Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Počet aktivních uživatelů Windows klesá, naznačují čísla Microsoftu

Mám spíše pocit, že klesá všeobecně počet aktivních uživatelů, kteří v OS ještě vůbec něco umí. Např. udělat zástupce na ploše =). Věřte mi, že je to pak silné kafe a ještě se člověk dozví, že je zlý a arogantní, když vyžaduje tohle minimum. A to sem se vydržel nesmát a zachoval decorum 8-) Populace nám hloupne.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Proto indická společnost Microsoft přišla s Windows 10 tedy OS pro indiočechy a ostatní momentálně postižené

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No mě spíš děsí, že klesají i schopnosti uživatelů od kterých by člověk čekal alespoň nějaké základní znalosti.

Nedávno jsem řešil problém s chybně nastavenou cestou v zástupci. V zástupci po nainstalování byla chybná cesta. Pokud by s tím měla problém nějaká sekretářka tak neřeknu, ale tady se jednalo o radio-tools tj. software pro EMC/certifikační testy a uživatelem byl programátor MCU. Jediné co snad omlouvá jeho "schopnosti" je to, že to byl z Indie.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bych rekl, ze naprosta vetsina jako 99% tech co maji a aktivne pouzivaji smartphone na internet, tak maji i neco jineho. Spis se bude menit trend toho jineho, protoze cast byvalych uzivatelu PC ma notebook a tam uz to nemusi byt jen Windows treba ChromeOS anebo jeste vice tablet a tam to je pomerne casto Android. A cast tehlech lidi odchazi od PC, proto to klesa.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze se trochu mylis. Vem si, ze mladsi generace je "mobilova" a nekde mas treba 1 nebo 1+1 pocitace na rodinu, i pres to, ze maji 3 a vice clenu. Tudiz pocet aktivnich patlafounu bude nasobne vetsi nez aktivne pouzivanych PC.
ja mam treba 3 PC, ale takovych maniaku, vyjma ctenaru diit, zase moc neni ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

celkově mi tyto statistiky bez konkretních čísel připadají podivné obzvlášť když se vyrabí miliony nových PC s předinstalovanými W10 ...
ten druhý typ na bázi aktivních uživatelů je už zajímavější (ač to taky bude nějaký odhadnutý průměr na základě nějakého vzorku) sice nevíme jaký typ a o jak častou aktivitu se musí jednat ale vypovídá to o dnešních trendech konzumního života co vídám v mém okolí kombinace tabletů a telefonů a k plnotučnému PC zasednou jen občas když je potřeba něco udělat nebo třeba zaplatit ůčty apod. (přeci jen na PC/NTB je většina činností mnohem komfortnější,efektivnější a šetrnější ke zdraví )

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Počet aktivních uživatelů není odhadnutý, ale změřený Microsoftem na základě telemetrie. Počítá se množství aktivních uživatelů za poslední měsíc.
"The Windows usage data is obtained from customers who have opted to send us telemetry data. The app purchase and download data comes directly from the Microsoft Store."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

unikl ti drobný detail v citované větě :) >> "...who have opted to send us telemetry data..."
co dělají někteří uživatelé jako první po instalaci W10 snaží se odstřihnou updaty a tzv. šmírování a ten zbytek tu telemetrii prostě vypne v nabídce :)

