TV a ze vzdálenosti 2,5-3m už moc rozdíl mezi HD a FullHD nepoznám. Proto mi uniká smysl 4k televizí. Dokonce i FullHD video s mizernou kompresí, které z blízka vypadá, že by se člověk zblil se nějak s rostoucí vzdáleností vyhlazuje a z těch 2,5-3m zmizí veškeré artefakty, protože jsou pod rozlišitelností oka a vypadá to hezky. Vezmu-li v úvahu, že většina lidí nemá dokonalý zrak a má byť i jen nějakou tu drobnou dioptrii, tak rozdíl mezi FullHD a HD prostě nepozná. Vysoké rozlišení má smysl jen u pravdu velkých úhlopříček vzhledem k pozorovací vzdálenosti.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ono to, co jsem psal, vychází z lékařských výzkumů ohledně lidského vidění. Z běžné pozorovací vzdálenosti (ty cca 3m) lze rozlišit FHD od HD od 50" úhlopříčky. Samozřejmě je tohle nějaký průměrný číslo a záleží ještě, jaký má kdo zrak, jaký je zdroj, jaký je zobrazovač atd.

Je na to graf tady: http://s3.carltonbale.com/resolution_chart.png

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

píšu 140" né 48"

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nemám sice tak špatný zrak, nějakou tu drobnou dioptrii kolem 0,5, ale je pravda, že když si vezmu brýle, tak víc detailů vidím. Ale není to zase tak markantní. Zkoušel jsem přepínat mezi dvěma filmy 720p a 1080p, je to pak o trošku detailnější, ale spíš jen, když se na to člověk přímo zaměřuje. Kdybych měl 60", tak bych to už určitě ze stejné vzdálenosti poznal, ale jinak ten rozdíl není tak markantní, jako SD vs HD.

Nedávno jsem byl v elektro shopu a tam měli 4k televizi a pod tím FullHD a pouštěli tam stejné video pro porovnání. Když odmyslím to, že na tom FullHD byl schválně staženej jas, aby to vypadalo jakože hůř, tak těch detailů tam bylo na 4k brutálně víc, ale jen z půl metru. Schválně jsem šel na tři metry a bylo to stejný :D

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nevím proč bych si měl tahat do mobilu nebo tabletu HD verzi.... SD s námi bude žít ještě dlouho ikdyž z toho bude praskat těm dvěma místním trolíkům žilka. Zvláštní že nás ještě BTJ neobohatil svými moudry.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

SD potazmo DVD tvori 96% vsech prodanych disku s filmama. Jelikoz BluRay si urcite nekupuji, tak mistni zastanci FHD sosaji o sto sest.

Nicmene mila EU rozhodla pred par lety, ze stahovani pro osobni potrebu neni legalni a je jen na poslancich, kdy bude v kazdem state schvalen prislusny zakon (je to povinnost kazdeho statu). V Nemecku uz nejaky ten patek chodi pokuty 1000 Euro za kazdy filmecek nebo album.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pouze pokud je sdílíte nebo archivujete samotné stažení je stále nepostižitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U nás, pisatel před Tebou psal v Německu. Až se u nás změní zákon, bude to taky postižitelný. Zatím není postižitelný ani stahování ani archivace. Můžeš si legálně film stáhnout, vypálit na 1000 DVD a polepit si jima stěnu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

jé díky za radu to mě nenapadlo. Teď jsem to spočítal, že jich budu potřebovat 1002 DVD, nebude to vadit?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Panáčku to ovšem neznáte naše zákony. Je tam jedna drobná klauzulka že stahování nemůže být masové. Co se ovšem pod tímto výrokem skrývá není nijak definováno a bude muset poprvé rozhodnout soud.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ten zákon je k nalezení třeba tady: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/autorsky/cast1h1.aspx

Můžeš mi v něm najít tu pasáž o "masovém stahování"? Obávám se, že ji nenajdeš, protože tam žádná taková blbost není.

