Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Po 74 letech zastavena výroba filmu Kodak Kodachrome

Zrovna nedavno jsem koukal, je podrazili neamaterske barevne negativy u skody. Kodak EliteColor 200 uz nestal 120,-Kc, ale 145,-Kc. To me neskutecne zdepresovalo. A ted koukam, uz ho ani neprodavaji - takovej luxusni film a ja mam doma v lednici posledni kousek :-( jako svatost ho budu chovat na rukou! ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hedgi: A poradnej fonograf uz dneska taky nekoupis :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mmm

ale jinak mě to docela navnadilo, že mi až šilhá prst nad tlačítkem vložit do košíků pár 120 svitků toho Ektaru 100 :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jehovista: Jo jo, pokrok nezastavis. Neni nad to koupit par CD/DVD, na kterych data vydrzi sotva mesic, vid? :-)

Jako vsecky ty nove a moderni technologie jsou desne fajn, az na jejich zivotnost a kvalitu. Jestlize z fotek ci desek starych 100 - 150 let vytahnete nadherny obrazek, byt cernobily, tak barevne fotky ze zakladni skoly, stare 25 let jsou znacne vybledle. A to je tenkrat delal profesional.

V soucasnosti marne premyslym, kterak uchovat digitalni snimky, tak, abych o ne neprisel pri nejake zavade disku. Nevim, jak dlouho mi na DVD vydrzi. Navic kvalita je znacne diskutabilni. Nejsem kdovijaky fotograf, fotak je celkem tuctovy, coz znamena, ze fotky jsou casto s vyraznym sumem, rozmazane nebo podivne nasvicene bleskem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velvia ukončena 2005?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě že ne, to se týkalo té původní verze. zpřesnění závorky už by bylo příliš dlouhé, takže jsem to ukončení jednoduše vyhodil. dík za postřeh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

peca_007: Ja mam na zalohy SW RAID-1 (aktualne 320GB) a jeste je jednou za cas mirroruju na dalsi pocitac. Mam klid. Dneska je to investice dvou tisic... Z hlediska dlouhodobeho uchovavani mi ten digitalni zaznam pripada mnohem lepsi, protoze casem nedegraduje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepremyslaj a rob zalohy. Ja mam vsetko na HDD, ktory je v PC, plus komplet zalohy na 2 HDD, ktore su odpojene od PC (Seagate a WD), cize ked robim dalsiu zalohu tak je pripojeny vzdy len 1 zalozny HDD, takze ten druhy je mimo nebezpecia v pripade chyby zdroja, maticnej, atd...

A spim vcelku kludne ze vsetko budem mat aj o 100 rokov...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vsak neboj, uz za par let budes mit problem ty svoje HDD vubec nekam pripojit a budes horko tezko schanet redukce a jine kraviny :) A nebo si muzes nechat starsi PC, ale to taky nevydrzi vecne :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RadstaR: Predstav si, ze na tech HDD mam i veci, ktere driv byly na 5 1/4 disketach. Pri obmene technologie proste zase ta data prekopiruju. Hledas problemy tam, kde nejsou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Radstar: zvláštní, tyhle bláboly poslouchám dlouhé roky a kdykoli připojím například starý 130MB PIO 0 disk z doby Krále Klacka k Intel X48 desce, tak se jim jen směji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Az ty disky zapojis a neroztoci se, to bude prekvapeni :-) Holt vyschle mazivo nespravis. Kdezto na filmu vzdycky neco zustane, u digitalniho media je ztrata dat definitivni. Leda ty jednicky a nuly tesat do kamene.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

