Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Po vydání Radeonu RX 7600 klesají ceny GeForce RTX 4060 Ti a Radeon RX 6650 XT

Opět bych s dovolením upozornil, že u nás byl Gainward tři kila pod doporučenou cenou už před zalistováním RX 7600 podobně jako RTX 4070, takže to nejspíš nemá co dělat s uvedením RX 7600. Ty karty si ostatně ani přímo nekonkurují.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je přece jedno. Nvidie zlevňuje, protože musí kvůli konkurenci. Kdežto AMD zlevňuje, protože už má odladěnou výrobu a nechce peníze zákazníků. ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

[Smazano-nema to smysl]
:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..ze mu jeste odpovidas :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co tím chce básník říct?

Už před koncem NDA se u nás dala pořídit RX 6650 XT za 5999 kaček. O 1300 korun levněji než nejlevnější RX 7600. Aktuálně je tam za ty prachy Asuska:

https://graficke-karty.heureka.cz/asus-dual-rx6650xt-o8g-v2-90yv0hs2-m0n...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ultra lowend rtx 3050 (115W ga107) zlevnil z 6000 na 5400. Bohuzel tahle karta prisla o rok pozdeji nez mela cim by nahrazovala by 1660 Ti. Ted uz nedava smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud šel 6600 na 5000, tak třeba 6500xt nedává naprosto žádný smysl pokud “konečně” nepůjde tam, kam patří - pod 3000

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

z toho vypliva, ze kdo potrebuje kartu tak sahne po 6650 dokud se nevyproda, 5% vykonu navic, av1 a 15W vyssi spotreba v tomhle segmentu se moc neresi
nehlede na to ze 6600 je furt zajimavejsi volba, pak jeste 3060 nebo 6700xt

4060ti neklesla jenom kvuli rx7600 ale i kvuli tomu ze ji nikdo nekupuje pri vecernim prodeji v japonsku si pro ni(4060ti) prisel 1 clovek :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"4060ti neklesla jenom kvuli rx7600"