Na čem by se ale někdo točit mohl, je toto: "Za užití díla podle tohoto zákona se nepovažuje užití pro osobní potřebu fyzické osoby, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, nestanoví-li tento zákon jinak." Někteří právníci se snažili to vykládat tak, že tím, že jsem si stáhnul film (užil jsem dílo pro osobní potřebu), jsem získal hospodářský prospěch, protože jsem nezaplatil za DVD s tím filmem. Tenhle výklad by ale ten zákon zcela postavil na hlavu a v podstatě znemožnil "volné užití". Takže žádný rozumný soudce by to takto neposuzoval.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ano já! (archivuji stará domácí videa natočená analogem v PAL, nebo sice digitálně, ale jen v 576i50... ;-) Nicméně jejich hodnota je někdy nevyčíslitelná a v HD a natož na netu je jaksi neseženeš :-)) )

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Matroška...
kdyz už se to počešťuje, tak by to měla být Matrjoška.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mně to takhle připadá smysluplný. Aspoň se nemotá název pro ruskou panenku a multimediální kontejner. Že název z Matrjošky vychází je sice fakt, ale od počátku se u nás používá výraz "Matroška".

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Panove, co je to kuwa zas za diskuzi ..... 9 z 10ti nejstahovanejsich v mp4, bla bla bla ..... dal uz jsem necetl .....
Jsme nekde v severni koreji nebo co doPC??? Tady se snad bavime o nejake urovni roku 2016 a ne SD kinosmazky v asfaltu ze zacatku tisicileti proboha!!!!!!!!$#@%@~
Cili minimalne SAMOZREJME 720p! Divam se na svuj archiv a z 13.5TB mam v mp4 158GB .... z toho 80GB je startrek voyager z DVB-T ..... a zbytek kdyz vytridim 720p v MKV, tak je akorat nejaka SD smazka RIP anglickeho "the office" (cesky mam v HD) a nejaky dokument o cernobylu:o)
Nic v SD uz netaham (a NIKDO trochu soudny) nejakych dobrych 7-10 let OMG!!!
A jedine o cem by se melo psat, ze jeste vsichni nepresli na h265, ktere prinasi brutalni usporu .... stahl jsem treba farscape, ma to nejakou sestinu velikosti a kvalita pri prochazeni snimku za snimkem i v rychlych scenach je k nerozeznani ........
OMFG a vy tu resite nejake SD smazky .... to jste uchcipli fakt nekde u tech XPcek na zacatku tisicileti ne???

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Sory ale tvoje způsoby vyjadřování jsou příšerné. Nicméně jak píšeš právě, že je rok 2016 a tak značná část lidí vůbec nepoužívá klasické PC a obsah konzumují pouze na telefonech, tabletech a pod. To je realita roku 2016.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak!, bohužel :-( V podobné diskusi zde dnes kdosi psal, že FullHD na mobilu je málo, prej na něm sleduje filmy :-)) ... Tam je ale i zdroj videa o jen px 240p/25fps čili jen 25Hz... a tak jen 200-300kb/s..., dost dobrý :-))...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosimte, vsichni pouzivaji PC ..... jako nikdo realne nekonzumuje obsah na telefonu, to je proste blbost .... teda pokud konzumaci obsahu nemyslis sledovani trubky na hajzlu, to delam samozrejme taky .....
A tablet to same, ikdyz tam si treba vecer lehnu do postele a sleduju serial.
Ale cele tohle je o mkv verzich skutecnych souboru, ne trubce .... 99% lidi mkv stahne na PC (taky kde jinde by ho chteli tahat) a tam se na to podiva .... temer nikdo to nepretahuje do nejakeho telefonu nebo tabletu .... naprosta vetsina telefonu nebo detskych tabletu vubec ani mkv video neprehraje .... a jak rikam, jen masochista by to tam tahal. Jina vec je samozrejme tabletPC, cili cteme: s windows .... tam je to samozrejme o necem jinem, nativni prehravace, pristup na NAS, sdileni, NFS, proste vsechno .... tak to pouzivam ja. Mam 64GB kartu, kdyz jedu nekam na vikend, tak tam behem par minut sosnu pres usb 3.0 nejake hovadiny ... ale jinak na to mam sdileni z PC.
Uprimne si nedovedu predstavit, ze budu mit nejaky telefon a budu do toho nahravat (nebo nedejboze prekonvertovavat) nejake videa ...... jako dela to tu nekdo? (otazka do plena:)
Nebo na detskem tabletu (dobre kdyz mas nejaky rootnotu smejd s androidem a nejake hovadiny, aby ti jely trosku videa), tak si budes do toho nejak po pomalem kabelu nebo nejakou sd kartou tahat nejake filmy z PC(!!!)? Radsi se podivam na PC rovnou ne?
<b>Ja si troufnu tvrdit, ze 99% obsahu, o kterem se tu bavime, bude sledovano na platforme, na ktere (a pro kterou) vzniklo, cili PC.</b>