strata dat na disku je definitivna iba v pripade uplnej destrukcie platni. chces povedat, ze ked uplne znicis film, tak z neho nieco vydolujes?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani to nie je bepecne, pretoze moze spadnut meteorit a poskodi ti kamen... Same konspiracie...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek: To s tím starým diskem máš docela kliku, hlavně proto že na té desce jeho připojení zajišťuje neintelí řadič. I u IDE disků kdysi došlo k přechodu z 5V na 3,3V. Měl jsem nějaký Seagate a ten mi bez problémů chodil na VIA/SIS, ale s Intelem si vůbec nerozuměl, ani BIOS ho neviděl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Digitalni data muzu zabezpecit do takove miry, ze bude mene pravdepodobna ztrata dat, nez ze do me praskne blesk prave ve chvili, kdy mi na hlavu dopada meteorit. Analog se kurvi vzdy. Technofobove si klidne mohou prehravat hudbu z voskovych valecku a fotit dagerotypie. Je to jejich volba, ale nedava zadny smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ha, moje oblíbené téma - trvalos dat :) Já vím, že už o tom bylo hodně napsáno, ale i tak si myslím, že by to vydalo na hezkej článek (a na CDR by to bylo pěkně odborně) - hlavně by mě prostě zajímalo, jakou dneska použít archivační (offline) technologii (asi jedině tak DVD a CD) a hlavně - čím pálit (jaká je dneska vůbec kvalitní vypalovačka, když všechny stojí řádově dost pod 1 kKč?!) a na co pálit - co je pravdy na tom, že zlatá DVD jsou kvalitní, pokud ne, tak jaká jsou na tom líp, a tak :) Prostě mě tohle dost zajímá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně je třeba minimalizovat ztráty dat jejich rozložením do menších celků. Když ti klekne HDD, těžko poběžíš do laboratoře ať ti z ploten vytáhnou fotky tříleté Aničky. Když to budeš mít na CD a DVD, tak je jakás šance, že obnovíš svépomocí alespoň dva z deseti souborů, nebo alspoň části (aka restaurace analogu) Což se u skříňky HDD prostě nedá - ric nebo nic....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jehovista: Jo, máš recht, ale musíš ty data řekněme každých 5 let obnovovat. Když něco napíšeš tužkou na papír, tak to nejspíš bez obnovování někdo přečte i za několik stovek let :) Digitální data jsou fajn, kvalitnější (pokud to nejsou tuctové fotky nacvakané digitálem za 1500 Kč a nějakým umělcem), ovšem trvanlivost platí pouze za předpokladu pravidelného přepisování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sumix: Muj system zalohovani me stoji trochu casu asi tak jednou za rok(vetsina zalohovani se deje automaticky). Zase tolik vytizeny clovek nejsem, abych nemohl ty dve hodiny rocne obetovat a rekl bych, ze na 99.999% o nic neprijdu(na rozdil od fotky, ktera proste muze shoret, ma data jsou na vice mistech). A co bude po me smrti me uz vubec nemusi zajimat...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Smutna zprava..
Sice jsem na kodachrome nikdy nefotil, ale ten material svoje nepopiratelne kvality mel.

Co se tyka zalohy dat - chce to "enterprise solution". Protoze jsem od fochu - tak 2 NASy ve dvou statech asi 600km vzdalene, inkrementalne replikovane pres internet to resi. Neco to sice stoji, ale - je to vpodstate cena jedne "cesty", kterych bylo nepocitane a hodnota fotografii - tezko vycislitelna. A nejde jen o $$$.

Ja vim, ze na CDR to bude povazovano za rouhani, ale - o paleni nechci ANI slyset. Dohledejte si clanky, jak pali archivari v Narodni knihovne. Ani parem volu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sumix: Něco málo už jsme nedávno sepsali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sumix
Proč premysliš nad zlatými CD , normalní CD stojí 5 korun , udelej si kazde 2 roky diskcopy na nové médium a si v cajku. Jednou za dva roky si to snad mužeš dovolit , snad tech CD nemáš stovky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To: Jehovista

Jak tady tak čtu ty vaše výkřiky a "argumenty" napadá mě, že kdyby hloupost nadnášela, létal byste nad klávesnicí jako holubička.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni problem jednou za 5-7 let prenest zalohy z disku na novsi .. nicmene, pokud tech fotek neni prilis moc, tak co treba upload na gmail ? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Terminus: konkretne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

martin: Jasně, díky, to jsem četl. Měl jsem na mysli ale něco, co by vyšlo přímo "z dílny" CDR :) Ale chápu, že udělat třeba testy médií apod. je hodně náročná věc, pokud to má mít vypovídací hodnotu. Možná by stačilo podělit se o redakční zkušenosti s médii nebo tak něco...

