Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 8 nejspíš nepřijde na trh v plné (krabicové) verzi

Nevím jak EU regulátory, ale CZ a SK regulátory to jistě nechá klidným, ty například nejdříve posvětí vznik defakto monopolu v podobě sloučení Skylink a CSlink, aby tyto následně využili významné tržní slíly a vrozporu s veřejným slibem a podbodně začali vybírat tzv. servisní poplatky za něco co si záíkazník jednak předplatil a druhal prostřednictvím konsesionářského poplatku přes CT platí .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Práve vo štvrtok som sa o tom bavil s nejakým zástupcom SkyLinku pre SR. Keby neboli tak hamižný mohli ako kompenzáciu pridať do základnej ponuky nejaký ten program naviac a zapchali by ľudom ústa.
Čo je ale horšie, že výška mesačného poplatku nebude garantovaná a môže sa kedykoľvek zvýšiť.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co to má prosím společného s licencováním W8? Když nemáte 29 Kč měsíčně na zaplacení SkyLinku, nikdo vás přece nenutí jej přijímat, máte k dispozici několik jiných firem. Jo, ony taky nemají nic zadarmo? Ale to je divné...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, tady nejde přímo o těch 29 Kč, ale o to, že
a) když si uživatelé před časem službu od Skylinku pořídili, bylo to s tím, že bude napořád zdarma (po uhrazení ceny dekódovací karty),
b) teď je to 29 Kč, ale tak to asi moc dlouho nezůstane.

Prostě podvod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Každej hrabe dokud mu to žerou ;) Tak prostě zrušit smlouvu, kartu vrátit a na tu blbou bednu nečumět? :D Víte kolik budete mít volnýho času?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, ještě si platit za propagandu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LOL, to je názor. :-) Takže napsat dopis do CSLinku, že pokud si přejí u mě doma vysílat reklamy, tak ať pěkně zacvakají 29Kč měsíčně oni, že ta elektrika do televize taky není zadarmo. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já s tebou úplně souhlasím, sám taky televizi považuju jenom za propagandu, za kterou navíc ještě lidi platí. Jenže bohužel takhle to zatím vidí jenom málokdo a pak jsou s tím problémy (konkrétně se "starám" o satelit prarodičům, a proto mě to zavedení poplatků vytáčí, já sám bych takovou "prkotinu" neřešil, protože na TV nekoukám).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a opravdu tam bylo napsáno "navždy"? Nebo "po všechny časy až do skonání světa"? Nebo "až do soudného dne"? Nebo jste si to jen tak vyložil, protože jste si to tak vyložit chtěl?
Já tam vždycky viděl jen něco jako "příjem základních českých a slovenských stanic zdarma". Na což je IMHO nárok jen po dobu povinné dvouleté záruky a to SkyLink plní - pro karty, aktivované v posledních dvou letech, se poplatek účtuje až po dvou letech od aktivace. U nových karet nic takového neslibuje, takže se platí už po roce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych dodal, že pokud by nějaká firma něco slibovala nebo zaručovala "navždy", zcela jistě by byl takový slib právně nezávazný, termín "navždy" nemá oporu ani v občanském, ani v obchodním právu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to máte samozřejmě pravdu o tom žádná. Jen jsou lidi naštvaní (a já také), že si nyní "musí" vyměnit kartu CW za IRDEO, což jsou další náklady a pak ještě platit jakoby "servisní poplatky". Je to dle mého názoru bohapustá diktatura firmy která zjískala monopol (ano, jedna firma vlastní jak Skylink tak CSlink).