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"(nebo nedejboze prekonvertovavat) nejake videa ...... jako dela to tu nekdo? (otazka do plena:)"

Si pis ze jo, osobne znam nekolik lidi co to tak dela. Ze ty nikoho takovyho neznas, neznamena ze to nikdo nedela. A staci se podivat na netu kolik filmu pod 700 MB se tam vali, urceno pro telefony (640x272 400kbit/s)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pepek vyskoč místní diskuse zase řádí a to nemá ani sebemenší tušení že MKV je kontejner.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No, jsou třeba domácí archivy domácího videa z kamer! A tedy miniDV a tedy DV/AVI 576i50 :-( Co naděláš :-(

Formát videa nasouvisí s Windows... ;-) XP mám také - jako 2. audio kompl a nevidím důvod kvůli HW je nepoužívat??? Mám tam A/D AV převodníky a 2x8IN/OUT zvukovky. I když raději digitalizuji i analogové V8 nahrávky D8 kamerou v raltime do FW :-)

Po deinterlaci nemá smysl to hnát na 720p, stačí zachovat 576px ale vodorovně raději 768px (720 ku 576 není 4:3 jinak budou šišatů hlavy...) a p! 50!!! (p25 z i50 je trhanice...) i když to není kompatibilní se stolními SD DVDvideo playery... Nakašlat na ně, stejně umřou ;-)

Z VHS nebo VHS-C to ani nemá smysl... a valím to rovnou do XviD 768x576p25... A/D převodníkem.

Tedy SD tady bude stále minimálně u homevideaarchívu :-)

A nemíním neustále měnit HW kvůli neustálým změnám Windows... Až budeš starší, pochopíš, jak rychleji utíká čas, a přinde ti, že se systém mění co rok... Já na takové tempo sice nekašlu (mám W7 na i74x4,4GHz+GTX780 a 42" UHD monitor),

ale nemíním se zbavovat zpětné kompatibility!!! a mám doma HW na skorovšechny formáty AV, čili stále DVD mechanika v novém PC, playery jako VHS, VHS-C, V8/D8, miniDV i v HD! MiniDIsc, gramec kazetový a ještě i cívkvý magnetofony ;-)

Dokonce scanuji i staré negativní filmy s fotkami a jednou i s videem z místní akce, nasnímaný HD kamerou z "plátna", tedýý vlastně promítaný na bílou stěnu večer ;-)

Není nutné opovrhovat dobovými! formáty. Vše staré ale neopakovatelné ani neexistuje v HD, ale archivuji to v HD samo ;-)

Každý nemá PC jen na filmy z netu, nebo i když, staré suprovní dokumenty ani neexistují v HD, ale vadí to něčemu, jdeli spíše obsah! a koment!!!?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady se bavime (a i clanek to tak jiste mysli) o novych vecech ...... a novych jako skutecne novych a pripadne 10 let starych, kde je VSE davno v HD.Problem ale je, ze dnes vychazeji stale SD verze ..... 700MB verze atd .... proste uplne prehistoricke nesmysly ..... a ja se ptam, PROC?
Ano, chapu, kdyz je 50 let stary film, tak bude v SD, ale neni duvod, aby novy serial nekdo vubec graboval do 320x200 ...... proste ne!

