Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plány Intelu s procesory Yonah a Merom

Intel logo staré
Mobilní procesor s kódovým jménem Yonah, vyráběný 65nm technologií, bude v nejbližší době předvojem vlajkové lodi Intelu, procesoru s kódovým jménem Merom. I samotný Yonah bude mít svou váhu, půjde o procesor postavený na architektuře dnešního Pentia M, který rozhodně bude mít co nabídnout, byť jej v desktopových počítačích asi zatím nenajdeme (nanejvýš jeho odvozeninu nalezneme mezi servery jako jádro Sossaman). Pojďme se podívat na vyšlapanou cestu ke slávě Meroma.

Nejprve je potřeba zchladit vášně. Hovoří se o tom, že procesor s kódovým jménem Merom, který má být prý postaven na nějaké zbrusu nové architektuře (jaké, o tom se zatím vedou debaty), bude v první řadě mít znatelně větší jádro než jeho předchůdce Yonah, se kterým bychom se měli v praxi setkat relativně brzy (začátkem příštího roku). To bude samozřejmě znamenat zvýšení ceny, neboť z jedné křemíkové desky se jich vyrobí méně (a to nyní nebereme ohled na reálnou výtěžnost, kdy některé kousky se nemusí povést, k o to větší ztrátě materiálu tudíž dojde). Vzhledem k většímu počtu tranzistorů bude pro Meroma při zachování spotřeby asi poněkud obtížnější zvyšovat frekvenci. Na druhou stranu má být Merom s novou architekturou výrazně efektivnější, takže nakonec asi ani nebude nutné hnát frekvenci výš. Toho bychom se měli podle prvních odhadů dočkat až někdy na přelomu let 2007 a 2008, kdy by se měl Merom díky 45nm výrobnímu procesu co do rozměrů jádra uskromnit. Této fázi se nyní říká Merom+, neboť kódové jméno 45nm nástupce Meroma zatím není známo, je však pravděpodobné, že jej nespatříme dříve než v roce 2008.

Na obrázku (který je díky velikosti rozdělen na dvě půlky) názorně vidíte, co můžeme od jádra Yonah a pak i Merom v příštích letech čekat. Vláda Yonahu se v příštím roce rozprostře po celé mobilní sféře a, jak už jistě víte, jeho odrůda s názvem Sossaman, schopná spolupracovat s dalšími procesory téhož typu, bude k nalezení i ve sféře serverů s nízkou spotřebou jako LV Xeon DP.

Merom, Yonahův následovník, se pak rosprostře o něco více, protože hlavně zpočátku bude brán jako top model. Jeho desktopová varianta s kódovým jménem Conroe nahradí očekávaného Preslera, což bude Pentium D řady 900. Conroe by měl zabrousit také do nové UP (UniProcessor) řady Xeonů 3000 (alternativa k Opteronům 1xx) a jako Woodcrest nahradí 65nm Dempseyho (Xeon DP).

Plány Intelu na poli procesorů do roku 2007 - část 1/2: Serverov
Plány Intelu na poli procesorů do roku 2007 - část 2/2: Desktopo

Co se již zmíněných frekvencí Meroma týče, zde zatím nelze ani hádat. V níže uvedených tabulkách si můžete všimnout, že Merom se zpočátku příliš nepohrne do segmentu notebooků s nízkou spotřebou, kam vejde až v roce 2007. Nejprve se usadí na špici, kde nabídne zejména přidané technologie, jako 64bitové rozšíření EM64T (to Yonah mít nebude) či druhou verzi virtualizačních technologií (VT2). O HyperThreadingu můžeme zatím vést jen dohady.

Intel Mobile CPU Roadmap (2006)

Plánované vlastnosti budoucích mobilních procesorů Intel Yonah a

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plány Intelu s procesory Yonah a Merom

Úterý, 16 Srpen 2005 - 08:00 | Anonym | Jonáš
Pondělí, 15 Srpen 2005 - 13:32 | Anonym | Aha, 62.209.238.38. Díky.
Pondělí, 15 Srpen 2005 - 13:25 | Anonym | Jakou mám IP adresu?
Středa, 10 Srpen 2005 - 00:47 | WIFT | >> hYpn0: Oj, to mi nějak nedošlo,...
Úterý, 9 Srpen 2005 - 18:48 | hYpn0 | informativni hodnota by byla dobra, kdyby ten...
Úterý, 9 Srpen 2005 - 16:57 | Anonym | TO Mumak Iinformační hodnota tvého přízpěvku...
Úterý, 9 Srpen 2005 - 15:19 | Anonym | Hehe, to zase niekto vypustil Intel Confidential...

Zobrazit diskusi