To JENOM je nadbytečné, ono to nemá vůbec žádnou souvislost. Na to, že je 4060 Ti těžce předražená a že NVidia v nejbližší době zastaví výrobu, protože ji nikdo nekoupí, jsem upozorňoval už při vydání. Není teda divu, že výrobci zlevňují, aby neprodělali gatě celý.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem nazoru, ze cena 4060ti nema s 7600 moc spolecneho. Jsou to karty pro 2 ruzne cenove cilovky.
Ze je 4060ti predrazena o tom zadna. Prvni den prodeju se jich prodalo 10x min nez 4070 prvni prodejni den.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, divny 4070 se prý taky vůbec neprodávala. 4060ti se neprodává, 4080 a 4090 jsou předražené a nikdo je nekupuje ... kde sakra bere Nvidia ty prodeje :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to neni zase tak, ze se to neprodava..ono se to prodava, ale mene, nez by se to prodavat "melo". V nekterych pripadech treba podstatne mene. Posledni vysledky NV - propad graficke divize 38% a to maji narozdil od AMD venku vice novych karet. Maji cely notebookovy sektor, silne jmeno, atd. Pokud by nekdo nevytvoril "AI boom", tak zacne byt NV v problemech. Takhle jim to muze byt a i nejspis je, vicemene jedno.
Do tyden budou prodeje za tenhle tyden z mindfactory a ruzne YT kanaly prijdou taky s updatem prodeju, takze pak bude celkem jasno, jak na tom 4060ti, potazmo i 7600 je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tych 38% je oproti minulemu roku, kedy to este spadalo pod doznievajucu krypto horucku. Ale oproti predchadzajucemu kvartalu zasa islo o 22% narast. O NV by som sa nebal. Som zvedavy na statistiky JPR a ci AMD ziska aspon nejaky podiel v desktopovych disjketnych GPU spat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se o ne nebojim, oni na grafiky prdej..jejich nova mantra je AI. Co neprodaji jak diskretni grafiky, to presmeruji to profi segmentu.
Akorat je smutne z pohledu hrace sledovat, jak je 4060ti z pohledu pomery vykon/cena, 8GB VRAM, potazmo navyseni vykonu v danem segmentu..tragicka a nedozene to ani skvelou spotrebou. Za mne je porad jedina zajimava karta 4070. Kdyby stala 500$ MISTO 600$, rak bych i rekl, ze je dokonce suprovni v pomery vykon/cena/spotreba a uz jsem ji mel nejspis v kompu :) (kdyz vynecham 4090 ;) )
Porad cekam, s cim prijde AMD jako nahrady 7700XT a 6800(XT)..ale nevim jestli se dockam, potrebuji tenhle mesic uz koupit :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ked na grafiky NV prdi, co potom robi AMD? Mne nesedia tieto vyhlasenia ako NV prdi na grafiky alebo kasle na hracov. A to preto, ze konkurencia je este horsia. Este ze uz toto neriesim. K mojmu staremu PC s i7 3770K uz toho vela nekupim. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ze AMD nema grafky, se nijak nevylucuje s tim, ze NV na grafiky prdi, ve smyslu hracu - zhusta.. Potazmo mozna AMD prdi taky, ale spis si myslim, ze se asi snazi nejak vyzehlit nedopocenou RDNA3, ktera zustala zatim urcite za ocekavanim. Mozna to dozene aspon cenove..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, ze nie su ceny podla nasich predstav este neznamena, ze NV kasle na hracov. Ma uz vydane skoro vsetky rady novej generacie, ma lepsie ficuri ako konkurencia a aj lepsiu efektivitu vzhladom na ponukany vykon. Plus na trh dodava tych grafik ovela viac nez AMD. Konkurencia ma vydanu iba najvyssiu a najnizsiu radu, ma horsi vykon v RT a nema ani podporu AI upscalingu. AMD konkuruje iba vacsou VRAM (a aj to nie vsade) a cenou, ktora ale tiez nie je zrovna ludova. Takze ak NV kasle na hracov, tak AMD uz asi uteka a ani sa neotaca. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znovu.. to ze mas neco vydane za spatne ceny, neznamena, ze na ne nekasles. Spis to potvrzuje to,m ze na ne kasles, protoze jedine tve kriterium je maximalizace zisku. (mantra korpoporatnich spolecnosti). Rovnez to neznamena, ze konkurujici firma na ne nekasle taky.. minimlane ma AMD ale lepsi pomer vykon/cena, coz napr ja ocenuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked si porovname najlacnejsie edicie konkurencnych kariet na Alze:

4080 - 1259E
7900XTX - 1084E

4070 Ti - 791E
7900 XT - 839E

Ostatne GPU su vsetky kategorie samy pre seba bez konkurencie z novej generacie. Skor im konkuruju generacie starsie. Su to naozaj take obrovske rozdiely v cene, aby si mohol povedat, ze NV kasle na hracov? Hlavne ked NV ma vyhody v grafickych ficurach? Jedina vyhoda AMD je vo VRAM. Ale aj to bude najvacsia vyhoda iba tam, kde AMD bude mat 16GB a NV 8GB. 16 vs 12 fakt nie je nic extra.