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

BTJ naprostej souhlas se vším co tu píšeš.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nedavno jsem pri hledani ztraceny zalohy nasel na nekolika CD Cervenyho trpajzlika. Nejakej TV rip z CT, avi, DivX 320x240, prumerna velikost na dil 60-70MB, osm serii celkem 3,4GB. Datum souboru je z roku 2002 a co si tak vzpominam, ta kvalita je hodne spatna i na tehdejsi dobu. Pustil jsem si to ve zhruba dvojnasobnym okne tak trochu jako kulisu a ochotne priznam, aniz bych se za to hanbou propadl, ze mi to vubec nevadilo. :)

Z budouciho policejniho protokolu: "Pan BTJ zemrel nahle, pri cteni diskuse na diit.cz. Presnou pricinu umrti se nepodarilo zjistit. Vysetrovani bylo odlozeno." ;)

Ale vazne, co je tak strasnyho na SD? Jasne, HD je vizualne hezci, ale jde prece primarne o obsah. A jsou tu i jiny faktory, optiku mi sem zatim nikdo nedotahl a akcionar WD/Seagate taky nejsem. Z hlediska dlouhodoby archivace je to taky na nic, to bych musel vsechno pretahovat kazdych par let, protoze aktualni "nej" se porad posouva, jednou je to vic HD, jindy lepsi kodek. A kdyz budu chtit miniarchiv hlavne pro pripad nouze, kdyby se rozbil internet, tak klidne uprednostnim kvantitu nad kvalitou. :)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam trpaslika z ceskych DVD po osmou serii (ani ted nevim, zda 9 a 10 uz jsou i cesky <b>a bude letos a pristi rok dalsich 12 dilu, POZOR!</b>) a ma to 26GB a jsou to AVI. 9 a 10 mam v mkv.
Ano, samozrejme, ze jde hlavne o kvalitu .... taky takove serialy jako jiste pane ministre atd jsou super. Ale kdyby byly v HD, tak je stahnu, proc ne?
Uprimne mi to prijde trapne v dnesni dobe vubec tahat SD ... i na chalupe, kde mame 3MBit wifinu, tak radeji dam tahat pres noc nez abych cumel na SD kinosmazku. A jako velikostne ... 8TB disk stoji dnes kolik? 6 litru? Mozna uz jeste min .... kazdy je dnes aspon na 20Mbitu, tak mi prijde vyslovene tristni se bavit o SD verzich.
Serialy taham osobne v 720p ..... nevidim nejaky markantni rozdil v 1080p (a ano, uz mam FHD monitor:o), mnohdy to zas nejaky curak enkoduje v mizernem bitratu, takze 720p vypada lip. Ale jako ten rozdil tam takovy neni. Ale jakekoliv SD a 720p je zcela propastny rozdil ..... stejne jako verim, ze bude propastny rozdil mezi 720p a 4k a jakmile se uchyti 4k, tak koupim monitor a jedu na 4k, tecka:) A kdyz bude 8k, tak zas verim, ze tam viditelny rozdil mezi 4k a 8k opet nebude. Ale jako uz by mohli nativne davat do h265 .... zvlada to v pohode i dva a pul roku stary baytrail, takze zadny problem, akorat to neni HW, takze to vycuca driv baterku, ale ta uspora mista je uzasna ..... ale opet a zase i s prichodem h265, kdy HD verze budou mit pulku co dnesni SD, tak se zas najdou vocasi, co budou tahat SD:)
Jako jsou dnes lidi, co vemou FHD dvouhodinovy film, co ma 15GB a smrsknou ho na 700MB, aby to vypalili na CD ..... na CD!!!! .... v roce 2016 .... chapes???!??! ... kdyby ses me zeptal, jestli se jeste DVD (natoz CD) placky prodavaji a za kolik, tak ti neodpovim. Posledne mi tu kdosi prisel s CDckem a mel jsem strasny problem .... vytahl jsem 3 stare full size CD/DVD romky + jednu z notase, pripojil pres IDE->USB bridge a zadna uz nejela:o)))) 5-20 let lezely ve skrini a vim, ze tak pred dvuma rokama to presne pres ten kabel jelo:) Nakonec jsem kdesi vyhrabal stary notas s pentiem M a tomu CDromka jeste jela:o) Ale DVDcko, s tim bych si fakt neporadil ..... ale jako treba 5.25" mechaniku v i7ce mam porad:o)))) To je "jakoze frajerina", ale CD/DVD romku, to uz jsem zrusil tak pred 10ti lety .... bluray medium jsem snad ani nikdy nedrzel v ruce:)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Na plackach se shodnem. Ja mam taky jen notasovou DVD mechaniku v USB boxu (od cinana za kilo, nebo tak nejak) a pripojim to jednou do roka. O BD jsem zatim jen cetl. Sice to pri pohledu do ceniku uz pomerne zajimave kleslo pod cenu disku, ale prehazovani placek je straaasna otrava.