Nechci si stěžovat nebo na někoho plivat, ale prostě přestanu Skylink po jeho vypnutí (potažmo po ukončení vysílání v CW) používat a hotovo. Když jim takhle zareaguje dostatek lidí, tak si myslím že budou muset plány přehodnotit ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jste mě opravdu dostal. Protože pokud si platíte nějaký balíček, servisní poplatek se vás netýká, a pokud jste koukal jen na Gratis nabídku, Skylink z vás neměl ani korunu. Takže jej zasáhnete opravdu citelně... :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vy asi obchodu moc norozuníte, nejste sám, ale asi byste se neměl smát své nevědomosti. Byla nebyla jistá firma skype, měla spoustu zákazníků, tedy psíše uživatelů, protože ti nic neplatili , přesto si tuto firmu jistý Microsoft koupil za 8,5miliardy dolarů, přesto, že Skype neměl žásdný majetek a skoro žádné platící zákazníky. Ano i neplatící zákazník má svou cenu v případě Skype byla cena jednoho neplatícího zákazníka přes 300$. Pokud lidi nebudou ovce a Skylinku jich odejde dostatek bude to pro něs smrtelná rána.
Stejně tak doufám, že CT a ST přestanou Skylinu platit za distribuci jejich signálu a naopak jim tento signál zpoplatní. Vážně nevím proč bych jako plátce konses. poplatků měl patit něco na co nemohu zdarma koukat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vy to prostě nechápete, já jsem jim zaplatil za dekódovací kartu a to nemalou částku (a né za jednu) a kupoval jsem si tuto možnost sledování TV právě kvůli nabídce GRÁTIS - pokud by tato nabídka byla již tehdy zpoplatněna tak je to něco jiného (nejde tu o těch 29 Kč, ale o ten princip - a kdo ví kolik to bude za rok, dva ...) - celá jejich reklamní kampaň byla postavená v podstatě na balíčku GRÁTIS. Po pár letech Skylink přišel s výměnou karet už to mě naštvalo, ale budiš těch 600 Kč "slouží jako předplatné" ikdyž dost omezeně.

A tvrzení že ze mě Skylink nemá ani korunu je naprosto zcestné, ČT, Nova a další naopak Skylinku platí za to že přenáší jejich signál, takže už to je v podstatě platba ode mě - já to zaplatím v rámci koncesionářských poplatků a tím, že sleduji reklamu (ano je to tak komerční TV je postavená na sledování reklamy). Nehledě na to čas od času jsem si nějakou placenou nabídku objednal, takže i touto formou měl Skylink příjem.

Prostě zde vznikl monopol na trhu a firma se podle toho začala chovat a já to nehodlám akceptovat. Právě díky lidem kteří si nechají vše líbit tak tahle země vypadá jak vypadá a vůbec celý svět, ale to je na debatu jinam :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli rozumím či nerozumím obchodu, ale zcela jistě rozumím vám. Prostě vás to namíchlo a teď to píšete po celém internetu do diskusí o všem možném. Kde je moderátor, tam vás smažou, no.

Já na blbých 29 Kč měsíčně kašlu - životní náklady díky pravicové hospodářské politice permanentního rozkrádání od loňska stouply o pěkných pár tisíc, tohle je opravdu marginální nic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen maly detail - je potreba se nenechat zmast mediama ci politikama samotnyma, a nenazyvat tuto vladu "pravicovou", ostatne pravicova vlada tu od 89 v podstate nebyla nikdy..
Tato vlada je silne levicova, misty se snazi vypadat, ze tomu tak neni, ale ciny hovori jasne.
Az tu nekdy bude pravicova vlada, budeme se mit vyrazne lepe. (hahahaha, pravicova vlada tu nikdy nebude, s tim slozenim populace, co tu mame....ja vim, no)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já mám dotaz, jak do tohoto obchodního modelu zapadá win8 na USB disku jako live systém, tedy ne instalačka ale funkční systém, z které verze tento systém jako vznikne?

Doufám že tímhle snad nechcou naznačit, že "přenosná" usb verze bude fungovat jen na jednom počítači...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi bude fungovat jen na jednom USB disku

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tím bych si hlavu nelámal, Windows 8 ToGo budou záležitost výhradně Enterprise edice a k té jako soukromá osoba nemáte šanci přijít jinak, než nelegálně nebo zaplacením za MSDN.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Windows To Go bohužel nejsou pro běžného smrtelníka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Skončí to tak že M$ bude rád keď aspoň 20% majiteľov nových PC ostane u predinštalovaných W8 a nepreinštaluje ich na Windows7...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to dělali?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Strašná rána pro Microsoft - prodá vám Windows a vy je nebudete používat!