takže dejme tomu že ty data jsou aktuální pouze pro legální OS a jsou v ni zahrnuti jen ti kteří mají zaplou telemetrii pokud to tedy chápu správně :) takže logický závěr je že tyhle čísla jsou silně podhodnocená :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak přesně se telemetrie vypne v nabídce? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna to neni ta drza nevypnutelna telemetrie, ale takovy to "odesilat info o chybach a diagnosticke info do M$".
Jestli vite nekdo presne jaka data musi byt odeslana, aby se to projevilo v tehle statistice, tak se podelte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft ma hezky na webu rozepsany co pri jakym nastaveni telemetrie posila. Sice ne do detailu ale jen zhruba. I to staci ke zjisteni, ze zakladni info o os se posila i pri nejnizsim nastaveni telemetrie security (jen enterprise edice windows 10). Jedinny zpusob jak zajistit, aby se to k microsoftu nedostalo je patricne nastaveny firewall. Windows 10 opravdu nemaji zadny zpusob, jak se to v nich da kompletne zakazat. Info na webu microsoftu https://docs.microsoft.com/en-us/windows/configuration/configure-windows...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to pekne rozepsany, ale musel jsem se smat, jakym stylem je to napsany. Jak je tam neustale zduraznovano, jak je to pro uzivatele skvele a jak win10 se neustale snazi byt uzivatelsky nevim co. Tuna marketingove omacky pro vymyvani mozku. Kdyz si clovek projde par for na netu, tak zjisti, ze vysledek je presne opacny. Cim dal vic uzivatelu zacina byt nasranych, protoze vidle neustale neco meni, drivery to nezridka updatuje blbe, rozhazuje to osobni nastaveni, atd.. Hlavne je pekny videt, ze to sbira data o aplkacich, ktere jsou nainstalovane i v "basic nastaveni". Proste to smejdi neustale a posila malou domu, co uzivatel dela...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano smejdi, furt vola domu a posila informace... a i tak jsou porad trollove co budou tvrdit, ze to nedela. Ze se to da vypnout. Ze to vlastne vubec nevadi, protoze to neposila nic zasadniho... vzdyt to preci psali v clanku na rootu :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 5 PC, tak si na me nevyskakuj. :-)
---
Ale aktivne pouzivam jen dva pc (Win7+Win10), treti je takove jako diskove pole (Ubuntu starsi pocitac s 6 disky), ctvrtej je starej pc s WinXP, pouzivam obcas, kdyz potrebuju neco zkusit pro nejakeho uzivatele co ma jeste Xpecka a patej pocitac je muj mazel, kterej ale zapnu tak jednou za pul roku (Pentium 200MMX s Windows Millenium).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyhral jsi ;)
Ted se chystam predelat starsi windows desktop tower s nekolika ruznyma diskama na linux, ktery by fungoval jako datove uloziste (NAS). Ty jsi neco takoveho zkousel myslim?
Jde mi o tom, jestli tam muzu udelat nejaky rozumny softwarovy raid treba z 5 ruznych disku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odborník nejsem, ale vzhledem k tomu, že to používám (raid 5, 4 disky), tak Ti můžu potvrdit, že softwarovému raidu je v zásadě jedno jaké disky používáš. Já mám mix jak značek tak velikostí (ty větší nemám plně využité, i když i to by šlo). Jen může být problém s velikostí, protože dost narůstá doba na rekonstrukci pole po výměně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky za info. Muzu se jeste zeptat, kterou distribuci Linuxu a ktery FS pouzivas?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z historických důvodů používám OpenSuse ( teď Tumbleweed , protože jsem líný), na tom raidu mám Ext3, ale už si nepamatuji, jestli jsem si to zvolil nebo jestli si to zvolil systém (začínál jsem s 400G disky, teď už tam mám 1.5G - zvětšovat se to dá za chodu, jen to chvíli trvá). Jak ale píšu, odborník nejsem, jen mi to funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja to mam vyreseno uplne jednoduse, proste samostatne disky a vedu k tomu databazi, abych to mel vzdy na dvou ruznych, dulezite veci ale hazim jeste na externi disk, ktery slouzi jako offline zaloha.

Softwarovy raid se muze zdat jako dobry napad, ale problem je fakt s tou rekonstrukci, to trva a navic neni uplne 100%, ze se to nekde nezvrtne a bude problem. To nakonec muze postihnout i hardwarovy raid. V zasade by data nemela byt zalohovana jen jednym zrcadlem na stejnem raidovem radici, ale i mimo nej pro pripad problemu na raidu. On kdyz ti raid radic zacne likvidovat data, tak pokud je fyzicky nezkontrolujes treba nejakym md5 souctem, tak stejne mas po datech.