Ale co se tyka rozliseni, zustavam zaseklej u serialu na SD x264 (aktualne se zda byt popularni 720x404 a prijde mi to naprosto v pohode) a 720p x264 u filmu (ne ze bych toho moc tahal, nejnovejsi film, co tady mam, je ta blbost jak jeli vrazdit Kima, kde jsem podlehl "reklame" a i tahani SD verze byla skoda prenesenych dat ;). Ano, HD (720p) oproti SD je trosku hezci, ale nevyvazi mi to 3-5 krat vic sezranyho mista. Pricitam to i svy mazaci fobii, ze kdyz uz jednou neco stahnu, tak mi to vetsinou zustane. Nevim co to je, mozna nejakej iracionalni strach, ze vybouchne internet. ;) A i kdyz disky nejsou dneska zase tak drahy, tak realisticky vzato, ma cenu tam archivovat nejaky super hyper HD, ktery, az se k tomu znovu za x let dostanu, bude stejne zase nic moc? Peknej kompromis mezi velikosti a kvalitou by bylo h265, aspon mne by prislo logicky, ze kazdej automaticky pouzije nejlepsi dostupnej kodek, ale kde nic tu nic.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne ze na seriely kde jde spise o dialogy! ktere staci dokonce jen poslouchat :-) , staci i zadny!!! obraz ;-)

Nebo pro malou... obrazovku nebo z dalky je SD dost dobry... :-)

Ale na dokumenty z prirody zejmena panoramaticky pohled z kopce nebo na kopce z dali natoz na letecke pohledy, je , navic na 60"+ ze 2m, nebo z 0,5m na 32"+, i FullHD malo!

Na 140" i ze 4m, co ma Crha (projektor) je i 4k malo, on ma pritom jen max FullHD :-( Ale na filmy- kde jde spise o dej, zapletku a dialogy, nebo sport s rychlymi pohyby mu to jiste staci :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že jsi nám sdělil, že bys čučel jedině na 720p a cokoliv míň je děsně špatný, ale jak článek, tak diskuse, se věnují SD. Já taky preferuju fullHD, resp HD, ale o tom se tu nikdo nebaví. To tvoje "bla bla bla ..... dal uz jsem necetl ....." je naprosto typická BTJovina na kterou jsme všichni zvyklí a zbytek je jako obvykle výplach, který nemý smysl číst. Proč reaguješ na něco, co jsi ani nečetl? Asi hloupej dotaz :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Špatná správa pre majitelov TV SONY kde mkv prehrať nejde.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

TV neni prehravac TV je hlavne obrazovka! A ma ruzne vstupy :-) Stejnak i jine zn TV vzdy neco neprehraji neb lide peodukuji roztodivne kombinace kodivani videa a audia a nekdy mimo ramec SW playeru i v novych TV jinych zn. :-(

Durazne doporucuji k TV pripojit PC! (mini PC) :-) Tam neexistuje ze neco nejde ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Presne, player v TV je takovy nouzovy orezavatko od kteryho se neda nic moc ocekavat a kdo to s videem mysli vazne, tak jedine PC nebo HTPC. Ani nejak nechapu to DLNA ,zbytecnost.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ani dneska není potřeba. Na Vánoce jsem si koupil novou Samsung smart TV a přemýšlel, jak k tomu budu tahat ten 10m HDMI kabel a pak jsem zjistil, že ho vůbec nepotřebuju :) TV jsem připojil přes wifi k síti, na PC nasdílel filmy přes DLNA a pouštím přímo z TV. Přehraje to všechno, až jsem se divil. Jediné, co nešlo, byl jeden film, co měl zvuk ve flacu, ale jinak pohoda. Věřím tomu, že časem to novější formáty bude mít problém přehrát, protože moc nevěřím, že tam budou pořád aktualizovat firmware, ale zatím klídek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Krom Flac a mkv už 8 let nic jiného neznám. :D

Spíše by bylo lepší napsat že pirátská scéna přechází na H265, 4K, 10bit, Dolby Atmos... což je novinka a pravda.

Nechápu jak dneska muže někdo čumět na video ve VGA kvalitě. Ale bohužel právě tato kvalita je nejstahovanější.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.