Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Platforma Intel 500 může být dostupná již 11. ledna, Rocket Lake však ne

Toto je uz neuveritelny bordel. Vazne keby vam to niekto pred 6 rokmi povie tak mu nikto neveri. Nechapem intel. A o pomenovaniach novych CPU radsej ani nehovorim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

BTW, Tremont nepozná ani ark.intel. Ako to? A kedy sa očakávajú 5jadrové Lakefieldy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozna, len public verzia ARK este nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ark je súkromný? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro někoho ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lakefield je vydaný od jara, ale dostupnosti jsem se moc nevěnoval, protože ji nikdo nepoptával. Tehdy byly ohlášené asi dva nebo tři notebooky. Jedním z nich je Samsung Galaxy Book S, který se na Amazonu normálně prodává:

https://www.amazon.com/Samsung-Touchscreen-Processor-NP767XCM-K01US-Merc...

Jen se to nesmí vyhledávat podle procesoru (Core i5-L16G7), protože výrobce / prodejce radši uvádí jen „Core i5“ na 1,4 GHz a tím, že jde o Lakefield, se nechlubí. S ohledem na výsledky recenzí je to logické, z hlediska praktického použití nemá zákazník moc důvodů zrovna Lakefield poptávat, takže výrobci uvádějí jen „Core i5“ podobně jako se u Atomů neuvádělo, že jde o Atomy, ale „Pentium“.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už som si všimol, že Amazon neuvádza konkr. typ. Opičí sa po Applu? Aj ten uvádza i5 a frekvenciu. Načo by iOvce mali vedieť typ CPU, že? Ak dobre vidím, doťahuje na i7-6500U, alebo na úspornejší (nie v porovnaní s U, ale v rámci rodiny) Sandy bridge i5-2500S, alebo na rel. nový Pentium Gold G5420. A v SC ako FX-9370. To by už mohlo byť použiteľné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V Cyberpunku porazi 10. rada (Comet Lake) Intel procesoru nove Ryzeny 5000. Pritom Cyberpunku zaroven docela sedi 8 jadrova konfigurace procesoru, ikdyz navysovanim detailu a zvysovanim rozliseni se tradicne ukazuje, ze procesor neni podstatny a i 6 jadrova konfigurace s vyssim IPC jde s FPS razantne nahoru.

Na Diitu se sice do Intelu pravidelne kope, ale faktem je, ze vykonem v hernich masinach, teda v pocitacich pro domacnosti je Intel stale dnesnimu lidrovi AMD vyrovnanym partnerem. Paradoxne AMD vede predevsim v pracovnich vykonnych strojich, kde ovsem zejmena v korporatu je stale tezke AMD platformu prosadit.
(Ano, Intel vic topi a ma vetsi spotrebu ale "who cares".)

Rocket Lake me zajima, v breznu to bohate staci. Podminkou vsak je, ze nabidne srovnatelne ceny s AMD produkty. Momentalne to Intel v generaci Comet lake zvlada, uvidime, jestli bude schopen presvedcit i v generaci nasledujici.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl si to ty, kterému bezpečnostní aktualizace na Intel CPU sežraly asi třetinu výkonu? Perspektiva je jasná, spotřeba poměrně taky, takže do Comety jedině když bude výrazně levnější než AMD. Rocket vyřeší jen část problémů a měl tady už být. Jaro je daleko a AMD se zase posune.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Comet Lake maji bezpecnostni problemy vyresene. Srovnani vykonu je teda v poradku. V clanku nize se treba srovnava Coffee lake proti notebookovemu Ryzenu, kde prave bezpecnostni zaplaty berou hooodne vykonu. Autor pak konstatuje jako by prekvapen, ze je ten procesor proti soucasnym notasum, tak pomaly. Bodejt by nebyl. Od Intelu jedine 10th generaci, nizsi urcite ne!
A bavime-li se o Rocekt Lake, to uz by mela byt generace bez tech bezpecnostnich prolbemu, uz to neni Skylake. Proto si prave rikam, jestli budou s cenou srovnani s AMD, ze smysl davat mohou perfektne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba bude výrazně horší (a pokud zrovna ne, tak výkon určitě) než srovnatelné Zen 3, takže ten smysl bude asi jen při nedostatku 7nm výrobků. Za tohle i lepší perspektivu AM4 socketu bych si bezproblémů připlatil. Intel by se měl snažit víc. Když už si musí člověk koupit desku co jí 250 W CPU nezabije za pár let, tak ať je aspoň ten CPU levný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tom Cyberpunku ma 8 jader Intelu Commet Lake malinko lepsi vykon nez 8 jader AMD Zen 3. Ocekavam, ze 8 jader Rocket Lake bude mit malinko lepsi vykon nez 8 jader Commet Lake.
Bude-li teda Intel 8 jadrama konkurovat 8 jadrum Zen 3, potom muze byt cena stejna. Vykon bude mirne lepsi a spotreba mirne horsi, je to v poradku.

