Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Plextor M7V: levná SSD s řadičem Marvell a 15nm TLC čipy Toshiba

TLC by som nebral. Kym je moznost radovo za tu istu cenu mat MLC, nie je dovod brat TLC. Kingston V300 je na MLC.

Osobne mam nejaky obskurny Samsung tusim SM841N OEM. To ze je TLC som odhadol, ze HDTach cita niektore casti namiesto 500 MB/s uz len 70 MB/s. FW update samozrejme neexistuje.

Ktovie aka je vydrz ulozenych dat u ostatnych TLC SSD.

V desktope mam Sandisk Extreme Pro a to je fukot. Stale 100% vykon.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aby som to zhrnul moje pocity, zivotnost/pocet prepisov je to co ma na TLC SSDckach trapi najmenej.

Rychlost citania po case a strach ze o rok uz data ani neprecitam je pre mna vacsi strasiak ako to, ze SSDcko mi nevydrzi 150rokov ale iba 12 rokov zapisov.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Snížená rychlost je řešitelná občasným přepisem (ostatně tak to řeší Samsung u 840 EVO). Základní myšlenka je jednoduchá - když se všechna data 3x do roka znovu zapíší, tak to prakticky neovlivní životnost disku a současně se udržuje rychlé čtení.
Ale popravdě i to snížení rychlosti je pro normálního uživatele nepoznatelné - mám v nb právě zmíněné EVO a dokud se to neprofláklo na netu, tak jsem si nikdy zpomalení nevšimnul. Až hdtach prozradil, že je zpomalený. Nahrál jsem nový firmware a zrychlení jsem si opět nevšimnul (v syntetických testech se to ale samozřejmě projevilo).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Extreme Pro od Sandisku je momentálně nejvýkonnější SSD na trhu a odpovídá tomu i doživotní záruka a cena. Ale dnes už bych si dal do nového PC SSD s NVMe protokolem od Samsungu. Papírový nárůst rychlosti 4x, reálně jsem naměřil 2-3x, ale i tak je to hukot. ☺

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"NVMe"
"reálně jsem naměřil 2-3x"

To je skvele, takze mi system a firefox nabehnou o... 120 milisekund drive ? se rozhodne vyplati :}

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skus robit narocnejsie ulohy a zistis ze aj SSD vie byt uzke hrdlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre autora clanku: dnes mozno v pohode povazovat za pouzitelne SSDcko s 500-550 prepismi. Netreba ziadnych 1000, 2000 prepisov lebo mame patricne kapacity. Kupovat dnes SSD mensie jak 1/4 TB like (rozumejme 240, 250, 256 GB modely) je uplna idiocia, zvlast ked Wokna su schopne po case u lamy BFU zasvinit aj 100 GB. 1/4 TB like moledy tak pre babku, dedka, taka kapacita im aj v globale staci, ked len par krat do tyzdna kliknu na nete.

Pre bezneho cloveka dnes by som povedal 1/2 TB like (480, 500, 512 GB) modely aby mal ozaj pohodlie a dostatocnu rezervu, ked proste na nejaku pracu docasne potrebuje superrychly staroge.

Osobne by som si kupil jedine 1 TB like (960, 1000 GB) modely, na alze najlacnejsie vidim za cca 260 € (jeden TLC, druhy MLC). A pri 500 prepisoch clovek tych 500 TB zapise az za isty cas, pokial neni clovek super-profik a nerobi v programe za 3000 $ s nekomprimovanym 4K videom , kde ma jedna hodina mnohoooo TB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fuj to se nedá číst.
To bylo slovensky a nebo anglicky?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám SSD 120GB a s programama i prací a windows se tam vlezu a mám ještě 20-30GB volnýho místa. Jestli spíš není problém mezi klávesnicí a židlí?
Jasně na bordel a zálohu mám další tři plotnové disky, ale tak u SSD je nutnost udržovat stínovou kopii a stejně bych tam tři disky měl i kdybych neměl SSD, je mi to šumák.

Nejvíc mě ale štvou názory typu: "já vím co je pro Vás dobré! Takže od teď se řidte jen mými názory!"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

20-30 volneho miesta na 120 gb ssd je LTT (len tak tak) v ramci best practise, podla ktoreho na hdd je dobre minimum volneho miesta 10% (hlavne mensie hdd na os) a na akomkolvek ssd minimum volneho miesta 20%.

Samozrejme hdd ako storage pokojne zaplnene aj na 99 % (sam mam 3 TB zaplneny na 2960 GB, veci tam proste iba su a lezia tam), ale to neni hdd na os.

To je proste moj nazor, osobne by som ssd mensie jak 480/500/512 gb nekupil ani za 10 €, pretoze ssd s polovicnou kapacitou su pre mna dnes nepouzitelne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.