Fredy1: No, jednak CD za 5 Kč asi nebude za moc stát a za druhý, rád bych něco, co vydrží. Když mi dáš takovouhle radu, tak to je stejný, jako bys nic neřekl (nic ve zlým) ;-)

jehovista: Můžeš to prosím nějak rozvést? Rád se nechám inspirovat, pokud by ses chtěl podělit o zkušenosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sumix: Ale jiste. Tak nejdrive, jak to probiha hardwarove. Doma mam maly server, ktery (mimo dalsich funkci jako webserver, mailserver a jabber server) slouzi jako stredobod me "zalohovaci infrastruktury" :) Ten bezi neustale a jsou v nem dva disky(konkretne 320GB samsung spinpoint F1) v RAID1. Pak pouzivam notebook a pocitac v praci. Vsechno se synchronizuje pres ten domaci server programem unison(rsync+ssh). Na jednotlivych pocitacich se spousti synchronizace automaticky v urcitych dennich hodinach(cron), nebo lze synchronizaci samozrejme vyvolat rucne. Nezalohuji cele pocitace, ale jenom jeden adresar, ktery nazyvam "synchronized" a v nem mam jeste dalsi adresar "important". Server navic jednou za tyden vezme adresar "important", zazipuje, rozdeli po desti megach a posle mi na gmail. (celkove je v tomto adresari okolo padesati mega dokumentu - zadne fotku a videa).
Nastava tady samozrejme par moznych problemu - kdyz neco zmenim na pocitaci v praci, nesynchronizuju to a pak zmenim neco na notebooku. Pri synchronizaci na obou strojich pak samozrejme dojde ke konfliktu verzi. Ten unison se sice da nejak nastavit, aby ty konflikty automaticky resil(a nevyhodil chybu, kterou bych musel resit ja), ale ja si radsi davam pozor, kde co menim a na pracovnim pocitaci pokud mozno jenom pridavam nove soubory a zadne nemodifikuji.
Nemusim se o to prakticky starat, akorat jednou za cas provedu fsck na serveru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jehovista: fonograf je preci jen muzealni zalezitost, kdezto film je stale jeste realita, byt se ti to mozna nezda, kdyz ty sam mas digitalni fotak. Pro me je zatim realita filmovej fotak a proto ten povzdech. Nicmene ani ten neznamena, ze bych byl nejak zatvrzelej. Sleduju, jak se situace kolem digi vyviji a mozna ze az mi ty filmy v lednici dojdou, tak misto nove varky poridim novy pristroj ... podle soucasne spotreby tipuju, ze to dilema nastane v kvetnu pristiho roku :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sumix
Prosím nekoho z CDR serveru (jste maximalni odbornici na CDR)  aby Sumixovi vysvetlil jakou zivotnost dat ma nejlevnejší CD napálené a uložené ve skrini jako archivní.
Predpokládám že si začal vypalovat drív než pred dvema roky a.... jsou tvá CD nečitelné? Moje teda ne. A nejsou pozlácená :)
Sumix , to CD není kolečko salámu , neco vydrží :)
Ale pokud si paranoik , tak zalohuj na trikrat jišteném RAID serveru a ješte ve virtuálním hyperprostoru. Prodejci hardwaru budou mít z tebe radost.:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výhodou digitálních dat je možnost je mít je na více místech zároveň bez ztráty kvality. To je taky návod na dobrý způsob zálohování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

@ITOKAR: upload na gmail je asi nejelegantnejsi reseni, ale pry to nemaj radi...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete dobre uchovat fotku, udelejte ji metodou uslechtileho tisku, takovy platinovy ci zlaty roztok v zelatine vydrzi opravdu dlouho a to i na slunicku ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je drsná fotka, když si uvědomíte, že někdo z těch lidí už asi nežije :). Tak hlavně, když s nima alespon hejbou červíčci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Životnost CD je unknow - znam CD, co nevydrží ani dva roky (často, poškrábané od slupky od pomerače v šupliku, která už tam nejspíš několik let být také neměla) ale mam také, které mam 7let a jsou OK. Ale moc jich takových neni, bohužel. Jsou na nich vypálené icq chaty s Markétou z icq2001beta, moje pandořina skřínka.. :-/ a odpískaný život ještě než začal.