IMHO je důležité prodat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft bych urobil lepe kdyby radsi vydal Service Pack 2 verze pro Windows 7 a novy Windows by resil nekdy kolem roku 2014-2015, ted proste novy operacni system neni potreba, so 7 je spolecnost spokojena, licence se prodavaji, Microsoft krasne vydelava tak proc chce v tom delat zas novy bordel/chaos osobne nepochopim?! Nejenom pro mne sou Windows 8 skokem vedle, uz jenom pomenovani "verze 8", Metro ktere se absolutne nehodi pro uzivani desktop modelu + navic orezane licencni metody v kombinaci s UEFI a hlavne Secure Bootem zavaneji az prilis strasnym svinstvem, proto doufam ze se vetsina lidi novemu systemu vyhne krasnym obloukem a Microsoft pochopi ze sou dulezitejsi jine veci nez neustale vydavat novy OS bez prinosnejsich hodnot. Veci jako XHCI USB3.0 driver, integrovany PDF prohlizec, automaticka aktualizace Flashe, podpora ISO formatu nebo treba ARM model to vsechno mohla krasne nest nova aktualizace Service Pack 2 pro Windows 7, presne jak byl revoluci tendyz balik pro Windows XP, neni to problem ale podle mne nekomu klepe horka dobre placena zidle tak vymysli pitomosti. Co se tyka OEM svazanosti u Windows XP a 7, vzdy kdys odisla zakladni deska nebo jina vec a odmitlo se to aktivovat(vazanost) nemel sem problem zavolat do Microsoftu a spetne to z-aktivovat, myslim ze 3x se to takhle muze udelat o OEM licenci, co je hodne priznive a pritom logicke, vzdyt jenom XP puzivaj lidi pres 10 let i na starych strojech a tam se muze stat ze neco s cim je OEM verze svazana proste odejde. Windows 8 prinesou jednom tunu blbosti, do "pindiku" svazanost a prisnou kontrolu uzivatele k jednoduche praci absolutne nic. Kdyz vidim nekterych ega jak se chvastaj ze uz ted nyni uzivaj Alfa nebo Beta verzi(CP) Windows 8 jako svuj hlavni OS musim se jenom smat, to jiste se deje na bazarech kde prodavaji sve pocitace s tymhle system 8, jejich blbost a svinstvo jakym klamou se vubec ale vubec nijak nelisi od praktik Microsoftu, blbost je dnes proste iN.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám zcela opačný názor :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Waffer47 :
K OEM licencii. Ak ti napr. odisla zakladna doska doska po zaruke, tak s nou ti skoncila aj OEM licencia. V praxi to MS nedodrzuje a bez problemov niekolko krat zaktivujes cez interent OEM windows na uplne inom PC. Vies ho zaktivovat aj nezavisle na viacerych PC naraz. AK sa ti uz nepodari zaktivovat cez internet, tak stale je sanca, ze ho zaktivujes telefonicky s automatom. MS nedodrzuje striktne licenciu a nijako (alebo len minimalne) nekontroluje licencie. Ak by dodrziaval, tak by nemal taku dominanciu na trhu, lebo dost ludi by bolo rozhorcenych a preslo by ku konkurencii. Riesil som niekolko krat problemy s aktivaciu a je v tom poriadny bordel. Raz po mne chceli odfaxovat reklamacny protokol a az nasledne mi zaktivovali windows.
MS kasle na dodrziavanie vlastnej OEM licencie a MS ma paky aj na to aby nedovolil pouzivat piratske kopie ale on to ucelovo nerobi, kvoli udrzaniu si dominacie na trhu. Ak by chcel, tak dokaze zablokovat drvivu vecsinu nelegalne pouzivanych windows.

To, co robi s Win8 je jeho vec a licencovanie MS sa mi nikdy nepacilo. Z casti chapem jeho krok lebo PC sa cim dalej, tym viacej stavaju spotrebnym tovarom a krabicove verzie tam stracaju vyznam.

Nastastie som uz za vodou a som spokojny u konkurencie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co virtual? Jak se bude řešit když chci koupit W8 pro virtualní stroj? To se do teď řešilo plnou krabicovkou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Virtual můžeš mít i OEM, nedávno jsem to řešil u Foundation serveru. Sice je všude napsané, že "nepodporuje virtualizaci", ale normálně to funguje (technicky) a EULA zakazuje pouze instalovat na jiný počítač, než se kterým byla licence koupena, vytvářet více instancí daného OS na jednom stroji nebo přesouvat existující instalaci na jiný stroj, takže pokud se jako virtualizace bere instalace více různých OS na jeden fyzický stroj, tak je to OK. Naopak proti licenci je instalovat OEM na cluster, pokud tam ty VM migrují mezi jednotlivými nody, na to jsou speciální podmínky ve Windows serveru a neserverové varianty Windows asi bude nějak řešit enterprise licence.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