Pri malem objemu dat se mi teda osvedcilo ukladat data nezavisle a k tomu si vest jednoduchou databazi, kde ty data jsou.
Pri vetsich objemech dat musis stejne mit nejake profi robustni reseni, jinak to moc nema cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raid není záloha ale je mnohem spolehlivější než jednotlivý disk. Čistě hardwarové řešení je drahé a různé semihardwarové (on board) raidy stejně vyžadují ovladač a to je vcelku problém, protože výrobce to dodá jen pro nějakou distribuci (většinou profi) a je otázka jak dlouho to bude aktualizovat. Softwarové řešení je pružné, nezávislé na hardwaru a spolehlivé (u raidu 6 si může dovolit výpadek i dvou disků).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam dneska taky zalohu na jednotlivych USB discich, ale koho bavi v pripade nutnosti v tom neco hledat...
Jinak na "produkcni" zalohy mam 8TB disk v pocitaci a dulezite veci jeste i na externich USB. Nechce se mi ale kupovat dalsich 8, radeji 10TB (preci jen to neni nejlevnejsi) na backup toho backupu v pocitaci a zbylo mi tu historicky nekolik mensich 750GB-2TB disku. Tak mne napadlo to spojit do raidu pod Linuxem a mit to jako takovy datovy sklad, ktery uz zalohovat nepotrebuji a kdyz neco budu hledat,tak se kouknu tady. Cas taky neni problem, nepotrebuji 24/7.
Nevi nekdo, jestli je tam nejake omezeni velikosti toho Raid pole file systemem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omezení velikosti tam je, ale pokud použiješ aktuální verze softu, tak je to omezení tak vysoko, že na něj se současným hardwarem nemáš šanci narazit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky kluci za pripominky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počet aktivních uživatelů Windows klesá už nějaký ten rok, na tom není nic překvapivého aby se to muselo uvádět v nadpisu jako novinka. To, co se dá z uvedeného obrázku a procent vytušit, a co je opravdu zajímavé, je, že pravděpodobný pokles nebo stagnaci počtu aktivních uživatelů zaznamenaly i Windows 10. Jednoduše zvyšující se procentuální podíl Windows 10 nedokázal vykompenzovat snižující se základ pro 100%. V absolutních počtech mohlo několik uživatelů ubýt, i když mají Windows 10 větší procentuální zastoupení z celého Windows rybníka.

Pak bych do toho nijak netahal StatCounter, který měří trochu něco jiného a dále ještě poznámka, že podíl Windows 10 obsahuje jak telefony, tak i XBox popř. nějaké IoT, to potvrdil přímo Microsoft.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a preto sa microsft pokusa oo GNU/Windows a zvysuje podporu FLOSS, kde je uz Microsoft zamestnavatelom s najvyssim poctom prispievatelov do Open source...

Supproting quotes/citacie podporujuce uveden tvrdenie:
Microsoft Open-Sources WSL Sample To Let More Linux Distributions Run On Windows
Written by Michael Larabel in Microsoft on 26 March 2018
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Microsoft-Opens-WSL-...

Who really contributes to open source
New data debunks several myths around which companies lead in open source contributions

InfoWorld | Feb 7, 2018

Rank Company Employees Contributing
1 Microsoft 4,550
2 Google 2,267
3 Red Hat 2,027
4 IBM 1,813
5 Intel 1,314
https://www.infoworld.com/article/3253948/open-source-tools/who-really-c...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS dávno přijal ideu OS a Linux pohání jeho Azure (včetně switchů). Proto je taky velký contributor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem vzhledem k tomu, že MS má pořád plusmínus stejné procento OS na desktopech a noťasech, tak klesá i počet ostatních OS, tedy MacOS a linuxů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft má na PC tak dominantní postavení, že zanedbatelný pokles pro Windows může znamenat +30% pro MacOS nebo +100% pro Linux. Z plusmínus podílu Windows OS nelze o ostatních PC systémech prakticky nic vyvozovat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přání otcem myšlenky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přání otcem myšlenky je tvrdit, že ostatním systémům se nedaří, protože se nedaří i Windows :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Od W10 MS dělá vše proto, aby se uživatelů zbavil. Windows jsem měl rád, ale to co se teď děje mě připomíná doby W98. Stále se něco sere...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, W10 je i jako "blbý launcher na hry" dost nepoužitelný. Na práci jsem to vzdal už dávno a už pár let šťastně vyvíjím v Ubuntu (původně gnome2, teď mate).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna je to tajny plan MS jak dat Adminum praci .. mrk, mrk ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nezačalo to "cílené" zbavování uživatelů už s nástupem Windows 8 ??? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rek bych uz s Vistama (pokud ME byl jen zpusob jak lidi nahnat na NT)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Článek plete jabka a hrušky.
Jednak na tom grafu nevidím počet uživatelů, ale procentuální poměr vzhledem k verzi Windows.
Dále na tom grafu vidím, že aktivní uživatelé Windows 10 přibývají, oproti prvnímu sloupečku, kde v 2017/02 je 39% uživatelů windows10, je na posledním sloupečku 2018/02 těch 48%.
A ani v přímém zdroji u MS se nemluví v číslech, ale jen procentuálním zastoupení.