Kazdopadne zalohovat na CD medium muze jedine buran nebo lidé z Ulice či Růžové zahrady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dneska jsem prošel pár starých CD (moc rychlé prsty na shift+del) a vše šlo přečíst. Většinou obyčejné Verbatimky. Nedávno jsou zkoušel CDčka z roku 2000 a šly číst. Ale jak to tady čtu, chytil mne zálohovací amok a jdu si koupit další USB rámeček na HHD. Už pár dní tady zakopavám o HDD 40GB...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam na zalohovani vzdy dve media, obvykle interni pevny disk, 2,5'' USB anebo flashku/SD ctecku, ktere mam po vetsinu casu pripojene k PC a pomoci programu GoodSync na jedno kliknuti sesynchronizuji vybrane adresare mezi sebou tim spravnym zpusobem. Po zkusenostech vsak vim, ze nejlepsi zpusob, jak proti ztrate dat obrnit, je smirit se s ni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jehovista: Díky za popis, server na linuxu doma mám, tak možná zkusím spáchat něco podobnýho :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kamarad z matfyzu zalohuje hezkym zpusobem na CD:
Vyrobi si RAID6, pro ilustraci na 8+2 DVD nosicich.

Kdyz se mu pak libovolna dve DVD stanou necitelna, stale hrave obe dopocita a vypali ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kdybych byl já kamarád z matfyzu, tak bych míst (mozna vlastniho) RAIDU a masturbace (urcite vlastniho) ega, sel radeji na hodinku pracovat (vydelek na pocet GB vetsi nez pri RAIDU 8+2) a pak bych mohl principalne zpravne zalohovat na HDD, tedy na dve nezavisla media, na dvou mistech ... Nejlepsi urcite je, ze ma 8+2 CD/DVD koupene z jedne serii :) Principalne je tento RAID naprosto spadny, ale na tu masturbaci vlastiho ega, proc ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po Kodachromu se bude jistě spoustě lidí stýskat. Sice to byl asi nejdražší materiál od Kodaku a svého času bylo na světě méně než deset laboratoří, které ho uměly vyvolat ale jeho výsledky byly fantastické. Předpokládám, že se Kodaku přihlásí zájemci o licenční výrobu (viz analogie se Z80).

Pokud se týká Ektar-u 100, není to žádný výkřik poslední doby. Mám doma ca. deset let starou krabičku od materiálu se stejným jménem. Nejde o omyl - jak napovídá wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Ektar), už jednou ho Kodak v prodeji měl a díky nešikovnému marketingu si ho sám pohřbil. Teď ho zřejmě poslal na trh znovu ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, nevíte někdo o scanneru, který by byl schopen digitalizovat diapozitivy, nejlépe tak, aby se nemusely vyndávat z rámečku a nemusely se do scanneru vkládat po jednom kuse, ale v celých sadách (např. tak jako se zakládaly do projektoru)? Jo, a taky by to nemuselo stát celej majlant. :-D předem díky všem. Kdo kloudně odpoví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:Ma
O takovém scanneru nevím. Ale za zkoušku by stálo třeba vyfocení obrazu promítnutého projektorem pomocí DSLR. Při dodržení rovnoběžnosti rovin snímaného obrazu a snímače DSLR by to mohlo dát kvalitní výsledky a navíc by to bylo docela rychlé. :) Jen úvaha...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ma: tobě by imho pomohl např. Epson Perfection V500 Photo, neboť: filmový pás 35 mm (12 políček), orámovaný film 35 mm (4 políčka), střední formát 6 x 12 cm (1 políčko)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

goro: Spravne. Radsi budu mit data na dvou DVD ktera vydrzi +-5 let a kdyz se jedno pokazi tak to druhe zkopiruju nez je mit na jednom superextrazlatem mediu ktere prumerne vydrzi 50 let ale kdyz budu zrovna smolar tak o ty data prijdu.
(Samozrejme jeste lepsi je mit ty data na DVOU superextrazlatych mediich :-), nebo na DVD a HDD)