A vycitat niekomu maximalizaciu zisku, ked to robi kazda firma? AMD je lacnejsia iba kvoli tomu, ze musi a svoje GPU by nepredali za rovnake ceny ako konkurencia. Nie preto, ze by mysleli na hracov alebo nechceli maximalizovat svoj zisk. NV mozno uz teraz narazi so svojimi cenami. A mozno nie a stale si udrzi svoj podiel na trhu. AMD by im malo konecne nejak zavarit. Lenze to nebude jednoduche. NV nezaspala dobu na rozdiel od Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A vycitat niekomu maximalizaciu zisku, ked to robi kazda firma?"
.. apriori je ten princip blbe, jedno jaka firma. A kdyz uz se teda blbost stala normou, tak by se u toho nemelo aspon chrochtat :)
Ja netvrdim, ze AMD je rekneme cenove na mile lepsi, ale z toho co jsem napriklad sledoval u rekneme manistreamu posledni generace, aspon tam doslo k nejakym cenovym posunum smerem dolu. u NV nic, proste to drzi a drti hlava nehlava a chteji za kazdou cenu udrzet ceny nahore. Proc bych mel jako konzument takove chovani jakymkoliv zpusobem obhajovat? Proc se nekdo zastava firem, ze potrebuji maximalizovat zisk? Vzdyt takhle jdes presne jako jehne na porazku, takhle si s tebou budou tyhle korporace dozivotne delat co chteji a vyjebavat, dokud z tebe budou mit kasicku. Nic vic pro ne nejsi. Jen kasicka. Co pak tohle se obhajuje?
V bussinesu existuje i dalsi cesta, jmenuje se Win-Win. To znamena, ze zaplatim a jsem spokojeny, firma je spokojena. Nicmene v korporatnim Xasismu, kdy jediny smysl tehle korporaci je vytvaret zisk pro zisk a nic jineho je nezajima, politici jsou koupeni, takze tomu nedavaji potrebana pravidla, to prerostlo do absurdity, kde nejaky win-win je neco jako "davna bajka z doby reckych baji". Pak se to prenes do skol a je to tu. Blbost se stala normou. Maximalizace zisku..to je ta spravna mantra!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jinak 4060ti je fakt nepovedena za tuhle cenu, to podle mne 'snaze' NV o spokojeneho zakaznika, dalo korunu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V snahe o maximalizaciu zisku nevidim problem. Pokial ludia budu tie GPU od NV kupovat, tak stale ma ceny nastavene v poriadku. Problem je, ze ani konkurencia nepredava za mile lacnejsie. Okrem toho moze NV pekne narazit. Zatial ale po vyraznom poklese po krypro vlne, predavaju zasa postupne viac a viac. Oproti minulemu kvartalu mala divizia s diskretnymi GPU o 22% vacsie trzby. Uvidime ako to bude v tomto kvartale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom se neshodnem. Ja ve snaze o maximalizaci zisku na ukor zakaznika problem vidim a velky :)
Bohuzel nase spolecnost je uz tak 'zmasirovana', ze to jako problem nevidi.
A jinak to ze se neceho prodava hodne nebo vic, neni garance toho, ze je to c poradku. To jsou zase ty konsky 'ekonomicky pravidla volneho trhu', ktere nejak zapominaji, ze kdyz uzivatel nema jinou moznost, tak stejne koupi. Potazmo vzdycky se najde urcite (ne male) procento, kteri koupi, i presto, ze to vnimaji nefer. Potamzo, ze dvou spatnych variant si vyberou tu pro ne 'lepsi'.V momente kdy mam jednu, dve firmy nemuzu vubec o nejale 'volnem trhu' mluvit. To bylo tak 20-30 let zpatky u grafik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to ale naozaj na ukor zakaznika? Ludia, ktorych GPU zivia si ich za tieto ceny kupia bez problemov. Taky asi ani nemaju problem si kupit profi GPU, alebo take maju k dispozicii vo firmach a ktore su ovela drahsie. No a ludia, ktori pouzivaju GPU iba nahranie alebo beznu pracu s PC, pri ktorej na grafike nezalezi, tak ti maju na vyber. Nepotrebujes tie GPU k zivotu a upgradovat nasilu aj ked sa ti to nepaci. Firma, ktora to s cenou prezenie, proste narazi. Ludia si potom radsej kupia konzolu, alebo ak na to maju podmienky, prejdu na cloud. Co z pohladu NV je opat plus pre nich, kedze prevadzkuju najlepsiu cloud sluzbu na hranie. :-) A mozno o to im aj ide. Ktovie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak to ze to neni na ukor zakaznika? Tak pokud mas pocit, ze to neni na ukor zakaznika, tak je vsechno v poradku. I rohlik za 10E nebude na ukor zakaznika, protoze si misto toho budes moct koupit mouku a upect si rohlik sam a jediny pekar v okoli mozna i zkrachuje ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pecivo ako rohliky potrebujes na to, aby si sa najedol. GPU k zivotu ani k prezitiu nepotrebujes. A ani si ho nevies ukuchtit doma. To by som neporovnaval. Za dolezite beriem iba to, co potrebujem na prezitie. Kludne nech si NV predava RTX 4060 aj za 1000E. Nekupim ho a bude mi to jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, nicmene tady jde o princip a ten je stejny. Bud jedes na to, ze si maximalizujes zisk a nebo jdes cestou nejakeho kompromisu, treba Win-Win nebo drive existovali treba i moralni zabrany, protoze se treba spolecnost odvolavala na Bibli, atd.
Proste spolecnost se posunula nekam, kde nechce uznavat jine hodnoty nez zisk. Coz je smutne a je to cesta..vsak vis kam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak mam objednane ted 2 karty.. 4070 Gainward ghost za 14k a 6800 Sapphire puls za 11k. Tenhle tyden vyzvednu a uvidim, jestli maji ty 3k smysl priplatit za nejlevnejsi edici 4070 oproti 6800. Na 4070 se mi libi minimlaisticky design karty se dvema vetraky a lepsi RT oproti 6800. Jinak sptreba neni az tak rozdilna, jak jsem si myslel, podle testu co jsem videl.
Porad cekam, jestli s necim neprijde na CES AMD ohledne nastupce 6700XT, 6800...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle samotné NVidie u RTX 4070 neznamenalo,že se neprodávala, že by neprodali žádnou, ale že jich prodali o dost méně než vyrobili a proto přerušila NVidia výrobu čipů a výrobci grafik. No a teď přišla RTX 4060Ti a prodali jich ještě 10x méně. Ale NVidia na to mohla být připravena a mohla nechat vyrobit malá množství čipů, takže žádné nezbývají. Nebo nebyla připravena a do 14 dní přeruší výrobu, to teprve uvidíme.