xvasek: U foundation serveru to, ze "nepodporuje virtualizaci" znamena, ze nema Hyper-V virtualizacne nastroje, t.j. sam nevie poskytovat prostredie pre virtualizaciu, nie to, ze by z technickeho hladiska sam nevedel bezat ako virtualny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna v tomto případě to není tak jednoduché - Foundation je totiž vždy OEM a určené pro konkrétního výrobce serveru. Instalace by si teoreticky měla ověřovat výrobce serveru čtením nějakých čísel z BIOSu / UEFI a pokud se to neshodne, tak by měla skončit s chybou. Pro vmware je k tomu nějaký postup, který zprostředkuje čísla z BIOSu instalaci, ale v novějších verzích už je to asi automaticky zapnuté, protože to jde dle mých zkušeností nainstalovat bez úprav. Každopádně bych se nedivil, kdyby instalace v jiném prostředí (třeba Hyper-V nebo kvm) vůbec nešla s tím, že není kompatibilní hardware k licenci. Ani vmware nemá Foundation jako oficiálně podporovaný guest systém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

zábavné počtení na začátek dne. /no flame/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zadarmo drahý. Přesně důvod proč jsem od podobných opičáren utekl a nesmí mi do baráku.

A k poslednímu paragrafu. EU v tomto případě měla konat už dávno (kam asi jde zisk ze služeb, viď milá NOKIA -> fandím bývalým zaměstnancům pracující na pokračování MEEGO).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1, doufám, že EU tady konat bude (jakkoli mi jinak leze krkem). A taky situace kolem ARMových zařízení, kde půjdou bootovat jenom widle, by je měla zajímat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není důvod. Microsoft se svým podílem "nula celá hovno nic" na hardwaru mimo x86 nemá prakticky zadnou moznost jak pokrivit trh.

Navic na ARM ani na jinych arcchitekturach mimo x86 nikdo Windows pouzivat nebude, to se muzeme vsadit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, jak jednotlivé produkty MS jdou proti sobě. U Office 2010 MS zrušil upgrade, je jen PKC (náhrada za OEM) a Retail. U Windows přesně obráceně, jen OEM a Upgrade. Přitom doteď nikdo soudný upgrade na WIndow 7 nekupoval, jelikož plná krabicovka stála jen o pár % více.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takze kdyz mam pocitac bez windows, tak uz k nemu legalne windows poridit nemuzu? Teda, ne ze bych se chystal (ani zadarmo), ale pripada mi to trochu na palici ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

musite si v obchode koupit "krabicovou verzi". Pak jsou tu jeste ruzne korporatni licence nebo MSDN/MSDNAA, ale k tomu se nedostane kazdy.

Kupovat dodatecne OEM je nelegalni :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

respektive kupovat legalni je, ale muzete si sni potom akorat vytrit hadejte co.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat dodatečnou OEM není legální od toho byla (a snad ještě je) DOEM, což je tzv legalizační sada s podmínkama skoro stejnýma jako OEM, jen je o nějaké procento dražší (10 - 15%? nevím teď přesně) a smí se koupit samostatně (a je to samozřejmě výrazně napsané i na obalu instalačního DVD). Uživatel musí před instalací jen nalepit ceduli s licencí na krabici PC a zbytek je stejný jako u OEM (u OEM lepí licenci výrobce/dodavatel počítače).

(Jako linuxák to považuju za dost hnusný vopruz a sraní s licencema jsa zvyklý na postup buď stáhnu free distro, nebou koupím komerční a pak mám N licencí, N instalací a neseru se s tím, která patří k čemu ... inu Microsoft má zřejmě chuť manipulovat s trhem, tož uživatelé Woken užijte si to.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ne. Je to legální. koupení OEM verze (platform bla bla builder) je z pohledu microsoftu OK.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte pravdu. Neumíte číst licenci.