Nadpis říká, že počet aktivních uživatelů Windows klesá a v článku se dozvíme, že klesá počet aktivních uživatelů Windows 10.

Celá teorie o klesající tendenci počtu uživatelů Windows se opírá o tato tvrzení :
- v 2017/05 MS v číslech tvrdil, že Win10 má aktivně 500m zařízení (PC+NB+Phone+Xbox)
- v 2017/11 tvrdil, že jich je 600m
- v roce 2014 tvrdil MS, že "We have 1.5 billion Windows devices in the market)", což uniklo z nějakého slide

Jediný, co v tom článku tedy je, že vzali těch 600m jako 45% ze všech verzí Windows a vypočítali z toho, že celkově je na světě 1,33billion Windows uživatelů.
A toto číslo pak naznačuje, že za 4 roky přišel MS o cca 170m aktivních uživatelů.

Pokud to budeme brát jako bernou minci, tak celkový počet uživatelů Windows klesl, ale počet uživatelů Windows 10 stoupl a stále stoupá (nejen procentuálně, ale i v absolutních číslech). To je samozřejmě logické, protože nákupy nových zařízení jen s Win10 už dlouhou dobu a pár downgrade to nijak neovlivní.

Každopádně i tato teorie může být mylná. Opírá se totiž o graf, kde je poměr jen posledních 3 verzí Windows (7,8 a 10). Na Windows Vista a Windows XP zapomíná.
Co to tedy znamená? Že těch chybějících 170m nebude 170m, ale o něco méně.
A pak je zde také otázka, zda zmíněných 1,5b nebylo teoretické číslo a né jako těch 600m, které MS může relativně dobře měřit, resp. info o používání Win10 bude mít asi lepší, než info o používání WinXP apod. :).

Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OOSU10 + KMS :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O vikendu jsem manzelce preinstaloval starsi notebook z win10 na win7. Duvod? Kazdy update zmrsil trackpad do stavu, ze neslo rollovat... a muselo se to pokazde pracne predelavat.. A prave o vikendu pohar trpelivosti pretekl....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Rovnez delam presne to jiste zakaznikum, z Windows 10 na 7 nebo kdyz se skutecne neda tak na 8.1, Windows 10 je nedodelany, aktivne se ze dne na den jinak chovajici zmrd, nema prosto smysl vyhazovat hodiny casu na jeho reseni kdyz prijde debilni aktualizace a cele to dokurvi a k tomu jeste vic, ja chci neco nastavit a jiz neresit, vzdy kdyz to otevru to musi fungovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V práci stále používáme Windows XP. Bezpečnostní záplaty se stále každý měsíc instalují. Proč bychom měli kupovat nové počítače s novým OS, když tam běží jen informační systém a kromě klasických vstupních zařízení jsou tam jen čtečky? Navíc je to svižné, bezproblémové a úsporné. Kdybych měl na každém PC v práci absolvovat dvakrát ročně upgrade anabázi jako u Win10 a trnout, jestli se to pak vůbec rozjede, tak už bych asi dávno skončil v Bohnicích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jestli jste to nekdo zaznamenali, ale MS ma nove podminky pro fungovani sluzeb jako je "One drive","Skype","Bing" ve kterych je zapovezena
"Nahota, Bestialnost, Pornografie, Sproste nadavky, Oslava nasili, Kriminalni aktivity". Ne ze by treba na "bestialnosti", "oslave nasili" nebo urcite trestne cinnosti nebylo neco spatne, ale celkove se jedna o cenzuru a pozor..vztahuje se to i na skype.. tudiz pozor, kdyz budete mluvit se svoji starkou...velky bratr bude poslouchat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.