Pořád to ale neznamená, že neprodá nic, protože pořád se prodávají nové počítače a ty potřebují nové grafiky, takže se prodá něco vždycky. Možná se ale i nových počítačů prodá díky NVidii a jejím přepáleným cenám méně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jaký je rozdíl vyrábět málo pořád a vyrobit větší dávku najednou? Z logistického hlediska je levnější vypravit celý kontejner za delší období než více poloprazdnych kontejnerů.

A I pro továrnu to bude snazší počítám, i když nevím nakolik se musí upravovat stroje při změně produktu který na waffery tisknou.

V bezne tiskárně platíš za malou sérii výrazně více než za velkou sérii (na kus), protože změnit to co se na stroji tiskne znamená třeba že půl hodiny, hodinu netiskne, takže je třeba zaplatit i ten prostor.

Už jen přidání archu papíru je výpadek, kdy paleťák na stroj naloží novou dávku, proto se treba dělají podavače papíru aby braly papír zespod, takže zezhora můžeš přiložit bez nutnosti přerušit tisk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosimvás, kam všichni chodíte na to, že Nvidia přerušila výrobu čipů?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' 15W vyssi spotreba v tomhle segmentu se moc neresi ''

fakt? a proc tu pulka lidi v diskusi brecela kdyz se proslychalo ze zere 180w, zatimco kdyz to nakonec bylo 165w (=o 15w min) tak je to najednou ok.. (:

no a podle techpowerup zere o 19w min proti 6600xt, takze proti 6650xt muze bejt rozdil o dost vetsi..

https://tpucdn.com/review/amd-radeon-rx-7600/images/power-maximum.png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to řešíme my tady, protože předchůdce žral 130W zrovna 150W na TPU jim vyšel jako best case scenario, protože většina naměřila spíš 160W

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

160W mimo nejakych super mini ITX a nebo lidi, co si delaji minimalisticke "150W" desktopy je porad na pohodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám Silverstone Grandia a kartu 160W, víc než do 170W bych nešel, takže třeba u mě ty malé rozdíly ve spotřebě hrají roli.
Ne kvůli spálené elektrice, ale kvůli odvodu tepla a relativním tichu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja bych sel do cca 200-220W, nad tohle uz pak ne. ALe kazdy to mame trochu jinak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já nechtěl jít do víc jak 250W, ale nakonec jsem výhodně koupil 6900XT (13500,-) a byl jsem příjemně překvapen jak tichá karta to je, mám teda dobře větranou lian li skříň, ale jakmile bude příležitost se jí zbavit a koupit něco do 250W za slušnej peníz, tak to udělám, ale zbavím se jí kvůli velký spotřebě
je pravda, že moc 3A titulů nehraju a ta karta se dost často fláká, ale i v cyberpunku je tichá

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když něco odebírá 30W a něco 15W, je to značný rozdíl. Typicky třeba u notebooku na platformě Intel nebo AMD. Když něco odebírá 165W a něco 180W, je to zanedbatelný rozdíl, nemá cenu to řešit.