Zde je citace licence a její výklad od Microsoftu:
http://www.microsoft.com/oem/en/Pages/support-faq.aspx#fbid=SEMOO3R6__g

Q. Can I use OEM System Builder software that I purchase and install myself?

A. OEM system builder software is designed to be preinstalled on PCs that are sold to an unrelated party. If you are installing the OEM system builder software on a PC for your own use, this requirement would not be met. Therefore, a retail version is the appropriate licensing vehicle. You are also entitled to internal-use licenses for Microsoft software as you earn a silver or gold OEM competency.

Section 2 of the OEM System Builder license states:

Authorized Distribution and Acceptance. To distribute the Software or Hardware in this Pack, you must be a System Builder and accept this license. “System Builder” means an original equipment manufacturer, an assembler, a refurbisher, or a software pre-installer that sells the Customer System(s) to a third party.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsem taky narazil, kdyz jsem pred uz skoro trema rokama kupoval novej pocitac. Ale ta podminka je dobra tak akorat pro srandu kralikum. Vzdyt pro MS by prece nebyl naprosto zadnej rozdil mezi tim, kdyz system builder a koncovej uzivatel jsou dve ruzny osoby, nebo jen jedna a ta sama. V obou pripadech dostane stejny prachy a jeho zavazky ke koncovymu uzivateli (jen standardni aktualizace, jinak nic) to nijak nemeni.
Nakonec jsem si rekl, ze na kaslu, budu stoprocentni poctivec a vezmu krabici. A ze pri trose stesti budou ze Sedmicek druhy XP, a tak se to dlouhodobe vyplati. Zatim to v tomhle smeru vypada dobre. ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V praxi je to jednoduché. Jako soukromá osoba nemám povinnost vést účetnictví, tudíž mi nikdo nedokáže, že jsem OEM licenci nekoupil zároveň s PC. Pro firmy je to problém a tak sám MS vymyslel obezličku - tzv. dolegalizační licenci. Je to o něco dražší OEM.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze Windows 8 na pocitaci, ktery se uz ted neprodava by byly trochy napadny ... i kdyz, ono je to jedno, oni by na nem stejne asi nebezely ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S tím bych si dovolil nesouhlasit. Jestlize si sám sobe stavím PC. Mel bych podle licence od Microsoftu pouzit krabicovou verzi za 2 nasobnou cenu. Tim ze si poridim OEM s argumentaci "ze ono se na to stejne neprijde", okradam Microsoft o 50% ceny licence.

Nakonec nikdo vas nenuti produkty Microsoftu pouzivat a tyhle souhlasit s temito absurdnimi licencnimi podminkami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně nemusím použít krabicovku. MS pro tento účel vymyslel "dolegalizační" sadu, což je jen mírně dražší OEM s licencí, která tuto samoinstalaci umožňuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv. Dolegalizační sadu nelze použít v případě "sám sobě si stavím PC" tedy "nové PC". Tuto licenci lze použít pouze u "starého PC" s neplatnou licencí Windows.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A protože nic nedefinuje pojem staré PC s neplatnou licencí Windows, může to klidně být den staré PC s nějakou upirátěnou :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Coz nic nemeni na tom, ze je tento vas postup nelegalni. Coz sam nakonec priznavate tim, ze si porizujete licenci urcenou k legalizaci, tedy naprave nelegalni instalace.

Z toho se jen tezko vykecate. Legalni cesta zde neni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nákup dolegalizační licence slouží oficiálně k legalizaci předchozí instalace. Čili ano, jejím nákupem přiznávám, že něco předtím nebylo v pořádku. Ale zároveň tímto nákupem svůj vztah s MS legalizuji, takže je to OK. Co byste chtěl z hlediska práva napadnout, dolegalizační licencí prostě nahradím předchozí instalaci. A ani ta nemusí být nelegální, klidně tam můžu mít třeba demo W8 nebo snad MS pořád poskytuje demoverzi serveru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není tak úplně pravda ... i když ... problém je, že dostat z Microsoftu relevantní informace často není vždy úplně snadné a nevím, jestli to je tím, že lidi na zák. podpoře etc... nevědí, nebo nesmějí prozrazovat (zvláště okolo MS Serveru, kde je větší tlak na nákup drahých licencí málokdo poradí, jak se bez licence legálně obejít).

U dolegalizační sady se sice tvrdí (alespoň obchodníci to říkají), že slouží k legalizaci nelegálně užívané instalace, ale nikdo nikdy nebude zjišťovat, jestli jsem předtím něco instalovaného měl, nebo ne.