blbeček: Vis, nevyhodou HDD je ze kdyz zhavaruje tak cely. A ze nejcasteji havaruje tak ze jednou uz nenastartuje. DVD odchazi postupne. Samozrejme kdyz je vsech 10 medii z jedne serie tak to neni uplne idealni ... stejne jako kdyz zalohujes na dva uplne stejne HDD, u tech mas taky slusnou sanci ze se odporouci soucasne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ma: http://www.pixmania.cz/cz/cz/522205/art/reflecta/scanner-diapozitivu-dig...
Akorat nevim jestli ta cena je nebo neni majlant :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fredy1: Životnost CD je hodně závislá na mnoha okolnostech, mně třeba jdou číst placky vypalované někdy v roce 1998.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>Ma: tak na tohle jsem si celkem levne poridil stary SCSI AGFA Duo Scan HiD, ktery ma suple a masky na transparentni predlohy. ikdyz kvalitou scanu z kinofilmu je to spise pro prehled, kde co mam nez pro finalni scan a o to mi taky slo. finalni scan pro tisk nebo upravy si necham udelat na nejakem novejsim profi stroji.
>>David Ježek: EPSON Perfection V500 Photo nevypada spatne, jeste by to chtelo neco s USB, kam by se dal kinofilm naskladat cely. A taky nejak postradam ramecky pro stredni format, kdyz uz to ma plochu pro transparentni predlohy 68,6 x 236,9 mm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:Duffa
Pěkné. Jsem netušil, že něco takové existuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>Ma: ten link od duffy je na celkem pouzitelny stroj podle tveho zadani. Prijde na to jestli potrebujes prubezne digitalizovat nafocene filmy (nektere minilaby nabizeli oscanovani cele rolicky filmu s vyvolanim za rozumny peniz) nebo udelat jednorazovy prevod archivu, pak prijde na to kolik toho mas a jestli by se nevyplatilo zaukolovat nejake DTP studio.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to duffa:
Díky moc. Přesně tohle hledám. Jen ta cena se k tomu majlantu už začíná blížit, ale vzhledem k tomu, že já sám bych chtěl digitalizovat cca. 8000 diáků a v rodině vím o dalších, kteří mají také takovéto podobné cifry..... tak nahlíženo na věc z tohoto pohledu to zase až takový majlant není. :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>Ma: tj. prez dveste vlastnich svitku ... mazec ... kdyz vezmes, ze i scan z nerostrihaneho svitku kinofilmu stal min. 100,- , z rozstrihaneho nasobek, tak to takovy majlant fakt zase neni ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pak bych spíš stále volil Epson V750. Sice pojme na jeden zátah jen 12 diáků, ale zase má vyšší optickou hustotu (4.0 vs 3.8) a vyšší rozlišení (3600x3600 vs 6400x9600). jo a taky data cpe do PC přes firewire a u něj najdeš na inetu hromadu zkušeností. a v neposlední řadě je o 8k levnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to petrib: No jo no, holt pocházím z rodiny maniaků focení. Diáky dělal už můj děda, táta, pak i já...a za ty desítky let se to nastřádalo. Podobně je na tom i bratranec...
Já bych rád celé tohle rodinné "bohatství" zachoval v nějaké moderní podobě. Je jistě oprávněný názor, že staré snímky už stejně nikdy nikoho nebudou zajímat, tak nač se s tím harabudím vlastně otravovat...ale já tenhle náhled nesdílím. Podle mě je tam zachyceno tolik zajímavých momentů, že to za tu digitalizaci určitě stojí. A vzhledem k tomu, že můj táta je už v důchodu a cítí se poněkud nevytížen, tak by byl ideální obsluhou té níže uvedené hračky. :o) Měl by čas pěkně to všechno oscanovat... :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to David Ježek: Díky za další typ. Digitalizovat všechny diáky, které jsou ve vlastnictví naší rodiny, plánuji už delší domu a odpovědi v téhle diskuzi mě "rozkejvaly" k tomu, abych konečně přešel k činu. :o))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:ma
Chvályhodný počin.
Ta V750(i V500) umí skenovat i z větších formátů, než jsou kinofilmy. Takže jestli najdeš i svitkové filmy nebo i větší, bude se hodit. Pokud to máš na prohlížení na monitoru nebo na nějakou menší fotku, kvalita bude dostatečná. Na větší fotky je potřeba lepší skener, např. Nikon Coolsan LS-8000(9000), ale to stojí fakt majlant. :)
p.s. vycházím ze zkušeností kolegy, který se skenováním živí(mimo jiné) a vlastní jak Epson V750 tak Nikon kinofilmové skenery i LS-9000.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.