Kdo pozaduje do desktopu vic nez 8 jader, nema na vyber a kupuje AMD Zen 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba mírně horší? Poměr spotřeba/výkon bude většinou o dost horší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na zaklade jednoho testu jedne hry, ale nemuzes delat obecne zavery. Az to vydaji tak se uvidi. Osobne si sice taky myslim, ze Intel zase o par procent AMD ve hrach predbehne. Z praktickeho pohledu je to ale stejne jedno. Spis pujde o pomer vykon/cena a pokud Intel bude herne o par procent rychlejsi, dost pochybuji, ze ta CPU naceni levneji nez AMD. Spotrebu netreba diskutovat, k vuli te si Intel nikdo nekoupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ano, Intel vic topi a ma vetsi spotrebu ale "who cares"."
.. kazdy, kdo ten pocitac pouziva zaroven na neco vic narocnejsiho nez je kancelarina a hrani her :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nicmene se zeptej lidi v korporatu, jak tezke je prosadit AMD presto, ze ma lepsi spotrebu. Vidim to tam, co pracuju. Nemame tam snad jedine PC na AMD, vsechno Intel, tak to proste je, byt je to prihlouple a neekonomicke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to se asi nejak vyrazne hned tak nezmeni, dokud AMD nesezene vetsi vyrobni kapacity...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak reálně aktuálně např Elitebooky s AMD jedou, jelikož jsou skladem a o něco levnější, než srovnatelné s Intely. Navíc nové Intely opravdu hodně zlobí v tenkých noteboocích kvůli spotřebě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nepouziva prave Cyberpunk intel compiler, ktory drbe vykon non-intel cpu o neakych 20%?

zaroven tento titul ani nie je optimalizovany na zen architekturu, kedze nepozna ani poriadne SMT, cize prave tymto odpadom by som moc neopieral o lepsi vykon intelu, ked moderna hra, napr valhalla, ukazuje nieco ine :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenze je to presne obracene, zajima me vykon her a ne vykon platformy. Chci hrat Cyberpunk, na jake testy se budu koukat, na testy Cyberpunku nebo na testy Valhally, kterou navic ani hrat nechci?

Ja preci netvrdim, ze je Intel nejlepsejsi, ale ze pokud jde o domaci herni pouziti, tak ze je to stale vykonove vyrovnane a je vcelku jedno, na co vyvojari her optimalizuji. Jelikoz budu hrat ruzne hry, pravdepodobne se najdou hry, ktere chci hrat a budou optimalizovane pro AMD a jine hry zase pro Intel. Tudiz to zprumeruju, podivam se na vysledky a uvidim, ze je to plichta. Takze pak uz me zajima jen cena, nic vic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řešit těch pác procent výkonu, co dělají různé CPU stejné kategorie je naprostý nesmysl. A argumentovat hrou, která je sice velmi dobrá, ale nedodělaná a budou na ni vycházet patdche jeden za drhým, který každý změní poměr sil HW, je ještě větší nesmysl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Řešit těch pác procent výkonu, co dělají různé CPU stejné kategorie je naprostý nesmysl."

Souhlas, proto rikam, ze dneska Intel x AMD, jde o cenu, koupim to, co bude levnejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CP2077 Update 1.0.5 - oprava pro procesory Ryzen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim naco dnes vubec resit intel, koupi AM4 si usetrite mnohe nervy, bezpecnost, penize, naopak si pridate pozitiva jako lepsi vykon, nizsi spotreba a kompatibilita, ovladace pro AMD cipsety v roli AM4 jsou tez jednolite, u intel-u naopak co kousicek hw to samostatny ovladac, vzdyt i to nove RSTe mu vyrobci nezerou a jeste si nechat dodatecne zaplatit za NVMe RAID u X299 platformy, tak to je ukazkova debilita intel shit inside...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jo, jen kdyby 5950X, 5900X, 5800X, 5600X... byly k dispozici :-D, deja vu paper launch?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou k dispozici. Stačí objednat a pár dní počkat. Já měl 5600X do druhého dne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.