Ovšem, jestli licence ukládá povinnost nejprve instalovat Wokna nelegálně a teprve následně licenci koupit/aktivovat ... tak proč ne? Litera zákona může být splněna (alespoň tvrzením, které nelze dokázat ani vyvrátit).

Ale vážně. Podle mne se DOEM od OEM liší jen tím, že nemusí být na jedné faktuře s hardwarem, lze koupit kdykoli dodatečně a zároveň je proto o něco dražší. Ale není o tolik dražší jako přenositelná krabicovka, protože DOEM, stejně jako OEM po nainstalování přenositelná není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Proto taky při instalaci DOEM MS nijak neokrádám tím, že si nekoupím krabicovku. Tu bych si totiž následně mohl nainstalovat na jakékoliv další PC, zatímco DOEM už bude svázaná s prvně použitým HW (byť díky reálné politice MS jen teoreticky :-) ). Pravda je, že při životnosti XP se krabicovka jednoznačně vyplatila (ale kdo to kdysi mohl tušit), stejně tak jsem si pořídil W7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl - OEM je vázaná na jeden pc, typicky musí zůstat stejná základovka takže nikoho neokrádám protože jinam než na jeden pc Windows nedám a to je podstatný rozdíl proti krabicovce kde můžu PC střídat podle libost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

musite predevsim dodrzovat licenci, i kdyby byla zcela absurdni, dokud neni v rozporu se zakonem, je platna a vy se ji ridte, nebo produkt nepouzivejte. Zbytek jsou kecy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud čtu dobře tak se ten člověk z MS vyjádřil v tom smyslu že je to pololegální, tj na hraně, takže žádné kecy ale fakta jak to vnímá sám MS.
Ostatně když velké obchody prodávaly Vistu třeba jen pár součástkama a ne celým PC tak MS k tomu nic neměl. Teorie je jedna věc a praxe druhá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl - OEM je vázaná na jeden pc, typicky musí zůstat stejná základovka takže nikoho neokrádám protože jinam než na jeden pc Windows nedám a to je podstatný rozdíl proti krabicovce kde můžu PC střídat podle libosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zasadni rozdil mezi OEM a krabici je v prenositelnosti na dalsi pocitac. Bud si budu znovu kupovat OEM s kazdym novym PC, nebo krabici jen jednou. Je to pro kazdyho snadno pochopitelny, vcetne toho, odkud se bere cenovej rozdil.
Ale i kdyz bych byl ochotnej neprenositelnost OEM respektovat (a v budoucnu postupne s novym HW koupit stejnej system nekolikrat), tak mi MS jen tak pro nic za nic bez rozumnyho duvodu odmita tuhle verzi prodat. To je jak kdyby mi v obchode odmitli prodat rohliky s tim, ze je muzu koupit jen pro ostatni cleny rodiny. Ale pokud je chci sezrat sam, musim si misto nich koupit velkou housku. Pritom jim to muze byt uplne jedno.
Podobne inteligentni je to i s dolegalizacni licenci. Misto aby byl MS rad, ze uzivatel chytil zachvat poctivosti a chce mu dat svoje prachy, tak misto aby ho nechal koupit normalni OEMko, tak mu pekne napari prirazku a znovu ho donuti zamyslet se nad tim, jestli mu na piratsky verzi zdarma neco chybelo a jestli je jeho nadseni pro poctivost vazne tak silny.
Proc delat veci jednoduse, kdyz to jde slozite.. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V článku je jasně řečeno že je to na hraně, ale pořád je to ok, takže klid.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musis se stat sam pro sebe systemovej integrator a pak si tam ty OEMka naintegrujes, nalepis stitek na bednu a vsechno by melo bejt koser. Jen tedka nevim co to obnasi u Windows. U officu je to jednoduchy, musis si koupit system builder pack, protoze jinak se neda oficialne dostat k instalacnim mediim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