Spousta lidí není kovaných v matematice a tyhle nijance nechápe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to je o tom pocitu preci ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že mi teče do bot.
-- Rozpuštěný a vypuštěný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za 6350 už je to zajímavá volba jak proti 6650XT tak 6600

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je až zarážející jak amd nedokáže nacenit svoje produkty tak, aby se potkali s očekáváním svých zákazníků

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

7600 neni ale flop jako treba 4060ti. Ta cena je "ok". 6650xt se potrebuje doprodat, takze cena sla/pujde dolu. 6700 ktera je na tom podobne, ale ma vyhodu v +2GB stala jeste pred pul tokem 10k. Dneska tenhle vykon koupis od 7,3k. To je preci hexky posun. Cena po doprodani a nebo i pred nejspis pujde o nejakou tu stovecku jeste niz. Recenzenty byla prijata vetsinou cekjen pozitivne, urcite pozitivneji nez 4060ti, atd.
Nevidel bych to tak cerne
Spis by mne ted zajimalo, jestli bude vubec nejaka 7600xt..mohli by rebradnout 6750Xt a prodavat to za 9k :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

7600 až bude za 220$ tak to bude v pohodě a jako že tam stejně klesne
to že to klesá je pozitivní, ale klesá to z důvodu chabé poptávky ne kvůli generačnímu skoku, bohužel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim, ze 220$ to hned tak nebude. To by si AMD odepsalo 6600 a nejsem si jisty, ale myslim, ze je bude zatim vyrabet dal, jako 'nejnizsi' herni kartu. Casem ale tech 240-250$ by mohlo byt realnych.
Ta cena fakt neni spatna na ten vykon.. vzdyt s tim muzes hrat s trouchu snizenymi detaily a bez RT na pohodu 1440p. FullHD to dava s prstem v nose, vyjma par ueber titulu. Dokonce i 4k si s tim u spousty titulu jeste zahrajes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

amd odepíše 6600, protože se dělá ze zmetků NAVI23 a tsmc moc zmetků nedělá

6nm wafery by měli být levnější než 7nm a když k tomu přičteme velikot čipů 204 mm² pro Navi 33 vs 237 mm² Navi 23 tak vychází, že pro amd je výhodnější vyrábět 7600 místo 6650XT jakožto "nejdražšího" zástupce Navi 23

a je úplně jedno, že to dává většinu her v pohodě, problémem jsou 3A hry následujících letech, to že celkový balík her vydávaný ročně není zas tak HW náročný díky menším hrám nebo f2p titulům neznamená, že by sis za 7000 nemohl zahrát v klidu assasin mirage na 1440p

když se podíváš na skladbu ostatního HW za 5600,- máš jeden z nejlepších herních procesorů v podobě ryzen 7600, za 11500,- máš nejlepší herní procesor 7800X3D, za 4500,- máš 64GB DDR5, za 2000,- máš 2TB SSDčko, od 5500,- máš 1440p monitor 165Hz, jenom grafickou kartu "musíš" koupit jak píčuš drahou jak prase

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AKorat karty byly vzdycky drazsi nez CPUcka. Takhle nemuzes veci srovnavat. Principielne by si musel vzit kombo CPU+RAM+MB a srovavat s GK, protoze GK je ve skutencosti taky Grafika+VRAM+Board.
Jak se radim k zastancum "VRAM", tak ale u karty za 7k se s kompromisy pocita nebo by pocitat melo. 4060Ti je za svoji cenu pak jina kava. Tam je tech 8GB limitujici vzhledem k cene.
Jo, mozna ze prestanou 6600 delat, pak ale asi udelaji ze zmrtku 7600 novou 7500XT :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.