NE. viz výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Office 2010 už v klasické OEM neexistuje, místo toho je PKC, které je něco mezi OEM a krabicovkou (mimochodem, v Microsoftu jej má na starosti Retail oddělení, ne OEM jako starší verze). PKC lze koupit k jakémukoliv PC, ale pak přechází do fáze OEM, je svázáno s HW. V balení je jen PK, kterým se aktivuje buď předinstalované Office od výrobce PC, anebo lze instalačky normálně stáhnout z MS webu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Faktem je, ze licencni politika MS je pomerne benevolentni - docela bezne lidem instaluju XPcka, od kterych maji nejakou nalepku 10 let starou, na nove pocitace, a vzdycky se to zaktivuje po telefonu s automatem (jo, je to opruz tam tukat ty desitky pismenek a cisel).
Nemel jsem nikdy zadne problemy ani se 7ckama, stejny postup - aktivace po telefonu po instalaci na postupne paty PC (na druhou stranu me to malicko prekvapilo - jednalo se o krabicovou verzi, ktera by teoreticky mela jit instalovat na 100 Pc, pokud uz neni na tech 99 predtim, presto to u cca 5 PC chtelo aktivaci po telefonu)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U XP se to dokonce aktivuje většinou přímo po netu, ani volat není třeba. Akorát u jedné instalace mi to nešlo ani po telefonu-automatu, ale následně mi to zaktivoval přímo na helplince nějaký ukrajinec :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty se na to díváš ale jen z technického hlediska. Z právního hlediska jsou ty instalace neplatné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vsak rikam, ze MS je benevolentni :-)
Btw - pokud si koupim krabicovou verzi Win7, proste prumernou ne-OEM verzi, tedy plnou - je nejaky pravni problem, pokud to pouzivam na Pc, pak to zformatuju, koupim si jiny Pc -> nainstaluju....zformatuju, koupim jine PC ... atd atd, stejny postup.
Tam je nejaky pravni problem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by právě být problém neměl. Od toho je to plná verze. Ale přiznám se, že detailně jsem EULA z tohoto pohledu nestudoval (zatím jsem plnou verzi nikdy nekupoval, jen OEM / System Builder).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krabicovou verzi lze nainstalovat na libovolny pocet pocitacu za sebou (tedy nikoli soucasne!!!). Popsany postup je tedy spravne, odstranit z jednoho PC a nainstalovat na dalsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je naprosto v pohodě podle licence. Jen mám zkušenost, že pokud to budeš instalovat v krátké době po sobě, tak je potřeba aktivovat po telefonu, pokud mezi instalacemi uplyne pár měsíců, tak to jde přímo po netu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nerad bych vyvolával flame, ale nedá mi to a musím říct, že u tebe, coby tvrdého odpůrce porušování autorských práv a věcí s tím spjatých, mě tenhle postup teda docela dost překvapuje :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně, jakožto tvrdému odpůrci kopírovacího monopolu, to vyhovuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ona je otazka, jestli ti lide delaji ci nedelaji neco spatne. Co se tyce krabicovych Win7, o kterych jsem psal, tam je evidentne vse OK, jak bylo potvrzeno dalsima osobama zde.
Horsi je to s XPckama, ktere obvykle instaluju, protoze:
Ten clovek obvykle nema krabici ani CD ani fakturu ani nic podobneho (Pro upresneni, jelikoz se tim neziivm, delam to tak 5x do roka). Na druhou stranu se obvykle jedna o nalepku "windows xp professoinal 1-2 users" ci tak neco, nevim ted z hlavy. Zadne OEM na te nalepce neni. Predpokladam tedy, ze se jednalo o "krabicovou verzi", respektive o nejakou verzi, kterou tam dozajiste instaloval vyrobce PC, ale jelikoz na nalepce neni OEM, predpokladam, ze je legalni to nainstalovat na dalsi PC. Ale asi kdyby se vzala EULA doslova, tak se tam nekde objevi, ze mozna nemam pravdu :-) Ale tak MS se k tomu stavi benevolentne, "nejaka" licence evidentne koupena byla, OEM to neni...Tak to neresim...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S XPčkama je to ještě zajímavější v tom, že se OEM licence časem měnila. Takže ty původní se daly koupit ne jen s počítačem, ale třeba jen s myší nebo disketovkou. Tyhle staré licence je naprosto legální používat i teď. A protože soukromá osoba nemá povinnost si ukládat faktury, tak ani není možnost zjistit, kdy to vlastně bylo koupeno a jaká licence právě platila. Pokud tedy MS aktivaci umožní, je to jeho problém.
Pokud na nálepce není OEM, je to trochu divné, protože by pak sériové číslo nemělo jít použít pro instalaci z OEM CD. U Win2k OEM na samolepkách chybělo, ale u XP to tam bylo. I když je fakt, že vím minimálně o 3 verzích samolepek, tak je možné, že to někde chybí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) "ze se na to neprijde" neznamena totez co "v souladu s licenci" nebo "legalni". To bych mohl tvrdit, ze moje Windows 7 Ultimate Pirated Edition jsou legalni, protoze "se na to neprijde". Takova hovadina!

2) Dukazni bremeno o nabyti licence je na vas. Nemate-li fakturu, musite to dokladat napriklad instalacnim mediem, kde je licence uvedena.

3) OEM licence umoznovala vzdy instalaci na prvni pocitac. I kdyby jste nakrasne koupil OEM Windows napriklad s tiskarnou, a v te dobe plana licencni politika to umoznovala, nemate pravo instalovat tuto OEM verzi na jiny PC, ani kdyby vam to Microsoft aktivoval. Z hlediska autorskeho prava jse lidove receno pirat a basta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Říkáte nesmysly. OEM licence sice umožňovala instalaci na první počítač, ale nebyla tehdy vázaná na motherboard, umožňovala HW změny. Takže pokud jsem vyměnil ve stejné krabici desku i s procesorem, pořád je to z hlediska původní OEM licence původní počítač.
Ohledně důkazů. Při všech řízeních kromě daňových je důkazní břemeno na straně žalobce. Čili já se prokážu samolepkou s licencí/médiem a MS mi musí dokázat, že je použita nelegálně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ze vam neni blbe zvanit hovadiny, aniz byste k tomu mel jediny relevantni podklad. Puvodni licence umoznovala prodej vazany na "non-peripheral hardware". Coz zcela jiste neni mys. Zmena, kterou popisujete znamena jen a pouze to, ze puvodne bylo legalni nakoupit OEM licenci s "non-peripheral hardware" (napriklad zakladni deskou, ale take treba procesorem) a nainstalovat na prvni PC, pozdeji si v Microsoftu uvedomili diru v licencnim ujednani a podminku zmenili na "fully assembled computer system" (tedy vazba kompletni pocitac). Nic se nemeni na tom, ze OEM licenci nejde prenest na jiny PC. Hardwarove zmeny byly umozneny vzdy.

Sam jste priznal, ze nejdrive vy prokazete nabyti licence samolepkou nebo originalnim mediem. Pokud se neprokazete vubec nicim, minimalne v obcanskopravnim sporu napriklad s neexistujici BSA na 99% prohrajete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S non-peripheral to ale nebyla úplně původní licence winXP OEM, ty licence se měnili asi 5x a pro zákazníka platí ta, v době nákupu. Dokonce jeden čas platila možnost nákupu jen samotné OEM pro legalizaci.
Dříve šlo dělat HW změny bez omezení, jen se defakto nesměli dělat najednou, takže se PC mohlo postupně obměňovat, dokud štítek existoval. Dnes je to jasně dané, pokud se mění základní deska, a PC není v záruce, tak licence končí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tak to fungovalo. A dokonce i když se těch změn provedlo více, systém bylo potřeba jen reaktivovat, což šlo nadále po netu. Až při překročení určitého počtu změn to nešlo. Nebyla tam vazba na motherboard, nejspíš i z toho důvodu, že v té době toho o sobě některé MB moc nepověděly. Dneska když si pustím DXDiag, tak vidím vyplněno výrobce systému i verzi desky. Na starých deskách byly tyto položky občas prázdné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Náš spor není o tom, že bylo někdy legální vzít samolepku a přenést ji na jiné PC (byť to fakticky jde). To je jasné. Ale jde o to, že u původních verzí nevázaných na MB jste si uvnitř původní krabice to PC mohl zmodernizovat (povoleny změny HW), čili HW se z toho stalo jiné PC ve stejné krabici.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja samozrejme ty XPcka instaluju z "krabicoveho" media, a tam to seriove cislo funguje vzdy. Naopak z OEM media to nefunguje - takze z toho usuzuju, ze ty nalepky jsou "krabicove"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tom případě krabicové jsou a je to naprosto v pořádku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tom případě to je, zdá se, v pořádku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.